אם תרצי תפוח זהב

(0)
לדרג

איך מרפאים שיעול טורדני, משפרים את ראיית הלילה, ומטפלים בבעיות זיקפה? על הפירות הבריאים ביותר בטבע, פירות הדר.

מאת: מחקרים רבים שנעשו מלמדים, כי פרי ההדר לזניו השונים הוא אחד הפירות הבריאים ביותר המצויים בטבע, הסיבה להיותם של פירות ההדר בריאים נובעת בעיקר מן העובדה שהם עשירים במיוחד בויטמינים E,C,A ובסיבים, החשובים במיוחד לתזונה מאוזנת.

מאת: חנן זיסו - עורך האתר

מחקרים רבים שנעשו במהלך 100 השנים האחרונות מלמדים, כי פרי ההדר לזניו השונים הוא אחד הפירות הבריאים ביותר המצויים בטבע, והעובדה שפרי זה מצוי בארצנו ללא הפסקה, כמעט, מבטיחה לאוכלוסיה סל מזון בריא בכל חודשי השנה.

הסיבה להיותם של פירות ההדר בריאים נובעת בעיקר מן העובדה שהם עשירים במיוחד בויטמינים E,C,A ובסיבים, החשובים במיוחד לתזונה מאוזנת. כולל טיפ: לריפוי שיעול עם ליחה

באחרונה מתרבים המחקרים המלמדים כי אכילת פרי טרי בכל יום טובה לא רק לבריאות בכלל, אלא אף מקטינה בצורה משמעותית את הסיכון להיפגע ממחלות כרוניות קשות.

ממחקרים שונים עולה, כי אכילה סדירה של פרי הדר מקטינה בעשרות אחוזים את שיעור התקפי הלב, את הסיכון לחלות בסרטן, את הסכנה להיפגע מאירוע מוחי, את הסיכון שבלידת תינוקות הסובלים ממומי לידה, ועוד.

מה הם המרכיבים החשובים כל כך שישנם בפרי הדר?

ראשית, כאמור, ויטמין C. גוף האדם צורך כמויות גדולות של ויטמין C להבטחת בריאות השיניים והחניכיים וליצירת חומרי חיבור בין תאים. כאשר הגוף מקבל את כל כמות ויטמין C הדרושה לו, הוא עמיד יותר בפני זיהום, מחזק את דפנות נימי הדם, מונע היווצרות כיבים, מסייע בספיגת ברזל ונוגד חמצון. ויטמין זה מרחיב את עורקי הלב על ידי יצירת חמצן חנקני.

ויטמין C הנמצא בפרי הדר יכול גם לשפר במידה רבה את התפקוד המיני אצל גברים. הוא מרחיב את כלי הדם באבר המין הזכרי ומאפשר לאספקה גדולה ומהירה יותר של דם אליו. מחקרים הראו, כי נטילת 2-3 גר' ויטמין C ביום עשויה לפתור בעיות זקפה אצל גברים.

ויטמין C מחזק גם את המערכת החיסונית בגוף האדם ובכך דוחה מחלות מסוגים רבים, בהן שפעת ומחלות אחרות המנצלות את חולשת גוף האדם ותוקפות אותו.
בתפוז בינוני יש 70 מ"ג ויטמין C. בכוס מיץ תפוזים טבעי וטרי יש 48 מ"ג ובחצי אשכולית יש 39 מ"ג ויטמין C.

מרכיבים חשובים נוספים בפרי הדר הם:

סידן תפוזים מכילים סידן החיוני לבניית העצמות ושיני האם והתינוק.

חומצות לימון - חומצות אלו נשרפות בקלות, מתחמצנות ומשמרות רזרבות של בסיסים בגוף.

חומצה פולית מסייעת לגוף לנצל ברזל ולשמור על נפח הדם וחשובה לסינתוז חומצות הגרעין. בזמן הריון דורש הגוף כמות כפולה ממרכיב זה. במחקרים שנעשו לאחרונה נימצא גם, שחומצה פולית מווסתת את רמת ההומוציסטין בדם, ריכוז גבוה של הומוציסטין בדם מהווה סיכון לאנשים הסובלים ממחלות כלי דם ולב.

פלבנואידים הידועים כמעכבי חמצון חזקים, נמצאים בריכוז גבוה מאוד בהדרים במיוחד בקליפת הפרי ובמיץ שלו. מסיבה זו הרופאים והתזונאים ממליצים לאכול פרי הדר עם הציפה הלבנה (אלבדו) שלו.

הפלבנואידים חיוניים בתזונת קשישים. הם מרחיקים את הסיכון מפני שבץ מוחי, מחלות לב ומחלות זיהומיות. הם גם מחזקים את כלי הדם הנימיים, מונעים את שבירתם ומונעים התהוות שטפי דם פנימיים ותת-עוריים המופיעים לאחר מכה, וכן מסייעים במניעת דימומים בחניכיים.

סיבים תזונתיים דפנות תאים כמו צלולוז, המוצלולוז, ליגנין ובמיוחד פקטין נמצאים ברמה גבוהה במיצים, בקליפה על שני חלקיה (החיצונית-פלבדו והפנימית (הלבנה) אלבדו).

הפקטין הנמצא בקליפה נמס במים וחשיבותו רבה בוויסות קליטת כולסטרול, מיצי מרה וסוכרים ממערכת העיכול לדם. 200 גרם הדרים עם ציפה לבנה מכילים לפחות 2 גר' סיבי מאכל, שהם כ- 25% מרמת הסיבים התזונתיים הנדרשים לאדם ביום.

קרוטנואידים מולקולות האחריות לצבע הכתום-אדום של קליפת הפרי. הבטה-קרוטן הוא פרו-ויטמין A, שמלבד פעילותו כוויטמין, הוא משמש גם כמעכב חמצון.
בכוס מיץ תפוזים (של 200 מ"ל) נמצאים 10% מן הרמה הדרושה של בטא-קרוטן וקדמים אחרים של ויטמין A. במיץ קלמנטינות מגיעה הרמה ל- 20% מהדרוש לאדם ליום. במיץ אשכוליות אדומות, מלבד ריכוז גבוה של בטא-קוטרן יש גם לקופן. ככל שצבע המיץ חזק יותר, כך רמת הקרוטנואידים גבוהה יותר. קלמנטינות עשירות במיוחד בקרוטנואידים ובבטא-קרוטן.

סוכרים אלה המצויים במיץ ובפרי הם בעיקר פרוקטוז וגלוקוז, המהווים 7% מתוך כלל הסוכרים המגיעים לכ-11%. כמות הקלוריות בכוס של 200 מ"ג מיץ הדרים מגיעה ל- 80.

היתרונות הבריאותיים של פרי הדר

לכל המרכיבים המצויינים לעיל, יש תפקיד חיוני בחילוף החומרים של הגוף, במצבים שונים שלו.

מחקרים מדעיים רבים, שבדקו את השפעתו של פרי ההדר על מערכות הגוף הוכיחו, בין היתר, כי צריכה מוגברת של הדרים גורמת לאיזון חיובי במערכות הגוף ומונעת נזקים הנגרמים עקב צריכה גבוהה של שומנים מן החי. ההדרים נם נטולי שומן ומספקים סיבים תזונתיים. אולם היתרון הגדול ביותר שלהם הוא התכולה הגבוהה של ויטמין C (חומצה אסקורבית), המצוי בפרי הדר באחוז גבוה יותר מבכל פרי אחר.

כידוע, דלקות וצורות שונות של טראומה מפחיתות את רמת וויטמין C בגוף כתוצאה ממטבוליזם יתר הנגרם עקב כך. כתוצאה מכך אנשים הסובלים מהתובעות האמורות זקוקים לכמויות גדולות יותר של ויטמין C כדי להשלים את החסר.
מחקרים הוכיחו, כי יש ספיגה טובה יותר של תרופות בגוף, כשאלה נלקחות יחד עם מיץ הדר ובמיוחד מיץ אשכוליות.
ממצא נוסף:אכילת פרי הדר או שתיית מיץ הדרים טרי בעת מחלה, גורמת להורדת חומו של הגוף.

תוצאות מחקרים הראו כי קיים קשר בין בריאות השיניים לצריכת פרי הדר. שלמות השיניים העצמות והחניכיים, תלויה בכמויות ויטמין C שהגוף מקבל במזון, ובכיוון שפרי הדר הוא המקור הטוב ביותר לוויטמין C, יש יתרון ניכר באכילתו.
יתרון נוסף של פרי הדר בהקשר זה: נמצא כי חומציות הפרי גורמת לגירוי בבלוטות הפה ולהפרשת נוזל השוטף את השיניים והחניכיים משיירי מזון וחיידקים.

לאישה ההרה מומלץ לאכול שתי מנות פרי הדר ביום. מיץ ההדרים טרי הינו המור האמין ביותר לאספקת ויטמין C, שכן מיץ מעובד מאבד תוך כדי תהליכי העיבוד את ויטמין C שלו. שתית מיץ הדרים טרי מסייעת גם בשליטה על העליה במשקל, המאפיינת נשים בזמן הריון.

קליפות הדרים מכילות פקטין, המסייע בטיפול בהרעלת מתכות. קליפות יבשות של הדרים מחממות את הגוף. הן טובות בטיפול בגזים, כאבי בטן, נפיחויות ומבטלת ליחה . הסינים משתמשים בשני סוגים של קליפות הדרים מיובשות: קליפות פרי בוסר וקליפות פרי בשל מאוד. באלבדו של ההדרים (הקליפה הפנימית הלבנה) ישנם סיבים מסיסים שמורידים את רמת הסוכר והכולסטרול וטובים גם לבעלי בעיות משקל.

פירות כתומים, כמו תפוזים וקלמנטינות, מספקים לגוף ויטמין A החיוני לראייה, משפר את הראיה בלילה ומעכב את הזדקנות העור והמערכות בגוף. פירות כתומים גם משפרים את זרימת האנרגיה בגוף, הם טובים לריאות ומקלים על השיעול. תפוזים וקליפים טובים גם לקיבה ולכליות (אכילתם מעודדת שתן ומזרזת חילופי חומרים בגוף).

אשכוליות מועילות מאוד נגד שיעול עם ליחה ושיהוקים, משפרות את העיכול ומגבירות תיאבון.

טיפ: לריפוי שיעול עם ליחה משרים חתיכות אשכוליות ביין ומכסים למשך לילה שלם. בבוקר מבשלים עד שהחתיכות מתרככות מאוד. מערבבים עם דבש ואוכלים כמה פעמים ביום.יעיל להפליא!!!

מיץ הלימון משמש בסיס לתרופות רבות. בעבר השתמשו בו יורדי-ים למניעת מחלת הצפדינה, שמקורה בחוסר ויטמין C, כמו גם לחיטוי וניקוי.

מיץ תפוזים מפחית חומציות בשתן ומסייע לסובלים מאבנים בכליות. אומנם יש גם תרופות כימיות המשיגות תוצאות טובות בתחום זה, אבל שתיית מיץ תפוזים אין תופעות לוואי כפי שיש לעיתים בהן.

נמצא, כי מספר מחלות ניווניות הקשורות לכלי דם ולב וכמה סוגי מחלות סרטן מושפעות מתהליכי חמצון ו"רדיקלים חופשיים", אותם ניתן למנוע על-ידי מעכבי חמצון, חלקם נמצאים בהדרים.

רצוי מאוד לאכול פרי הדר בכל צורה שהיא בקילוף, בחיתוך או כמיץ כדי להבטיח בריאות תקינה לאורך כל השנה ובכל אברי הגוף.

לשאלות בתחום תזונה ודיאטה פנו

לפורום תזונה ודיאטה



רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום