מחקר מראה שהורים עדיין לא קיבלו את המסר האנטיביוטי

(0)
לדרג

מחקר חדש מראה כי המאמצים ללמד הורים שאנטיביוטיקה אינה הכרחית לטיפול בהצטננות של הילדים, אינם נושאים פרי בקהילות הלטיניות והאסייניות, וכי מסעי חינוך בעניין נדרשים לעבור עדכון על מנת להגיע גם לקבוצות אלה.
הממצאים גם מראים שלמרות הנסיונות העכשוויים לחינוך מחודש, רופאים ממשיכים לרשום אנטיביוטיקה אם מופעל עליהם לחץ מצד ההורים.
"אנחנו יודעים שחולים בעלי מחלות נשימה מקבלים אנטיביוטיקה 30% מהזמן. ואולם 55% מהמרשמים לאנטיביוטיקה אינם נחוצים. כבר נעשו כמה מסעות הסברה ארציים בארה"ב שנועדו ללמד את הציבור שאנטיביוטיקה אינה הכרחית לטיפול בהצטננויות, וכי שימוש לא נכון עלול להביא לעמידות חיסונית בפני אנטיביוטיקה" אומרת ד"ר ריטה מניון-סמית, החוקרת הראשית ורופאת ילדים בבית החולים מאטל באוניברסיטת לוס אנג'לס. "רצינו לאתר קבוצות של הורים שלא קיבלו את המסר, כך שמאמצי ההסברה יהיו יעילים יותר".
על מנת לערוך את המחקר, החוקרים סקרו 570 הורים מאיזור לוס אנג'לס שביקרו אצל הרופא בשל בעיית נשימה של הילדים מאוקטובר 2000 ועד יוני 2001. שלושים ושמונה חולים התגייסו ב 27 אתרים. ההורים השלימו סקר קדם מחקרי שאסף מידע לגבי נתונים דמוגרפיים ומחלתו של הילד, וכלל רשימה של "ציפיות" שנועדה לברר עד כמה ההורים חושבים שהרופא צריך לרשום אנטיביוטיקה. לאחר הביקור הרופאים מילאו סקר ובו ציינו אם להערכתם ההורים ציפו לקבל אנטיביוטיקה.

בין הממצאים:
· 70% מההורים האמינו שאנטיביוטיקה הכרחית לחלוטין או הכרחית כנראה לטיפול במחלת הילד.
· מבין הרופאים, רק 36% דיווחו שלהערכתם ההורים לבטח או בסבירות גבוהה ציפו לקבל אנטיביוטיקה.
· הורים לטיניים נוטים פי 2.5 יותר מלבנים לצפות לאנטיביוטיקה, והורים אסיאניים פי 3.5 ביחס להורים לבנים.
· בעוד רופאים צפו נכונה שההורים האסיאתיים מצפים לקבל אנטיביוטיקה יותר מלבנים, הם לא העריכו נכונה את הצפייה ביחס להורים לטניים.
· רופאים ראו נכון שהורים לילדים עם כאבי אוזניים או הורים שדאגו ממצב הילד נטו בצורה משמעותית לצפות יותר לטיפול אנטיביוטי.
· רופאים רשמו אנטיביוטיקה 65% מהזמן אם הרגישו שההורים מצפים לזה, 47% מהזמן אם לא היו בטוחים, ורק 12% מהזמן אם הרגישו שההורים אינם מצפים לכך.

"התוצאות שלנו מראות שמסעות ההסברה לבריאות הציבור עד היום לא התאימו מבחינה תרבותית להורים לטיניים או אסיאתיים" אומרת מיניון-סמית. "למדנו גם שאם רופאים מרגישים שההורים מצפים לאנטיביוטיקה, הם נוטים ב 22% יותר לרשום אנטיביוטיקה מבלי להתייחס לתוצאות הבחינה הרפואית. יכול להיות שזה נסיון להבטיח שההורים המצפים לאנטיביוטיקה יצאו מרוצים מהטיפול.
"ואולם העבודה המוקדמת מראה שקבלת האנטיביוטיקה לא מגבירה את שביעות הרצון מהטיפול. מה שכן מסייע לכך זה תקשורת טובה בין ההורים לרופא" היא אומרת. "על מנת לסייע בהורדת הרישום המופרז של אנטיביוטיקה כטיפול בהצטננות, מאמצי המחקר העתידיים יופנו ללימוד האמונות התרבותיות האסיאניות והלטיניות כדי לבדוק כיצד ניתן לשפר את התקשורת בין ההורים לרופאים."

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום