פורום הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית

הפרעות אובססיביות הן מן ההפרעות הנפוצות ביותר הקיימות כיום, ויש צורך לתת מענה לגולשים הרבים שהנושא מעסיק אותם. לכן, פורום טורדנות כפייתית (OCD) יעסוק בנושא של הפרעות על הספקטרום האובססיבי קומפולסיבי, כמו: הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), טריכוטילומניה (תלישת שיער כפייתית), חיטוט כפייתי בעור, אגירה כפייתית, הפרעה בדימוי גוף (BDD).

הפורום ייתן מענה לשאלות הגולשים לגבי מחשבות טורדניות והתנהגויות כפייתיות מסוגים שונים, והטיפול בהן. הפורום מיועד גם לאנשים אשר הקרובים להם סובלים מנושאים אלה.
2562 הודעות
2484 תשובות מומחה

מנהל פורום הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית

29/09/2011 | 18:15 | מאת: נורית

הא ניתן להחלים באופן מלא מocd בעזרת טיפול משולב תרופתי וקוגנטיבי

29/09/2011 | 21:09 | מאת: אורח

זה אינדיבידואלי. יש כאלה שכן ויש כאלה שלא.

היי נורית, אכן, חלק מהאנשים מצליחים להיפטר מהסימפטומים לגמרי, וחלקם סובלים עדיין מרמה מסויימת שלהם, גבוהה או נמוכה, גם לאחר טיפולים. הדבר תלוי בגורמים רבים: אם האדם פנה לטיפול הנכון או לטיפולים הנכונים, וגם בטיפול עצמו- עד כמה התמיד בו? האם הכין את שיעורי הבית? האם יש קשר טוב עם המטפל? בנוסף, קיימים גורמים הקשורים לאדם עצמו, לאישיותו, לפיזיולוגיה שלו ולסביבתו. למשל- האם האדם סובל מקומורבידיות (עוד הפרעה או מספר הפרעות בנוסף)? עד כמה הוא מגיב לתרופות? האם יש לו סביבה תומכת המסייעת לו? עד כמה המוטיבציה שלו גבוהה? ועוד ועוד. כדי לסבר את אזנייך, אוסיף גם שאחוזי ההחלמה בעקבות הטיפולים הנכונים הם גבוהים מאוד. למשל, מחקרים מצביעים על כך ש-80 אחוז מהאנשים מראים שיפור ניכר בסימפטומים בעקבות טיפול התנהגותי קוגניטיבי. ניתן גם להגיע למצב שבו עדיין יש מעט כפייתיות, אך היא אינה מפריעה לאורח חיים תקין (ובשלב הזה הרבה אנשים מפסיקים טיפול). בהצלחה!

27/09/2011 | 14:39 | מאת: אורח

היי שרון. הוצע לי לשאת הרצאה לפני קהל מבוגר בנושא שיכול לקדם אותי מבחינה עסקית. הופעה כזאת עלולה להגביר את הכפייתיות שלי ולהפוך את ההרצאה לאומללה ביותר. הרעיון לא נראה לי. מה דעתך? תודה.

שלום לך, אם יש לך מספיק זמן להתכונן להרצאה, אתה יכול להתכונן באמצעות המטפל שלך (אם אתה נמצא בטיפול): לערוך הדמיה, משחק תפקידים, להתאמן על קהל קטן יותר וכו'. אם אין לך מספיק זמן או אפשרות להתכונן, אפשר לוותר על הרעיון אם אתה סבור שהיא לא תעלה יפה. אבל בסופו של דבר הבחירה היא שלך.

26/09/2011 | 12:55 | מאת: גלית

שלום. הובחנתי עי' פסיכיטאר ב או סי די. אני מקבלת כדורים לוסטרל 100 מילגרם ליום. שאלתי היא- בעבר קיבלתי ציפרמיל כדור אחד ליום (למרות שהייתי עם זה רק שבוע)ההיתכן שהם היו יותר טובים עבורי? או ששני סוגי הכדורים דומים בפעילות שלהם? כי אני חושבת שהיה לי שקט נפשי יותר עם הציפרמיל . שאלתי השניה_ שאני מקיימת יחסי מין עם בעלי אני מרגישה "יבשה" בנרתיק משהו שלא היה לי בעבר, היתכן שזה מהכדורים?

היי גלית, קשה מאוד לייחס לציפרמיל את השקט הנפשי שהיה לך, בייחוד לאור העובדה שנטלת אותו תקופה קצרה- הוא אמור להתחיל להשפיע רק לאחר מפר שבועות. איני יודעת כמה זמן את מטופלת בלוסטרל, אולם אני מציעה לתת לתרופה הזדמנות- ואם אין שיפור משמעותי אחרי תקופה מסוימת (שאלי את הפסיכיאטר מהי), אפשר להתייעץ איתו ע"מ להחליף אותה או להעלות מינונים. לגבי תופעת הלוואי- איני יודעת, בכל זאת אינני פסיכיאטרית. אני ממליצה להתייעץ עם הפסיכיאטר המטפל בך. בהצלחה!

שלום רב, אני בחורה בת 19. התחיל לי OCD מלפני יותר מ10 שנים. בהתחלה לא ידעתי מה זה, וזה גם לא כל כך הציק לי, כי זה היה פחות חמור. בגיל 14 התאשפזתי בבי"ח חולים פסיכיאטרי, ולמרות זאת לא גילו את זה אצלי, למרות שהייתי שם שנה וחצי. עבר זמן והבנתי שזה מה שיש לי. לאחר מכן זה התחיל להחמיר. עד כדי בלתי נסבל. כרגע זה בא והולך, לפעמים אני לא שמה לב לזה, לפעמים זה בקטנה, ולפעמים מציק יותר. יש לציין שלקחתי בעבר טיפול תרופתי, אמנם לא משהו לOCD אך אינני מתכוונת לחזור ולקחת תרופות. הייתי רוצה לדעת, אם יש דרך או שיטה שבה אוכל לטפל בOCD ללא תרופות, או טיפול אצל פסיכולוג. - כי זה לא עבד. האם יש איזה מאמר או משהו דומה? טיפים? ספר מומלץ? או כל דבר אחר.. תודה רבה! :)

שלום לך נראה שהמצב כמו שאת מתארת אותו הוא מורכב, וקשה לי לענות ללא תמונה מלאה- לא ברור מדוע היית מאושפזת ואילו תרופות נטלת. לפעמים יש קשר בין סימפטומים של OCD לבין הפרעות אחרות, ומאחר שיש קומורבידיות ("תחלואה כפולה"), צריך להתבונן על המצב ביתר זהירות. אני מאוד ממליצה לפנות למטפל התנהגותי קוגניטיבי, אין סיבה להירתע מטיפול. ניתן להיעזר בספרי עזרה עצמית כמו "די לאובססיה" של פרופ' עדנה פואה (איני מכירה ספר טוב יותר בנושא זה לעזרה עצמית). אולם, מעטים האנשים שהצליחו להפחית באופן משמעותי את הסימפטומים בכוחות עצמם, ללא טיפול. הסובלים זקוקים ליד מכוונת ולקשר יציב ותומך עם המטפל, המהווה חלק גדול מהצלחת הטיפול. בהצלחה!

28/09/2011 | 01:30 | מאת: עדנה

אני ממליצה מאוד לפנות למרכז הישראלי לטורדנות כפיתית שמנהל ד"ר בן ארוש. הוא מספר אחד בתחום והוציא אנשים ממצבים קשים מאוד. אני אישית ליויתי מקרה כזה ולכן התערבתי והגבתי. המרפאה שלו במסילת ציון. בטח אפשר להשיג מספר בבזק.

שלום, מגיל 13 בערך (כיום בן 30) אני מרגיש את הצורך משום מה לעשות הרבה פעמים את אותה פעולה כמה פעמים, או פתאום לגעת בדברים כמה פעמים. כגון:לגעת בידית הדלת כמה פעמים ,לגעת בברז כמה פעמים,לחזור על צעדי אחורה ולעשות זאת שוב והמון דוגמאות כאלה ואחרות. אשמח לדעת איך נקרא ההפרעה הזו והאם יש טיפול?

היי יוסי, אם נכנסת לפורום ששמו "הפרעה טורדנית כפייתית", כנראה שאתה חושד שזה שם הבעיה שלך. נשמע שיש סימפטום של טורדנות כפייתית, ומאוד ייתכן שאתה אכן סובל מהבעיה הזו. אולם, כדי לדעת בוודאות אם דרגת החומרה אכן מאפשרת אבחון ההפרעה, עליך להיות מאובחן במפגש עם איש מקצוע. ניתן גם למלא שאלונים לדיווח עצמי דרך האינטרנט, למשל שאלון YBOCS ("סולם יל- בראון"). הטיפול המומלץ הוא כמובן התנהגותי קוגניטיבי, גם אם לא תקבל אבחנה של ההפרעה הזו ואתה מעוניין להיפטר מהסימפטומים. כתבתי בהרחבה על הטיפול לפני כמה ימים בתגובתי לגדי (מספר דיונים מתחת), ואתה מוזמן לעיין בה. בהצלחה!

17/09/2011 | 16:38 | מאת: אורח

היי שרון. האם זוגיות יכולה להפחית את הסבל שנגרם מהמחלה? האם אדם בודד שיגשים את ציפיותיו וימצא אהבה, יחוש הקלה משמעותית במחלה? תודה.

שלום לך, קודם כל ברצוני להדגיש, שאם אתה מתכוון ל- OCD, אין מדובר במחלה אלא בהפרעה או בבעיה נפשית. שנית, זוגיות משפרת את מצב הרוח ואת איכות החיים, ולכן ההרגשה הכללית היא בחלק מהמקרים יותר טובה. בקשר ל- OCD, לא הוכח מחקרית שזוגיות יכולה להפחית את הסימפטומים. בדרך כלל האדם מוצא דרכים להמשיך בהרגלים שלו ובטקסים שלו גם בתוך הזוגיות. לפעמים, כאשר עוברים למגורים משותפים, יש רצון להסתיר את הטקסים מבן הזוג, ולכן מבצעים אותם פחות. במקרים רבים שראיתי, גם בן הזוג היה מודע לבעיה ולטקסים, וזה לא מנע מהסובל מההפרעה להמשיך לבצע אותם. מה גם, שלפעמים הסובלים מוצאים לעצמם בן זוג שבעצמו סובל מההפרעה, כך ששני הצדדים מבינים זה את זה ויכולים לבצע טקסים באין מפריע.

16/09/2011 | 13:20 | מאת: גדי

שלום רב! אני סובל מתקופה די ממושכת מכל מיני פחדים מנקיון אני לא יודע אם זה כל כך קשור לזה אבל יש לי תחושות חזקות שגורמות לי להתקלח הרבה פעמים ולהחליף בגדים שאני מפחד שהם נגעו במקום שלא נקי למרות שאני יודע בתוך תוכי שזה סתם דמיון אבל התחושה היא עוצמתית ויותר חזקה ממני ויש מצבים שאפילו זה גורם לי סלידה מכל מיני בגדים שאני לא אשתמש בהם גם אחרי כביסה ושאני יודע שזה נקי אני לא ישב בכל מיני מקומות שיכול להיות שיש שם לכלוך ואם אני ישב אז אני יחליף את אותם בגדים בקיצור זה נורא מציק לי וגם יש דברים שאני יכול לעשות את אותה פעולה כמה פעמים כגון רחיצת ידים וכדו'ויש לפעמים שאני יכול לזור על טקסט כמה פעמים כי נדמה לי שלא אמרתי בכלל זה נורא מפריע לי בתפקוד יום יומי עד כדי שזה פשוט מביא אותי לדכאון שלפעמים אין לי כח לעשות שום דבר.. ממה בדיוק אני סובל? האם זה סוג של קשור ל-ocd?ואיך זה ניתן לטיפול? ואיזה טיפול האם בדרך שיחות או טיפול תרופתי אשמח מאוד לקבל עזרה ותודה.

היי גדי, ייתכן מאוד (ואני אומרת "ייתכן" מאחר שאני נמנעת מלעשות אבחון בצורה כזאת) שאתה אכן סובל מסוג של OCD. יש סוג של מחשבות טורדניות שקשור בניקיון, או יותר נכון בפחד מפני לכלוך/זיהום. פעמים רבות, הסובלים מ- OCD מדווחים על כמה סוגים של מחשבות טורדניות (למשל, כאלה הקשורות לניקיון, כאלה הקשורות לבדיקה, כאלה הקשורות לסימטריה וכו'). אין זה אומר שהם סובלים מכמה סוגים של OCD, אלא יותר מדויק לומר שהם סובלים מכמה סוגים של מחשבות טורדניות. הטיפול המומלץ ביותר הוא משולב: טיפול פסיכולוגי בשיטה קוגניטיבית התנהגותית (CBT) ביחד עם טיפול תרופתי. אם חומרת ההפרעה היא קלה, ניתן להיעזר רק בטיפול CBT ללא תרופות. מטרת הטיפול הפסיכולוגי הוא לגרום לסובל מן ההפרעה להפסיק לפחד מן המחשבות שלו, ו"להעז" לחשוב אותן ללא ביצוע הפעולות הכפייתיות וללא ניסיון להימנע מהן בשום צורה. כמובן שהדבר יוביל לחרדה ו/או לרגשות שליליים אחרים שהמחשבות האלה גורמות. הרעיון הוא, שניתן להתמודד עם הרגשות האלה, ולהישאר איתם עד שהם יחלפו מעצמם- מה שיקרה בסופו של דבר (ועם הזמן יותר ויותר). אנשים רבים מביעים חשש שהחרדה לא תחלוף לעולם, וכן את המחשבה שאי אפשר להתמודד עם חרדה, שהיא מזיקה ושחייבים להימנע ממנה. מטפל ה- CBT מסביר ומדגים מדוע הדבר אינו נכון. הטיפול התרופתי הוא בדרך כלל בתרופות נוגדות דיכאון מסוג SSRIs, והוא ניתן על ידי פסיכיאטר. התרופות הנפוצות ביותר בשימוש עבור הפרעה זו הן פבוקסיל וציפרלקס. מדובר בתרופות שנוטלים אותן לטווח ארוך, במינון גבוה יותר מאשר המינון שניתן לטיפול בדיכאון. פעולת התרופות מפחיתה חרדה לטווח הארוך, משפרת את מצב הרוח וכן מפחיתה את המחשבות הטורדניות. בדרך כלל הפעולה היא חלקית, ופעמים רבות החרדות חוזרות עם הפסקת השימוש בתרופה ללא טיפול פסיכולוגי. לכן, מומלץ מאוד לשלב בין השניים. בהצלחה!

14/09/2011 | 21:42 | מאת: אורח

היתה סתימה בצנרת של הדירה שלי ושל השכן ממול. המרפסת שלי הוצפה במי ביוב. בא שרברב ופתח צינורות וכל הצואה מהשירותים של השכן התפזרה על המרפסת שלי. שילמתי לו תוספת מחיר כדי שינקה הכל ואכן הכל היה נקי לאחר שסיים את העבודה. בלילה התקשיתי לישון והיו לי הפרעות שינה בגלל טורדנות יתר. האם לארוע המגעיל יש קשר? תודה.

שלום לך, רק אתה יכול לדעת את התשובה, למעשה- אם המחשבות עסקו באירוע המגעיל, הרי שיש קשר. אם לא, קשה לומר.

שלום אני ילדה בת 14 ושלחו אותי לפסיכולוגית הייתי שם עם אמא שלי וסיפרנו לה על החיים שלי וכמה מיקרים שקרו לי בחיים אפרט חלק מהם עכשיו: לפני השינה אני בודקת אם דלת הכניסה סגורה ואם הגז סגור כשסיפרנו את זה לפסיכולוגית היא קצת התחילה לחשוד היה סיכסוך בן אבי לאמי וכבר למאלה מ-11 שנים לא ניפגשתי איתו ויש נגדו צו הרחקה רבתי כמה פעמים מכות והרבה פעמים אני פשוט לא חושבת במיקרים כאלה ופשוט מתחילה לריב

שלום לך, אינני יכולה לתת לך אבחנה דרך האינטרנט, בוודאי לא על סמך תיאור שטחי של שתי התנהגויות שאת מבצעת לפני השינה. יש מדדים ספציפיים שמטרתם לבדוק האם ההתנהגות שלך היא בגדר הנורמה, או שהיא מוגזמת. מדובר בדרך כלל בשאלונים הניתנים בשילוב עם ראיון ע"י מראיין מוסמך. הם מודדים את הסימפטומים של OCD ואת חומרתם, כפי שהופיעו בשבוע האחרון. הם מורכבים מכמה חלקים הכוללים שאלות בנוגע למציאות של אובססיות וקומפלסיות שונות ומידת החומרה שלהן. הפסיכולוגית שלך יכולה לאבחן אותך בדרך זו, בצורה קצת יותר מובנית ומקצועית. ייתכן שהיא אכן תעשה זאת. לגבי הסכסוך המשפחתי והעובדה שאת מתחילה לריב "בלי לחשוב", כהגדרתך- אין לכך שום קשר לאבחנה של OCD. צר לי על הסכסוך במשפחתך, וכדי ללמוד לשלוט בהתנהגותך בצורה טובה יותר, את יכולה לפנות לטיפול בכעסים, המכונה גם "ניהול כעסים". שאלי את הפסיכולוגית שלך האם היא עוסקת בנושא הזה. בהצלחה!

שלום שרון,אני בת 17 ואני רגילה להישקל עשרות פעמים ביום אפילו יותר על מנת לדעת את המשקל שלי בכל רגע נתון [כמובן שזה חלק מסימפטום ההפרעת האכילה שלי] אני מודעת אלייה וכן גם המטפלים שלי מודעים אלייה. זה הרגל של כמה שנים טובות מאוד! כמעט 4 שנים.. אני יודעת שהמשקל במשך היום משתנה,אני יודעת שזה לא מדד מדוייק בכלל ובכל זאת אני עושה את זה. בכל זאת אני יעשה את כל מה שצריך כדי שבלילה וביום המשקל יהיה כפי שאני רוצה שיהיה. והכל יילך לפי התכנון שלי. רציתי לדעת האם בנוסף להפרעת האכילה שלי קיימת גם הפרעה טורדנית כפייתית לפי מה שתיארתי לך? תיארתי ממש בקצרה. אבל זה משהו שהוא חרדתי אצלי מבחינת המשקל. פעם אחת הוא נשבר לי ולא עברו חמש דקות ורצתי מיד לקנות חדש. והיה 10 בלילה.. חיפשתי בכל העיר מקום פתוח כדי לקנות.. זה היה בגיל 15 וחצי.. [ זה רק מתאר לך כמה שאני לא יכולה לעבור יום מבלי לדעת כמה אני שוקלת ] אשמח לדעת מה את חושבת. תודה רבה!

היי מאי, אני בהחלט חושבת שהסימפטום יכול להיות מוסבר על ידי הפרעת האכילה, ואין צורך באבחנה חדשה. בספרי האבחונים בדרך כלל כתוב: "הסימפטום שייך להפרעה רק אם אינו יכול להיות מוסבר על ידי הפרעה אחרת שקיימת". כלומר, הסימפטום יכול להיות שייך ל- OCD רק אם אין הפרעת אכילה. בנוסף, יש לציין שהפרעות אכילה שייכות לספקטרום האובססיבי, למרות שהן מוגדרות בקטגוריה אחרת בספרי האבחונים. טיפ שאני יכולה לתת לך בנושא, הוא להוציא את המשקל מהבית ולא להחזיק שום משקל בבית. הדרך הנכונה להישקל היא פעם בשבוע (או יותר משבוע) אצל דיאטנית, במכון כושר, בקניון וכו'- חשוב שזה יהיה כל הזמן אותו המשקל, ושהמשקל לא יהיה בבית. אחרת זה מפתה מאוד לבדוק כל הזמן...

12/09/2011 | 20:02 | מאת: מאי

אז בעצם אם יש הפרעת אכילה מאובחנת אין הפרעה טורדנית כפייתית. זה מה שאמרת בשפה אחרת ? כי ההפרעת אכילה עצמה היא אובססיבית לכשלעצמה? בקשר למשקל עצמו- ניסיתי כמה וכמה פעמים להימנע מהלהישקל ואך ורק אצל הדיאטנית שאני מטופלת אצלה וזה לא הלך לי.אני שוב חוזרת להרגל הזה. אני מרגישה שאני לא נרדמת בלילה אם אני לא יודעת כמה אני שוקלת,אם אין משקל בבית,אם הוא מתקלקל.. אובססיה שממש מחזיקה אותי בידיים שלה ולא נותנת לי מנוח ולא מרפה ממני. קשה להיפתר מזה. החיים שלי תלוייה בה. תודה רבה על העצה ועל המענה:)

11/09/2011 | 00:50 | מאת: מישהי

הי שרון היקרה! אני מדריכה בהוסטל שיקומי לנפגעי נפש ויש ח'ברה בהוסטל עם אוסידי. רציתי לדעת מה כדאי לעשות שהדייר נכנס ל"לופ" של חזרתיות? לקטוע אותו ולהפסיק עם זה או להקשיב בסובלנות (עד שזה יפסק, אם בכלל...)? אני לפעמים "חותכת" את הדיבור החזרתי אבל אין לי ספק שהמחשבות ממשיכות להטריד את הדייר בראש ואז אני מרגישה לא בסדר עם עצמי, כי אני כאילו נותנת לו להשאר איתן לבד.. תודה רבה!

שלום לך, קודם כל, בהוסטל שיקומי לנפגעי נפש, רובם ככולם של המשתקמים סובלים מסכיזופרניה והפרעות פסיכוטיות אחרות (כגון הפרעה סכיזו אפקטיבית). ברוב המקרים, החזרתיות מופיעה אצלם כסימפטום של סכיזורפניה- ידוע שאחד הסימפטומים של מחלה זו היא חזרה על משפטים שוב ושוב. דווקא אצל הסובלים מ- OCD אין סימפטום כזה, אלא אם כן הם מאמינים שהם חייבים לחזור כמה פעמים על מילה או משפט כדי שלא יקרה משהו רע ("טפו טפו טפו"). במצב כזה, הסובל מהסימפטום לא יניח לך לקטוע אותו, אחרת הוא ייחשף לחרדה שנובעת מאי ביצוע הטקס. מתוך היכרות עמוקה עם המסגרות השיקומיות האלה, אני מאמינה שכל מקרה לגופו. יש אנשים שיחוו את קטיעת הדיבור החזרתי על ידי אחרים כחוסר אמפתיה, אך רובם יכולים להבין כי לאחרים קשה עם החזרתיות הזו. אין זה אומר שאת לא מנסה להבין ולהשתתף איתם בסבלם. אצל אנשים מסוימים, אפילו עדיף להציב את הגבול הזה, מאחר שחלק מהתפקיד שלכם הוא לשקף להם התנהגות חריגה. זאת מתוך אמונה שהם יכולים ללמוד, לפחות באופן חלקי, דפוסי התנהגות "נורמליים" כדי להשתלב בקהילה. שבוע טוב!

08/09/2011 | 20:46 | מאת: נלי

בני בן השנתיים נולד עם בקע טבורי, ומאז הטבור שלו בולט. במקום לאפשר לטבור להתרפא מעצמו, בהמלצת הרופאים שנמנעים מלנתחו, הוא נוהג למשוך אותו החוצה באופן אובססיבי. ברגע שהחוצץ נכנס לפיו, אוטומטית החולצה עולה והיד נשלחת לפופיק. לעתים הוא מנסה לדחוף לשם חפצים, או נצמד לטקסטורות שונות כמו ריפוד דופן הספה, הקיר, ועוד. אפשר לומר שזהו חפץ המעבר שלו. ניסינו להתיר לחפץ אחר אך ללא הצלחה. אנחנו מנסים להניא אותו מלעשות זאת אך ללא הצלחה. כשהוא בלי מוצץ אין בעיה כמעט, אך בימים קשים כבתקופת ההסתגלות לגן חדש, המוצץ בפה כל היום, והפופיק חשוף וזוכה לציטוטים ללא הרף, כאשר בזמן הזה הוא נמנע מלפעול, לא משחק, מעדיף לעסוק בזה ותו לא. מה עושים? אנחנו כבר ממש מיואשים ולא רוצים שזה יחמיר. מאוד רוצים להכחיד את התופעה, אבל חוששים שתופיע אחרת במקומה, גרועה יותר. תודה רבה.

היי נלי, כשמדובר בפעילות מסוג זה, הדומה לחיטוט כפייתי בעור, אין טיפול מסוים שהוכיח את יעילותו אצל כולם. כנראה שזה קורה בגלל שקיים פצע באיזור זה, ועל פי רוב כאשר מצליחים להביא את הפצע להחלמה מלאה, החיטוט באזור המסוים נפסק. הצלחה מסוימת נרשמה כאשר מכסים את הפצע (בחבישה כל שהיא) או מתחילים פעילות חילופית נמרצת, עד שהפצע מחלים. רק במקרים מסוימים תוכנית של עיצוב התנהגות סביב הנושא הזה נמצאה יעילה. בנוסף, חלק גדול מהפעולות האלה מתבצע כאשר המבוגרים אינם יכולים לראות זאת. לכן, לא בטוח שמדובר בהפרעה ושיש פה מקום לתהליך טיפולי של ממש. אפשר לנסות לחבוש את הפצע בחבישה שהוא לא יוכל להסיר אותה, לפחות כל עוד המוצץ בפה. מומלץ גם לא לתת לפעולה הזו כל תשומת לב, חיובית או שלילית, מלבד ניקוי הפצע וחבישתו. אם קיימות תופעות נוספות שיכולות להצביע על מתח נפשי או חרדה, יש מקום לפנות לטיפול. בהצלחה!

08/09/2011 | 15:18 | מאת: שעיר

הי, יש לי OCD, ובלי קשר אני מעוניין לעבור טיפולי לייזר להורדת שיער בגוף. שמעתי ממקור לא מבוסס שיכולה להיות התנגשות בין טיפולי הלייזר לבין הטיפול התרופתי שלי (ציפרלקס במינון נמוך). שמעתי גם שהלייזר באופן כללי מגביר חרדות. האם הדברים הללו נכונים או שאלו שמועות ותו לא?

שלום לך, נתקלתי כבר במספר מקרים בהם אנשים היו מטופלים בציפרלקס, ובמקביל עברו טיפולי לייזר. לא היתה שום בעיה. בנוסף, לא ידוע לי על כך שהלייזר מגביר חרדה. נראה לי שאלו שמועות בלבד. אני מציעה להפנות את השאלה הזו גם לפסיכיאטר, מאחר שאני אינני רופאה.

08/09/2011 | 11:05 | מאת: ע.א.

