פשר החלומות

(0)
לדרג

מה באמת עומד מאחורי החלומות, אותם אנו חולמים כל לילה ? מה מניע אותנו לחלום ? ומדוע חלומותינו כל כך מוזרים ולא הגיוניים? שווא ידברו או אמת בפרסום? חולמים בהקיץ

מאת: שי קולין

פעמים רבות אנו שואלים עצמנו מדוע איננו חולמים ? קינאה מפעמת בלבנו, כאשר אנו שומעים על חבר קרוב שמגולל בפנינו את חלומו מליל אמש והוא כה עשיר ורווי בפרטים. ובכן, העובדה היא שכולנו חולמים, ואולי אף כל לילה, אך רובנו אינם זוכרים את החלומות וכך אנו משוכנעים שבעצם לא חלמנו כלל. כאן אולי המקום להגדיר את משמעות החלום, ולהבין מדוע איננו זוכרים אותו.

משמעות החלום

החלום הוא ביטוי לפנטזיה או משאלה שאינה מודעת או דחף שקיים עמוק בתוכנו ונרצה לספקו. התכנים הללו נותרים במישור הלא מודע ואינם צפים ועולים למודעות מכיוון שהם מאיימים עלינו או מעוררים בנו תחושות לא נעימות מסוגים שונים. למשל האם שילדה זה מכבר את תינוקה וחוותה "דיכאון לאחר לידה", כעוסה מאוד על החופש שנשלל ממנה לחיות את חייה עקב הטיפול בתינוק. אותה אם חשה איום רב ותחושות אשם כבדות להודות בפני עצמה ברגשותיה הקשים כלפי ילדה, שכן כך היא רואה עצמה כאם נוראית. יתכן שתחושות הכעס והתוקפנות כלפי התינוק יעלו בחלום. מכיוון שקשה לאם להתמודד עם תחושות קשות אלו קיים מנגנון הגנה מיוחד שגורם לה לשכוח את החלום כדי לא להתמודד עם כעסיה כלפי תינוקה, ולהשאירם לא מודעים.

אופן החשיבה המופעל בחלום

מכיוון שהתכנים העולים בחלום קשים ומאיימים עלינו, ה"אגו" (האני) מבצע מניפולציות על תכנים אלו כך שיופיעו באופן מוסווה ולא יעלו למודעות. אחד מהמנגנונים הללו הוא אופי החשיבה בחלום. החלום מאופיין ב"חשיבה ראשונית". זוהי חשיבה מבולבלת חסרת הגיון ולא קוהרנטית כלל. בחלום יעלו אלמנטים הסותרים את המציאות באופן גס. בעצם לחשיבה הראשונית יש הגיון משלה, שלא תמיד נהיר לנו ושמכיל התרחשויות שאינן יכולות לקרות במציאות. למשל, חלום שסיפר לי אחד ממטופלי, כי הוא עף באוויר ונרדף על ידי לוויתן. החשיבה המבולבלת מסווה את התכנים הקשים שעולים בחלום ולא נותנת לחולם להבינם ולהיות מודע להם, ובעצם מגנה על החולם מפניהם.

התוכן הגלוי והסמוי בחלום

רבים מניחים שהתכנים שאנו זוכרים מהחלום הם החלום האמיתי. אך בעצם מה שאנו זוכרים הוא רק "התוכן הגלוי" מהחלום, אשר מסתיר מתחתיו את "התוכן הסמוי" מעינינו, הוא התוכן האמיתי העולה בחלום. תוכן זה יכול לאיים עלינו ולכן ה"אגו" מעדיף לעוותו ולהשאירו לא מודע. התהליך בו התוכן הגלוי הופך בחלום לתוכן סמוי ניקרא "עבודת חלום". ב"עבודת החלום" ישנם כללים ברורים ומרתקים של עיוות החלום, המאפיינים את "החשיבה הראשונית". פענוח כללים אלו יעזור לנו לפצח את החלום ולהבין את משמעותו האמיתית ש"האגו" טורח כל כך להסתיר מאתנו.

העתקה

בחלום מתרחשת העתקה של החשיבות מהתוכן החשוב לעבר התוכן השולי. דוגמה לתופעה זו ניתן לראות במקרה בו נתקלתי: אישה, אשר חלמה חלום מפורט על תאונה, פצועים ואמבולנס בנוסף ציינה, לאחר חשיבה מאומצת, שבחלומה היא איבדה תיק. זהו פרט קטן בחלום ויתכן שיש לו חשיבות מכרעת. תוך כדי הטיפול התברר שהאישה פחדה שיאבד לה חלק חשוב מחייה, כאשר בנה התגייס לצבא (אבדן התיק).
לעיתים מנגנון ההעתקה מופיע באופן ויזואלי. תמונת החלום מעתיקה מהדמות החשובה יותר לחשובה פחות. למשל אנשים חשובים פחות, דווקא גבוהים יותר או גדולים יותר בתמונה הויזואלית של החלום.

אופי החלום

ישנה חשיבות רבה לאופי החלום. חלומות מבולבלים, צבעוניים, אפורים, סטטיים, או דינאמיים מרמזים רבות על התוכן הסמוי בחלום. למשל חלום סטטי שהתרחיש בו מתרחש בעצלתיים, יכול לשקף את תחושת הסטטיות וחוסר ההתקדמות בחיים שמעיבה על חייו של החולם. בנוסף ישנה משמעות לצורה בה החולם מספר את החלום. בצורת הסיפור של החלום, יש מידע מוצפן נוסף. למשל אדם שמספר את חלומו ותחושת פספוס מתעוררת בו. הוא חש ששכח פרט כלשהו בחלום. אולי החסר הוא נושא מרכזי בחלום, חסר שמלווה את אותו אדם בעבודתו, ביחסיו הזוגיים וכו'.

סמלים

על פי פרויד, ובניגוד ליונג, הסמלים בחלום אינם אוניברסליים, אלה בעלי משמעות אישית לחולם. על המטפל להשתמש בשיטת האסוציאציות החופשיות, בה מבקש המטפל מהמטופל אסוציאציות לחלום. אסוציאציות אלה עוזרות לחולם להבין את המשמעות של הסמלים עבורו, וכך לגלות את התכנים שאינם מודעים לו.

ציינתי מנגנונים רבים לעיוות החלום, שאני כמטפל מתייחס אליהם בטיפול. עליי לצין שהתחושה המרכזית אתה מתעורר החולם, או הטעם שנשאר בפי החולם אחרי חווית החלום, מהווים בעיני את המפתח החשוב ביותר לפתיחת הרגשות הקשים החבויים בחלום ובהם אני מתמקד בטיפול.

בואו לדבר על כך בפורום פסיכולוגיה קלינית


רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום