אימון קוגניטיבי: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

תמיכה נפשית: מלאו שאלון וקבלו טיפול נפשי בזמן מלחמה

חרדה, דיכאון, פוסט טראומה – הישראלים מדווחים על פגיעה בבריאות הנפשית מאז תחילת המלחמה. יוזמה חדשה של קופת החולים הגדולה במדינה מבקשת לאתר את הזקוקים לטיפול נפשי ולהעניק להם תמיכה נפשית מיידית בהתאמה אישית אירועי השבת השחורה, בשבעה באוקטובר 2023, השאירו את חותמם על אזרחי ישראל. אחרי ההלם הראשוני שהגיע מיד לאחר מתקפת החמאס האכזרית החלו להתברר מימדי האסון, והפרטים הקשים מנשוא, התמונות שזעזעו רבים מאיתנו, ריסקו את תחושת הביטחון והובילו לחרדה מתמשכת ולטראומה בקרב האוכלוסיה. כמעט שלושה חודשים חלפו מאז נפתחה החזית נגד ישראל, והשפעות המלחמה הקשה ניכרות היטב: עלייה חדה בסובלים מחרדה ודיכאון, הטראומה הובילה לפוסט טראומה, הישראלים סובלים מהפרעות שינה וצורכים כמויות של כדורי הרגעה וזקוקים לתמיכה נפשית מיידית. אין המדובר רק במי שחוו את הזוועות באופן ישיר, במשפחות הנרצחים והחטופים או במפונים והעקורים מבתיהם, מדרום ומצפון, הזקוקים כולם לטיפול נפשי ורגשי, אלא שהחרדה והדיכאון נוגעים כמעט בכל אחד...
ללמוד עוד על אימון קוגניטיבי
העייפות הבלתי נסבלת של הקיום-תמונה

במשך שנים התעלם הממסד הרפואי ממטופלים שהתלוננו על תשישות...

מאת: מערכת zap...
12/12/2002
טיפול קוגניטיבי התנהגותי: מדריך-תמונה

בין האמצעים העומדים לרשותנו בארגז הכלים הפסיכולוגי, יש מקום...

מאת: נגוהה...
07/05/2014
חרדת טיסה: כל מה שרציתם לדעת-תמונה

הקיץ בעיצומו ואיתו החופש הגדול ולאחר מכן חגי תשרי – הזמן...

מאת: ד"ר ברבר...
25/06/2019
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי: כיצד להימנע מההימנעות?-תמונה

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) הוא טיפול ממוקד מטרה וקצר...

מאת: ליאור כהן
20/01/2015

אימון קוגניטיבי: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום דוקטור, אני סובל כבר הרבה זמן מסחרחורות בהזזת הראש. מדובר בעיקר כשאני עושה תנועות מהירות וחדות שכוללות הזזת ראש. לא מדובר בסחרחורת סיבובית. בנוסף אני מרגיש נוקשות בצוואר ובאיזור הכתפיים. קשה לתאר את התחושה. מדובר בסוג של עירפול וטשטוש כאילו מישהו מנער לי משהו בתוך הראש. אני מרגיש לא מאוזן. יש לציין שהתופעות בעיקר (אבל לא רק) במקומות הומים שם אני מרגיש סיחרור והרגשה כאילו אני נוטה ליפול. יש ימים שאינני חש כלל בתופעות. אפילו 3-4 ימים רצופים ואז זה חוזר. עליי לציין שכאשר התחילו התופעות הייתי מאוד מודאג עד שעשיתי בדיקת שמיעה, סיטי ראש, MRI, וצילום עמוד שידרה צווארי והכל היה תקין. אבל זה היה לפני שנתיים... האם הגיוני שבינתיים קרה משהו? רופא המשפחה אז אמר שמדובר בלחץ/מתח/חרדות ולא במשהו פיזיולוגי.. אם כן, ממה זה לעזאזל? האם אצטרך לחיות עם זה כל החיים? אני סך הכל בן 33 עם שני ילדים ולפעמים נכנס לדיכאון מהמצב. יש משהו שיכול לסייע לי?

כדאי לבדוק גם רמת B12 בדם . ותפקודי בלוטת התריס .אין לשלול שכל התופעות קשורות בתגובה למתח . לכן יש מקום לטיפול גם בכוון זה כגון טכניקות קוגניטיביות CBT.

שלום , אני חייל והצלחתי להתגבר על המחשבות באופן עצמאי וגם על ידי שימוש בספר " להתגבר על מחשבות טורדניות " הפסיכיאטר בבסיס אומר שעדיף שאני אקח תרופות גם עכשיו האם זה רלוונטי ?