ביתי בת חמש, לפני כחצי שנה העברתי אותה לחדר נפרד (עד אז הייתה עם אחותה בחדר)יש לציין שאני נקייה ומסודרת וברור שהבנות מושפעות מזה. בכל אופן בתקופה האחרונה ביתי מסדרת את החדר בצורה מוגזמת לדעתי.זה הגיע למצב שהיא לא רוצה שיכנסו לה לחדר כשי שלא יבלגנו,כשחברים באים היא עוקבת אחריהם ולא מרשה לגעת בדברים שלה (בד"כ לבנים שמבלגנים)בבוקר היא מסדרת את המיטה אחרת לא יוצאים לגן..ולא נכנסת לישון לפני שכל הבובות מסודרות בסדר שהחליטה. בקיצור נראה לי מוגזם.. אשמח לעצה (יש לציין שאני ובעלי נפרדנו לפני שנה...) תודה רבה ע

שלום לך, לדעתי, יש לפנות למטפל על מנת לקבל אבחון מדוייק ומעמיק יותר. אצל ילדים מופיעים פעמים רבות סימפטומים אובססיביים, מה שנהוג לכנות "אובססיה של ילדים". התופעה היא מאוד שכיחה ובדרך כלל חולפת עם ההתבגרות. אולם, יש ילדים שאצלם המצב מוקצן יותר ומגיע לכדי טורדנות כפייתית, ובמקרים כאלה יש לטפל, כדי שמאוחר יותר לא יסבלו מההפרעה. יכול להיות, שבמקרה של בתך המצב קצת יותר קיצוני מאשר אצל ילדים אחרים. ניתן לפנות למטפל קוגניטיבי התנהגותי בילדים, כדי שיבדוק האם קיימת בעיה של ממש, ואם כן- כיצד ניתן לטפל בה. בוודאי שגורמי לחץ (כגון גירושי הורים) מעלים את רמת הסיכון להתפתחות סימפטומים כאלה, שהרי רובן ככולן של הבעיות האנושיות מועצמות על ידי סטרסורים. בהצלחה!

07/09/2011 | 20:42 | מאת: אורח

אני עו"ד וסובל מאו סי די קשה. רק התרופות מאפשרות לי לתפקד. במהלך עבודתי אני נתקל לפעמים במקרים שאני מתקשה מאוד לייצג בגלל שאינני מאמין בצדקת הלקוח.ההפרעה מתגברת במקרים כאלה. לעתים אני חושב שאני מתאים יותר לשיפוט, בגלל חוסר התלות והחובה לעשות צדק. אני גם מאמין שהכוח הכרוך בתפקיד והעצמאות הרבה יקנו לי שלוות נפש, והם חלק מתהליך ההחלמה:) מה דעתך ?

שלום לך, רבים מהסובלים מ- OCD נוהגים לעבוד במקומות שדווקא חושפים אותם במידה גבוהה למה שמפחיד אותם. יכול להיות שנושאים הקשורים למוסר מעוררים אצלך יותר חרדה. לדעתי שיפוט הוא ככל עבודה אחרת, שבה לא תיתקל (או תיתקל פחות) במה שמעלה אצלך את רמת הלחץ. במקרה זה אפילו תוכל לקבל תחושת סיפוק מכך שאתה עובד לפי אמות המוסר שלך ולא פועל כנגדן. במונחים של CBT, כדי להפחית את הסימפטומים של ה- OCD מומלץ דווקא להתמודד עם הדברים שמפחידים אותך או גורמים לך אי נוחות, ולא להימנע מהם. חשוב לעשות זאת תוך כוונה מודעת להתמודד עם הבעיה, וידיעה שההתמודדות תעזור (כלומר להיחשף בצורה מודעת ומכוונת). בצורה זו יהיה לך קל יותר להמשיך בתפקידך הנוכחי בטווח הארוך. עקרונית, הבחירה היא שלך- לפי מה שחשוב לך יותר: לעבוד לפי אמות המוסר שלך ולקבל מכך סיפוק, או להתמודד עם הבעיה ולהפחית את הסימפטומים. בהצלחה!

08/09/2011 | 14:02 | מאת: אורח

אבל אני חושב שהחשיפה צריכה להיות מבוקרת ולא כדרך חיים. לפי ההגיון הזה אין צורך אפילו לקחת תרופות כי חשוב להתמודד עם הלחץ.

06/09/2011 | 18:10 | מאת: שאול

שלום רב! אני סובל ממחשוב טורדניות וכפייתות האם זה קשור אחד לשני ואיך ניתן לטפל בזה?

היי שאול, בדרך כלל נהוג להתייחס למחשבות כ"טורדניות" (אובססיביות) ולפעולות, שהאדם מבצע בעקבות המחשבות (שכביכול "מכריחות" אותו לבצע פעולות אלה), כ"כפייתיות" (קומפולסיביות). המחשבות הטורדניות, כפי שציינתי, קשורות לפעולות הכפייתיות בכך שהן גורמות להן. למשל, אדם שעסוק במחשבה "אסור שיהיה לי זיהום, ולכן אני חייב לשטוף ידיים"- שוטף ידיים באופן כפייתי. הטיפול המתאים הוא התנהגותי קוגניטיבי, אפשר בשילוב עם טיפול תרופתי. לא ציינת מהן המחשבות הטורדניות ומהן הפעולות הכפייתיות, ולכן קשה לקבוע אם הדברים שהתייחסת אליהם אכן קשורים זה לזה. כדי לעשות זאת, יש להבין את רצף ההתרחשויות: אילו מחשבות גורמות לאילו פעולות?

ביתי בת השנתיים וארבע חודשים תולשת לעצמה את השיער ולא מעצבים או כעס. סתם כשהיא צופה בטלוויזה או רוצה לישון או סתם להרגיע את עצמה(כאילו זה סוג של תרפיה בשבילה) כאשר מעירים לה היא כועסת מאוד וכאשר מסבירים לה ומדברים איתה היא כאילו לא רוצה להבין. המצב מאוד חמוד כל הצד השמאלי שלה קרח ואני חוששת שמא לא יגדל לה השיער. מה לעשות? ולמי לפנות? רכשנו לה כדור כזה עם שערות כדי לתשחק איתו במקום והיא לא מעוניינת נתנו לה בובה כדי שתתלוש לה את השיער והיא גם את זה דחתה. זקוקה נואשות לטיפול /ייעוץ. אנו מאזור הדרום ואפילו מוכנים להגיע למרכז הארץ לעזרה.

היי כלנית, בהחלט אפשר לקבל טיפול עבור ההפרעה גם בגיל כזה. הטיפול הוא התנהגותי, ומתמקד בהדרכת ההורים לגבי פעולות שהם יכולים לעשות כדי להפחית את התנהגות התלישה. התנהגות התלישה, כפי שציינת, נועדה להרגיע את הילדה. לכן, חלק חשוב בטיפול מתמקד במציאת דרכים אחרות להירגע, שאינן כרוכות בנזק פיזי. יש לשים לב באילו מצבים בדיוק הילדה תולשת שיער, באילו שעות של היום, מה קורה בשעת האלו וכו', כדי שאפשר יהיה לפנות לבעיה בצורה יותר אפקטיבית. בהמשך, בונים גם מערכת של חיזוקים שאפשר לתת לילדה כאשר היא אינה תולשת (ראי תשובתי לפונה אחרת בפורום, לא מזמן). אם את מעוניינת בהפניה ספציפית למטפל באיזור המרכז, את יכולה ליצור איתי קשר במייל (לא ניתן לעשות זאת על גבי הפורום): [email protected]

30/08/2011 | 23:36 | מאת: ירח

שלום רב, אני בת 29 מאובחנת כסובלת מפוסט טראומה עקב פגיעות מיניות וכן אמא עם הפרעת אישיות גבולית (מה שלא עזר לי בשנותיי הראשונות) אני סובלת כבר 4 שנים מטריכוטילומניה. אני מקבלת לוסטרל ולמוג'ין ונמצאת במעקב פסיכיאטרי ובטיפול פסיכולוגי. בנוסף אני סובלת מחרדות כמעט בכל פעם שאני יוצאת משיגרת חיי. התרופות די עוזרות לחרדות למרות שלא תמיד.. מצב הטריכו' לא משתפר בכלל ואני חוששת שאאלץ לגלח את ראשי בפעם המי יודע כמה. זה לא נשי ולא יפה וזה מבאס אותי. (זה לא מבאס אותי מספיק כדי להפסיק לתלוש...) מה עלי לעשות? האם עלי לשקול טיפול בTMS? ברצוני לציין כי העליתי אפשרות של טיפול בחשמל והפסיכיאטרית שלי מאוד נגד זה.. תודה רבה י'

שלום לך, אינני יודעת הרבה על הטיפול ב- TMS, מאחר שזהו טיפול רפואי ולא פסיכולוגי, ומאחר שזהו טיפל חדש וניסיוני. אני יודעת שהוא מנוסה על סובלים מדיכאון קשה שאינם מגיבים לתרופות (כמו גם טיפול בנזעי חשמל), ולא ידוע לי על שימושים אחרים שלו. הייתי ממליצה לנסות קודם כל טיפול התנהגותי קוגניטיבי. אם המצב שלך לא משתפר בעקבות טיפול פסיכולוגי, לא יזיק לנסות את השיטה הזו (שגם היא סוג של טיפול פסיכולוגי), שהוכחה כמאוד יעילה ויחסית קצרת מועד. אם קשה לך להיפרד מהמטפל שלך, את יכולה לעשות הפסקה כדי לעבור טיפול מסוג זה ולהתגבר על הבעיה הזו, ולאחר מכן לחזור לטפל בטראומה המינית ובהפרעת האישיות. בנוסף, ידוע על תוסף תזונה שעוזר בטיפול בטריכו- ולדעתי לא יזיק לנסות גם אותו. מדובר בחומצת אמינו בשם "אצטיל-ציסטאין-N", ואפשר לשאול עליו בבית המרקחת. בכל אופן, המומלץ ביותר הוא לשלב טיפול תרופתי ו/או טיפול בתוסף התזונה עם טיפול התנהגותי קוגניטיבי. בהצלחה!

31/08/2011 | 01:03 | מאת: ירח

לא הסברתי עצמי נכון..אני לא סובלת מהפרעת אישיות אלא אימי. בנוסף לטראומה המינית ציינתי עובדה זו ולו בכדי לתת את מלוא המידע. אקח את תוסף התזונה ואעלה את הרעיון בפני המטפלת שלי. תודה לך י'

29/08/2011 | 17:06 | מאת: nina

שלום שרון... מזה זמן רב מטרידות אותי מחשבות על מוות- לא שלי, אלא של אנשים קרובים אליי מהמשפחה. ההפרעה הזאת נוגעת רק לאנשים המבוגרים במשפחה.. איבדתי את אבי לפני שש שנים בפתאומיות למחלת הסרטן. אני קשורה לאימי והיא הדבר הכי יקר לי בחיים- היא אישה לא הכי בריאה ואני מפחדת פחד מוות לאבד אותה, הפחד והחרדה מלווים אותי יןם יום. אני מטופלת בציפרלקס מאז שאבי נפטר (כבר 6 שנים. מאז שהופיעה לי החרדה שהתבטאה בחצי שנה של נדודי שינה) בשורה התחתונה אני כל הזמן חרדה ממוות של יקרים לי. מפחדת שלא אוכל להתמודד עם המוות (חס וחלילה) שלהם. מפחדת האם זאת הפעם האחרונה שראיתי אותם? כאילו אני מתאבלת עליהם עוד בעודם בחיים. אין לי טקסים מסויימים שאני עושה.. רק המחשבות המפחידות האלה..האם זה נורמאלי? בעיקר אני מפחדת שאם חס ןחלילה יקרה משהו לאימי אני לא אוכל להמשיך לחיות. היא הכל בשבילי

היי נינה, אכן, אנשים רבים מוטרדים ממוות אפשרי של אנשים הקרובים אליהם. בייחוד אם יש סכנה ממשית או שחוו אבדן של אדם קרוב אחר. השאלה "האם זה נורמלי" היא אך ורק שאלה של כמות, כלומר עד כמה הדאגות האלה מפריעות לך לתפקד בחיי היום יום. מתיאורך נשמע, שהבעיה אכן מורידה את איכות החיים שלך באופן משמעותי (תקני אותי אם אני טועה). לא הייתי ממהרת לאבחן הפרעה טורדנית. מה שחשוב הוא, שאת סובלת מדאגות וחרדות, והאבחנה הספציפית אינה משמעותית לצורת הטיפול. ניתן, בנוסף לטיפול התרופתי, לפנות לטיפול קוגניטיבי. טיפול שכזה יעסוק באופן ישיר במחשבות המטרידות אותך, וינסה לאתגר חלק מהן (למשל- "אני לא אוכל להמשיך לחיות"- עד כמה זה באמת נכון? איך התמודדת לאחר שאביך נפטר, האם נעצרו חייך? נסי לדמיין איך ייראו חייך בטווח הארוך, ואף לתכנן אסטרטגיות התמודדות). בנוסף, הנטייה לעסוק בדאגנות יתר בדרך כלל נובעת מצורך מוגבר בשליטה, ויוצרת אשליה של שליטה. כלומר, אנחנו נוטים לחשוב (אפילו באופן לא מודע), שאם נדאג יותר, הדאגה בצורה מסוימת תמנע מהתסריטים הגרועים להתרחש. כמובן שבאופן הגיוני זה אינו נכון, אך לוקח זמן להבין ולהפנים זאת באמת, וזהו חלק חשוב מהטיפול בדאגנות יתר- כמו גם הוויתור על השליטה וקבלת חוסר השליטה על אספקטים מסוימים בחיים. בהצלחה!

30/08/2011 | 07:52 | מאת: nina

אכן זה משפיע רבות על איכות חיי..האם טיפול קוגניטיבי הוא טיפול פסיכולוגי? כמו כן בילדותי (גיל 9-10)סבלתי מטריכו וטופלתי אצל פסיכולוגית עד לפטירת הבעיה בזמנו נאמר לאימי שאני עושה זאת מחרדה שאבי ימות (הוא היה עובר הרבה ניתוחים) אבל לאחר מות הורה אחד משתקת אותי המחשבה לאבד הורה שני. וזה לא רק זה, נגיד אני מפחדת שדודה אהובה תמות ואיך נתמודד בלעדיה איך יתמודד בעלה? בקיצור "הרגתי" כבר את כולם..... כמו שאמרתי אני לא יכולה לדמיין את החיים בלי אימי.. אני מפחדת שלאט לאט אני יאבד את כולם... האם הציפרלקס אמור לפתור את זה? האם יש להחליף תרופה? תודה על תשובתך האדיבה והמפורטת קודם לכן.. חן חן!

28/08/2011 | 13:12 | מאת: יפה

צהריים טובים.אודה על עזרה איך/איפה אפשר לעשות טיפול ב-deep t.m.s המדובר בחולה מארה"ב הסובלת מ-o.c.d אודה על תשובה מהירה.

היי יפה, הטיפול ב- TMS (גרייה מגנטית חשמלית למוח) הינו טיפול חדש שנחשב עדיין לניסיוני, ומיועד לסובלים מדיכאון קשה שאינו מגיב לתרופות. ניתן לקבל אותו במספר בתי חולים בארץ (למשל- הדסה, שלוותה, באר יעקב), ולמיטב ידיעתי הוא גם פותח כאן. לגבי הטיפול בחו"ל- אין לי מושג. כמו- כן, לא ידוע לי על השימוש בטיפול עבור הסובלים מ- OCD. אני מצרפת קישור לכתבה, המתארת את פיתוח הטיפול ויישומו בארץ: http://www.nrg.co.il/online/29/ART1/850/670.html

28/08/2011 | 14:42 | מאת: יפה

תודה על התשובה המהירה.לגבי הטיפול מדובר לעשותו בארץ בהמלצת הרופא בארה"ב שאכן המכשיר פותח אצלנו ובארה"ב אין טיפולים במכשיר המדובר.

27/08/2011 | 15:26 | מאת: יוחאי

יש לי אוסידי. אני קורא הרבה אצל פרויד שזה בגלל ההדחקות המיניות וכו'. האמת אני אישית רואה את זה אצל עצמי ממש. אבל משום מה היום זה לא מקובל הדבר הזה? אולי כן? והאם מטפלים באוסידי משתמשים בזה? מה הדעה המקצועית בענין??? תודה רבה

היי יוחאי, אם הבנתי נכון, אתה שואל האם התיאוריה של פרויד לגבי ההדחקה בנושאים מיניים מקובלת כיום, והאם מטפלים משתמשים בה בטיפול. התשובה היא שבדרך כלל לא. הטיפול המקובל כיום הוא התנהגתי קוגניטיבי, שמתאר את ההפרעה במונחים הרבה יותר פשוטים, אשר מסייעים גם לפתרון בדרך שמקצרת את הטיפול בצורה משמעותית. כמו- כן, יעילות הטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי מוכחת מחקרית, בניגוד לזו של טיפול הפסיכואנליטי המסורתי בהפרעה.

22/08/2011 | 15:58 | מאת: שואלת

שלום, המחשבות הטורדניות התחילו אצלי בגיל ההתבגרות. התחלתי לחשוב כל הזמן על המוות, הייתי בטוחה שאני עומדת למות. אני חייבת לציין שגם בתור ילדה קטנה היו לי חרדות, בעיקר מרופאים. לאחר מכן המחשבות הטורדניות הוחלפו בחרדת נטישה ובגידה (בעקבות קשר ראשון בעייתי שעברתי). כיום, אני בשנות ה-20 שלי, והמחשבות סובבות סביב הזדקנות, מוות בעיקר של הקרובים אליי (חוויתי מוות של 2 קרובים בשנה האחרונה). אני מרגישה שהמחשבות הטורדניות והטקסים (למשל לבדוק האם נעלמתי את הדלת וכיביתי מכשירי חשמל וכו) הן בעולת אותה התבנית ורק התוכן שלהן משתנה במהלך השנים. לפי מה שאני קוראת בפורומים כאן, אני יכולה להגיד שיש לי גם היפוכונדריה (אני מפחדת ממחלות ובמיוחד מנגיפים), חרדה חברתית (יש לי לפעמים מאפיינים של חרדה חברתית), אובססיביות (כפי שכבר ציינתי, אני מחליפה את האובססיות שלי, פעם בהתעסקות במצב הגופני שלי, פעם בלחפש בגידות אצל בן הזוג וכו). אך בסופו של דבר אני לא הייתי מגדירה את עצמי כאדם דיכאוני, אני כן מחפשת שמחה ואוהבת ליהנות מהחיים, אני מתפקדת בחיי היום-יום. המחשבות האלה פשוט גורמות לי צער רב. השאלה שלי האם יש לי טורדנות כפייתית שבא לידי ביטוי בצורות שונות, או שזה מגוון של הפרעות נפשיות שונות? האם ניתן לטפל בכולם בבת אחת? והאם ניתן לעשות זאת ללא כדורים? תודה

שלום לך, ראשית, אני רוצה לציין שכל אדם, במידה מסוימת, חווה דאגות וחרדות בנושאים שונים. לדוגמא, כל אדם יקבל ציון הגבוה מ-0 במבחן לייבוביץ' לחרדה חברתית, ורוב האנשים יחזרו לפעמים לבדוק האם נעלו את הדלת וכיבו מכשירי חשמל. מה שמבדיל בין האנשים שיכולים לקבל אבחנה של הפרעה נפשית לבין אלו שלא, היא חומרת הבעיה ומידת הפגיעה באיכות החיים. כלומר- הכמות ולא האיכות. בנוסף, ישנם מטפלים ש"אוהבים" יותר לתת אבחנות פסיכיאטריות למטופלים, במיוחד כאלה שמאוד רוצים לקבל אבחנה כלשהי. בפועל, פעמים רבות יכולה להיות מצוקה שהיא עדיין "בגדר הנורמלי". יכול להיות שאת עונה לקריטריונים (המאוד מוגדרים) של אחת ההפרעות הנפשיות, אך גם יכול להיות שלא. מאידך, אין זה אומר שלא קיימת מצוקה. אנשים רבים ללא אבחנות פסיכיאטריות פונים לטיפול, וזוכים למענה ולהקלה. לדעתי, מומלץ לפנות למטפל התנהגותי- קוגניטיבי, ש"יעשה סדר" בכל הבעיות שתיארת, ויטפל קודם כל במחשבה המשנית, שהיא כנראה, לפי תיאורך: "זה לא בסדר שיש לי את הבעיות האלו". מחשבה זו אכן יכולה לגרום סבל רב. אם תצליחי לקבל את העובדה שיש דברים שמטרידים אותך, להבין שזה לא הופך אותך לאדם פגום, ולא להצטער על כך כל כך, לדעתי חלק גדול מהבעיה כבר ייפתר. בהמשך, המטפל יוכל לעבוד איתך על הנושאים המטרידים, ולטפל במחשבות הבעייתיות. בהצלחה!

23/08/2011 | 11:48 | מאת: שואלת

תודה רבה על התשובה. אולי התיאור שלי היה עדין מדי למצב שלי, שלפעמים יכול להיות מאוד מטריד. האם תוכלי בבקשה להמליץ לי על מטפל (אם אפשר לא יקר) באיזור השרון שמטפל בשיטה הקוגניטיבית-התנהגותית? תודה

21/08/2011 | 02:50 | מאת: מאי חדד

שלום אני בת 17 וחצי מהמגזר החרדי אני סובלת מדיכאון קשה וחרדות ובעיקר מחשבות כפיתיות שבעיקר מאובחנות כך:מחשבות של ניאוץ וחילול הקודש בתחום הדתי. הייתי שמחה אם תוכלי לעזור לי או לתת לי טיפים לגבי הנושא בתודה מאי:)

היי מאי, לרובם הגדול של האנשים קשה להתגבר על בעיה כמו זו באמצעות "עזרה עצמית", ולכן אני תמיד ממליצה ללכת לטיפול התנהגותי- קוגניטיבי. אם בכל זאת תרצי לנסות קודם לשפר סימפטומים בכוחות עצמך, אני ממליצה על הספר "די לאובססיה" של פרופ' עדנה פואה. היא מסבירה בספר על עקרונות הטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי, כיצד השיטה עובדת ונותנת עצות להתמודדות עצמית. אחת העצות החשובות שאת יכולה למצוא גם בספר, היא לא לנסות להימנע מהמחשבות שלך. על המטופל הסובל מהבעיה להבין, שעליו לקבל את מחשבותיו, ושהן אינן מזיקות לו (ואף לא החרדה שהן גורמות). לפיכך, אחת הטכניקות הטיפוליות היא "לחשוב בכוונה" את המחשבות המפחידות, לנסות לדמיין את התסריט הגרוע ביותר שקשור אליהן, לחוות את החרדה שהוא גורם, וכך לחזור ולחשוב שוב ושוב (אפשר לכתוב על דף ולקרוא את מה שכתבת). החרדה פוחתת מעצמה כאשר לא מנסים להימנע ממחשבות אלה. מאידך, כאשר את חושבת את המחשבות מעצמך, עקב האובססיה, את מנסה כל הזמן להפסיק לחשוב אותן, ולכן החרדה נשארת בעינה. לגבי הדיכאון, אם אינך מתכוונת ללכת לטיפול מקצועי, מומלץ מאוד להיות כמה שיותר פעילה. מדובר בעיקר בפעילויות שמהנו אותך, או גורמות לך תחושת יעילות מתוקף העשייה. פעילות גופנית מומלצת מאוד, שכן היא משפיעה בצורה מאוד חיובית על מצב הרוח. כמו- כן, את יכולה לקרוא את הספר "בוחרים להרגיש טוב" של ד"ר דייויד ברנס, שהוא ספר עזרה עצמית העוסק בטיפול קוגניטיבי בדיכאון. בנוסף, טיפול תרופתי בתרופות אנטי דיכאוניות מאוד מומלץ, שכן רוב האנשים מגיבים אליו טוב והוא יכול לסייע לכל סוגי הבעיות שאת מתארת. תרופות מסוג זה ניתן לקבל גם מרופא משפחה, אם כי לדעתי מומלץ יותר לעשות זאת דרך פסיכיאטר (שאיתו את נפגשת כל מספר חודשים למעקב). בהצלחה!

21/08/2011 | 18:20 | מאת: מאי חדד

קודם כל תודה רבה על תשובתך היא עזרה לי מאוד! רציתי לדעת אם תוכלי להמליץ לי על רופא/פסיכיאטר שירשום לי כדי שאני יוכל להתייעץ איתו על כדורים בתודה מאי :)

21/08/2011 | 02:22 | מאת: מחבר

אני סובל מאוסידי שרובו מחשבתי, למרות שאני יודע שגם קומפלסיביות מחשבתית היא סוג של קומפלסיביות, כמו הפיסית. זה קיים כבר הרבה זמן, אולי מילדות, ברמות שונות. רציתי לדעת כמה דברים, אם אפשר: 1. האם קיים טיפול אמיתי שעוזר, ללא תרופות? אני לא אקח תרופה, רמת החרדה שלי עצמה די נמוכה. 2. כמה זמן יכול לארוך טיפול כזה? 3. מה העלות של טיפול שכזה?

שלום לך, בוודאי שקיים טיפול פסיכותרפויטי שעוזר. הטיפול המומלץ ביותר הוא התנהגותי- קוגניטיבי (CBT), שעיקרו חשיפה למחשבות ולחרדות בלי ביצוע הפעולה המרגיעה (הטקס), שמטרתה להפחית אותן. הרעיון הבסיסי הוא, שהמטופל יוכל להתמודד עם מה שמטריד אותו ולא לנסות להימנע או לברוח מזה. עם הזמן, תחושת היכולת להתמודד גוברת, וכן פוחתים החרדה והמחשבות. הטיפול בדרך כלל אורך בין שלושה חודשים למספר שנים- תלוי מאוד בחומרת הבעיה, במטופל ובשיתוף הפעולה שלו. אם רמת החרדה שלך נמוכה, והבעיה אינה משתלטת על חייך, סביר להניח שזה ייקח כמה חודשים. העלויות בדרך כלל נעות בין 150-350 ש"ח לפגישה (תלוי גם באם פנית דרך קופ"ח או לא), ויש מטפלים שגובים אף יותר. בהצלחה!

15/08/2011 | 22:43 | מאת: דויד

בני אובחן ככפיתי בגיל 11 ,וטופל בלוסטרל,לאחר שנה וחצי הפסקנו לו את הטיפול,והכפיתיות חזרה בצורה שהוא מפחד שאם הוא יקבל מכה בראש יהיה לו נזק מוחי,הוא עבר טיפול קוניגטיבי עם שפור לא גדול, הבעיה שהוא מכל נגיעה בראש עושה סיפור,ויהיה לו קשה להסתדר בבית הספר,כשלא בכוונה ינגעו בו.כמובן שהוא מקבל לוסטרל. מה עושים במקרה כזה?

היי דוד, אם השיפור בעקבות שני סוגי הטיפול לא גדול, הייתי מציעה לנסות להחליף לפחות אחד מהם, אם לא את שניהם. יש מגוון של תרופות מהמשפחה של הלוסטרל שאפשר לנסות (למיטב ידיעתי, היעילות ביותר בטיפול ב- OCD הן פבוקסיל וציפרלקס). לעיתים הפסיכיאטרים מוסיפים תרופה נוספת מסוג אחר (כגון ריספרדל), אשר עוזרת לפעולתה של התרופה נוגדת הדיכאון. יש לציין, שבמקרים מסוימים ההפרעה כוללת מרכיב פסיכוטי או על גבול הפסיכוטי, ובמקרים כאלה תוספת של תרופה כמו ריספרדל עוזרת מאוד. ייתכן גם, שהמינון של התרופה נמוך מדי- יש להתייעץ עם הפסיכיאטר בעניין. בנוגע לטיפול הפסיכולוגי, הוא חייב להכיל גם את המרכיב ההתנהגותי מעבר למרכיב הקוגניטיבי. ה"מרכיב הפעיל" שמביא בפועל להפחתה בסימפטומים הוא ההתנהגותי. בכל מקרה, יכולות להיות סיבות שונות לחוסר הצלחת טיפול, ותמיד אפשר לנסות מטפל אחר. בהצלחה!

14/08/2011 | 23:01 | מאת: אלמוני

שלום , אני מטופל בפורזק (מינון 20) , וקלונקס (חצי מ"ג ליום) , עקב OCD וחרדות , במקביל גם עובר טיפול CBT . אני לוקח מולטי ויטמינים ואומגה שלוש (במינון גבוה) כל יום בנוסף . עקב לימודים וצורך ביכולת ריכוז ולמידה המליצו לי על תוסף טבעי שמכיל את החומר פוספטידיל-סרין . האם יש התנגשות בין הכדורים ? תודה.

שלום לך, אני אינני רופאה, ולכן איני יכולה לענות על שאלות בנושאי תרופות. מומלץ לשאול את הרופא שלך. שבוע טוב!

12/08/2011 | 20:36 | מאת: עמרן

שלום אני עמרן בן 24 מי השרון מה שנדמה לי אני חולה ב הפרעה טורדנית כפייתית אובססיבית ואני פוני לך בשבל לעזור לי בבעיה הרצינית שלי את האמת אני לא יכול לסבול עוד יותר ככה חיים קשים אני סובל כבר 6 שנים נתקעתי במקרה הפך לי את החיים שלי לא יוצא מי הבית יש לי פחד לא נורמלי מי האנשים לצאת לכביש תמיד יש לי מחשבוות רעות, פחד, חרידה אני מבקש לחזור בתשובה דחוף לאיימיל שלי

היי עמרן, איני יודעת אם האבחנה העצמית שלך היא נכונה, ולא ממש ברורים לי הסימפטומים שלך. בכל מקרה, אם אתה סובל מאוד מחרדות במשך זמן רב כל כך, מומלץ ביותר לפנות לטיפול פסיכולוגי ואף פסיכיאטרי. אני יכולה לייעץ לך לאן לפנות, אם תרצה המלצות על מטפלים. שבת שלום!

13/08/2011 | 01:53 | מאת: עמרן

שלום מה שקראתי על המחלה הוא בדיוק מתאר מה שקורה לי אני אשמח להדריך אותי לאן אלך לטיפול

שלום , סוף סוף מצאתי מישהי שתוכל לעזור לי בע"ה. שמי כלנית נשואה +3 בנים ובת אחת. ביתי בת השנתיים ושלושה חודשיים מזה כבר חודשיים וחצי תולשת את השערות שלה ולא מכעס או עצבים. זה קורה לרוב בשעור הערב/לילה כאשר היא יושבת מול הטלויזיה וצופה בנחת בתוכנית או שהיא מנסה להרדם, היא מגלגלת את האצבעות שלה בתוך השיער ולאחר מזן מה תןלשת אותן והיא משחקת אם השיער שהיא תולשת בין האצבעות וכך נרדמת או נרגעת (כמו מדיציה). ניסנו כמה וכמה פעמים להסביר לה ולדבר איתה ולהזיז לה את הידיים מהראש היא לפעמים מקשיבה ולפעמים כועסת אלינו למה אנחנו מעירים לה. מה לעשות? למי לפנות? אני חייב ייעוץ איתך או הכוונה מה לעשות? היא כבר החלה להקריח בצידי הראש ויש לה שיער מהמם ודי ארוך. בבקשה עזרי לנו לעזור לה כדי שזה לא יהיה מאוחר מדי.

היי כלנית, תלישת שיער נפוצה הרבה יותר אצל ילדים מאשר אצל מבוגרים. ילדים תולשים שיער כדי להרגיע את עצמם, או מתוך שיעמום וחוסר גירויים. אם זהו אכן המקרה, מטפלים קוגניטיבים התנהגותיים מתמקדים במציאת תחלופה מרגיעה לילד, או בניסיונות להימנע ככל האפשר משיעמום ומחוסר מעש. בנוסף, ניתן לתת חיזוקים על כל יום בו הילדה אינה תולשת שיער. למשל, היא יכולה לקבל מדבקה על כל יום שבו אינה תולשת. אם החיזוק הזה אינו מספיק, ניתן לתת פרס עבור מספר מסוים של מדבקות שהיא צוברת. אפשר לשלב פעילות מרגיעה עם חיזוק, למשל לקרוא לה סיפור לפני השינה במקום לתת לה לצפות בטלוויזיה (שכנראה אינה מגרה או מרגיעה מספיק), זו פעילות נהדרת שגם מחזקת את הקשר עם ההורה. ניתן גם לומר לה שבכל פעם שהיא מתחילה לתלוש, ההורה יפסיק לקרוא את הסיפור ויחכה שהיא תסיים. כך, הסיפור יהווה עבורה חיזוק להפסקת התלישה, וגם יעלה את המודעות שלה לפעולה זו, שתהפוך להיות פחות אוטומטית. טכניקה מקובלת נוספת קשורה בחיפוש עיסוק אחר לידיים- למשל, לשחק בפלסטלינה או כדור חוטים במקום בשיער. כובן, מומלץ לפנות למטפל התנהגותי-קוגניטיבי בילדים, שידריך אתכם באופן מסודר כיצד לטפל בבעיה, ויבנה תכנית מסודרת שתעזור להפחית את פעולת התלישה עד להפסקתה. בהצלחה!

09/08/2011 | 12:51 | מאת: שי

קודם כל אני מודה לך מאוד אני שי בן 27 וסובל ממחשבות טורדניות קשות מאוד מאוד ברמות לא יאומנות אני דתי אבל מרגיש כאחרון הכופרים אני מטופל כשבוע בציפרמיל 20 מג ומרגיש החמרה משמעןותית במחשבות כבר 3 ימים שאני עסוק בטקס מסוים וזה לא מרפה בנוסף אני כבר שבוע כמעט לא ישן וזה מייאש אני מפחד מהתאבדות

היי שי, פנית כבר לפורום בעבר, ואני חוששת שלא תוכל לקבל את העזרה שאתה זקוק לה דרך פניות חוזרות ונשנות לפורום. אם יש מחשבות אבדניות, יש לפנות לפסיכיאטר באופן דחוף על מנת לקבל טיפול אינטנסיבי יותר. במקביל, מאוד מומלץ לפנות למטפל התנהגותי קוגניטיבי, כמובן לאחר שיוסר הסיכון האבדני המיידי ותהיה אפשרות לטפל ב- OCD באופן מעמיק.

06/08/2011 | 19:59 | מאת: זיוה

שלום רב ! אימי בת 74 וסובלת מסוכרת ומלחץ דם גבוה לאחרונה סובלת מאובססיה דבר היוצר אצלה דיכאון ובכי בלי סוף רמת הסוכר שלה בצום 188 כתוצאה מהדיכאון. שאלתי: האם יש טיפול תרופתי לעינין זה? האם כדאי לתת לה קומפלס b בכדורים או בזריקות? תודה רבה זיוה קליין

היי זיוה, אני אינני רופאה, ולכן אין באפשרותי לענות על שאלות לגבי תרופות. ידוע לי כי קיים טיפול תרופתי ל- OCD ואפילו מאוד יעיל, אך אינני יודעת בדיוק לגבי השפעותיו בגיל השלישי או תגובות בין תרופתיות. הייתי מציעה לשאול רופא. שבוע טוב!

06/08/2011 | 19:19 | מאת: מירב

חבר שלי נמצא בגמילה כבר ארבעה חודשים שוחחנו ביוני מאז הבנתי שהוא רוצה לא להיות בקשר בחודשים הבאים מצבו לא הכי טוב .אני תקועה בלופ חשיבתי עליו חרדת נטישה.אני בטיפול אך זה ממש לא עוזר לי .האי וודאות עושה לי לא טוב אבל אפילו ,שהוא היה מסיים אצלי זה לא היה מסתיים. זה מוכר לי מקשר קודם הסבל הזה בלתי נסבל ותחושה של תקיעות.

היי מירב, ל"חרדת הנטישה", כמו שאת קוראת לזה, יכולות להיות סיבות רבות ולאו דווקא הפרעה אובססיבית כלשהי. בראש ובראשונה, זה מאוד טבעי שכאשר מסתיים קשר משמעותי בחיינו, הוא לא יסתיים כל כך בקלות, ונמשיך לחשוב על אותו האדם עוד זמן רב לאחר מכן. בנוסף, ישנם אנשים שחוששים יותר מאחרים מנטישה ומגיבים אליה קשה יותר. במונחים של CBT (טיפול התנהגותי קוגניטיבי), מדובר באנשים שקיימת אצלם סכימה הקשורה לנטישה. כלומר, הם למדו בשלב מסוים בחייהם שאנשים עוזבים אותם שוב ושוב, וכנראה ימשיכו לעזוב אותם, ולכן מצפים להתרחשות כזו ומגיבים בצורה קיצונית יותר כאשר היא קורה. אך כמו שאמרתי, יכולות להיות סיבות שונות ל"תקיעות" שלך, שאותן את יכולה לברר עם מטפל. אם אינך מרוצה מהטיפול, הייתי מציעה להחליף מטפל. כדאי לברר על שיטות טיפוליות שונות לפני שאת פונה, ולבחור מביניהן את המתאימה לך. מטפלים יכולים להיות שונים מאוד אחד מהשני בדרך שבה הם מטפלים. בהצלחה!

08/08/2011 | 18:31 | מאת: מירב

העיניין עם המטפל תמיד חוזר זה לא הבעיה אצלו הבעיה שלהפרעת אישיות גבולית כמו אצלי יש טיפול ספציפי שאין לי כסף לעשות זה נקרא טיפול דיאלקטי התנהגותי. באמת הנטישה היא בסיס לכול בקשרים שהיו לי .העניין הוא שזה גוזל ממני בגלל שזה כרוך בחרדה של מחשבות מחזוריות המון אנרגיה.אני למעשה מנציחה את הקשר אפילו אם הוא יסתיים מבחינתי הוא עדיין קיים לפחות לעכשיו .אולי שיעבור זמן זה ידעך לגמרי אבל אז אני בדיכאון וריקנות מהן תחושה של חידלון ופחד.

06/08/2011 | 10:05 | מאת: חסוי

שלום כבר בערך שנתיים שלוש יש לי סטייה להשפלות (bdsm אפשר לאמר) וזה עוד התחיל בסטייה קטנה לכפות רגליים של נשים. בתור אחד שבהתחלה עוד היתגרה מיחסי מין רגילים ופתאום השינוי הזה גורם לי להרגיש רע ואף להתבייש בעצמי. אז אני שואל האם יש דרך שלא כלולה בטיפול או גם אם כן,להימנע ממנו? לחזור להיתגרות מיחסי מין רגילים? תודה מראש

שלום לך, קודם כל, אני רוצה להבהיר שסטיות מיניות המכונות לעיתים "פטיש" אינן קשורות לנושא הפורום, העוסק בהפרעה טורדנית כפייתית ובהפרעות על ספקטרום זה. סטיות מיניות הן בעיה מסוג אחר (ויש האומרים שאינן בעיה כלל). לשאלתך, אני לא בטוחה שאפשר "לבטל" סטיות בכלל, עם או בלי טיפול. מה שניתן לעבוד עליו, בטיפול או לבד, היא הקבלה של עצמך כפי שאתה. כמטפלת, הייתי מנסה לעזור לך להפחית את ההרגשה הרעה והבושה הכרוכות בכך. ניתן לחיות עם "סטיה" מינית ללא רגשות אשמה ובושה, ויש אנשים רבים שהדבר אינו מפריע להם כלל. אם אפשר להגיע למצב בו ניתן להתגרות, בנוסף, מיחסי מין רגילים, תצטרך לשאול בפורום העוסק בטיפול מיני. בהצלחה!

06/08/2011 | 22:33 | מאת: חסוי

תודה על העזרה אני ינסה לפנות לפורום אחר

28/07/2011 | 14:04 | מאת: מיואשת

שלום, אני בת 19 ואני חושבת שיש לי OCD, לפי מה שקראתי בפורום הזה. מאז גיל 15 היו לי קשרים עם בנים אבל זה תמיד נגמר בגלל שביחסי מין לא נהניתי בכלל.כל הזמן תקועות לי בראש מחשבות כאילו שאני נמשכת מינית רק לילדות קטנות. בזמן האחרון אני ממש מפנטזת על זה ואני מפחדת שאולי אני מתחילה להיות פדופילית. זה יכול להיות? אני כבר מיואשת ואני מפחדת גם לספר על זה למישהו כי בחיים לא פגעתי בילדים ואני גם חושבת שזה נורא אבל אולי אני עלולה לעשות את זה? יש מה לעשות? אני מבקשת תשובה מהירה. תודה רבה לך. נ.

שלום לך, בהחלט יכול להיות שמדובר בסוג של OCD. כפי שוודאי קראת בהודעות אחרות בפורום, קיים סוג של OCD שהאנשים הסובלים ממנו עסוקים במחשבות לגבי הנטיות המיניות שלהם, אשר גורמות להם חרדה. אין פירושו שהנטיה המינית היא אכן אמיתית, או שהם יבצעו בפועל מעשים הקשורים אליה. אם את פוחדת שתעשי דברים שאינך רוצה לעשות, קרוב לוודאי שלא תעשי אותם. גם פדופילים "אמיתיים" פועלים בדרך כלל בשליטה מלאה, גם אם לפעמים התחושה היא של חוסר שליטה. לדעתי, טוב יהיה אם תפני למטפל התנהגותי קוגניטיבי, שיעזור לך להתמודד עם המחשבות האלה ולא לפחד מהן כל כך. אם זהו הסימפטום היחיד, ייתכן מאוד שהטיפול יהיה קצר וממוקד, ותצליחי להתגבר על בעייתך תוך זמן קצר. בהצלחה!

