מודרניזציה פוגעת בפריון

(0)
לדרג

לאורח החיים המודרני גם השפעות שליליות על בריאותינו - הוא גורם לסטרס, השמנה, עישון וחשיפה למזהמים, שפוגעים בפריון כרבע מהזוגות יתקשו להביא ילדים לעולם

מאת: פרופ' יעקב אשכנזי

החיים המודרניים הביאו לאנושות לא מעט דברים חיוביים, אך הם טומנים בחובם גם השפעות שליליות. אחת מהן היא ירידה בפריון - בעשורים האחרונים נרשמה ירידה דרמטית וחדה בשיעור הפריון של גברים ונשים. 20-25% מקרב הזוגות הנישאים יסבלו מבעיות פריון. פוריות הגבר יורדת בשיעור של 1% לשנה בשלושת העשורים האחרונים. מדוע זה קורה? מהם הגורמים לעליה בהיקף אי הפריון וכיצד קשור לעניין אורח החיים המודרני?

האם בעשורים האחרונים אנחנו גברים ונשים פוריים פחות?

בהחלט כן. בעיות פריון מוכרות משחר האנושות, אולם בעשורים האחרונים יש מגמה ברורה מאוד ומדאיגה, המתבטאת בעלייה עקבית ודרמטית בשיעורי אי הפריון בקרב גברים ונשים.

בעיות פריון (אילוסטרציה צילום: shutterstock)
בעיות פריון (אילוסטרציה צילום: shutterstock)

ממה נובעת עלייה דרמטית זו בשיעורי אי הפריון?

עלייה זו קשורה לאורח החיים המודרני. בין הגורמים המרכזיים המשפיעים על פוריות הגבר ופוריות האשה הם גורמים הקשורים לאורח חיים וגורמים סביבתיים. תזונה, חשיפה למזהמים, אורח חיים מיני ועוד משפיעים כולם על הפוטנציאל הפריוני שלנו. לפיכך, לא מעט ממאפייני החיים המודרניים משפיעים על הפוריות וביניהם:

אורח חיים לקוי: חשיפה למזהמים בשל צריכת מזון מעובד, צריכת קפאין (משפיע על רמות ההורמונים, עלול למנוע ביוץ ועלול לפגוע בתפקוד הגופיף הצהוב) וצריכת סמים פוגעים אף הם בפוריות. גם צריכת אלכוהול פוגעת בפריון. האלכוהול יכול לפגוע בתהליך חלוקת הביצית וכתוצאה מכך לגרום להיווצרותם של עוברים פגועים גנטית, המביאים להריונות המסתיימים, בדרך כלל, בהפלה בטרימסטר הראשון. עבודות בעכברים הדגימו פגיעה אפשרית גם בתא הזרע, כתוצאה מצריכת אלכוהול. שתיית אלכוהול של שני ההורים עלולה לגרום להפרעות בהליך ההשתרשות של העובר.

גם למתח נפשי, שהוא, לצערנו, אחד ממאפייני החיים המודרניים, השפעה שלילית על יכולות הפריון של גברים ונשים. כך, למשל, מתח נפשי עלול להפחית את שיעור ההצלחה של הפריה חוץ גופית בשל פגיעה באחד מהמנגנונים הבאים: הפרעה בהולכה העצבית, והפרעה הורמונלית ופגיעה בהפרשת ההורמונים האחראים לתפקוד השחלה.

מנהג מודרני רווח נוסף שפוגע בפריון באופן דרמטי הוא עישון: עשן הטבק מכיל מאות חומרים מזיקים כמו ניקוטין, פחמן חד-חמצני, נפטלין ועוד. שאיפת חומרים אלה פוגעת בכל מערך ה-DNA של הביצית; בכישור האחראי לחלוקת תא הביצית ובתאי הגרנולוסה, המזינים את הביצית ואחראים לתפקודה. במחזורי ההפריה אצל מעשנות מתקבלים ביציות פחות בשלות. בין היתר, בגלל ירידה בגורם גדילה, דבר הפוגע באנגיוגנזה (היוצרות כלי דם חדשים), גורם להתעבות מעטפת הביצית ופוגע בשיעורי ההפריה וההריונות. יותר ויותר מחקרים מצביעים על פגיעה רחבה בכל קשת הפריון של נשים מעשנות, החל מהתפתחות הזקיק, עבור בביוץ, בנדידת הביצית מהשחלה לחצוצרה ומהחצוצרה לרחם, וכלה בהפריה ובהתפתחות מוקדמת של העובר. ישנה גם ירידה בשיעור ההשתרשות של העוברים ברחם בקרב נשים מעשנות. כמו כן תיתכן פגיעה בפוריות העתידית של הצאצאים (זכר או נקבה) לנשים מעשנות. נזקי העישון לא פוסחים גם על הגבר- עישון עלול לפגוע במטען הגנטי של תאי הזרע ולגרום לשיעור גבוה של שברים ב-DNA של הזרע, מצב העלול להפחית את שיעור ההפריה, איכות העוברים ושיעור ההריונות ולהגדיל את שיעור ההפלות.

חשיפה למזהמים סביבתיים: זיהום אוויר, הדברה ועוד - גורמים לחשיפה לשלל חומרים מזיקים, העלולים להצטבר באברי הרבייה ולהסב נזק, בין היתר, על ידי שיבוש התפקוד של הורמוניי הרבייה של גברים ונשים. גם השימוש הנרחב במחשבים וטלפונים ניידים משפיע על הפריון. שלושה מחקרים חשובים, שפורסמו לאחרונה, מלמדים כי החשיפה לקרינת מכשירים אלה פוגעת בפריון הגבר- פגיעה בתנועתיות ובאיכות הזרע, בשל עליית הטמפרטורה באשך ויצירת רדיקלים חופשיים, הפוגעים באיכות הזרע ובמטען הגנטי שלו.

אורח חיים מיני: מתירנות מינית והחלפת שותפים מיניים רבים עלולה לגרור תחלואה באברי המין, שעשויה לגרום לפגיעה בפריון. שכן היא קשורה בחשיפה רבה יותר למזהמים העוברים ביחסי מין כמו זיבה, כלמידיה ועוד. אצל האישה עלולות להיגרם דלקות אגן העשויות לפגוע ברחם ובחצוצרות באופן שיפגע בפריון בעתיד. אצל הגבר תתכן פגיעה במעבר הזרע ביותרת האשך ובאשכים והיווצרות דלקת כרונית באברי הרבייה של הגבר עם פגיעה באיכות הזרע.

עודף משקל: מגפת ההשמנה בעולם המערבי, שמאפייניה הם תזונת יתר לקויה, היעדר פעילות גופנית ו-BMI חולני משפיעים לרעה על פוריות הגבר והאשה. השפעה זו קריטית וכבדת משקל.

ההשפעה השלילית של עודף המשקל על הפריון ברורה, מכריעה ומוכחת מחקרית. היא בולטת כבר בגיל צעיר- עודף משקל בקרב נערות עלול לגרום להופעת מחזור מוקדמת ולהפרעות במחזור (מחזורים מרוחקים עד להעלמות המחזור). בגיל מאוחר יותר השמנה קשורה לתסמונת השחלות הפוליציסטיות הכוללת הפרעה במנגנון הביוץ והרעה בסטטוס המטבולי, שמתבטאת בעליה במשקל, סוכרת, שיעור יתר ובעיות פריון, לרבות, היעדר ביוץ, ריבוי הפלות, שיעור הריונות נמוך, חרף השימוש בכל טכנולוגיות הפריון המתקדמות - כולל הפריה חוץ גופית.

כמו כן, בהריונות של נשים עם עודף משקל יש סיכון לתחלואה גבוהה יותר וסיבוכי הריון, לרבות, רעלת הריון, סכרת הריונית, שיעור גבוה יותר של ניתוחים קיסריים ותחלואה סביב ולאחר לידתית. הסיכון לתחלואה לא פוסח גם על העובר- בקרב תינוקות לאימהות עם עודף משקל קיימת תחלואה עוברית גבוהה יותר וגם שיעור גבוה יותר של מומים מולדים - במיוחד מומים נוירולוגים.

לא רק שנשים עם עודף משקל סובלות מפגיעה בפריון, הרי שגם הטכנולוגיות שנועדו לסייע להרות פחות יעילות עבורן. לעודף משקל יש השפעה מזיקה על תוצאות הפריה חוץ גופית, המתבטאת בשיעור נמוך יותר של ביציות, שמתקבלות לאחר שאיבה, שיעור גבוה יותר של תגובה ירודה, ירידה באיכות הביציות, שיעור ההפריה ואיכות עוברים נמוכה יותר. למרבה הצער, בקרב נשים עם עודף משקל שיעור ההריונות ולידות החי נמוך יותר ומאידך שיעור ההפלות העצמוניות גבוה יותר.

המשקל העודף משפיע גם על הצאצאים. מחקר משותף אמריקאי אירופי, שהתפרסם לאחרונה, קובע שלהשמנת יתר של ההורים ישנה השלכה על התורשה הגנטית לצאצאים. מחקר זה הינו מטריד במיוחד ומצביע על כך שההשמנה ההורית גורמת לשיבוש של גנים שונים. במחקר נבדק פרופיל ה-DNA של גנים רבים הקשורים לגדילה והתפתחות אצל תינוקות להורים עם עודף משקל לעומת הורים עם משקל תקין. תוצאות המחקר הצביעו על קיומו של קשר אפשרי בין סגנון החיים והסטטוס הדיאטטי של ההורים לבין שינויים אפשריים בגנים של הגמטות (ביצית וזרע) האחראים לגדילה ולהתפתחות התקינה של הילדים. שומניות יתר אצל האב בתקופה לפני ההתעברות משפיעה על הפרופיל של ה- DNA של מספר רב של גנים בתא הזרע. גנים פגומים אלו עלולים להיות מועברים לדור הבא ולגרום למחלות כרוניות בעת ההתבגרות.