שלום אלירן, הטיפול הטוב ביותר ל- OCD הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). הספר "להתגבר על מחשבות טורדניות", של פורדון וקלארק, כמו גם הספר "די לאובססיה" של פואה, הם מדריכים לטיפול קוגניטיבי התנהגותי עצמי ורבים מצליחים להסתייע בספרים אלה ולטפל בעצמם ולהחלים (ואלה שלא- חשוב שתקראו עד הסוף). אמור לפסיכיאטר שטיפלת בעצמך בשיטה מס' 1 לטיפול ב- OCD. אם לא נותרו התנהגויות כפייתיות ואין לך קושי בלתי נסבל עם מחשבות טורדניות, אין לך צורך בטיפול. אם יחזרו מחשבות כאלה בעתיד, עדיין הייתי מנסה טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי (הפעם עם מטפל פרטני), לפני שהולכים לטיפול תרופתי, כי נראה שטיפול קוגנטיבי התנהגותי עובד טוב אצלך. לאלה שלא מצליחים לטפל בעצמם ולהחלים בעזרת ספרים אלה או דומים להם, חשוב שתזכרו: זה לא מעיד על עוצמת הרצון שלך, חומרת ה- OCD שלך או על הסיכוי שלך להסתייע בטיפול קוגניטיבי התנהגותי. זה רק מעיד ששיטת הטיפול העצמי באמצעות ספר לא מתאימה לך. יש לך סיכוי מצויין להסתייע בטיפול עם מטפל שמתמחה בטיפול קוגניטיבי התנהגותי ל- OCD.

שלום אלירן, כל הכבוד שהצלחת להתגבר בעזרת ספר! זה טיפול הרבה יותר אפקטיבי מאשר כדורים. הכדורים רק מטשטשים סימפוטומים במקרה הטוב, הם לא מרפאים כלום. ויש להם תופעות לוואי קשות. תגיד לפסיכיאטר שאינך מעוניין, זו זכותך לפי חוק זכויות החולה (העובדה שאתה חייל אינה מונעת ממך את הזכות לסרב לטיפול רפואי).

אני בן 30, סובל מלחצים וחרדות שונות, פניתי לרופא המשפחה שהפנה אותי לפסיכיאטר. פניתי לפסיכיאטר פרטי שהמליץ לי על ציפרלקס ובמכתב התשובה לרופא המשפחה כתב באבחנה GAD ונטייה לדיכאון. רציתי לדעת מה זה אומר GAD והאם יש צורך גם בטיפול פסיכולוגי.

שלום דוד, GAD הם ראשי תיבות של Generalized Anxiety Disorder ובעברית הפרעת חרדה מוכללת. בניגוד לחרדה ספציפית הממוקדת בנושא מסוים - כמו למשל חרדה מטיסות (שבאופן עקרוני ניתן להימנע מהן ומהחרדה הכרוכה בהן), ב-GAD פולשת החרדה לתחומי חיים רבים או לחילופין עוברת מנושא אקטואלי אחד לאחר. בכל מקרה, היא מלווה דאגנות מתמדת, לעתים תופעות פסיכוסומטיות כמו דופק מהיר או נדודי שינה, קשיי ריכוז ואי-שקט כללי. ציפרלקס היא תרופה ממשפחת SSRI המעכבת ספיגה חוזרת של סרוטונין במוח ובישראל היא תרופת הבחירה הראשונה הנמצאת בשימוש הנרחב ביותר לטיפול בהפרעות חרדה ודיכאון. מבין הפרעות החרדה השונות החפיפה בין הפרעת חרדה מוכללת לדיכאון היא הגבוהה ביותר ומגיעה ל-30%, כך שהתרופה שניתנה לך בהחלט מתאימה. בהחלט יש מקום להתחיל טיפול פסיכולוגי, כאשר טיפול הבחירה הראשון מבין הטיפולים בתחום זה היא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT). סקירה נרחבת על גורמי ההפרעה ודרכי הטיפול בה תוכל למצוא במאמר הבא: https://www.giditherapy.co.il/?p=2259 בהצלחה, פרופ' גידי רובינשטיין giditherapy.co.il

שלום , אני מיואשת אני בחרדות ואני לא מצליחה להתשחרר מהם ממחשבה שחוזרת על עצמה אני בטיפול פסיכולוגי שלא עוזר והמצב שלי מחמיר עכשיו אני מרגישה מנותקת מהסביבה ולא מצליחה למצוא בעצמי את הכוחות להירגע כפי שהייתי מצליחה לעשות את זה לפני שבוע שרון מה לעשות אני מפחדת מהרגשה הזאת

שלום לך, הדבר הכי חשוב בהתמודדות עם חרדה ועם מחשבות מטרידות הוא לנסות לקבל אותן, ולא להתנגד להן. אין שום צורך לפחד מהתחושות של עצמך, הן לא יזיקו לך. לכל היותר, זוהי חוויה לא נעימה. החוויה הזו חולפת. היא חולפת מהר יותר ככל שאת מקבלת אותה בהבנה ולא דוחה את החוויה. אם תנסי להוציא מחשבה מסוימת מהראש, היא רק תהיה שם יותר, ולכן צריך להניח לה להיות שם ככל שתרצה, עד שתחלוף מעצמה. כך גם לגבי תחושות של חרדה וניתוק. הן אולי מוזרות ולא נעימות, אבל הן חולפות ואין שום סיבה להילחץ מהן. אני לא יודעת באיזה סוג של טיפול את נמצאת, אבל הטיפול שנותן לך את הכלים להתמודד עם חרדות עד שהבעיה חולפת לחלוטין הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (טיפול CBT). בהצלחה, שרון לויט פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון וכעסים כספרי 29, חיפה www.cbthaifa.com לקביעת תורים: 052-6794975

תודה על המענה , יש קליניקה במרכז? תל אביב והסביבה

לצערי, אינני יכולה להמליץ על מטפלים ספציפיים על גבי הפורום. חיפוש בגוגל לפי אזור תל אביב יניב תוצאות רבות. בהצלחה