בדיקת d dimer: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

תסחיף ריאתי: ערנות מצילה חיים

תסחיף ריאתי הוא מצב חירום רפואי: קריש דם נסחף לעורק הראשי של הריאות - ועלול לסכן חיים. חיוני לזהות את המצב בהקדם ואז ניתן לטפל - ולהציל חיים. לקרוא ולזכור תסחיף ריאתי הוא מצב רפואי מסוכן, העלול להיות קטלני. בהערכה המתבססת על הסטטיסטיקה הבינלאומית, כ-1,500 ישראלים בשנה מתים עקב תסחיף ריאתי. מודעות לגורמי הסיכון ולתסמינים יכולה לסייע הן במניעה והן בזיהוי מוקדם, שיכול להציל חיים.מהו גורם לתסחיף ריאתי?ברוב המקרים, תסחיף ריאתי מתפתח כסיבוך של פקקת ורידים עמוקה. פקקת היא מצב בו נוצר קריש דם בוורידים העמוקים, בד"כ ברגליים, מסיבות שונות. קריש דם המתפתח בוורידים אלה נסחף עם זרם הדם אל עורק ראשי של הריאה - וחוסם אותו ו/או את סעיפיו. כתוצאה מכך, עלולים להופיע תסמינים של קושי בנשימה, כאבי חזה בשאיפת אוויר לריאות, דפיקות לב, שיעול ופליטת כיח דמי. ככל שעובר זמן ללא טיפול, כך מחמירה המצוקה הנשימתית - ומתבטאת בנשימות מהירות, קצב לב מהיר, לחץ דם...

סיבות אפשריות ומצבים דומים לבדיקת d dimer

פקקת ורידים תסחיפית - תמונת המחשה
פקקת ורידים תסחיפית תסחיף ריאתי הוא מצב חירום רפואי: קריש דם נסחף לעורק הראשי של הריאות - ועלול לסכן חיים....
בדיקות - תמונת המחשה
בדיקות ממצאים ראשוניים מדוח התוכנית הלאומית למדדי איכות לרפואת הקהילה לשנת 2017 מתפרסמים כעת,...
ללמוד עוד על בדיקת d dimer
תסחיף ריאתי: ערנות מצילה חיים-תמונה

תסחיף ריאתי הוא מצב חירום רפואי: קריש דם נסחף לעורק הראשי...

מאת: ד"ר...
06/05/2018
מחפשים את הרופאים הטובים בישראל לבדיקת d dimer?
יש לנו את המאגר המושלם עבורכם
קרא עוד

בדיקת d dimer: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות
10/03/2017 | 18:37 | מאת: רועי

שלום, אני בן 28, רזה ובריא בדר"כ. לפני כ-4.5 חודשים חוויתי פרפור עליות על רקע הרעלת אלכוהול שנמשך כ-36 שעות. קיבלתי שני עירויים של פרוקור והפרפור הסתדר כמה שניות לפני השוק החשמלי. עירוי הפרוקור הראשון ניתן כ-20 שעות לאחר תחילת הפרפור, ומס' שעות לאחר בדיקת הדי-דימר (לא נערכה בדיקת די-דימר נוספת לאחר הפרפור). כמו כן, עירוי הקלקסן ניתן במרווח של שעה או שעתיים לאחר בדיקת הדי-דימר. עם סיום עם הפרפור לבי המשיך לכאוב והמשכתי להרגיש את פעימות לבי בחוזקה, אף שהיו תקינות כמובן. מאז המצב לא הסתדר, אני חווה פעימות לב חזקות, מהירות מאד לעתים גם במנוחה, וכאבים ארעיים בחזה. אקו לב שנערך פעמיים תקין, אק"ג הדגים דופק סדיר, בבדיקת ריאות בסטטוסקופ נשמעו ריאות נקיות, נשימה בועיות וכיו"ב. סטורציה מעל 95% (הספקתי לפקוד את מוקד האבחון המהיר של הקופה כמה פעמים בינתיים), אין כיחלון. בטיפשותי, בבדיקת ההולטר בחרתי לשכב כל היום במנוחה ולא נתתי הזדמנות לדופק המהיר, שפוקד אותי ביתר שאת במקלחת או במאמץ גופני קל (שלא נדבר על קשה), להתבטא. לאור הנ"ל, בדיקת הקרדיולוג לא העלתה ממצא. מבחן המאמץ, משום מה, היה תקין (אציין שלא בכל רגע ואף לא בכל יום אני מרגיש את הנ"ל, אך בהחלט ברב הימים מאז). התופעה החלה באופן נחרץ מיד עם/לאחר הפרפור. איני חש כל חרדה ולא חשתי לפני כן ויש לציין שאפילו יומיים לפני כן שיחקתי, כהרגלי, כדורגל מס' שעות - ללא כל מאמץ או הסתמנויות לבביות כנ"ל. גם האשפוז עבר עליי ברוח טובה ולא חוויתי בו כל טראומה. אני חסר השכלה רפואית לחלוטין. בעיון קצר באינטרנט הבנתי שאפשר שבמהלך הפרפור נוצר קריש דם שהתגלגל לכדי תסחיף ריאתי? אני מניח שישנן הרבה אופציות. האם זו אופציה ריאלית? האם כדאי לבדוק את הכיוון הזה? אפשר שנדבקתי במשהו בבית החולים שגורם לכך? בדיקות האשלגן והסידן שלי גם הן תקינות. מאז, אפילו אקמול, משום מה, עושה לי מעט כאבים בחזה. חבר נתן לי תוסף מזון Q10 בתקווה שיעזור וזה בכלל החריף את התופעה למשך חצי שעה. כמובן שמאחר והבדיקות הנ"ל היו תקינות, הרופא כבר מתחיל לפזול לכיוון הרגשי ואני צריך להתחיל להצטדק ולך תסביר שאתה מכיר את עצמך ולו היה מדובר בכך - הייתי הראשון לזהות ולהודות בשריטותיי. אך לא מדובר בכל חרדה. למעשה, איני חרד כלל. התופעה מתרחשת גם ברוגע מושלם ללא שום גירוי רגשי שהוא... מצטער על המלל הרב. התופעה כופה עליי השבתה של מרבית פעילויותיי. אשמח לכל עזרה בנושא, מהן האופציות? סיבוכים אפשריים שקרו בזמן הפרפור שיכולים לגרום לתופעה שכזאת? תודה מקרב לב וחג שמח, רועי

בבקשה לגשת להערכה פורמלית מלאה אצל קרדיולוג. בברכה, דר׳ דדשב

27/02/2017 | 08:38 | מאת: גרשון מ

שלום רב עשיתי בדיקת די דימר ויצא תוצאה מחוץ לסקלה של 699 אני עברתי לפני שנתיים תסחיף ריאתי עקב ניתוח להחלפת מפרק הירך טופלתי במשך שנתיים בקסרלטו ואחרי שנה וחצי לפי הוראת הרופאה הספקתי עם הקסרלטו ועברתי לאספירין האם תוצאות הבדיקה מצביע על משהו לא תקין ? בתודה מראש גרשון

בדיקת DDIMER אינה ספציפית ועלולה להיות מוגברת מסיבות רבות- רק אחת מהן היא קרישי דם. לא ברור מדוע נלקחה הבדיקה כעת. האם יש חשש בבדיקה לקריש דם חוזר? כדי להעריך האם לחזור לטיפול בקסרלטו לאור ממצא זה, יש להבדק ביסודיות ע"י המטולוג.

26/01/2017 | 18:16 | מאת: אמונה

אני בת 25 (עם עודף שומן) בבדיקות דם שעשיתי מחודש אפריל, ראו שיש עליה ב-Ddimer (בתחילה 187, אחרי כמה חודשים 380, בתחילת השבוע עשיתי היה 589 ויום למחרת עשו לי שוב במיון יצא 690. עשיתי דופלר על הרגל שכואבת לי וקצת נפוחה ולא נמצא קריש. אם כך מדוע קיימת עליה בבדיקה??? אני נורא מוטרדתת.רק שזה יעלה למספר גבוה יראו שיש קריש?? האם הדופלר מראה ב-100%?? מה עלי לעשות????? יש עוד בדיקות שכדאי לעשות.מודאגת מאד!!

בדיקת די-דימר אינה בדיקה ספציפית והיא אינה מעידה בהכרח על נוכחות קריש. כדי לדעת אם יש קריש בורידי הרגליים הבדיקה המתאימה היא אולטרא סאונד. במידה ויש חשד לקריש בריאות הבדיקה המקובלת היא CT.

05/12/2018 | 17:00 | מאת: אריאל

היי אורית, אני בן 26, לפני כ 3 חודשים חזרתי מדרום אמריקה, *הייתי הרבה מאוד בטיסות פנים קצרות וארוכות*. במהלך הטיול היו לי כאבים בחזה, פניתי לבית חולים מקומי, עשו לי בדיקת דם, בבדיקת הדם מצאו אצלי חשש לטרומבוזיס בגלל d-dimer גבוה (2300), עשו לי אולטרסאונד ליד שמאל ולשתי הרגליים וסיטי 3 פעמים אך לא מצאו שום דבר ושיחררו אותי. חזרתי לארץ עם כאבי חזה וקושי בנשימה (כאבים בזמן נשימה). ביצעתי בדיקת דם בארץ ונמצא אצלי d-dimer בערך גבוה של 1700, טווח תקין 0-500. הופנתי מיידית לבית חולים לשלילת תסחיף ריאות. בבית החולים שללו תסחיף ריאות ונשלחתי להמשך טיפול רופא משפחה. לא ביצעתי בדיקה כלשהי לאחר מכן. עד עכשיו אני לא יודע אם זה מסוכן ויש צורך להמשיך טיפול ולבדוק את העניין. אציין שהפסקתי לעשן לפני כחודש, ההמוגלובין ו hemotocrit% שלי ירדו פלאים לטווח נורמלי לאחר שנים שהיו גבוהים. לפני הפסקת עישון המוגלובין היה בין 18-19 המוטוקריט% - 52.80%-55% לאחר הפסקת עישון המוגלובין - 16.4 המוטוקריט% - 46.5% טווח תקין לפי מאוחדת: המוגלובין - 13.5-17.5 המוטוקריט% - 38%-50% בעוד כשבוע אני אמור לטוס ללונדון (כ 5.5 שעות טיסה). האם יש הנחיות מיוחדות לפני הטיסה, האם יש דאגה כלשהי בפיתוח קרישי דם או משהו בסגנון בגלל שהיה d-dimer גבוה ? תודה רבה אריאל

במידה ולא נמצא קריש קרוב לוודאי שאין צורך בטיפול ספציפי. בדיקת די דימר היא בדיקה לא ספציפית והיא מוגברת במצבים רבים ושונים ולעיתים ללא סיבה ברורה.