אין להשאיר שדה זה ריק. אין להשאיר שדה זה ריק.
לרגל יום עולמי ללא עישון: מהי הדרך הטובה ביותר לדעתך לגמילה מעישון?
  סדנה
  תרופת מרשם
  תחליפי ניקוטין
  סיגריה אלקטרונית
  החלטה אישית
  שילוב של מספר שיטות
      תוצאות
ד"ר אברהם פינקלמן, מומחה לכירורגיה פה ולסת

נפש בריאה בגוף רזה

הקשר בין גוף לנפש: מחקר חדש מוכיח כי דיכאון וחרדה גורמים להשמנת יתר ואף לנטייה לצרוך אלכוהול ולעשן

מאת: ד"ר אסנת רזיאל, 26/03/08

אנו נוטים לעיתים לזלזל בהשפעה הרגשית שיש למצב רוחנו או למצב הנפשי שבו אנו נתונים כפקטור שראוי להתייחס אליו בהקשר להשמנת יתר. ובכן, לא עוד: מחקר חדש המתפרסם בגיליון מרץ-אפריל של העיתון הרפואי General Hospital Psychiatry, הראה, כי הסובלים מדיכאון או חרדה נמצאו יותר מעשנים, יותר שמנים ונוטים יותר לצרוך אלכוהול.

למצבי הרוח שלנו יש אכן השפעה ודאית על משקלנו. מנתוני המחקר עולה, כי אנשים אשר נמצאים במצב של חרדה או דיכאון הם בעלי סיכויים גבוהים יותר ללקות בהשמנת יתר או להיגרר לעישון מוגבר, שניהם פקטורים היכולים לסייע בהתפתחות של מחלות כרוניות.

הביצה או התרנגולת

"הקשרים ההדדיים בין השמנת יתר קיצונית לבין דיכאון ותנודות רגשיות קיצוניות נובעים מכמה סיבות", כך טוענת מחברת המחקר טארה סטריין. "תחילה, מטופלים בעלי משקל עודף מועדים לדיכאון בשל הגישה החברתית הנוקשה והמנדה כלפי אוכלוסיית השמנים. שנית, בעוד שדיכאון עלול לעיתים להוביל לחוסר תיאבון ולירידה במשקל, הרי שאנשים אחרים נגררים בעקבות מצב דכאוני לאכילת יתר ולעליה במשקל", טוענת סטריין.

במחקר החדש משולבים נתונים אשר נאספו מתוך שאלונים שנענו על-ידי 217,379 מבוגרים מ-38 מדינות בארה"ב. כל המשתתפי המחקר ענו על סקר טלפוני אשר בדק שאלות הקשורות לאבחון של דיכאון וחרדה, הרגלי עישון, פעילות גופנית, צריכת אלכוהול ומשקל. כ-8.7% מן הנשאלים הודו כי הם סובלים כרגע מדיכאון, כ-15.7% דיווחו כי היו בעבר בדיכאון וכ-11.3% מן הנשאלים דיווחו כי אובחנו בעבר כסובלים מחרדה.

מניתוח הנתונים של המשתתפים בסקר עולה, כי אנשים הסובלים כעת או בעבר מדיכאון הם בעלי סיכוי גבוה ב-60% להיות שמנים ובעלי סיכוי כפול לעשן. בקרב אלו המדווחים על חרדה, נמצא סיכוי גבוה ב-30% לסבול מהשמנה ופי שתיים לעשן. המחקר גם הראה צריכת אלכוהול מוגברת וחוסר פעילות גופנית בקרב הסובלים מדיכאון או חרדה.

מודעות לבריאות

"תוצאות המחקר הזה מפתיעות וחשובות", אומר ד"ר איבט גו'י לנדמן, הרופא האחראי על שירותי הבריאות בסיאטל. "למרות שמערכת הבריאות נערכה והבינה כבר את הקשר בין מחלות כרוניות כמו סוכרת לבין עליה בשיעורי הדיכאון, וכן הודגם הקשר בין עישון ומצבי רוח, הרי שכעת, אולי תינתן גם תשומת לב ייחודית יותר למחלת ההשמנה ולקשר בינה לבין הופעת דיכאון" מסביר ד"ר לנדמן.

כאמור, הסובלים מדיכאון או חרדה נמצאו יותר מעשנים, יותר שמנים, נוטים יותר לצרוך אלכוהול ופחות פעילים מבחינת ספורט. טיפול בדיכאון וחרדה ישפר הן את מצבם הפסיכולוגי והן את מצבם הבריאותי של החולים. אין ספק כי המנטרה של נפש בריאה בגוף בריא מקבלת בעת האחרונה משמעות הנתמכת גם בנתונים. בריאות הנפש ובריאות הגוף הם שני מסלולים מקבילים המפרים זה את זה.

ד"ר אסנת רזיאל היא כירורגית מומחית בניתוחי הרזייה, המנהלת הרפואית של מלב"י המרכז לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת אסיא מדיקל.

בואו לדבר על זה בפורומים הבאים:

פורום דיאטה, תזונה והשמנת יתר - בשיטת ד"ר לוי
פורום התמודדות עם מצבי מתח, לחץ וחרדה




שתף את הכתבה ב:
פורום דיאטה, תזונה והשמנת יתר - בשיטת ד"ר לוי


ד"ר לוי שלמה
ד"ר לוי שלמה
ד"ר לוי הוא מפתח שיטת ד"ר לוי להתמודדות עם האספקטים הפסיכולוגים המובילים לבעיות עודף משקל והשמנת יתר. השיטה הייחודית מתמקדת במקור בעיית השמנה – הראש ולא רק בסימפטום – עודף המשקל וזאת ע"י טכניקות טיפוליות משיטת הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי, אשר מותאמות לטיפול באוכלוסיה מבוגרים ובילדים ונוער. המרכז לאורח חיים בריא בהנהלת ד"ר לוי מטפל בבעיית ההשמנה בשיטת "360 מעלות". שיטה רב-מערכתית אשר הוכיחה את עצמה מזה שנים, המבוססת על טיפול מקיף מכל הזוויות: מהזווית התזונתית, הרפואית, הפסיכולוגית, ואפילו הפסיכיאטרית (במידת הצורך). את המעגל הזה משלימים טיפולים אלטרנטיביים, אימוני כושר אישיים, קבוצות הליכה וסדנאות לבישול בריא. ד"ר שלמה לוי הוא רופא, פסיכיאטר מומחה שמטפל בהפרעות פסיכיאטריות שונות, ד"ר לוי התמחה בחטיבה הפסיכיאטרית בבית החולים ע"ש שיב"א, תל השומר, שם שימש עד לאחרונה כפסיכיאטר בכיר. רוצה לדעת עוד על שיטת ד"ר לוי הכנס לאתר: http: //www. drlevy. co. il/
חיפוש מתקדם
הודעה\מחבר
תאריך ושעה
  כדורים להרזייה    רוית 
27/04/12 16:26
  טרום סוכרת וקצת השמנה    עשךןjoseph 
13/12/11 16:38
  כניסה להריון עם עודף משקל גבוה    אחת שרוצה לשאול 
03/12/11 11:54
  דיאטה     A.a 
13/04/11 10:59
30/01/11 01:10
  RE: שלום, דיאטנית הרכיבה לי    רקפת מרקוס 
30/01/11 20:35
  דיאטנית- שאלה    רחל המשנוררת 
28/01/11 16:38
  RE: דיאטנית- שאלה    רקפת מרקוס 
30/01/11 20:27
  לא מצליחה    בתיה 
27/01/11 20:08
  RE: לא מצליחה    רקפת מרקוס 
30/01/11 20:18
  שאלה    אורן 
27/01/11 17:17
  RE: שאלה    רקפת מרקוס 
27/01/11 20:04
  איך יודעים?    שירן 
27/01/11 08:02
  RE: איך יודעים?    רקפת מרקוס 
27/01/11 20:23
25/01/11 16:55
  RE: שלום! יש לי מס' שאלות:    רקפת מרקוס 
25/01/11 20:43
  אינדקס קליגמי    לירון 
25/01/11 14:05
  RE: אינדקס קליגמי    רקפת מרקוס 
25/01/11 20:38
  אבקת 'שובע'    רעות 
24/01/11 09:33
  RE: אבקת 'שובע'    רקפת מרקוס 
25/01/11 20:34
  שובע    חן 
27/01/11 09:38
  אבקות קסם לא עובדות.    רחל המשנוררת 
28/01/11 16:32
  שאלה חשובה    שירן 
24/01/11 09:29
  RE: שאלה חשובה    רקפת מרקוס 
25/01/11 20:33
73 72 71 70 69 68 67 66 65 64 63     הקודם    
חיפוש מתקדם
התכנים המופיעים באתר נועדו לספק אינפורמציה בלבד ואינם בגדר עיצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה. נא לעיין בתנאי השימוש באתר.