מחלת כליה כרונית: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

וויגובי כבר כאן - זריקת ההרזיה המבטיחה מגיעה השבוע לישראל

לאחר שנים של ציפייה, זריקת ההרזיה המבטיחה וויגובי צפויה להגיע סוף סוף לישראל. מדוע היא מוגדרת כמהפכנית, ממה צריך להיזהר וכמה עולה הזריקה? זריקת ההרזיה וויגובי, שחוללה מהפכה בטיפול בהשמנה בעולם, צפויה להגיע לישראל כבר השבוע. התרופה, שפותחה על ידי חברת נובו נורדיסק הדנית, נחשבת לאחת ההתקדמויות המשמעותיות ביותר בטיפול בהשמנה בעשורים האחרונים. התרופה, שזכתה לתהודה רבה בארה"ב ובמדינות אחרות בעולם, צפויה לסייע רבות לאנשים הסובלים מעודף משקל להשיל קילוגרמים באופן יעיל ובטוח בשילוב עם שינוי אורחות חיים. במחקרים שנערכו הוכח כי וויגובי גורמת לירידה ממוצעת של כ-15% ממשקל הגוף, ואצל כשליש מהמטופלים אף לירידה של 20% ממשקלם. התוצאות המדהימות הללו, בשילוב עם פרופיל בטיחותי גבוה ויכולת למנוע סיכונים למחלות קרדיווסקולריות, הופכות את התרופה לכלי יעיל במאבק בהשמנה ובמחלותיה הנלוות. וויגובי – חלק מארסנל זריקות ההרזיה של נובו נורדיסק ...

סיבות אפשריות ומצבים דומים למחלת כליה כרונית

הידרונפרוזיס - תמונת המחשה
הידרונפרוזיס מטרות השירות המונע בטיפות חלב כוללות קידום ושמירת בריאותם הגופנית, השכלית, הרגשית והחבר...
תסמונת נפרוטית - תמונת המחשה
תסמונת נפרוטית תוציאו פנקס חיסונים ותתחילו לרשום: מהזריקה הראשונה, זמן קצר לאחר הלידה, ועד לחיסונים בג...
נפרופתיה - תמונת המחשה
נפרופתיה מחלת הסוכרת נפוצה וסיבוכיה רבים. בעזרת אורח חיים ושילוב תרופות חדשניות במידת הצורך ניתן...
אי ספיקת כליות - תמונת המחשה
אי ספיקת כליות בצקת ברגליים נגרמת עקב הצטברות נוזלים בגלל עודף משקל, חוסר פעילות גופנית, ישיבה או עמיד...
כאבים בכליות - תמונת המחשה
כאבים בכליות אשמח לחוות דעתך. כמו כמו מטופלת בקולכיצין ובלקוניל האם זהו הטיפול הנכון?
ללמוד עוד על מחלת כליה כרונית
שנה הלכה, שנה באה: מה התחדש בעולם הרפואה הישראלי?-תמונה

התרופות החדשות שנכנסו לסל הבריאות, הפיתוחים הטכנולוגיים...

מאת: זאפ דוקטורס...
25/09/2019
מחלת כליה: איטית ומסוכנת-תמונה

מחלות כליה הן גורם מרכזי להתפתחות מחלות לב וכלי דם. דוקטורס...

מאת: מערכת zap...
12/03/2009
לחץ דם וסוכרת: קשר מסוכן-תמונה

יתר לחץ דם נקרא "הרוצח השקט" - ושינוי אורח חיים (הפחתה...

מאת: ד"ר מריאלה...
19/05/2016
הכל על בדיקת קולונוסקופיה-תמונה

כל אחד יודע כי יש צורך בבדיקת קולונוסקופיה החל מגיל 50. מהי...

מאת: ד"ר ניב אוה
13/12/2015
אולי יענין אותך לדעת...
מדידת לחץ דם - תמונה
מדידת לחץ דם
מדריך בדיקות רפואיות: מתי ואיך מבצעים בדיקת...
בדיקת צפיפות מינרלים של העצם - תמונה
בדיקת צפיפות מינרלים של העצם
מדריך בדיקות רפואיות: בדיקת צפיפות העצם...

מחלת כליה כרונית: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

סובל מפריצות דיסק L4-L5. בן 50. בריא באופן כללי.כל 3-4 חודשים התקף באבים למשך 3-4 ימים. רופא 1 המליץ על ארקוקסיה. שני על אתופן. ראיתי תשובות של רופאים שונים- זה אותו דבר. שוב ברצוני לשאול האם שתיהן יעילות באותה מידה להורדת הדלקת והכאב? האם לשניהם אותה השפעה שלילת על הכיבה או הכלויות? ארקוקסיה מודרנית יותר?או שיש תרופה מודרנית משנייהם? שורה תחתונה מה עדיף? תודה מראש.

לארקוקסיה יש יתרון אחד גדול והיא ושצריך לקחת אותה פעם ביום בעוד שאטופן בדרך כלל עדיף פעמיים ביום . ארקקוסיה פחות פוגעת ברירית הקיבה משום שהיא ספציפית לאנזים שנקרא COX2 מה שאטופן לא . יש להמנע משתי התרופת בנוכחות מחלת כבד מתקדמת או מחלת כליה מתקדמת עם ירידה ניכרת בקצב הסינון הגלומרולי. עוד, לא ממלץ לקחת ארקוקסיה בנוכחות יתר לחץ דם לא מאוזן אך זה נכון גם לגבי אטופן. אטופן זול יותר .

לפני כחודשיים שברתי את עצם הבריח וכן קרע בגיד בכתף. לאחר פיזיותרפיה ודיקור, חלפו הכאבים והמוגבלות. עתה פפתאום קבלתי כאבי שרירים מפיברומיאלגיה, וכאבים חזקים מאד בכתף הפגועה ובזרוע. עם כרית חימום המצב החמיר. נקבע לי תור לאורטופד רק 12/11. אני גם עם סכרת ול.ד. גבוה. איזו תרופה לקחת מבין שתיהן, ובכלל אם מדובר בדלקת?

28/08/2013 | 11:51 | מאת: רמי
מתוך פורום אורתופדיה

בעיקבות חבלה בתאונה קיבלתי משככי כאבים אטופן טרמדקס פרקוסט אופטלגין וכדור למניעת פגיעה בכבד מיום ד הקודם.יש לי עצירות קשה 4 ימים ושכתוצאה ממנה כאבים חזקים מאד בבטן ובפי הטבעת. לקחתי אלוורה 560 * 2(חומר פעיל אלוה פרוקס)מיץ שזיפים שמן קיק. האם להפסיק משככים? מה לעשות עכשיו מול הכאבים האם נדרש חוקן?

בת 33. ברקע מחלת כליות IGA נפרופטי וכן סובלת שנים מחסר ברזל שמטופל IV בשל בעיית ספיגה. (יש לי אחות עם מחלת קרוהן) ובעבר גם אצלי היה חשד בשל שלשולים מרובים כאבי בטן ואנמיה. בבדיקת דם IBDX התשובה הראתה שקיימת אפשרות לקרוהן אחד הפרמטרים היה הרבה מעל הנורמה והשאר בטווח התקין. בעבר דם סמוי בצואה היה חיובי 2/6 מיפוי לויקוציטים הראה קליטה פתלוגית אך בדיקת MRE תקינה. יש לציין שקולונוסקופיות רבות ופעמיים בדיקת קפסולה תקינות. ב 2011 עברתי קולונוסקופיה עם ממצא של פוליפ מסוג טובולר אדנומה עם דרגה נמוכה של דיספלזיה. הפוליפ נכרת ונאמר לי שעלי להיות במעקב. הייתי אצל מס' גאסטרואנטרולוגים כאשר כל אחד אמר לי דברים אחרים באשר למעקב/ חזרה על הבדיקה. היו שאמרו 5 שנים, היו 3 שנים והיו שאמרו לי 10 שנים. בינתיים מרוב ייאוש הפסקתי את המעקב במכון הגאסטרו. שאלתי היא עם ממצא כמו שלי מתי עלי לעבור שוב קולונוסקופיה וכל כמה שנים? אשמח לתשובתכם בהקדם. תודה רבה

לראות תשובה למעתה

שלום לכן ד"ר אני בת 59, עם מס' מחלות. התוצאה הנ"ל התקבלה הלילה במיון. הרופא אמר שהיא תקינה. מבקשת לדעת מה זה אומר. תודה. Estimated Glomerular Filtration Rate (MDRD) 82 ml/min/1.73m^2 60 < 02/07/2018 02/07/2018 Mildly reduced renal function

glomerular filtration rate מבטא את מידת הסינון הכלייתי, שמבטא את התפקוד הכלייתי. הנוסחא המחשבת זאת מושפעת ממספר גורמים - ערך קראטינין בדם, גיל, מין, גזע. ככל שעולים בגיל, הערך המתקבל נמוך יותר. לעיתים גם מבלי שנראה בעיה כלשהי בכליות. לכן, כאשר הערך המתקבל הוא מעל 60, צריך להוכיח שקיימת פגיעה כלייתית נוספת כגון בעיה בבדיקות השתן או בהדמיה, כדי להגדיר שאכן קיימת בעיה בכליות. נתון חשוב נוסף הוא שנוסחת ה MDRD נוטה להיות פחות מדויקת בערכים אלו שמעל 60 ולכן מומלץ להשתמש בנוסחא אחרת. לסיכום - לא בטוח שיש משמעות לערך שהתקבל. אם בדיקת שתן לכללית תקינה והדמיה תקינה, אין צורך בהמשך בירור או מעקב.

תודה רבה ד"ר קלוק בן-בסט. אבקש את הבדיקות.

רופאת המשפחה שלי מסרבת להמשך בירור. מזה תקופה ממושכת אני עם CRP מוגבר מעט. שלשום במיון נמדד ערך של 15.9, כשהגבול העליון הוא 5. קראתי שיכול להיות קשר בין תפקוד כלייתי ירוד ל CRP. לא יודעת איך להסביר לרופאה שלי שאני צריכה לברר מה מקור הבעיה. תודה רבה.

רוב הסיכויים שאכן אין בעיה כלייתית ורופאת המשפחה צודקת. כמו שכבר הסברתי, סביר שחישוב ה GFR שמושפע מפקטורים שונים גרם להטיה. אם בעבר היו ערכי קראטינין דומים לערך שנמדד במיון, ואין עדות לבעיה בבדיקות שתן קודמות, אין צורך בבירור. אני מניחה שה CRP היה מעט מוגבר בשל הסיבה בגללה פנית למיון, ומקווה שבעיה זו חלפה. לא נראה שיש מקום לדאגה בשל הכליות בשלב זה.

פניתי למיון בשל כאבי חזה. הCRP מוגבר כבר חודשים רבים. שלשום, בפעם הראשונה, היתה לי דליפת שתן משמעותית. אני חוששת כי יש מחלות כליות במשפחה. שוב תודה ד"ר קלוק-בן בסט.

שלום ברצוני לשאול האם ניתן לקחת כדור אנלדקס ואלמו עם כדור ארקוקסיה לכאב בברך האם ניתן לקבל זריקת ולטרן עם כדור לחץ דם אמלו

התכשיר Enaladex המכיל את החומר הפעיל Enalapril שייך למשפחת התכשירים מעכבי ה -ACE (מעכבי האנזים המהפך) אשר מותווה לטיפול ביתר לחץ דם, אי ספיקת לב, וכטיפול לאחר התקף לב. התכשיר Amlow המכיל את החומר הפעיל Amlodipine הינו תכשיר ממשפחת חסמי תעלות הסידן, אשר מותווה (בין השאר) לטיפול ביתר לחץ דם. לתרופות ממשפחת מעכבי ה ACE כמו אנלדקס אפקט מטיב על הכליות ואף ניתנות להאטת התקדמות מחלת כליות כרונית. עם זאת לעיתים תרופות אלו עלולות לגרום להחמרה בתפקודי כליות בעיקר בחולים בעלי גורמי סיכון. התרופה ארקוקסיה, שהחומר הפעיל בה הוא Etoricoxib שייכת למשפחת ה NSAIDS (תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות), ומעכבת את האנזים COX-2 באופן סלקטיבי. גם התכשיר Voltaren המכיל את החומר הפעיל Diclofenac sodium שייך למשפחת ה NSAIDS. תכשירים משפחת התרופות NSAIDs, בעלי פוטנציאל לפגיעה כלייתית בעיקר במטופלים עם גורמי סיכון על כן, כאשר תרופות ממשפחת ה- ACE נלקחות עם תכשיר מקבוצת NSAID's כגון ארקוקסיה קיים סיכון מוגבר לפגיעה כלייתית ועליה בלחץ דם. יש לציין כי בנוסף להעלאת הסיכון לפגיעה כלייתית שימוש בתכשירים מקבוצת NSAIDs עלול להעלות את הסיכון לתופעות לוואי לבביות כגון צבירת נוזלים, עליה בלחץ דם, אוטם שריר הלב (התקף לב) ושבץ. לפיכך הטיפול בתרופה מומלץ לפרק הזמן הקצר ביותר ובמינון הנמוך ביותר היעיל בכלל המטופלים ואילו במטופלים הסובלים ברקע ממחלות קרדיווסקולריות שונות כגון: מחלת לב איסכמית, אי ספיקת לב, יתר לחץ דם לא מאוזן ועוד, השימוש בתכשיר מהווה התווית נגד (אסור לשימוש). במקרים בהם יש צורך בשילוב בתרופות אלו מומלץ להיוועץ ברופא המטפל על מנת לבדוק את הסיכון מול התועלת של השימוש בתרופה.