היפרקפניה: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

היפרקפניה: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום רב, בן זוגי בן 67 הורדם והונשם לפני שבועיים עקב עודף פחמן דו חמצני וחוסר בחמצן כתוצאה משמוש עודף בכדורים מסוגים שונים. לפני שבוע ראו שחוזר להכרה אולם אינו יכול לנשום באופן עצמאי. כמה זמן ממתינים שינשום עצמאית? ואם לא יוכל לנשום עצמאית לעולם? יש לציין כי גם קודם לכן ראותיו לא היו בתפקוד מושלם. מה האופציות לטיפול במקרה כזה?

שלום רב, כשהשפעת התרופות תפוג ינסו לגמול אתו מהנשמה, אם מצב הריאות יאפשר זאת. כשהנשמה מלאכותית נמשכת, יבקשו ככל הנראה, לבצע פיום קנה, במטרה להקל על הגמילה. אפשרות לגמול מהנשמה תלויה גם במצב המוח ומערכת לב-כלי דם. בברכה, פרופ' ליאוניד אידלמן מנהל מחלקת הרדמה

אכן ד"ר בוצע פיום קנה והוא נושם כמעט לבד עם תמיכת חמצן לפעמים . העניין שהוא חזר להכרה ביום רביעי האחרון. אתמול והיום מבולבל ממש. מדבר בעזרת דיבורית משפטים לא ממש מובנים. נראה שלא תמיד מזהה את בני המשפחה. ממש מפחיד. כמה זמן לוקח למי שהורדם כ 3 שבועות לחזור למציאות?

דר' נכבד שלום. זהו לא מקרה קונקרטי וגם קצת מחוץ לקונטקסט אך אני חושב שאתה בעל הנסיון בתחום ועל כן בדעתך המקצועית אני מעוניין. יצא לי להיות באיזה תהליך לפני כמה זמן, אשר אמור "להרגיע. לחבר גוף ונפש". התהליך עצמו ברמה הפיזית הוא כדלקמן : שוכבים על מזרון, חדר חשוך אווירה מרגיעה. ונושמים עמוק, ורוב הזמן נשימות עמוקות ובקצב מהיר. התהליך נמשך - בין 40 דקות לשעה ורבע. מה שקרה זה שכבר אחרי רבע שעה כזו (של נשימות עמוקות ומהירות) התחלתי להרגיש נמלול בידיים, והרגשה של סחרור קל ונעים בראש. (יצאתי משם אחרי השעה, וגם שעתיים אח"כ עדיין הרגשתי מלא אנרגיה, מודע לנשימתי, אך עם סחרור קל ונעים בראש) השאלה שלי היא : מה פשר הנמלול בידיים והסחרור הנעים בראש? האם במצב של נשימות כאלו יכול להיות "עודף חמצן" / "עודף פחמן דו חמצני" ? האם זה יכול לעשות נזק למוח? והאם - מה שקורה כאן זה סוג של התמסטלות עקב עודף חמצן ? כביכול, מדובר בסמינר בו מבוצע התהליך על קבוצה של אנשים פעם בשבוע... האם ייתכן נזק מצטבר מעשייה שכזו לאורך זמן ? והאם יכול להיות נזק מפעם אחת? (את הסחרור הקליל בראש הרגשתי מוחשית במהלך כל המשך הערב, עד שהלכתי לישון וקמתי למחרת. (רצוי אולי לציין שחודש לפני חטפתי "זעזוע מוח קל" עקב מכה מקיר במסעדה. התסמינים עברו לגמרי אך חשבתי שאולי תצטרך לדעת)). המון המון תודה, רביד.

שלום לך רביד, נשימות עמוקות ומהירות ולמשך זמן (40 דקות????) אינן מגדילות את רמת החמצן בדם אלא שוטפות את רמת דו תחמוצת הפחמן בדם וכך מקטינות ! את רמתו בדם. זו פעולת היפרוונטילציה או איוורור יתר. פעולה זו עלולה לשנות את רמת החומציות בדם (ה PH ) ובעקבות כך יש שינוים ביוכימים בדם הגורמים בין השאר לעיקצוצים ולתחושות שאתה מתאר. במידה ועושים זאת בצורה מוגזמת מאוד אפשר להגיע למצב שמצריך טיפול כתוצאה מהשינוייים הביוכימים בדם.

האם תופעה זו מופיעה גם אחרי טיפול התא לחץ?

אישה בת 77 . לפני חודש שבר בעצם הירך מנפילה . לפני שבוע תסחיף ריאתי דו צדדי . טופלה במדללי דם לאורך התקופה . בעקבות התסחיפים , בוצע צילום חזה ו CT לראות . פרט לתסחיפים נמצאו קישריות בשתי הריאות בגודל 1.3 סמ [ מספר קישריות ] . הועלה חשד מצד הרופאים ל-מטסטזות מקור שני . בעוד מספר ימים יבצעו CT בטן . השאלה : מה הן הקישריות . אם סרטני והן משניות מאיזה מקור בטני בד"כ .? אם ברצוננו בדיעה נוספת של רופא פרטי לגבי אבחון , מה החומרה , טיפול עתידי , האם הכתובת היא אונקולוג ? פנימאי ? כירורג ?? ומי הכי מומחה בתחום ? אודה על תשובתכם המהירה רות

רות שלום, שאלתך נשלחה לאחד היועצים בפורום. אני מקווה לתשובה בהקדם. בברכה, אנה

רות שלום, קשריות בריאות יכולות לבטא תהליכים מסוגים שונים החל בצלקות על רקע של דלקות בעבר וכלה בגושי גידול כמו גרורות. על מנת להעריך לאיזה סוג של פתולוגיה הממצאים מתאימים יותר יש צורך לאפיין את הקשריות - מה צורתן, סמיכותן, גבולותיהן וכו. בדיקת הסיטי של הבטן תוכל להראות אם יש איזה מקור ראשוני אפשרי בבטן לפיזור של גרורות. לאחר בדיקה זו נוכל לשקול לפי התוצאות את המשך הברור. נשמח לעזור

17/11/2006 | 20:09 | מאת: איש מודאג בן 49
מתוך פורום סרטן ריאה

שלום. בצינטור וירטואלי נמצא: בסיטי חזה- ציור ראתי- קשרית זעירה סב אופטימלי ב rll קוטר 4 מ"מ. אין לראות נוזל פלוירלי שלד גרמי ללא ממצא מיוחד. האם סיבה "לעירנות" ? תודה

שלום אני בן 33 ct חזה אמפיזמה ריאתית עם קשריות בריאה ימין הגדולה מהן 1.2 ס"ם היפראינפלציה ואיבוד נפח בריאה ימנית ושינוים אמפזימטוטים היפרקפניה ?? האם יש לי סיבה לדאוג או שיש טיפול ????

28/02/2002 | 17:32 | מאת: דני
מתוך פורום רפואת משפחה

שלום, האם בקופת חולים אפשר למדוד את ה-pH בדם, ומה זה בעצם נותן? תודה

משמעות PH בדם היא בעיקר למצבים בהם קיימת בעיה באיזון חומצה-בסיס בגוף - למשל במצבים של מחלת ריאות קשה בה יש חוסר חמצן או עודף פחמן-דו חמצני - ואז PH הדם נוטה לחומצי, או במצבים של הקאות ממושכות - אז הדם נוטה לבסיסי - או מצבים של בעיה בתפקוד הכליות. הבדיקה בד"כ נלקחת מדם עורקי וצריכה להיות מיידית (הדם צריך להגיע כשהוא לא קרוש, ובתוך כלי עם קרח למכשיר המדידה), ולכן בד"כ היא נעשית רק בבתי החולים. ייתכן שישנן מעבדות מרכזיות שמסוגלות גם הן לבצע בדיקה כזו.