29/07/2011 | 13:24 | מאת: מיואשת

תודה שענית לי אני רוצה לשאול אם התכוונת שאם אני לא עושה את מה שאני חושבת אז שכנראה שזה רק המחשבות שלי. כי כבר שנה אני לא יכולה בכלל שיהיה לי חבר בגלל זה. ואם באמת אפשר להעביר את זה בטיפול של פסיכולוג? תודה רבה

21/01/2012 | 17:51 | מאת: נוגה

שהיא לסבית או פדופילית? יכול להיות שזה רק אוסידי ורק הפרעה מחשבה טורדנית?

25/07/2011 | 09:33 | מאת: גא

שלום, לפני כחודשיים עברתי באופן פרטי איזה-שהוא ניתוח בהצלחה. המנתח איש מאוד נחמד ומקצועי. הוא היה מאוד זמין, ביקר אתי כל יום בבה"ח, לאחר מכך התקשר כמעט כל יום וכך עד להחלמה שלמה. כיום אין סיבה להיות איתו בכשר, אבל אני לא מפסיקה לחשוב ולפנטז אליו. מתגעגעת מאד. ביום אני מאד משתדלת להעסיק את הראש במשהו אחר, אבל כל בוקר אני מתעוררת עם שמו. איך יוצאים מי זה?

היי גא, אופי ותדירות המחשבות על המנתח שעזר לך יכולים לנבוע מסיבות רבות ומגוונות. אולם, חשוב שתזכרי כי זה אך טבעי לחשוב הרבה על אדם שהיה מבחינתך דמות מסייעת, אכפתית ואפילו מצילה. לכן, אין כל סיבה שלא לקבל את המחשבות האלה ולנסות להימנע מהן. בדרך כלל התדירות שלהן ועוצמת הרגש שהן גורמות יורדות עם הזמן, מאחר שמדובר באדם שאינך פוגשת באופן סדיר ושכרגע הוא בגדר זיכרון.

22/07/2011 | 00:45 | מאת: שי

קודם אני שי ומאוד מודה לך שהתיחסת רצית עוד פרטים ככה אני בן 27 ואובחנתי לפני חודש כאו סי די אבל ממוצש המצב מאוד החמיר אצלי דיברתי עם בחורה באיזה צט ומאז אותו רגע אני לא מפסיק לחשוב עליה או יותר נכון או יותר על נושא השיחה יש לציין שהאו סי די שלי קשור יותר למחשבות על דברים לא ולכן רצית לדעת האם זה קשור לאו סי די שאני משווה אותה לכל אחת ועוד והאם יש סיכוי שאשכח מזה ואחזור להיות כמו קודם יש לציין שכרגע אני במצב של דכאון בתוך דכאון ולכן אני לא אוכל ולא מתפקד אני לא יוצא מהבית כבר 5 חודשים אבל זה מאו סי די מה לדעתך פתרוןןןןןןן

היי שי, הפתרון הוא פשוט מאוד לגשת לטיפול, רצוי CBT משולב עם טיפול פסיכיאטרי, ויפה שעה אחת קודם. אם התופעה הספציפית שאתה מתאר קשורה ל- OCD- קשה לומר, וגם לא הבנתי למה אתה מתכוון כשאתה אומר ש- OCD קשור ל"מחשבות על דברים". זוהי הגדרה מאוד כללית, בלשון המעטה. אולם, האם זה ממש משנה אם התופעה קשורה ל- OCD או לא, במידה שאתה יודע שיש לך סימפטומים אחרים של OCD? הרי אם תפנה לטיפול, תוכל לעבוד יחד עם המטפל על כל הבעיות שמפריעות לך, בין אם זה OCD, דיכאון, סתם אהבה נכזבת או כל דבר אחר. אוסיף גם, שקשר עם מטפל חשוב במיוחד לאנשים שנוהגים להסתגר בבית ולהמעיט בחיי חברה. זאת, עקב העובדה הפשוטה שהטיפול עצמו גורם לאדם לצאת מהבית, ולו רק פעם בשבוע. רק הפעולה הפשוטה הזו עשויה לגרום לאדם להרגיש טוב יותר. כמובן, שככל שהאדם הסובל מדיכאונות, חרדות, OCD ואף הפרעות אחרות, ירבה לצאת מהבית ולעסוק בפעילויות מהנות, מצבו ישתפר. הסתגרות רק מחמירה את המצב. בהצלחה!

20/07/2011 | 12:53 | מאת: בני

אני סובל ואובחנתי מהפרעת אוסידי. אבל בצורה שלא ברורה לי, כלומר, זה לא שיש לי כל הזמן מחשבות על אותו דבר, אלא זה בצורה שהמחשבה המטרידה כשהיא מופיעה היא בעוצמה גדולה שכזו ואני פשוט מוטרד ממנה חזק.ואז אני פשוט נופל שבי לתוכה. אולי,המחשבה כאילו מוכפלת באותה רגע למליון, וזה נראה כל כך מאיים. אבל זה לא כמו אובססיה רגילה שכל הזמן יש מחשבות. האם זה כן נראה לך כאובססיה? אני רוצה לשאול את זה את הרופא, אבל קודם אני מעדיף להתייעץ.

היי בני, לא מוכרת לי ההגדרה שלך ל"אובססיה רגילה", שלפי הבנתי הגדרת אותה כמחשבות חוזרות ונשנות על אותו נושא כל פעם. בדרך כלל המחשבה היא תלוית סיטואציה. למשל, אדם בעל אובססיה הקשורה לניקיון יתקל פעמים רבות ביום במה שנראה לו כמו חשיפה לזיהום, ויחשוב כל פעם על הזיהום הספציפי שקשור לסיטואציה הספציפית. עוצמת הרגש הנלווית למחשבות בדרך כלל תהיה גבוהה, והאדם יחווה רומינציה (חזרתיות) של המחשבות במידה שתיתפס על ידו כבלתי נסבלת. לכן המצב שתיארת יכול בהחלט להיות חלק מ- OCD. כמובן, רק המטפל שיראה אותך יוכל לתת לך את האבחנה המדויקת.

20/07/2011 | 12:39 | מאת: משה

אני עסוק הרבה בשחזורים, מה אמרתי לפלוני מה הוא אמר איך התנהגתי פה וכו' שאני בודק את עצמי אם עשיתי בסדר. אותו דבר, גם בדברים שמטרידים אותי אני מתקשה להסיח דעת והם חוזרים על עצמם כל הזמן במחשבה. יש לציין שאין לי שום טקסים, וגם זה לא שאני מדבר לעצמי הרבה זה פשוט הבזקי מחשבות במהירות שחוזרות על עצמן. אני מבין שטיפול סיביטי יכול לעזור לי. השאלה, איך בדיוק הוא יעזור? אם תוכלי לתת לי דוגמא של הטיפול כי אין לי מושג

היי משה, אם אתה אכן סובל מ-OCD (במידה שהסימפטומים אינם מוסברים על ידי חרדה חברתית), ייתכן מאוד שה"שחזורים" שאתה מדבר עליהם הם למעשה טקסים מחשבתיים. קיים סוג של OCD שהוא "מחשבתי" בלבד, כלומר אין טקסים התנהגותיים נראים לעין. אולם, לחלק גדול מהאנשים הסובלים מסוג זה של OCD ישנם "טקסים מחשבתיים", כלומר האדם מבצע פעולה מחשבתית במודע כדי להפחית את החרדה שנגרמת לו על ידי המחשבה הטורדנית. כמו הטקסים ההתנהגותיים, גם הטקסים המחשבתיים נועדו לעזור לאדם הסובל להשיג תחושה של שליטה ולהימנע מחרדה. יש לציין, כי הרבה יותר קשה להפסיק טקסים מסוג זה, מאחר שקשה "לא לחשוב" על משהו, יותר מאשר להפסיק התנהגות מסוימת. לפיכך, השחזורים שלך נועדו ככל הנראה להרגעה עצמית מפני המחשבות ש"לא הייתי בסדר". בטיפול CBT, המטפל דווקא היה מפתח את המחשבה המפחידה הזו, ומדבר איתך על מה שיקרה אם לא תתנהג נכון בסיטואציות חברתיות או אחרות שמטרידות אותך. פעמים רבות נהוג לשאול את המטופל: "מה הדבר הכי גרוע שיקרה?" ולפתח איתו את התסריט הגרוע ביותר. לעיתים כבר באותם הרגעים המטופל מבין ש"התסריט הגרוע" אינו נורא כל כך, ועליו לתרגל את המחשבה ההגיונית הזו לאורך זמן. כאשר התסריט הגרוע עדיין נראה למטופל קטסטרופלי, המטפל מבקש מהמטופל לחשוב על התסריט הזה במכוון באופן חוזר ונשנה, עד שהמוח "מתעייף" ממנו והחרדה יורדת מעצמה. יש הבדל גדול בין מחשבה חוזרת ונשנית הנחשבת במכוון, לבין כזו שנחשבת באופן לא רצוני ומנסים להימנע ממנה. כאשר מנסים להימנע ממחשבה או מחרדה הנלווית אליה, הן משתמרות ואף מתעצמות בפעמים הבאות. כאשר הדבר נעשה באופן רצוני ובשליטה, יש הכחדה של החרדה הנלווית, והמחשבה אינה "נדבקת" לאורך זמן. כמובן שיש לתרגל זאת עד שמגיעים למצב הזה. בהצלחה!

20/07/2011 | 22:08 | מאת: משה

ראשית תודה רבה על תשובתך המפורטת. רק מה הכוונה שזה 'טקסים מחשבתיים' הרי המחשבות החוזרות הם אכן להרגיע, כדי להגיד אני כן בסדר. אז למה את קוראת לזה 'טקס', היה ראוי הגדרה שונה. תודה מראש

20/07/2011 | 04:42 | מאת: שי

אני בן 27 במוצש דיברתי עם בחורה מסוימת ומאז היא לא יוצאת לי מהראש לא בקטע רגשי או משהו פשוט נושא השיחה לא יוצא לי מהראש האם זה גם מהאו סי די ויש לציין שאני בדכאון כבר 4 ימים לא הכנסתי כלום לפה

היי שי, כדי לענות על שאלתך ברצינות אזדקק ליותר פרטי רקע לגביך ולגבי הבעיות מהן אתה סובל. סופ"ש נעים

20/07/2011 | 01:09 | מאת: סיגלית

שלום רב. בקשתי היא אולי יוצאת דופן, אך היא נובעת מהעובדה שאני נכנסת לפורום לראשונה, והייתי רוצה ראשית לאסוף קצת מידע. לכן, אנסה לשאול אותך: 1. האם תוכלי לספר קצת על משמעות ההכשרה האקדמית שלך. קראתי את הנאמר, ואני מבינה שאינך פסיכולוגית קלינית ולא עברת התמחות של פסיכולוגים הרשומים באלפון, ומאידך למדת פסיכותרפיה. האם ניתן ללמוד לתואר שני פסיכותרפיה ולא להיות פסיכולוג? ואם כן, מה ההבדל בין גבולות המקצוע והסמכויות לעומת פסיכולוג קליני בהכשרתו? זה מאד מעניין אותי, גם למידע כללי, וגם מסיבות נוספות שלא אלאה אותך כאן בשלב זה. 2. לאיזה תחום אפשר לשייך אגרנות כפייתית, שהופיעה רק בסביבות העשור החמישי, לאחר אירוע מלחיץ, ולא נתן אותותיו או סימן כלשהו אחר בנושא הכפייתיות על כל ענפיה? 3. התשובה שלך לסטודנטית לגבי מתן תחושה שתקבל את האישה שאוגרת ניירות נראית לי מצויינת. אך מה קורה בשלב הבא? נאמר, שהאישה רכשה את אמון הסטודנטית ומאידך האגירה מתגברת עד לערימות של ניירות ועיתונים עד התקרה?... כלומר: מהי ההתערבות הצפוייה והראויה, במידה והאישה מכירה בבעייתה, רוחשת אמון ורוצה לטפל בכך? איך מטפלים בדרך כלל? (וכמובן שאין אני מצפה שיש נוסחה אחת, או שתפרטי את כל ההליך, אך תמונה באופן כללי?) 3. היכן בחיפה קיים פסיכולוג /ית שמטפלת באגרנות כפייתית בעיקר? (לא בשירותים הציבוריים). 4. תודה רבה לך, סיגלית (כינוי)

20/07/2011 | 01:14 | מאת: סיגלית

בסעיף של הופעת האגרנות הכפייתית בעשור החמישי, ללא סימני כפייתיות - הכוונה, שלפני העשור החמישי לא היו כל סימנים מבשרים לכיוון כזה, וגם לא סימנים אחרים בתחום. ללא טיפול פסיכיאטרי מעולם. וללא תרופות. למעלה מגיל חמישים, בהדרגה החלה התופעה לצבור תאוצה, ומתרחבת.

20/07/2011 | 12:33 | מאת: שרון לויט

היי סיגלית, מאחר שאיני יכולה לענות על שאלתך האחרונה על גבי הפורום (ממליצים על מטפלים ספציפיים רק במסר פרטי), את מוזמנת לכתוב לי למייל ואשיב על כל שאלותייך במרוכז. [email protected]

22/07/2011 | 21:24 | מאת: סיגלית

שלום שרון. תודה על נכונותך לענות על שאלותי. כדי לפשט את הפעולה, אני מצרפת את הדואר: [email protected] תודה סיגלית

18/07/2011 | 19:06 | מאת: דנה כהן

שלום, אני יוצאת עם בחור בן 32, גרוש ללא ילדים..שמתי לב לאורך כל הדרך (ודיי והתעלמתי מהתופעות) שמשהו לא רגיל בהתנהלות שלו, קודם כל הוא כפייתי מאוד וחסר בטחון ברמות קשות, קוסס ציפורניים ומשדר חוסר ביטחון מוחלט מעבר לכך יש לו המון התנהלויות שאינם מתאימים לגילו ונוטים להתחבר לגיל 13-14, כמו כן לאחר כל לגימה של שתיה הוא מוציא את הלשון על השפתיים ומכניס שב. באופו כפייתי וקבוע. הליכתו לא זקופה -מכופף את הכתפיים ומין מבט מפוחד ..לוקח ויטמין B12 באופן קבע כי אמא שלו אמרה לו.. (שקראתי במאמרים שזה עוזר לאוטיזם..) ואני חוששת להתקדם עם הקשר , ורוצה לדעת אם הסימנים מראה כי הוא סול או סתם חסר בטחון ? המשך יום טוב ותודה.

היי דנה, אי אפשר לאבחן את הבחור שעמו את יוצאת בדרך זו. יכול להיות שיש לו בעיה שהיא בבחינת הפרעה נפשית, ויכול גם להיות שהוא מציג כמה התנהגויות חריגות, שלא ברור ממה הן נובעות. ההחלטה האם להמשיך את הקשר או לא תהיה תלויה, כנראה, בהיכרות יותר מעמיקה שלך איתו ובדיקת העלות מול התועלת (האם ההתנהגויות האלה מפריעות לך להמשיך את הקשר, או שניתן לקיים איתו את הקשר על אף ההתנהגויות). אגב, לקיחת ויטמין B12 עוזרת מבחינה בריאותית במצבים רבים, למשל עייפות כרונית בשל מחסור בוויטמין הזה.

18/07/2011 | 07:53 | מאת: דוידוב

כשאומרים [על אדם ש] הוא אמבוולנטי. האם הכוונה זה מגיע ממקום אובססיבי? האם זה מראה על בעיה נפשית? אודה לך אם תסבירי לי אם יש קשר ביניהם?

שלום לך, בדרך כלל לא מתכוונים לומר שהאדם עצמו הוא אמביוולנטי, משום שאין מושג כזה. ניתן לומר שלאדם יש דיעה אמביוולנטית לגבי נושא מסויים. הכוונה היא, שלגבי נושא זה, יש לאדם מחשבות בשני כיוונים שונים, והוא מתלבט באיזה כיוון לבחור, או איזה כיוון נכון יותר. אין שום קשר לבעיה נפשית, ניתן לתת דוגמאות רבות מחיי היום יום בהם האדם חש אמביוולנטיות לגבי נושאים מסוימים. למשל- התלבטות לגבי דיעות פוליטיות: האם לבחור בשמאל או בימין (כאשר אין לו דיעה פוליטית ברורה).

18/07/2011 | 05:20 | מאת: שי

אני בן 27 ולפני כמה שבועות אובחנתי כאו סי די אצל טל ויצמן אתמול צוטתתי בצט מסוים עם בחורה ודיברנו בטלפון מאז אותו רגע אני לא מפסיק לחשוב עליה אני לא מכיר אותה ולא מתימר להכיר מה שיותר קשה שהיא מקיבוץוכרגע כל הזכרה של קיבות בן קיבוץ או הקשר מסוים מעלה לי מחשבה על סקס וזה מייאש נכנסתי לדכאון אני נואש אומנם אני לא הכי בטוח שהיא מקיבוץ אבל המחשבה נשארת ואני בדכאון ובאמת פעם ראשונה למרות שאני דתי אני חושב להתאבד אני פוחד שהמחשבה לא תעבור מחשבה דומה קרתה לפני שבוע שדיברתי עם דתיה מבני ברק ובעקבות קח התחלתי לחשוב מחשבה טורדנית על כל בני ברק האם זאת הפרעה מה עושים אני בשעה כזאת מרגיש ריקנות ולא מצליח לישון הורדתי 14 קילו בחודש וקצת ואין לי תיכולת יותר אני בעיקר כרגע ממש פוחד שזה לא יעבור

היי שי, קודם כל, עליי להתייחס לעניין המחשבות האבדניות. במקרה כזה, יש לפנות באופן דחוף לפסיכיאטר. אתה יכול לפנות באופן פרטי או במרפאה ציבורית, ולומר שהעניין דחוף. בקשר למחשבות הטורדניות, אם אתה כבר נמצא בטיפול, אני מציעה לך לדבר על כך עם המטפלת שלך. שום דבר שאכתוב לך בפורום לא יוכל לעזור לך להפחית אותן, אני יכולה רק לכוון אותך לטיפול המתאים, אם תרצה בכך. בהצלחה!

17/07/2011 | 21:05 | מאת: לי

שלום יש לי בת (עוד מעט בת 4) כבר בהיותה בת כמה חודשים החלה למשוך את שיערה (ללא תלישה). כשהיתה בת שנתיים ומשהו היא החלה לתלוש את שיערה וממש עשתה קרחות. קצצנו את שיערה לאורך מינימום כדי ש"תשכח" מפעולת התלישה אך לאחר כחודשיים כשהשיער ארך היא שוב החלה לתלוש את שיערה. דיברנו איתה, אמרנו לה שיש לה שיער מאוד יפה, שאלנו אותה אם היא רוצה צמות כמו לאחותה הגדולה, קנינו לה קשתות לשייער, אבל כלום לא עוזר. עד היום גילחנו אותה בערך 4 פעמים. בספטמבר היא מתחילה גן חדש (טרום חובה) וכרגע יש לה שיער באורך של כ-7 ס"מ אך בחודש האחרון היא שוב החלה בתלישה ולכן יש לה מאחור שיער דליל. אני לא רוצה לגלח אותה עכשיו לקראת גן חדש שהפחד שלי שמעתה הילדים יחלו להציק לה וייגרם גם נזק חברתי ונפשי. נאמר לי שהיא קטנה מדי לטיפול קוגנטיבי התנהגותי ושאולי כדאי לחכות שנה. אין לי שנה!! אני רוצה לפתור את הבעיה בהקדם. ואין לי בעיה לשלב את זה עם טיפול תרופתי אם זה מה שנדרש. כואב לי לראות את הילדה היפה שלי עם שיער דליל. מחכה לתשובתך. תודה

18/07/2011 | 16:21 | מאת: לי

שרון - למה דילגת עלי? אני מחכה לתשובתך. תודה

היי לי, בזמן הקצר שעמד לרשותי היום לא הספקתי לענות על כל השאלות בפורום. איני יודעת מהיכן קיבלת את המידע, אך אין סיבה שלא לפנות לטיפול התנהגותי קוגניטיבי כבר עכשיו. יש לציין כי ההפרעה שכיחה פי 7 בילדים (בכל גיל) מאשר במבוגרים, ולכן הורים רבים פונים לטיפול עם ילדיהם. הטיפול יתרכז בעיקר בהדרכה של המטפל אתכם, ההורים, כיצד להפחית את התנהגות התלישה. בדרך כלל, המטפל מברר באיזה מצבים הילד נוהג לתלוש את שיערו- בדרך כלל כאשר הוא לחוץ או חרד, או כאשר אין גירויים בסביבה והוא משועמם. חלק חשוב של הטיפול מתמקד בפעולות שניתן לעשות במקום לתלוש, כדי להרגיע את הילד או "להעסיק את הידיים" במשהו אחר. פעילות יצירה- ציור, משחק עם פלסטלינה וכו' יכולים להיות פתרונות יעילים. בנוסף לכך, ניתן לשחק עם פקעת חוטים, כדור לחץ וכו'. אם הבעיה נובעת מסטרס, ניתן ללמד גם ילדים צעירים דרכי הרפיה. בנוסף, אפשר לתת חיזוקים על הפחתת התנהגות התלישה- למשל בכל יום בו היא לא תולשת, היא מקבלת מדבקה. כאשר היא צוברת מספר מסוים של מדבקות, היא מקבלת פרס. ויש עוד הרבה רעיונות יצירתיים שניתן לחשוב עליהם בטיפול. בהצלחה!

17/07/2011 | 14:06 | מאת: עמית

אני בת 29 ומוטרדת מתופעה שנמשכת אצלי שנים רבות, יש לי נטייה להתעסק עם מחשבות יותר מידי. ההתעסקות הזאת מתבטאת בכך שאני לוקחת סיטואציות מחיי היום יום ומשנה אותם כפי שהייתי רוצה שהם יתרחשו, כלומר אני מעלה אפשרות של "מה היה קורה אם..." ופשוט משחקת עם זה בדימיון. אני יכולה לקחת אדם מהמציאות, "להזיז" אותו איך שאני רוצה וליצור איתו דו -שיח שלם שלא היה ולא נברא. אני זוכרת את התופעה מתרחשת אצלי מאז שהייתי ילדה, נמשכת לתוך תקופת הנערות, ומשם לגיל ההתבגרות ועד היום אני עדיין עושה את זה, יוצרת לעצמי עולם דימיוני ובורחת לשם. היו לי תקופות שזה היה נראה לי נורמלי לגמרי, פשוט נהניתי להיות שם, ולשחק את המשחק הזה, ממש הייתי מחכה לרגעים האלה שבדרך כלל היו מתרחשים לפני השינה. עם הזמן, שמתי לב שזה קורה לי גם ביום יום, שפתאום אני מתנתקת ונכנסת למחשבות מהסגנון הזה, לרוב מדובר במחשבות טובות ולעיתים קצת פחות. לאחרונה מצאתי את עצמי נלחמת במחשבות האלה, ומנסה להפסיק אותן כי הן הפריעו לי להתרכז בלימודים, אך לא תמיד הצלחתי בכך האם מדובר ב-OCD? תודה

היי עמית, לשאלתך, לא מובר בהפרעה טורדנית- כפייתית. את מתארת בעיה מסוג אחר לגמרי. בכל זאת, כדאי לך לפנות לייעוץ פסיכולוגי, כדי לברר ממה את לא מרוצה בחייך וכיצד לשנות זאת. כנראה שהעובדה שאת "בורחת לעולם דמיוני" מצביעה על כך שאינך מרוצה מחייך כפי שהם באמת, או שחסר לך משהו, ולכן את זקוקה לעולם הדמיוני. כמו כן, אפשר לעבוד באמצעות טיפול התנהגותי קוגניטיבי על טכניקות לעצירת מחשבות ולשיפור הריכוז. בהצלחה!

15/07/2011 | 18:22 | מאת: יוחאי

אני מתעניין הרבה באוסידי וכפיתיות. ואני רואה דבר משונה, יש נטיה כל הזמן להיות בנוקשות כזו, דכדוך עוטף, דאגה תמידית. מצד שני, האדם מדווח על דברים ספציפיים שכשאתה שומע הם לא נראים כסיבה לדאגנות התמידית הזו. ואז אני מתחיל לחשוב אולי יש לו בכלל משהו אחר שמדאיג אותו, והוא אפילו לא מודע אליו? אודה לך שתאירי לי את עיני

היי יוחאי, תצטרך להסביר בצורה יותר ברורה מהי הבעיה בדיוק, במה היא מתבטאת, מי סובל מהבעיה ומה הקשר שלך אליו. בצורה שבה ניסחת את השאלה, לא ממש הבנתי אותה. שבת שלום!

16/07/2011 | 23:38 | מאת: יוחאי

חבר שלי, עובד, אבל כל הזמן בבית מתלונן 'רע לי' הוא נוהג לשבת במקום כמה שעות ולחזור כמו תקליט [לפעמים מידי יום ביומו] על כל רשימת תלונותיו ובעיותיו. דבר ראשון יש משהו אובססיבי בעצם ההתנהגות כנ"ל. אבל למרבה הפלא, אני יושב איתו ומנתח מה בדיוק מעיק עליו. ואני למען האמת עם כל ההתעמקות לא מצליח להבין. העוצמה של התלונות מוגזמת. יש לו נטיה כל הזמן להרגיש רע, גם כשלא מקשיבים לו הוא עסוק במחשבות על 'אני לא מרגיש טוב'. אני מקבל תחושה, שאובססיה היא סוג של הטרדה במוח ללא קשר לדבר שבאמת. או יותר נכון נטיה לטורדנות נפשית שמתבססת על איזה דבר קטן כדי שיהיה על מה לדאוג אך מהותה היא הטורדנות ולא הבעיה. זה מה שרציתי לברר, אם אני צודק בהרגשה שלי.

15/07/2011 | 17:20 | מאת: משה1

אמנם אני יודע שטיפול סיביטי [קוגניטיבי התנהגותי] ידוע כמצליח בדכאון וחרדה. עד כמה ידוע על הצלחה באוסידי? עני נא לי בכינות כי אני רוצה ללכת לטיפול

היי משה, ידוע כי לטיפול CBT ישנם אחוזי הצלחה מאוד גבוהים בטיפול ב- OCD. הסטטיסטיקה כיום מצביעה על כ- 80 אחוזי הצלחה, ומכל מקום אין שיטה אחרת שבאמת מפחיתה את הסימפטומים (פרט לטיפול תרופתי, שיעילותו חלקית). לכן, מאוד מומלץ לטפל בהפרעה בשיטה זו. בהצלחה!

16/07/2011 | 23:29 | מאת: משה

אודה לך אם תוכלי לציין לי על מה עובדים בסיביטי באוסידי? אין צריך להסביר בהרחבה רק תרשמי לי את המושגים כדי שאקבל מושג. והרבה תודה

15/07/2011 | 15:57 | מאת: דוידוב

אני מרקע חרדי. מגיל קטן אני זוכר את עצמי סובל מספיקות באמונה שהביאו אותי לחרדה ודכאון. בגיל ההתבגרות זה התחזק יותר, בתקופה הראשונה הייתי מרגיע את זה על ידי הכלים שיש בדת [כמו תפילות וטבילה במקוה וכדו'] אך בגיל יותר בוגר פתאום החלטתי לעזוב את הדת. ואני רוצה לדעת, איך אני יכול לדעת על עצמי, אם כיום זה בחירה שלי מרצון? או שזה סוג של המשך לספקנות ואובססיה? יש לציין שגם היום המחשבות לא מפסיקות אצלי, על אף שמבחינה מעשית עזבתי את הדת. אודה מאד שתאירי את עיני

שלום לך, יכול להיות שלא סיפקת מספיק פרטים, אבל איני מבינה כיצד הבעיה שלך קשורה לאובססיה. אנשים רבים מטילים ספק בחוקים או עקרונות של הסביבה שהם חיים בה, וחזרה בשאלה היא לא עניין חריג. כמו כן, זה די טבעי שכאשר אתה נמצא בחברה שאינך מרגיש שייך אליה ואינך מסכים עם עקרונותיה, תחוש חרדה ודיכאון. ישנם אנשים שעוזבים את הדת למרות שאינם מרגישים שלמים עם בחירתם או מטילים בה ספק, ועסוקים במחשבות של "מה היה קורה אילו..." ואיני רואה קשר לאובססיה.

14/07/2011 | 00:50 | מאת: 333

14/07/2011 | 00:57 | מאת: 333

מקווה שזה מתאים לכאן . זה התחיל לי בגיל מאוד קטן , הרגשתי צורך כל הזמן לגעת בחפצים\קירות\אפילו בריצפה ועד שלא הרגשתי שזה בסדר ואני יכולה להפסיק , לא עצרתי . ניסיתי פעם לצאת מזה .. התחושה חזקה כאלו מישו מחייב אותך לגעת בזה . הייתי נוגעת לא עם הכף יד , עם הצד השני . היום אני בת 16 ועדיין יש לי את זה קצת , לפני שאני נכנסת למיטה לישון אני חייבת ככה לגעת בריצפה עם הרגליים . אבל זה פחות קורה מפעם . אני מקווה שאני מובנת , כי אני לא יודעת איך להסביר תעצמי .. אני רוצה לדעת אם יש לזה הסבר או שם ..

שלום לך, יכול בהחלט להיות שזה סימפטום טורדני- כפייתי. אם זה הסימפטום היחיד, זו יכולה להיות צורה קלה של טורדנות כפייתית שנפוצה בילדות ובגיל ההתבגרות. הדרך "לצאת מזה" היא פשוט להפסיק לגעת בצורה חוזרת ונשנית בחפצים, גם אם עדיין יש תחושה של אי נוחות או דחף לגעת, ולהתמודד עם התחושה הזו, שחולפת בדרך כלל לאחר מספר דקות.

05/07/2011 | 20:13 | מאת: שג3

לא יודע אם מישהו זוכר אותי , אני כמה שנים יש לי OCD חזק מאוד ולא פניתי לטיפול.. הגעתי למצב בצבא שאני חייב לספר על זה, ירד לי הפרופיל ל45 וקיבלתי תש 7.. הפסיכיאטרית אמרה שההפרעה שלי חזקה מאוד ושאני לא יוצא מהחדר בלי כדורים. היא נתנה לי פרוזק ואמרה לי לקחת כדור ביום- זה היה לפני שבוע ! אני הבנתי שיש טיפול cbt שלא מחייב כדורים.. השאלה היא למה היא מה עדיף לי? אם אני יקח טיפולי cbt באופן פרטי אני יכול לקבל החזרים מהצבא? ואם אני יבקש גימלים נפשיים בזמן הטיפול בגלל שזה מחמיר חי כשאני נמצא בצבא לדעתכם אני אקבל? עוד שאלה לאנשים עם ניסיון בצבא- אני לא אוכל בבסיס הצבאי בגלל שאני לא רואה את אופן ההכנה של האוכל ויש לי את הפחד ששמים לי דברים באוכל כי מנסים לפגוע בי ושחיות במטבח נוגעות באוכל וזה מסוכן.. אני אוכל רק במקומות שאני רואה מול העיניים שלי את האוכל מהשנייה שמתחילים להכין אותו עד שהוא מגיע אליי.. העניין הוא שאין לנו שקם בבסיס אז אני פשוט כל היום מורעב וזה נוראי! האם. פסיכיאטרית יכולה להגיד להם להעביר אותי לבסיס אחר בתוך ירושלים ? תודה מראש על העזרה, אני פשוט נמצא במצוקה ואני חייב תשובות..

שלום לך, קודם כל, אני חייבת להתייחס לנושא של "טיפול CBT שלא מחייב כדורים". בדרך כלל המטופל בוחר אם הוא רוצה להיעזר בטיפול תרופתי, בטיפול פסיכולוגי או בשניהם. ההמלצה של המטפלים היא בדרך כלל טיפול משולב, מאחר שהוא הכי יעיל. יותר מכך, אנשים שההפרעה אצלם היא בדרגת חומרה גבוהה יתקשו מאוד להתקדם בטיפול הפסיכולוגי ללא תוספת של טיפול תרופתי. לטיפול התרופתי לבדו יש יעילות חלקית בדרך כלל, שפוחתת במידה משמעותית עם הפסקת התרופה, במידה שלא נעזרים בטיפול CBT במקביל. לפי כל הנתונים האלה, טוב עשית שהתחלת טיפול תרופתי, וטוב עוד יותר אם תשלב אותו בטיפול CBT במקביל. יש לשים לב שהתרופות מסוג זה בדרך כלל מתחילות להשפיע רק לאחר מספר שבועות, שבהם לוקחים את המינון המלא ("המינון האובססיבי" הוא בדרך כלל שני כדורים ומעלה ליום). לדעתי לא תקבל החזרים מהצבא על טיפול פרטי, אם כי אתה יכול לשאול בקופת החולים בה אתה חבר ולקבל החזרים חלקיים ממנה (במידה שאתה בוחר מטפל שעובד עם קופת החולים שלך). לגבי הגימלים אני לא יודעת, אך לא שמעתי על מקרים שבהם אנשים ביקשו וקיבלו זאת. אינני יודעת גם לגבי השאלה האם פסיכיאטרית יכולה להמליץ להעביר אותך לבסיס אחר, תצטרך לשאול את הצבא ואותה. אולי פסיכיאטר צבאי יכול לעשות זאת. אולם, ההמלצה האישית שלי היא להתמודד ולאכול בבסיס, מאחר שזו הדרך היחידה להתגבר על הסימפטום הזה. כלומר, אם תימנע לגמרי ותעבור לבסיס אחר, עדיין יהיה לך קשה לאכול במקומות שבהם אינך רואה את הכנת האוכל, דבר שיגביל אותך מאוד בתחומי חיים שונים. מאידך, אם תחליט שאתה מתמודד עם החרדה ואוכל (בהתאם לעקרונות ה- CBT), החרדה תפחת בסופו של דבר, ואתה תתרגל לאכול בבסיס ללא חרדה, ואף תוכל לאכול במקומות אחרים שבהם לא תראה את הכנת האוכל. בהצלחה!

03/07/2011 | 11:56 | מאת: מיכל

האם קשר זוגי עם אדם בעל הפרעת אישיות טורדנית כפייתית (אישיות, לא OCD חרדתי), נועד לכישלון מראש? האדם מודע לעצמו בהחלט, לכפיתיות, לביקורות העצמית, לחסכנות ולכל הסימפטומים, ולדבריו זה לא מפריע לו בחיים. אכן אישית לא מפריע לו, אך בכל מערכות היחסים שלו עם הסובבים אותו (שהנם מאד מועטים, רק אח והורים ועמיתים רחוקים מהעבודה שאין לו קשר רציף איתם אם בכלל...) יש בעיות. (הוא נוקשה מאד, חסר סבלנות, חסר אמפתיה בכלל, לא מסוגל להבין שאחרים מרגישים, נפגעים, נעלבים מהתנהגויות מסוימות שלו) מאד מרוכז בעצמו. הוא אדם טוב, שקט יחסית, מסוגל לחזור על כל דבר שלוש פעמים (אל תשכחי זה ואל תשכחי זה), יש לציין שכאשר הוא מודע למשהו הוא מנסה לשנות אותו, אך לא תמיד זה מצליח לאורך זמן), לגמרי לא פתוח לשינויים או ספונטניות, לא מחייך הרבה או... בעצם לא צוחק הרבה. כאילו... קפיץ מאופק רוב הזמן.. ממש ככה. הכוונות שלו טובות. אבל... השאלה אם זה לא נועד לכישלון וזהו. שהרי... הרגלים אפשר לשנות.... אך... איך משנים אצל אדם יכולת אמפתיה... או התחשבות... או.. ללמוד ליהנות מהחיים קצת. על איזה טיפול היית ממליצה? (אגב, בשנות החמישים לחייו, אב לבחור בן 20) תודה מראש

היי מיכל, לגבי השאלה האם הקשר נידון לכישלון מראש או שיש אפשרות להצליח בו, התשובה נמצאת בנכונות של כל אחד משני הצדדים להשקיע. האדם שחי עם בן הזוג הסובל מהפרעת האישיות צריך להיות פתוח, מקבל וסבלני על מנת להכיל את כל ההתנהגויות ודפוסי החשיבה הנוקשים. מצד שני, האדם הסובל מהפרעת האישיות צריך להבין, שגם אם הבעיה לא גורמת לו סבל, היא גורמת סבל לסביבתו. זו צריכה להיות המוטיבציה שלו להשתנות. אנשים רבים הסובלים מההפרעה מגיעים לטיפול בגלל סביבה שסובלת מהתנהגותם, או מהסיבה שאינם מצליחים לגרום לאנשים להתקרב אליהם עקב התנהגותם הנוקשה. אני ממליצה כמובן על טיפול התנהגותי קוגניטיבי. יש אפשרות להיעזר בטיפול CBT סטנדרטי, אך במסגרת הגישה פותחה שיטת טיפול שנקראת "סכמה תרפיה", ומתאימה במיוחד לעבודה עם הפרעות אישיות. ייחודה של השיטה היא בכך שהמרכיב הקוגניטיבי שבה מאגד אמונות יסוד רבות למבני בסיס, שנקראים "סכמות חשיבה לא אדפטיביות", ונעשית עבודה על שינוי הסכמות האלה. כשיש הפרעת אישיות, קיימות אמונות יסוד רבות, שיש צורך לעבוד עליהן באופן מרוכז, תוך הבנת תהליכי הלמידה שגרמו לסכמות האלה להיווצר. בהמשך, המטפל והמטופל יוצרים תהליכי למידה חדשים כדי ללמוד אמונות יסוד אדפטיביות יותר. השיטה הזו מאוד מומלצת ויש לה הוכחות מחקריות רבות. צריך להבין, ששינויים הם קשים במיוחד לאנשים שיש מרכיב אובססיבי בבעיה שלהם, מאחר שאנשים אלה מאוד תלויים בהרגלים שלהם, וכל שינוי נתפס אצלם כמאיים. בהצלחה!

04/07/2011 | 09:43 | מאת: מיכל

על התשובה ועל ההכוונה. הבנתי כל מה שכתבת ומסכימה עם כל מילה מקצועית שלך. לדעתי כעת, הבעיה העיקרית היא לגרום לבן אדם לגשת לטיפול.... שהרי אחת מאמונות היסוד היא 'אני בסדר. אז אני נוקשה עם עצמי אך לא כופה על אחרים את הנוקשות שלי' והרי ברור שזה לא נכון, הוא מתכוון לסדר וניקיון אך הנוקשות מתבטא בהרבה תחומים בעיקר בחשיבה ודעה על מצבים חברתיים ותגובות בהתאם. וזה מאד רגיש ה.... 'אני צריך לתקן משהו בעצמי'. ההכרה ש... משהו לא בסדר ויש צורך בתיקון. וזו בעיה של הרבה אנשים, לא רק שלו. בעיקר גברים. (סליחה על ההכללה). כשיכולת ההכלה וההבנה שלי הגיעה לקיצה, הקשר נגמר. לאחר חודש החל שוב, ואני מנסה כעת יותר להבין. אך החשש שלי, שבשלב מסוים שוב אתמודד עם תשישות. שהרי אי אפשר תמיד להיות מרוכזים רק בצד השני שממילא מרוכז בעצמו כל הזמן, ולא מתוך רוע. יש לציין שכאשר מפנים את תשומת לבו לדברים הוא מנסה לסטות ממסלולו, אפילו בדברים הקטנים. אז נכון להיום, ששוב החל הקשר, (ולכן.. פנייתי אלייך הייתה מעין... רצון לשתף מישהו.. מתוך מקום כואב), אני פשוט מנסה לשקף לו את התנהגותו לאחר.... יש לציין שאליי הוא תמיד התייחס יפה וגם אם היה מסביר לי שבע פעמים שעדיף לי לחנות את הרכב שלי ברברס ולא קדימה, הייתי מחייכת אליו ואומרת לו שאני באמת מסכימה איתו, אך עדיין, אני אישית מעדיפה ככה, אצלי העולם לא מתהפך והרכב נשאר כמו שהשארתי אותו. ואני מחייכת תוך כדי שיבין שעבורי זה לא נורא להחנות את הרכב רגיל. הוא מעיר באופן מאד נעים, לא כופה ולא מעיק, ולכן אני גם מגיבה ועונה בדרך של הומור, שיבין שיש אנשים שטוב להם בדרך אחרת. והוא מבין. וזה בא לידי ביטוי בכל מיני תחומים. זה המקום גם לציין שלא 'פסל' אותי כבת אדם בגלל שבדברים מסוימים אני אחרת ממנו. יש לנו הרבה דברים דומים, אך גם שונים וזה לא מפריע לקשר. אישית מפריע לי שהוא לא אמפטי, שקשה לו לחוש כאב של אחרים אלא אם זה נוגע לו. שהוא נוקשה באמת ולכן גם לא נהנה כמעט מדברים, לא זוכרת מתי ראיתי אותו צוחק בפה מלא ומשתחרר..... כאילו לפעמים - מתחשק לי להוציא לו את השסתום ושיתפוצץ החוצה עם כל האנרגיות הטובות שתקועות לו בפנים. איך מצליחים לאט ובסבלנות לגרום לאדם להבין שחשוב שילך לטיפול מבלי שזה ישמע 'רע'. תודה לך על ההקשבה :)