עצור! עצירות

(0)
לדרג

עצירות היא בעית העיכול הנפוצה ביותר אך ההתייחסות אליה עדיין מלווה במבוכה או בתגובה "זה מגעיל אותי". איך לעצור את העצירות- המדריך המלא

עצירות היא בעית העיכול הנפוצה ביותר אך ההתייחסות אליה עדיין מלווה במבוכה או בתגובה "זה מגעיל אותי". מרבית הסובלים מעצירות התופעה לא מתייעצים עם רופא או דיאטנית, נוטלים תרופות בעצמם או פשוט לומדים "לחיות עם זה". איך עוצרים את העצירות - המדריך המלא

תופעת העצירות היא תופעה שכיחה הרבה יותר ממה שאנו חושבים ואינה מאפיינת את הגילאים המבוגרים בלבד. מבין הפציינטים הפונים לרופא בשל עצירות ישנם גברים צעירים, ילדים, נערות מתבגרות ונשים בגיל מעבר. מנתונים שנאספו במחקר גדול בארה"ב עולה כי לפחות שליש מהאוכלוסייה סובלים מעצירות לפחות פעם אחת במשך שלושה חודשים.

מהי עצירות?

עצירות היא תופעה מאד אינדיבידואלית: יש אנשים שלא תהיה להם יציאה כמעט שבוע אבל הם לא ירגישו רע , ויש אנשים שירגישו מלאות אדירה אם לא תהיה להם יציאה לפחות פעם ביום. מבחינה רפואית, עצירות מוגדרת כתדירות יציאה של פחות משלוש פעמים בשבוע, המלוות לעיתים ביציאות קשות ובצורך בלחיצה חזקה כדי להתרוקן.

לתופעת העצירות יכולים להיות גורמים רבים, אפילו נפשיים, אולם אין ספק שתזונה היא הגורם העיקרי לבעיה. תזונה נכונה יכולה לשפר את בהרבה את המצב ואף לגרום להיעלמות העצירות לגמרי.

איך מתמודדים?

הדבר החשוב ביותר שיכול להשפיע על תדירות היציאות הוא ארוחות מסודרות. זה אולי נשמע פשוט, אולם כולנו יודעים עד כמה הכלל הפשוט הזה לא מיושם בחברה המודרנית בה אנו חיים. שעות עבודה מרובות תופסות את מקומן של הארוחות הסדירות, לא מוקדש מספיק זמן לתהליך האכילה עצמו ואין חשיבות לסוג האוכל הנאכל - מלבד שיהיה קל להכנה.

אנשים רבים מצפים שפעולת המעיים שלהם תפעל "כמו שעון" על הבוקר, אולם אם הם מנהלים אורח חיים בלתי קבוע ואינם אוכלים ארוחות בהפרשי זמן קבועים פחות או יותר, אז אין לצפות גם לפעולת מעיים בשעה קבועה. גם אם יומכם מחוץ לבית הוא בן 12 שעות או יותר שעות, תמיד תדאגו לכך שתיהנו משלוש ארוחות קבועות ביום, ארוחת בוקר, צהרים וערב. הקפידו שהמרווח בין הארוחות לא יעלה על ארבע-חמש שעות, ולא משנה אם מדובר בסנדויץ' או ארוחה מבושלת.

עם התמדה מספקת, גופכם יתחיל לאט-לאט להתרגל ל"משמרות" של ארוחות קבועות, וכמו מכונה משוכללת, יתאים את עצמו לסדר היום שהוכתב לו. חשובה במיוחד ארוחת הבוקר, זאת משום שארוחת בוקר קלה מגרה את המעיים להתחיל לפעול.

חשוב לשתות נוזלים

כלל בסיסי נוסף לעצירת העצירות הוא הגדלת צריכת הנוזלים במשך היום. ככל שהמעי רטוב יותר, יותר קל למזון שבתוכו לנוע. גם תחושת הצמא בגוף האדם אינה מפותחת כמו תחושת הרעב ומאחר ומרכזי הרעב והצמא במוח ממקומים קרובים זה לזה, אנו נוטים להתבלבל בין התחושות והדחף "לשים משהו בפה" איננו תמיד רעב למזון אלא דווקא לנוזלים.

אנשים רבים לא מקפידים על שתייה במשך היום ומתרצים זאת בחוסר זמן, חוסר רצון ללכת לשירותים במקום העבודה וסיבות נוספות. למרות זאת, רצוי לשתות במשך היום לפחות שני ליטרים נוזלים, שזה בערך שמונה כוסות שתיה. הנוזלים יכולים להיות מים, מיצים, מרק ומשקאות מוגזים אך לא שתייה המכילה קפאין. הקפאין, המצוי בקפה, תה רגיל, קולה ודיאט קולה, הוא חומר משתן (גורם להשתנה) ואינו נשאר מספיק זמן בקיבה.

פעילות גופנית

דרך אחרת להשפיע על תדירות היציאות היא באמצעות הפעילות שאנו מבצעים בחיי היומיום. ידוע לכולנו כי פעילות גופנית טובה בשביל ירידה במשקל, הורדת רמות הכולסטרול "הרע" והעלאת רמות הכולסטרול "הטוב" ושיפור קליטת הסוכר ע"י התאים בגוף. פעילות גופנית יכולה גם לעזור נגד עצירות בשל יכולתה לגרום לזירוז פעולת מעיים.

וברוב מקומות העבודה כיום צריך לשבת שעות רבות, אם זה ליד שולחן או מחשב, וככל שמרבים לשבת כן גוברת הנטייה לעצירות. לכן גם הליכה מתונה בשכונת מגוריכם או ליד מקום העבודה, תסייע לפעילות המעיים כמו גם פעילות גופנית סדירה.

בואו לדבר על זה בפורום עצירות - אבחון וטיפול.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום