חדש: פורום הידרותרפיה

(0)
לדרג

האם טיפול במים מביא להקלה בכאבים? על נושא זה ועוד תשיב גבריאל טפרברג בפורום הידרותרפיה - שיקום במים

מאת: גבריאל טפרברג

כמעט כולנו שמענו את הסיפור הידוע על חבר, עמית לעבודה או בן משפחה ש"נתפס לו הגב", והוא שוכב ללא תנועה כבר כמה שבועות. הוא יכול להיות חייל, אב צעיר או גמלאי. ההשבתה אינה מבדילה בין קשיש לצעיר, בין שמנים לרזים, וגם אינה פוסחת על אלו הפעילים בספורט. המצב שנותר כתוצאה מהכאב קשה: משככי הכאבים אינם משפיעים, הסובל אינו הולך לעבודה ואינו מתפקד במשפחה.

אם היינו כחיות, הולכים על ארבע, בעיות השדרה שלנו היו מינמליות. אולם, בהיותינו הולכים על שתיים, קורס לא פעם עמוד השדרה מעומס יתר. בעיות הגב, העוברות בתורשה מאב לבנו, יכולות להיות פתירות אם נטפל בהן כהלכה.

הגוף במים

למים יש תכונות פלאיות שתורת ההידרותרפיה מנצלת לתועלתה. הגוף מאבד 2/3 ממשקלו עם הכניסה למים; כך קל יותר להשכיבו במנח הוריזונטלי, ולטפל בכאב ללא לחץ על עמוד השדרה, ויתר המפרקים שמסביבו. הלחץ ההידרוסטטי, שמצוי בכל מקווה מים ללא תנועה, משפיע על המטופל בשמירה על היציבות שלו במים; כלומר, המטופל אינו מאפשר לגוף ליפול או לאבד את שיווי המשקל. לחץ זה פועל על בית החזה, כך שהנשימה מתבצעת בהתנגדות מוגברת (בעיקר הנשיפה, אם היא בתוך המים). התוצאה היא חיזוק שרירים, הגדלת נפח ריאות, שיפור חימצון והארכת שרירי הנשימה. ברמה הפיזיולוגית אנו משפרים סבולת אירובית ואנ-אירובית.

הלחץ ההידרוסטטי עולה ככל שמעמיקים; זוהי אחת הדרכים להעלות את העומס על בית החזה. לפיכך, צלילה ותרגילים מתחת למים ישפרו את המערך הנשימתי, ואת היכולת להתנגד לגורמי מחלות למיניהן. ברמה התפקודית הלחץ ההידרוסטטי מסייע במניעת התהוות של בצקות, ובסילוק פסולת ונוזלים מצטברים. בנוסף, הגוף במים לא נשאב מטה; כך שגם מטופל שאיננו יודע לשחות, יכול לקבל טיפול הידרותרפי ללא חשש מצלילה או שקיעה של הראש במים.

המים החמים בהם מתבצע הטיפול מרפים את השרירים המכווצים מסביב למקום הכואב, ומביאים להקלה מיידית, שתלך ותתארך עם הזמן. הם מדכאים את מערכת העצבים הסימפטטית, שאחראית על קצב הלב, ופועלים במקביל ללחץ ההידרוסטטי, בהעלאה של לחץ הדם. הידרותרפיה נשענת על עקרונות הפיזיותרפיה המיושמים במים, כמו גם על תכונות המים הפיסיקליות. היא רואה את האדם כמכלול אנושי, ובו הבעיה שדורשת טיפול. מטרת העל של הטיפול היא לעצור הידרדרות, להפחית כאב, ולחנך הלכה למעשה לתחזוקה בריאה.

כאשר מגיע מטופל לבריכה הטיפולית, הוא עובר מספר שלבים: שלב א' - אבחון במים ובניית תכנית עבודה. שלב ב' כולל הפחתת כאב והורדת המינון בשימוש במשככי כאבים ובשלב ג' יהיו תוצאות ברורות של הטיפול.

^^שלבי הטיפול כוללים:^^

שלב א' - אבחון במים ובניית תכנית עבודה.

שלב ב' - הפחתת כאב והורדת המינון בשימוש במשככי כאבים, על-ידי טכניקות הרפיה כמו: ג'יהארה, וואטצ'ו, הארכת שרירים מקוצרים באזור הפגיעה, ותנועתיות פריפרית. בנוסף, ייעשה ניסיון מקדם ככל האפשר ליצור מרווח מפרקי באזור הכאב, על מנת לאפשר תנועה חופשית יותר, ובעקבותיה בנייה מחודשת של יציבה נורמלית ושיווי משקל בהתאם.

שלב ג' - בשלב זה יהיו תוצאות ברורות של הפחתה בכאב, ואפשרות לחיזוק שרירים, הגמשת מפרקים, והקניית סיבולת לב-ריאה באמצעות מיומנות שחייה בריאותית, ללא לחץ על חלקי עמוד השדרה.

^^תאור מקרה קלאסי - כאבים בגב תחתון, עם הקרנת כאב לרגל שמאל:^^

א' הגיעה עם אבחנה הפתולוגית של היצרות בתעלה של עמוד השדרה, מה שגרם לכאבים עזים בגב התחתון, וקשיים בהליכה. הוסבר לה שבמקביל לטיפול הראשון יערך אבחון שבסיומו תקבע תוכנית טיפולית. ואכן, היא הושכבה על אביזרי ציפה, וצווארון מציף הולבש לצווארה למניעת עומס על עמוד השדרה באזור. המים הועלו לטמפרטורה של 32.5 מעלות, והמטפלת החלה מרפה את שריריה מהפריפריה לאזור הנגוע.

א' זכתה להרפייה בשיטת ווטצ'ו וג'יהארה, המשמנות את המפרקים המקובעים מסביב לאזור הפגוע, והרגישה הקלה ברמת המתח השרירי. לקראת סיום הטיפול, שארך 30 דקות, היא הושכבה על הבטן בתוך המים, על מנת לבדוק אם תלמד לשחות שחייה שיקומית-בריאותית על הבטן או על הגב. בנוסף, נחשפה המטופלת לתרגילי נשימה, שמטרתם היתה לבדוק את נפח הריאות שלה. בסיום הוחלט להמליץ על סדרה של טיפולים פרטניים, בתדירות של פעמיים בשבוע.

במקרה של א', ירדה רמת הכאב כבר בטיפול הראשון, לפי דיווחיה. כתוצאה מהשיפור, ניתן היה להתחיל בסדרה של תרגילים לחזוק שרירי הבטן, כמו גם שיפור טווחי תנועה של אגן הירכיים, על-ידי מתיחות ויצירת מרווח מפרקי. בהמשך היא החלה לשחות ולשמור על סבולת לב-ריאה, ללא נזקים ידועים בגב התחתון. א' יודעת שאם היא תפסיק את הרצף, היא תהיה חשופה לטראומה חוזרת וחמורה יותר.

בואו לדבר עם גבריאל טפרברג בפורום הידרותרפיה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום