תגובה: על בדיקת שד ידנית עצמית ויעילותה
מנהלת עמותת "אחת מתשע", נורית טולנאי, מגיבה על ממצאי המחקר הקנדי על בדיקת שד ידנית עצמית שפורסמו בחדשות 'דוקטורס' בתאריך 14/07/01
קראנו בעמותת אחת מתשע בעיון רב את סיכום המחקר שנעשה בקנדה בנושא מידת היעילות של ביצוע בדיקות שד עצמיות, ועל בסיס ניסיוננו הרב עם אוכלוסיית נשים חולות סרטן השד, ומתוך תפישת העולם הייחודית שלנו, ברצוננו להעיר ולהאיר מספר נקודות :
אחת ממטרות הפעולה העיקריות של העמותה היא חינוך הציבור בכלל, והנשים בפרט, לצרכנות בריאות נבונה, מתוך הראייה שהאישה היא המומחית הטובה ביותר לגופה והיא זו שצריכה להיות הראשונה לחוש כאשר משהו משתבש בו.
העמותה מקיימת סדנאות הדרכה לבדיקת שד עצמית ביתית לקבוצות נשים בכל הגילים ,האישה לומדת בדרך חווייתית ומיוחדת קודם כל להכיר היטב את גופה ורק לאחר מכן את הטכניקה של ביצוע בדיקת המעקב בשדיים. חשוב שתהליך חינוכי זה יתחיל בגיל צעיר ויופנם כחלק מתודעת הבריאות הכללית של האישה .
יחד עם זאת, על פי נקודת הראות של העמותה, אין לראות בבדיקת שד עצמית ביתית טכניקה בלעדית למעקב אחר בריאות השד.
בסדנאות לומדות הנשים את חשיבותו של המכלול שהוא משולש הכולל:
1 . בדיקת שד עצמית ביתית.
2. בדיקה שגרתית על ידי רופא מומחה לבריאות השד (גינקולוג או כירורג ).
3. ממוגרפיה אחת לשנה עד שנתיים ( בהתאם לקבוצות הגיל ולרמת הסיכון האישית של האישה ).
על פי מסקנות המחקר שבוצע בקנדה ביצוע בדיקת שד עצמית בצורה גורפת לא הוכיח את עצמו יעיל כאמצעי לגילוי מוקדם, והכנסתו כחלק משגרת בדיקות המעקב עלולה גם לגרום נזק. הנזק הצפוי על פי עורכי המחקר הוא כניסת הנשים לשאננות מסוימת כאילו ביצוע הבדיקה מבטיח מעקב נכון ואי קיום ממצאים חשודים פירושו שהן בריאות. לחלופין, נזק חמור יותר בעיני עורכי המחקר הוא כניסת הנשים לחרדות מוגזמות עקב גילוי גושים שונים שאינם בהכרח ממאירים, ובעקבות זאת ביצוע מספר רב של ביופסיות מיותרות שאכן גורמות נזק לבריאות האישה.
נראה לנו שאם מאמצים את הגישה המקיפה והכוללת בה דוגלת אחת מתשע נשמט בסיס הטיעון של עורכי המחקר היות ונקודת המוצא שלנו היא קודם כל ללמד את האישה להכיר היטב את גופה ואת שדיה. במשך התהליך היא לומדת להכיר את מבנה השד ואת סוגי הגושים והגבשושיים והבליטות הטבעיות שלו, עוד מודגש בסדנא:"שמונים אחוז מן הגושים אינם סרטניים".
על בסיס היכרות אינטימית ומעמיקה זו מסוגלת האישה להיות הראשונה להבחין בכל שינוי קל שבקלים העלול לחול בשד שלה.
האישה שהפנימה את מה שלמדה בסדנאות תקפיד גם לבקר אצל רופא מומחה בפרקי זמן קבועים, וסביר להניח שלא תיכנס לבהלה מיותרת או תדרוש מהרופא ביצוע ביופסיה במקום בו אין צורך בכך.
חלק מצרכנות הבריאות הנכונה לקראתה אנחנו מחנכים בעמותה היא גם לדעת לשאול את השאלות הנכונות, לעמוד על קבלת הסברים מלאים וברורים, ולא לקבל החלטות בלתי שקולות.
משום כך אנחנו סמוכות ובטוחות שבוגרות סדנאות בריאות השד שלנו יודעות כיצד לנהוג בתבונה כאשר מתעורר הספק או החשש ולא תנקוטנה בצעדים חפוזים ובלתי שקולים.
אנחנו בעמותה מקבלות את תוצאות המחקר על מגבלותיו, כפי שצוינו על ידי עורכי המחקר בעצמם: מסקנות לא חד משמעיות וקבוצות בדיקה ושיטות מחקר לא אחידות.
אנחנו רואות בכך אפילו חיזוק לגישה שלנו שעם חינוך והדרכה נכונים ניתן להפיק את מירב התועלת ששגרת הבדיקה העצמית יכולה לתרום ולהימנע מהנזקים עליהם מתריע המחקר, ויעידו על כך המקרים המוכרים לנו אישית על חיי נשים שניצלו הודות לגילוי עצמי מוקדם .