עוד זווית על התאהבות/התדלקות במטפל

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

23/11/2014 | 17:31 | מאת: בת שבע

אני קוראת כאן, וגם בכלל, שמטופלים מדווחים על התאהבות במטפל. אני חושבת שיש עוד זווית לרגשות אלו זו הזווית של פיתוח תלות. אפשר לבלבל בין התאהבות במטפל לבין פיתוח תלות בו. אדם שנמצא במצוקה, מרגישה שהאדמה רועדת מתחת לרגליו הוא רואה במטפל מי שאמור להשאיר אותו שפוי, מי שיכול להחזיק אותו כאשר הכל מתמוטט יש כאן הישענות על המטפל, ופיתוח תלות בו, הרגשה שבלעדיו לא יוכל. לכן הוא גם כל כך רגיש לכל מה שהמטפל אומר, לכן כל כך צריך את החיזוקים שלו, הוא הוא פשוט פתח בו תלות. התלות הזו לפעמים מתפתחת מעצם הדברים ולפעמים יש גם למטפל יד בזה. בכל אופן חשוב מאד לדעת מתי מדובר בפיתוח תלות, ומתי זו התאהבות או התדלקות, כי אלו נושאים שונים לחלוטין כמו בכל מקצוע אחר, גם במקצוע הפסיכולוגיה ישנם כל מיני אנשים, אי אפשר להשליך מאחד על השני, אבל ישנם דפוסי התנהגות מסוימים שאפשר למצא אותם. ישנם מטפלים שחשוב להם לעזור למטופל, שיעמוד על רגליו, עוף גוזל, ולך אל השמים, והאתגר שלהם זה לראות את המטופל עומד על רגליו ונפרד. לעומתם ישנם מטפלים שמפתחים את התלות הזו, הם מראים למטופל פעם אחר פעם כיצד הוא צריך אותם, כיצד הוא לא עוד לסיים לנקות את כל המצבורים בפנים, כיצד יש לו דרך ארוכה מאד לעבור. לפעמים זה נכון יותר ולפעמים זה נכון פחות. אני יכולה לספר על כל מיני מטפלים שאישית הייתי אצלם, אלו היו מכל מיני סוגים. סוכרת אחת, נפלאה וטובה, וחכמה, ומוצלחת, שרק דאגה להעמיד אותי על הרגליים, ולספר לי שאני לא צריכה כלום כי אני מספיק חזקה, ורק דאגה להוציא את העוצמה שלי מהכוח אל הפועל. ובאמת לא הייתי אצלה יותר מאשר פעמים ספורות, וזה היה נפלא. הייתי אצל מטפלת אחרת, שלדעתי הרגישה בתחרות אתי, ולא משנה מה שספרתי לה, תמיד היא ידעה להפוך את זה ולהראות לי עד כמה זה מוכיח שיש לי בעיות.... גם במקומות שהביטחון שעצמי שלי היה בשמים, היא לקחה את זה על עצמה להוכיח לי שאני סתם חושבת שיש לי ביטחון, שאני בטח בפנים בפוחדת מבושה וכו', ראיתי שעם כל מה שיש לה למכור, והיה לה מה למכור, עם כל הכבוד, אני חושבת שהיא יצרה יותר בעיות ממה שהיא פתרה! בכל אופן המטרה שלה הייתה הלראות כל היום כמה בעיות אל פתורות שיש, וגם עבודה שיש לעשות, ולדעתי אם לא הייתי עוזבת אותה, הייתי לדעתה צריכה להשאר אתה עד שהיו מגיעים החברה קדישא לקחת אותי משם. הייתי פעמיים אצל מטפלת ממש סתומה וטפשה, יאכנה אמיתית, שאלה שאלות ואם לא רציתי לענות לה, ורציתי לשמור על הפרטיות שלי, היא התעקשה שבתור מטפלת היא חייבת לדעת את הכל, אמרתי לה שתחפש את החברים שלה שיספרו לה את הכל, לי יש זכות לפרטיות. היה לי מטפל חכם ביותר, הייתי אצלו רק מספר טיפולים, נתן לי הבחנה של מה שמפריע לי, נתן לי כלים להתמודד, ואמר זהו, הכל עסקת חבילה, (אנשים עוצמתיים ומצליחים משלמים על ה בתחומים אחרים וזה בא ביחד) נהניתי ממנו.

24/11/2014 | 01:19 | מאת: חלום

מה שכן אני מסכימה איתך,יש המון סוגים של מטפלים וטיפולים. הטיפול הדינמי זה לא אימון.הוא ארוך וקשה אבל שינוים שהוא יוצרהם אמיתיים ועמוקים.אמון קצר מועד לא לכולם מתאים.לפעמים זה כמו לצבוע בצבע חדש ולשבח משהו שמזמן מפורק מבפנים...לפעמים אדם מרגיש שאין לו כלים להשתמש בכלים האלה...כל אחד בוחר את מה שמתאים לו ועוזר . חלום

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית