מערכת בריאות הנפש זקוקה לשיקום!

דיון מתוך פורום  שווה לכל נפש

23/04/2014 | 09:09 | מאת: יש בי תמיהה

סיפור שקרה איתי ואשמח להתייחסותכם. אני קשור למערכת בריאות הנפש, בשל בעיה יחסית קלה בעיקר מהבחינה החברתית. (לא מהבחינה התפקודית) אני מעורה בחברה הכללית, ולא רואים עלי כלום, וגם המושגים הפנימיים שלי, הם מושגים בריאים. איני עובד ומשכך גם מצבי הכלכלי גרוע ביותר, (אני גר בחדרון צינוק בגודל של פחות מחמישה מטרים מרובעים!) ובשל כך גם מצב הדיור אצלי גרוע מאוד גם הוא. אני בקשר טיפולי של המערכת הציבורית. הציעו לי לעזור לי למצוא פתרון לבעיית הדיור, ושיתפתי פעולה באופן מלא. הצמידו לי סטודנטית סטאזרית לעבודה סוציאלית שתלווה את התהליך. ההצעות שעלו על הפרק קשורות למציאת מקום בהוסטל. למרות שדעתי לא נוחה מלגור בהוסטל, כי כאמור, אני מרגיש עצמי ומזוהה עם החברה הכללית, אך בשל ההכרח הסכמתי. פניות להוסטלים לא העלו דבר, ברוב המקומות אליהם פנו עבורי לא היה מקום פנוי, ובאחד ההוסטלים, המנהל בכלל תמה למה אני רוצה להכניס ראש בריא למיטה חולה. כמו שאמרתי שמושגי החשיבה שלי לקוחים מעולם המושגים של העולם הרחב (להבדיל מעולם מושגים מצומצם המאפיין את מערכת בריאות הנפש, ותכף תבינו את משמעות הדבר) הסטודנטית שאלה אותי, מה עושים עכשיו? ואז עלה בדעתי רעיון מקורי. סיפרתי לה שישנם אתרים של גיוס המונים, באמצעותם אפשר לגייס כסף מהציבור הרחב למטרות שונות. הצעתי שהמסגרת בה אני מטופל תפרסם עבורי פניה לגיוס סכום כסף שיאפשר לי לשכור דירה נורמלית. היא תהתה למה שלא אפרסם בעצמי? עניתי שאני לא מוכן לחשוף ברבים את העובדה שאני בטיפול ואת העובדה שאני במצב כלכלי מאוד קשה. (באותו יום ראיתי שארגון כלשהו פרסם פניה שמטרתה גיוס כסף לחתונת זוג שאין באפשרותו לממן חתונה) הסטודנטית עיקמה את הפרצוף ואמרה שתברר עם הממונים עליה. בראש שלי ניחשתי מה תהיה התשובה, ושבוע לאחר מכן כשנפגשנו, התשובה היתה שהמסגרת הטיפולית שאני בקשר איתם לא עוסקת בגיוס כספים עבור מטופלים. כבר הרבה זמן שהגעתי להבנה שעולמה של מערכת בריאות המפש הוא עולם שתקרתו נמוכה מאוד, עולם שמושגיו מצומצמים מאוד, עולם שאינו משתמש בכל מה שיש בעולם הרחב ועומד לרשותו של כל בן תמותה רגיל. האם זה חייב להיות ככה? האם לא הגיע הזמן לעשות שינויים מרחיקי לכת בכל תפיסת השיקום במערהת בריאות הנפש???

אני מבינה את התיסכול שלך, אכן אם אין סיבה רםואית או נפשית להיכנס להוסטל אז אולי זה לא הפיתרון האידאלי בשבילך, אבל יש גם פיתרונות של דיור מוגן בקהילה שנראים לי יותר מתאימים. לגבי מערכת בריאות הנפש ושירותי השיקום הם פועלים תחת נוהלים מסודרים שמאפשרים גם תמיכה כספית מסויימת כמו קיצבה מהביטוח הלאומי ועזרה מסויימת בשכר דירה שנראה לי שאתה יכול להיעזר בה. זה לא המדט שלהם להתרים כספים , כספים אפשר להתרים במסגרת עמותות וגם אז זה עבור פרוייקט מסויים ולא לאדם םרטי. שוב אני מבינה את התיסכול אבל מציע לך לנסות להיעזר בדיור מוגן ואולי גם בעזרה שאפשר להושיט לך בנושא של מציאת עבודה מתאימה. בהצלחה עירית

מנהל פורום שווה לכל נפש