תרופה ליובש בפה מצטרפת למלחמה בסרטן
ייתכן שחוקר סרטן קנדי עשה טובה גדולה לחברה בבריסל, ואולי גם למעשנים בכל העולם.
ד"ר סטיבן לם, ראש התכנית למניעת סרטן במרכז לחקר הסרטן בבריטיש קולומביה בואנקובר מצא שאחת התרופות של חברת סולבאב, המשווקת כסיאלור מפחיתה בצורה משמעותית גם את התפשטות גידולי סרטן הריאות. התרופה היום נלקחת באמצעות הפה.
סרטן ריאות מביא למותם של יותר אנשים בכל העולם בהשוואה לכל סרטן אחר.
הסיכויים לפתח סרטן ריאות פוחתים בכל שנה לאחר שהמעשן הפסיק לעשן. ואולם הסיכון לא נעלם לחלוטין, ו 50% מחולי סרטן הריאות הם מעשנים לשעבר.
לם מקווה שהתרופה תמנע את התפתחות המחלה אצל מעשנים לשעבר, ואולי גם אצל מעשנים בהווה.
"ניסוים קליניים נוספים הכרחיים באופן מיידי" אומר פרופסור פרנק ראושר, יושב ראש התכנית המולקולרית באוניברסיטת פנסילבניה.
שאלת מליארד הדולר היא מי ישלם עבור הניסויים הקליניים? מחקרו של לם מומן על ידי קרנות מהמרכז הארצי לסרטן, והתקציב נגמר. השלב האחרון של הניסויים יכול לעלות מליוני דולרים.
אבל התוצאות בהחלט שוות את זה. סרטן ריאות גורם ליותר מ 150000 מקרי מוות בארצות הברית בכל שנה, ו 80% מהמקרים קשורים לעישון.
סולבאב עדין לא החליטו אם לממן את המחקרים.
התרופה מגיעה בצורת גלולה, שנלקחה במהלך המחקר שלוש פעמים ביום, ויש לה מינימום של תופעות לוואי, בעיקר גזים ונפיחות.
היות שהתרופה כבר מאושרת בקנדה ובאירופה, אונקולוגים במדינות אלה יכולים לרשום את התרופה סיאלור כטיפול בסרטן, מדיניות שנקראת שימוש מחוץ לתווית. כל זמן שהתרופה נחשבת לבטוחה לשימוש, רופאים יכולים לתת אותה.
ואולם בארצות הברית התרופה לא מאושרת, ואם סולבאב מעוניינים לשווק אותה, יהיה עליהם לממן מחקר רחב יותר ולהביא את הנתונים לרשות המזון והתרופות.
פאלאדין, חברת תרופות קנדית, רכשה את זכויות השיווק של התרופה ב 1998. לא סולבאב ולא פאלאדין הגיבו לידיעה.
מחקרו של לם השלים את השלב השני של הבדיקות ההכרחיות על פי רשות המזון והתרופות. בתקופה של שישה חודשים 101 מעשנים ומעשנים לשעבר לקחו את התרופה. היא הפחיתה את התפתחות סרטן הריאות ב 22% בממוצע.
על מנת להשתתף במחקר המעשנים עישנו לפחות חפיסה במהלך שלושים השנה האחרונות, או שתי חפיסות ליום במהלך 15 שנה.
אצל המשתתפים בניסוי שקיבלו את תרופת הדמה נראו 53% יותר של תחילת גידולים או גידולים ישנים שהחמירו בהשוואה למשתתפים שקיבלו את התרופה.
שליש מהמשתתפים הפסיק לעשן, ולם אומר שהטיפול פועל טוב יותר על המשתתפים הללו בהשוואה למעשנים.