פיג'מות חלל כנגד מוות עריסה
חוקרים בלגיים מקווים כי פיג'מות המבוססות על טכנולוגיית חלל יאפשרו פיתוח על כדור הארץ שיסייע להצלת חיי תינוקות.
מומחים באוניברסיטת בריסל מאמינים כי הפיתוח החדשני יביא לפריצת דרך בהבנת המסתורין האופף מוות ילדים פתאומי (SIDS), שעדין מוגדר כגורם מוות מספר אחד בתינוקות מתחת לגיל שנה במדינות המפותחות.
הפיג'מה כוללת חמישה חיישנים המובנים בתוך הבד, ואינם מגיעים למגע ישיר עם עור התינוק, ולכן לא גורמים לאי נוחות. החיישנים מודדים את הנשימה וקצב הלב של התינוק, ומחוברים ליחידת זיהוי קטנה המפעילה התראה כאשר נקלטים אי סדרים.
הטכנולוגיה פותחה בחלקה על ידי וורהארט, החברה שמעצבת ומייצרת חליפות מיוחדות לבדיקת סימני חיים באסטרונאוטים.
פרופסור מנואל פאביה מאוניברסיטת בריסל הוא זה שהגה את הרעיון להתאים את החליפה לתינוקות על מנת לנטר את הנשימה שלהם בעת שינה, ולהפעיל אזעקה בעת הסימנים הראשונים של מוות לא צפוי. הוא גם מספר שניסויים נרחבים בפורטוגל ובגרמניה הראו תוצאות מבטיחות ותגובות חיוביות מהקהילה.
השלב הבא הוא פיתוח מודל מעבדה או אב טיפוס לשימוש מסחרי. חברת וורהארט כבר החליטה על השם "אמא אווזה", ומקווה שלווק את הפיג'מות כבר בטווח של 18 חודשים, בהנחה שיימצא השותף העסקי המתאים.
קימברלי מיטצ'ל, המתאמת המדעית של אגודת SIDS, ארגון בריאות התנדבותי לתמיכה במשפחות שעברו SIDS, אומרת שאם כי הרעיון כשלעצמו מבורך, היא מוטרדת מהטענות לגבי פריצת דרך בכל הנוגע למוצרים שאמורים למנוע SIDS.
"חוקרים עדין לא יודעים את הסיבות ל SIDS, אלא זיהו מספר גורמי סיכון שיכולים להפחית את הסיכוי למוות בעריסה" אומרת מיטצ'ל. "הטענה כאילו מוצר מסויים יכול למנוע SIDS, לא ממש מדוייקת; לא ניתן למנוע מוות כאשר סיבת המוות אינה ידועה. ניתן רק לנקוט בצעדים על מנת להפחית את הסיכויים למוות".
גורמי הסיכון הידועים ל SIDS/מות עריסה הם תנוחת השינה (לא צריך להשכיב תינוקות על הבטן), עישון, סוג המיטה (לא מומלץ להשתמש במזרון רך בעריסת תינוקות), וחימום יתר.
מסעות פרסום של קבוצות מודעות התמקדו באזהרת הורים מפני הגורמים המוכרים הללו, וסייעו להפחתה של 41% במקרי SIDS מאז 1992. ב 2000 ירד מספר המקרים ב 21%, והוא עומד על 2151 בארצות הברית, על פי הנתונים של המועצה למניעת מחלות.
בהתחשב בתוצאות המרשימות של תכניות המודעות, מיטצ'ל מצביעה על כך שמחקרים חדשים מעלים ספיקות לגבי יעילות מערכות הניטור ל SIDS. "הפיג'מות הללו פועלות מתוך הנחה שכל מקרה של מוות בעריסה מתרחש לאחר מספר סימנים פיזיקליים בתינוק" היא אומרת. "החיישנים שמובנים לתוך הפיג'מה יזהו לכאורה 'שינויים מדאיגים'. ואולם אין מספיק הוכחות לכך שכל מקרה של SIDS אכן מתרחש לאחר האזהרות הללו".
רוברכט מחברת וורהארט מסכים כי מדובר בתופעה מורכבת, ועומד על כך שהחברה לא מציעה את פיג'מות "אמא אווזה" כתרופת הפלא ל SIDS. יחד עם זאת לפיג'מות מספר יתרונות ביחס למוצרים אחרים בשוק, שכן הן קלות לשימוש. היחידות המובנות "לומדות" בעצמן, ולכן לא נוטות לאזעקות שווא, והנתונים הנקלטים ביחידות החישה מועברים למרכזי המחקר לגבי SIDS על מנת לקדם את המחקר.
"אני חושב שגורם האזעקה מפחית מאוד את הסיכוי למוות בעריסה ובמקרים רבים גם מונע אותו" אומר רוברוכט. "אנחנו לא טוענים שכך תיעלם התופעה כליל, אבל אנחנו מאמינים כי זהו פיתוח חשוב בטכנולוגיית הניטור, שיסייע לנו בסופו של דבר להבין טוב יותר את הגורמים ל SIDS. זה בוודאי יועיל לכולנו."