המשקל העודף והשלכותיו ההרסניות לא פוסחים גם על הגברים - בקרב גברים הסובלים מהשמנת יתר מתרחש שיבוש הורמונלי הפוגע ביצירת הטסטוסטרון. בנוסף לכך, השמנת יתר פוגעת באיכות המורפולוגית של הזרע הנמדדת על פי שיעור השברים ב-DNA של הזרע בעקבות העלייה בטמפרטורה באשכים.

בעיות פריון (אילוסטרציה צילום: shutterstock)
בעיות פריון (אילוסטרציה צילום: shutterstock)

מהם דרכי ההתמודדות העומדות בפני זוגות עם בעיות פריון?

הדברים שיש לעשות לקראת בירור וטיפולי פריון הם: במקרים של השמנת יתר מומלץ להגיע למשקל גוף אופטימאלי ככל שאפשר, לא לצרוך סמים ואלכוהול, להפסיק לעשן, להגביל שתיית קפה, להתייעץ באשר לצריכת תרופות והשימוש בהן, להקפיד על פעילות גופנית ולעבור הכנה נפשית הולמת. בנוסף, ביצוע של בדיקות גנטיות ייעודיות לפי הרקע והמוצא.

מה צריך לעשות זוג שמנסה להתעבר ונכשל? מתי לפנות לרופא ומה צפוי לו מרגע הפניה. בכל שלב ושלב?

כשזוג ללא ילדים מנסה להרות יותר משנה, הרופא מפנה את בת הזוג לביצוע בדיקת דם ביום השלישי למחזור-פרופיל הורמונאלי, ושורה של בדיקות להערכת תפקוד הבלוטות השונות המשפיעות על הפריון ,ביניהן בלוטת התריס, בלוטת יותרת הכליה (האדרנל), בלוטת יותרת המוח. באותה עת יש להפנות את הגבר לבדיקת זרע, על מנת לשלול אצלו בעיה. בדיקת הזרע בודקת את ריכוז הזרעונים, אחוז הזרעונים בתנועה ואחוז הזרעונים בעלי מורפולוגיה ומבנה תקין .בבדיקת הזרע נבדקת גם כמות ואיכות נוזל הזרמה ושוללת זיהום בזרמה.
בשלב ראשןן, לאחר הבירור, במידה והכול נמצא תקין, על מנת לשפר את הסיכוי להרות נעזרים במתן כדורי איקקלומין, המגבירים את הביוץ, התכשיר נילקח במשך חמישה ימים מתחילת המחזור. מועד ההפריה נקבע בעזרת מעקב זקיקים בעזרת אולטראסאונד. ניתן לבסס את התרחשות הביוץ בעזרת זריקת פרגניל ,אוויטרל, או כוריגון. בעיתוי הביוץ ניתן לבצע השבחה והזרעה תוך רחמית של הזרע לאחר הכנתו במעבדה - דבר המאפשר החדרת הזרע המשופר לאתר ההפריה ובכך להגביר את הסיכוי להרות.

במידה ו-2-3 מחזורי טיפול באיקקלומין נכשלים ,יש לשקול ביצוע צילום רחם, על מנת לבדוק את תקינות הרחם והמעבר בחצוצרות.

לאחר שלב זה יתחיל טיפול להשראת ביוץ באמצעות זריקות של גונדוטרופינים, תוך מעקב קפדני אחרי התגובה ההורמונאלית והשחלתית, ובעיתות הביוץ לאחר מתן פרגניל ,אוויטרל, או כוריגון, מבוצעת הזרעה תוך רחמית של הזרע שעבר השבחה. ורק לאחר לפחות שלושה מחזורי טיפול כאלו יהיה צורך לשקול מעבר להפריה חוץ גופית.


לסיכום, אורח החיים המודרני הכולל עודף משקל, עישון וחשיפה למזהמים פוגע בבריאות ומזיק, בין היתר, גם ליכולות הפריון. שינוי באורח החיים יכול לתרום לבלימת העלייה הדרמטית בהיקף בעיות הפריון בעידן המודרני.

פרופ' יעקב אשכנזי הוא מומחה למיילדות וגניקולוגיה, לשעבר סגן מנהל היחידה להפריה חוץ גופית בבית חולים בילינסון

סייעה בהכנת הכתבה: נגוהה שפרלינג, כתבת zap doctors

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום