פורום ייעוץ והכוונה - טיפול סיעודי וגיל הזהב

הפורום יעסוק במתן ייעוץ ראשוני ובסיסי באשר לזכויות ולאפשרויות העומדות בפני הקשיש הסיעודי, המטופל הסיעודי ובני משפחתו עם השחרור מבית החולים. הנחיות בתחומים כגון: זכאות לסיוע מביטוח לאומי, זכויות ניצולי שואה, זכאות לשיקום, טיפול במרכז יום לקשיש, קהילה מוגנת ועוד.
934 הודעות
592 תשובות מומחה

מנהלי פורום ייעוץ והכוונה - טיפול סיעודי וגיל הזהב

14/04/2024 | 21:45 | מאת: דן

שלום רב, סבתא שלי בת 97 ומתגוררת בדיור מוגן, נעזרת במטפלת מדי יום אך עדיין אינה סיעודית באופן מלא. היא לא אובחנה עם מחלות משמעותיות, אך בעשור האחרון היא כן סובלת מבעיות רבות שקשורות לזיקנה, שהולכות ומחמירות עם השנים (בעיקר קשיי שמיעה, ראייה וירידה משמעותית במשקל). בשנה האחרונה חלה גם פגיעה בזיכרון, שהולכת ומתגברת (עד לפני שנתיים הייתה צלולה לחלוטין). תהיתי אם תיתכן התפרצות אלצהיימר / דמנציה בגיל כ"כ מתקדם. או שיכולה להיות סיבה אחרת? תודה מראש, דן

גיסתי חברתי היקרה לי מאוד נימצא בדיכאון נוראי לאחר ניתוח לב פתוח עם הרדמה ממושכת, מצבה הכללי בסדר גמור, היא עדיין מחוברת לקטטר וחמצן לא רב, היא אשה פעילה חכמה וחושבת וכעת כבר שבועים מרותקת למיטה ללא יכולת לרדת אפילו לשירותים, היא בדיכאון עמוק ואין ממש מענה מבית החולים לנושא הזה מה עושים??? היא בתל השומר.

היי ליאוורה , ראשית מאחלת רפואה שלמה לחברתך היקרה . חשוב לי לציין כי הקושי שחווה הינו טבעי ומובן לחלוטין ,יחד אם זאת אין ספק כי היא זקוקה לתמיכה רבה וקבלה של שירותים שונים שיסייעו לה בהתמודדות עם המשבר. כידוע בבית החולים תל השומר קיימים מספר שירותים שיכולים לסייע למטופלים במישור הנפשי והתפקודי. ראשית, ניתן לבקש מצוות המחלקה להזמין יעוץ של עובדת סוציאלית שתשוחח עם המטופלת ותעריך את מצבה . כמו כן העו"ס יכולה להציע פתרונות לאחר האשפוז כגון שיקום, סיוע במיצוי זכויות, קשר עם גורמי טיפול ותמיכה בקהילה וכו'. שנית, בתל השומר קיים מערך שירות פסיכולוגיה רפואית שגם דרכם ניתן לקבל מענה למצבה הנפשי. שלישית, במידת הצורך ניתן לבקש יעוץ של פסיכיאטר, שיכול להציע בין היתר טיפול תרופתי תומך שייתן מענה למצב הדיכאוני בו היא שרויה. אייעץ לך גם לברר עם הצוות הרפואי בנוגע לאפשרות של קבלת שירותי פיזיותרפיה/ ריפוי בעיסוק במהלך האשפוז במחלקה (במידה ואינה מקבלת). מאחלת רפואה שלמה ובשורות טובות.

שלום, אימא חולת פרקינסון מזה כ15 שנים, לפני כחודשים פרץ דימום מוחי וכעת הסטטוס לאחר ההתייצבות הרפואית נסיון בית חולים שיקומי , ( אימא לא מתקשרת, דיבור בשלב הזה). אנחנו עומדים לפני שיחרור הבייתה , וממתינים לתור לpeg במקום זונדה . יש לנו מטפלת צמודה . והמשפחה תומכת מהם הזכויות למימון , ומה האלטרנטיבה לטיפול במקום טיפול ביתי ? תודה

חיים בוקר טוב. ככל הנראה אמך במצב סיעודי ולכן קיימות 2 אפשרויות טיפוליות: טיפול בית או במחלקה סיעודית. ניתן להסתייע בגמלת סיעוד שמגיעה לאמך למימון חלקי של מטפלת צמודה.ניתן לבדוק זכאות למימון נוסף דרך הקרן לרווחת ניצולי שואה במידה ואמך ניצולת שואה. בנוגע לסידור מוסדי קבוע במחלקה סיעודית ניתן לפנות ללשכת הבריאות לפי כתובת המגורים למדור חולים כרוניים ולבדוק זכאות למימון של הסידור הסיעודי " קוד". ממליצה להתייעץ בנושא מיצוי זכויות ואפשרויות טיפוליות עם עו"ס לפני השחרור מהשיקום. רפואה שלמה.

18/07/2022 | 21:55 | מאת: אור

מה הוא התהליך של אופוטרופוס לקשעש סיעודי ען דמנציה ירידה בזכרון? כיצד מגישים בקשה לבנו שגר עמו? תודה

שלום רב. בשלב הראשוני צריך לעבור אבחון גריאטרי בשאלה של כשירות משפטית של הקשיש שמתבטאת באי יכולת לנהל את ענייניו ולדאוג לצרכיו. לאחר קבלת חוות הדעת ניתן לפנות לבית המשפט לענייני משפחה במקום המגורים לתחילת ההליך של מינוי אפוטרופוס.מומלץ למנות אפוטרופוס כללי לענייני גוף ורכוש. בהצלחה

שלום רב אימנו זקוקה לטיפול סיעוד אך מסרבת לקבל טיפול כל שהוא,לא לטיפול בביתה, ולא להעברה לטיפול סיעודי מוסדי. למרות שקיבלנו אפוטרופסות לטיפול באה כיצד מבצעים העברה לאדם שמסרב לעבור . בנוסף לפי מה שהבנו מביקורים באין ספור מקומות שלא ניתן לכפות את השהיה שלו שם באם מתעקש הוא לעזוב תודה רבה

בוקר טוב, לאמך מונה אפוטרופוס מה שמעיד על אי יכולתה לנהל את ענייניה ולדאוג לעצמה.נראה כי סירובה לטיפול אינו רציונלי ומעיד על שיפוט לקוי.ייתכן והיא חרדה לגבי שינוי הסביבה וזקוקה ליעוץ גריאטרי הן בשאלה של תשישות נפש והן לטיפול הרגעתי. במקביל היתי ממליצה ללוות את אמך בתהליך ברגישות מירבית, לנסות להעבירה בהדרגה למסגרת שתבחרו לתקופת נסיון והסתגלות תוך כדי ליווי צמוד של בני המשפחה.

17/03/2022 | 01:33 | מאת: יוסי

שלום, איזה מזרון מתאים לאדם בדרגת סיכון גבוהה עם פצע לחץ דרגה 4 בתודה מראש

שלום רב, מתאים מזרון דינמי אשר מסדר לחצים.ניתן לרכישה או להשכרה. בהצלחה.

26/09/2021 | 09:22 | מאת: יעל

שלום רב . אני בת 30 ויש לי שערות סביב הפיטמה.רציתי בבקשה לדעת אם מותר להוציא אותן באפילציה.ואם כן , האם משחת צינטומיצין טובה למריחה אחרי? בתודה ןחג שמח. יעל

שלום רב, שאלתך מופנית לפורום לא מתאים. בברכה, אלינה

שלום, יש לי שתי שאלות: 1) אם חלילה בן אדם קשיש נקלע למצב סיעודי, והוא מעדיף להיות בבית עם מטפל, האם יכולה להיות סיבה רפואית כלשהי שבעקבותה הוא יהיה חייב להיות בבית אבות\דיור מוגן\מוסד כלשהו שעלותו גבוהה בהרבה משהיה בבית עם מטפל פיליפיני?. אני שואל כי אני עוזר להוריי המבוגרים להתכונן מבחינה כלכלית לסיכון של מצב סיעודי. היות וההבדל הכספי בין שהיה במוסד סיעודי לבין שהיה בבית עם מטפל פיליפיני הוא עצום, חשוב לי לדעת האם ישנם מקרים המחייבים את הקשיש להיות במקום יקר כזה ולא בביתו עם מטפל כפי שהיה רוצה. 2) האם ישנן הוצאות רפואיות בגיל מבוגר מאוד שאינן קשורות לסיעוד והן גבוהות מאוד וגם אליהן צריך להתכונן? אם כן, אילו סוגי הוצאות ובאיזה סכומים מדובר פחות או יותר? תודה רבה!.

שלום רב, היום ברוב המקרים החולים סיעודיים, תשושי נפש וסיעודיים מורכבים יכולים להיות מטופלים בבית עם מערך טיפולי מותאם הכולל סיוע צמוד ומערך טיפולי בית של הקופות במידת הצורך. לרוב מדובר בבחירה חופשית של מטופל ו/ או בני משפחתו לגבי העדפות טיפוליות. המקרים שמחייבים טיפול ייחודי במסגרת הן נדירים יותר. שאלתך שניה מאוד ספציפית למתן מענה בפורום.

אבא בן 91 היה עד עכשיו עצמאי אם מגבלות קטנות בבית מוגן בית אילדן. כתוצאה מהחמרה זמנית (אני מקווה) במצבו הועבר למחלקה בבית אילדן של טיפול תומך 24\7. אנחנו משלמים שם תוספת של 400 שח ליום עד שנידע מה יהיה איתו, האם נשאר שם או חוזר לבית המוגן.נניח מחכים שבוע שבועיים. האם יש דרך לקבל מימון כלשהו להוצאה הזאת הזמנית 400 שח ליום? מביטוח לאומי או ביטוח סיעודי שלא הופעל עד היום.? אבא עד עכשיו מקבל כסף החזר כלשהו מביטוח לאומי כי לא משתמש בשירותים שלהם . בתודה

שלום רב, אני ממליצה על הפעלת ביטוח סיעודי כל עוד אביך נמצא במסגרת סיעודית. הביטוח אמור לסייע במימון המסגרת. לאחר חזרתו לדיור מוגן במידה ועדיין יהיה זקוק לעזרת הזולת ניתן יהיה לבדוק זכאותו לגמלת סיעוד דרך ביטוח הלאומי. בריאות שלמה

אמי בת 90 כל הלילה כלומר כל שעה בלילה צריכה לתת שתן היא קמה ואני מחליפה לה תחתון מיוחד. היא מתקשה ץ רופאת המשפחה לא רוצה לתת טיפול תרופתי לבעיה זו כי היא אומרת שהיא תיפגע שכלית, היא תהיה מבולבלת לחלוטין. רציתי לדעת אם יש עצה לזה?

שלום רב, ממליצה לפנות לרופא גריאטר במסגרת קופת חולים. ברוב הקופות קיימות מרפאות גריאטריות שמעניקות יעוץ כוללני לצרכי החולה כולל יעוץ של רופא ואחות. בהצלחה

17/11/2020 | 09:39 | מאת: נטלי

הגיע הרגע שבו אני והאחים שלי שוקלים להעביר את אמא שלנו למוסד בטיחותי יותר ואנחנו לא ממש מצליחים להבין מהו ההבדל בין דיור מוגן לבית אבות. אמא שלנו אינה סיעודית אבל היא כן זקוקה לעזרה בלבוש פה ושם, בדאגה שהיא תיטול תרופות לסוכרת ולחץ דם וכדומה. מצאתי את המאמר הזה אבל אשמח לדעה מאנשי מקצוע: https://www.bayit-bakfar.co.il/%D7%9E%D7%90%D7%9E%D7%A8%D7%99%D7%9D/%D7%94%D7%94%D7%91%D7%93%D7%9C%D7%99%D7%9D-%D7%91%D7%99%D7%9F-%D7%91%D7%99%D7%AA-%D7%90%D7%91%D7%95%D7%AA-%D7%9C%D7%93%D7%99%D7%95%D7%A8-%D7%9E%D7%95%D7%92%D7%9F/

נטלי שלום, ההבדל העיקרי בין מסגרת של דיור מוגן לבית אבות היא רמת התפקוד של הקשיש ומידת התאמתו למסגרת כזו או אחרת בשל צורך בעזרה בפעולות בסיסיות.דיור מוגן מיועד לרוב לקשישים עצמאיים שלא זקוקים לעזרה סיעודית וליווי של הצוות המטפל. ישנם מקרים בהם בדיור מוגן מתגוררים דיירים עם מטפלים צמודים אשר נותנים מענה לצרכיהם.בנוסף בדיור מוגן הדייר יכול להנות מסיוע של מטפלת בדומה למה שקיבל בביתו. לעומת זאת בתי אבות מיועדים לאנשים שזקוקים לסיוע חלקי או מלא בפעולות היומיום והמחלקות בהם מתחלקות למחלקות תשושים, סיעודיים ותשושי נפש על פי רמות התפקוד. ממלצה לך לבקר במחלקות לקשישים תשושים בהן ניתנת עזרה חלקית למטופלים כפי שתיארת בפנייתך. בהצלחה

09/11/2020 | 13:27 | מאת: שירה

אמי בת 90 ואני בתה מטפלת בה. בלילה כל שעה אני מחליפה לך תחתונים לקשישים כי יש לה שתן כל שעה. האם כך לכל הקשישים? למה?

שירה שלום, ממליצה לך לפנות לרופא מטפל לשלילת בעיה רפואית. רפואה שלמה

09/10/2020 | 12:09 | מאת: יעקב

אימי קשישה דמנטית המוזנת מזה חודשיים דרך זונדה באף. נמצאת בבית בהשגחת מטלת צמודה. האם צריך להחליף את צינורית הזונדה, ואם כן באיזה תדירות. תודה

יעקב שלום רב, כשמדובר בהזנה בזונדה באופן קבוע לרוב חודש אחרי הכנסתה יש לשאוף להכניס גסטרוסטום.כדאי להתייעץ לגבי אופן שינוי ההזנה עם הצוות הרב מקצועי של היחידה לטיפולי בית הכולל אחות, רופא, דיאטנית וקלינאית תקשורת. במידה ולא הוחלט להשתיל גסטרוסטום יש צורך בהחלפת זונדה. בהצלחה!

21/09/2020 | 11:59 | מאת: מיכל

בוקר טוב רצינו לתרום כליה אם תשלום בחול אם סוג דם O מינוס רוצים לדעת אך עושים את תרומה כליה אם תשלום

21/09/2020 | 12:08 | מאת: אלינה פישנזון

מיכל שלום, ממליצה לך להפנות את שאלתך לפורום אחר. הפורום הנ"ל עוסק בסוגיות טיפול סיעודי של גיל זהב. בהצלחה

מיכל שלום רב, ממליצה לך להפנות את שאלתך לפורום אחר. הפורום כאן עוסק בסוגיית טיפול סיעודי של בני גיל הזהב. בהצלחה

06/06/2020 | 13:24 | מאת: מירב

האם יש בנמצא שקית סטרילית לזונדה עם אפשרות להזנה בו זמנית גם של מזון וגם של נוזלים תודה

שלום רב, בדרך כלל סטריליות נפגעת בזמן עירבוב ולכן משתדלים לא לערבב. קיים סט שנקרא Yסט שאפשר לחבר חומרים כמו מים או להזריק מים . למידע נוסף ניתן לפנות לתזונאית. בהצלחה.

15/05/2020 | 13:14 | מאת: רונלי

דודתי נמצאת במצב בו היא צריכה להתחיל להיתמך סיעודית. אניחנו די בורים לגביי מצה הביטוחים הקיים שלה ובאופן כללי איך מתנהלים מול הגופים הבירוקרטים בנושא. רציתי לשאול האם מומלץ להיעזר בגופים פרטיים למימוש זכויות רפואיות כגון "זכותי" וכדומה בכדי להתמודד טוב יותר עם המצב? תודה

רונלי שלום, אני מציעה להיעזר בסיוע של מוקד לאזרחים ותיקים של משרד לשיוויון חברתי שמספרו *8840 אשר מהווה כתובת לפניות של אזרחים ותיקים במגוון תחומים, למתן מידע ומיצוי זכויות.הסיוע וטיפול בבקשות ניתן בחינם וזאת לעומת חברות פרטיות. בהצלחה

29/04/2020 | 20:10 | מאת: לאה

אמי בת 90 בזמן האחרון מסרבת לאכול. אני נותנת לנ מרק עוף והיא אוכלת שלוש כפות, היא ירדה 3 קג, פרות היא אוכלת. מה עלי לעשות?

לאה שלום, ממליצה להתייעץ עם דיאטנית ורופא מטפל בקופת חולים. יש צורך לערוך לאמך בדיקות ובהתאם לכך לשקול סוגי הזנה חלופיות.

03/03/2019 | 10:23 | מאת: א. ר.

שלום רב, המצב של אמי פיזי וקוגניטיבי הדרדר ונקבע שהיא צריכה אשפוז סיעודי מורכב יש לנו 3 מקומות אפשריים ממכבי: בית בלב בת ים נאות התיכון יפו עטרת רימונים בני ברק אשמח להמלצות חיוביות או שליליות בדחיפות - צריך להחליט היום. תודה רבה מראש!

שלום רב. אינני יכולה להמליץ על מסגרת מסויימת. ממליצה לבקר לפחות בשתי מסגרות ולקבל החלטה על סמך ההתרשמות הכללית מהמקום, המרחק, הנגישות ופרמטרים אחרים שחשובים לכם באופן אישי. בהצלחה רבה.

07/12/2018 | 09:30 | מאת: לונה

אימי נמצאת בשיקום בשמואל הרופא ולא טוב לה ממש רע . ההתנהגות של המטפלים נוראה. מה עושים? האם אפשרי להעבירה למוסד שיקומי אחר או להחזירה לביתה עד שיתפנה מקום במרכז שיקומי אחר . היא בת 83 לאחר שלוש נפילות בבית עם ירידה בתפקוד

לונה שלום רב. צר לי לשמוע את אכזבתך משיקום מוסדי שאמך עוברת. ממליצה לך בשלב הראשוני ליזום פגישה עם הצוות המטפל במטרה לחולל שינוי חיובי וחוויה מתקנת בתהליך השיקומי. כמובן, זכותך לפנות לגורם המבטח ( קופ"ח) של אימך באמצעות הנציג הנמצא בשמואל הרופא ולבדוק חלופות לשיקום מוסדי. אפשרות נוספת שקיימת זה שיקום בית. כדאי לשקול אותה בסיוע עו"ס של המחלקה בה אימך מאושפזת. בהצלחה.

מבקשת סיוע ויעוץ לגבי חולה דמנציה ערירי שעדיין נוהג במכונית שלו ואיננו מתמצא במרחב, לפעמים לא יודע איך לחזור הביתה. הוא גר לבד בבית. מדליק את הגז ויש לו מחשבות אובדניות. איך ניתן להשפיע עליו להיבדק עי רופא לצורך אבחון וטיפול.

אריקה שלום. את באמת מתארת מצב בר סיכון עבור הקשיש וסביבתו. אני ממליצה מאוד לפנות לשרותי רווחה במקום מגורי הקשיש לעו"ס לפי חוק החוסים ולהתייעץ לגבי בדיקה פסיכוגריאטרית דחופה עבורו. הבדיקה יכולה לאבחן שלב התקדמות מחלת הדמנציה ולהציע דרכי טיפול. בנוסף חובה ליידע את רופא המשפחה של הקשיש על מצבו הקוגניטיבי וסיכון רב בנהיגה לשם פניה אל מכון הרפואי לבטיחות בדרכים ושלילת רשיון. בהצלחה.

21/11/2018 | 19:26 | מאת: נועה

אודה מאוד לעזרתכם! דרושים משתתפים בגילאי 65+ למילוי שאלון מקוון. הלינק לסקר: https://telaviv.qualtrics.com/jfe/form/SV_cTsRIwGY1pL2lKZ המחקר נעשה כחלק מעבודת התזה של סטודנטיות מבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת ת"א, ועוסק בחוויות שונות לאורך החיים, ובאופן שבו אנשים תופסים את עצמם ואת גופם בגיל המבוגר. במחקר שאלות העוסקות בחוויות ילדות, בתחושות כלפי עצמי, ובקשרים עם אנשים אחרים. מילוי השאלון יערוך כשעה, וניתן למלא אותו בהמשכים. תודה רבה והמשך שבוע נעים☺️

הפורום אינו מיועד למתן מענה לבקשתך. תודה

שלום רב, סבתא שלי היא חולה סיעודית קשה שלוקה בדמנציה מספר שנים, עקב כך החלה לאחרונה להתקשות בבליעת מזון ולכן נאלצנו לאשפז אותה על מנת שתעבור הזנה בזונדה. כיצד והיכן ניתן לרכוש מכשיר זונדה לשימוש ביתי עבורה? כמו כן, בית החולים מערים עלינו קשיים משום שאני רוצים שתקבל הזנה דרך הקיבה במקום הזונדה.. כיצד מתקיים תהליך זה?

מירי שלום רב. ניתן לקבל מכשיר להזנת זונדה דרך קופת חולים המבטחת. תהליך הזנה דרך הקיבה ( פיום קיבה) מתבצע במכון גסטרו, יש צורך בהזמנת תור אמבולטורי ובמינוי אפוטרופוס במידה ולא קיים. נדרשת הסכמה בכתב של האפוטרופוס לביצוע פעולה פולשנית זאת. ניתן להתייעץ עם עו"ס של מחלקת האשפוז או במסגרת קופת חולים המבטחת. בהצלחה.

שלום אבי בן 85 סובל מפרקינסון.הוא שותה בכמויות בטענה שיבד לו בגרון. הוא משתין במיטה כל לילה כמויות מטורפות למרות שהןא עם טיטול ועם שקית שמחברים כמו קונדום. יש אולי משהו אחר שיכול למנוע את היאוש הזה? זה גם מונע ממנו לישון. תודה

שלום חגית. ממליצה לך להתייעץ עם רופא משפחה בנוגע לשתייה מרובה של אביך, מלבד אי נוחות זה עלול לגרום לבעיה בריאותית אצלו. קיימים מוצרי ספיגה מותאמים ללילה, ניתן להשתמש במספר טיטולים גם לשם הגנה על מיטתו. תנסו למצוא פתרונות אחרים לאי נוחות בגרון ובכך להפחית בכמות השתייה. בהצלחה.

שאלתי האם לביטוח של כלל - מכבי אין על כלל להשתתף חוץ מביטוח לאומי בהוצאות המטפלת? אבי נפטר לאחרונה ואימי תלויה ביתרת הפנסיה שלו יקוצץ הפנסיה שלו אני מבינה ב-40-%....חוץ מהתשלום למטפלת יש הוצאות קבועות של הבית ,שהם מעבר הכנסותיה מה עושים? היא על הרגליים מכופפת לא רואה בעין אחת ולא שומעת טוב ויד אחת מעוותת תלויה בעזרה צמודה בת 87 על פי הקריטריונים של כלל דחו את בקשת התמיכה האם יש דרך לתמיכה ומאיפה?

דבי שלום רב, הקופה המבטחת משתתפת בהוצאות מטפלת / סידור סיעודי רק במידה ויש למטופל ביטוח סיעודי והוא עומד במבחן תלות מטעם חברת הביטוח . לפי דבריך אמך זקוקה לעזרה צמודה של הזולת. אם היא נדחתה , כדאי להגיש בקשה חוזרת לחברת ביטוח להפעלת פוליסת ביטוח סיעודי של קופ"ח. ממליצה לפני כן להצטייד בחוות דעת גריאטרית המתארת מידת תלוש של האם אותה להעביר לחברת הביטוח. בהצלחה! בברכה,

06/12/2017 | 10:48 | מאת: איתן פוגל

במידה ומגישים בקשה לבטוח לאומי להכרה סעודי מעל גיל 82 וכן ניתן אישור למלוא השעות. לכמה זמן טוב האישור על מנת להביא את הע5בד דרך הסוכנות? האם לאדם שנמצא בסכנת חיים 24/7 עקב מחלה מסכנת חיים צריך גם מבחן תלות? או שיש מצבים שהאישור הרופאי הכולל ומומחה מספיק? מתי עולה בקצבת סעוד לפי החוק החדש?

האישור טוב לשנה וניתן להארכה ...באים לביקור בית רואים המלצות עדכניות של רופאיו וקובעים . אם מביאים אותו הביתה יש טיפולי בית להפעיל דרך רופא משפחה חברת "צבר"

שלום רב, האשור של ביטוח לאומי לחוק סיעוד תקף לרוב כל עוד המטופל נשאר בבית. מבחן תלות נערך לכל מטופל עד גיל 90 ( ניתנת אפשרות לבני 90 לעבור בדיקה ע"י גריאטר מומחה במקום מבחן תלות). לא ידוע לי על חידוש של חוק סיעוד. בהצלחה.

06/02/2017 | 10:15 | מאת: מילה פליץ

היי לפני כחודש חמי קיבל סטטוס סיודי מורכב ונמצא במוסד סיודי נאות השרון בפתח תקוה,הבנתי שחודשיים הוא נמצא של ללא תשלום,ואחרי זה צריכים לשלם השתתפות 125 ש"ח ליום,האם אפשר לקבל הנחה שהתשלום יהיה בגובה של פנסיה שלו,ואם כן איזה מסמכים צריכים להגיש לבקשה תודה מילה

מילה שלום רב, חודשיים ראשוניים המטופל פטור מתשלום כנראה בשל ביטוח משלים בקופ"ח המבטחת. בבשקת ההנחה בתשלום השתתפות העצמית ניתן לפנות לקופ"ח המבטחת לזכויות החברים ( באמצעות הסניף המטפל של קופ"ח). לשם כך יש להגיש אשורי הכנסה של המטופל ושל בני משפחה מדרגה הראשונה, כלומר של אשתו וילדיו. ניתן להסתייע בתהליך בעובדת סוציאלית של המוסד. בהצלחה.

22/02/2017 | 09:26 | מאת: מילה

היי, תודה רבה על תשובה מדוייקת,.יש לי עוד שאלה בהמשך הנושא,חמי כבר קיבל הנחה מקופ"ח מכבי לתשלום בגין סיעודי,האם אפשר להפעיל ביטוח סיעודי של חמי שיש לה ממכבי ואם בכלל כדאי לעשות את זה? תודה מילה

הי מילה. בהמשך לשאלתך השניה בענין הביטוח הסיעודי של מכבי , הביטוח מוגבל מבחינת תקופת הזכאות בתנאי שחל מקרה ביטוחי ( מצב סיעודי) לכן כדאי לשקול היטב בענין מועד ההפעלה. בד"כ מפעילים את הביטוח לצורך כיסוי הוצאות עבור מטפל זר או מוסד סיעודי. בהצלחה.

21/01/2017 | 17:49 | מאת: איתן

האם בהגדרת חוק הסעוד של הבטוח הלאומי זכאות לאדם מבוגר בן 80, שבעקב בעיות רפואיות הוא למעשה נמצא בסכנת חיים, וגם חלק ממבחני העזרה בטיפול ךבחשה רחצה אכילה זאלתי האם ההגדרה לזכאות היא אחת מהשניים או גם וגם, האם רופא בבטוח הלאומי יכול להחליט רק על סמך המסמכים הרפואים בקריטריון סכנת חיים ולאשר או שבכל מקרה יש ביקור בית? וגם הקצבה שמתנת בכסף היא סכום מסוים או יש מדרגות? במידה ולא מאשרים סיעוד אז הרופא יכול לאשר עזרה של עובד מטעם הבטוח הלאומי מספר שעות בשבוע? או שזו בקזה נפרדת ?

שלום רב. הזכאות לחוק סיעוד נקבעת על פי 2 מבחנים- רמת ההכנסה ותלות. מבחן התלות נערך בביתו של הקשיש על ידי אחות מטעם המוסד לביטוח לאומי. ההחלטה לגבי הקשיש בן 80 לא מתקבלת על סמך המסמכים הרפאויים בלבד ומחייבת מבחן תלות בביתו.במידה ומדובר בירידה קוגניטיבית מומלץ להגיש לבטל"א חוות דעת גריאטרית עדכנית עם ההמלצה להשגחה ברוב/ כל שעות היממה.קיצבת חוק סיעוד ניתנת לא בכסף אלא באמצעות שרותי טיפול אישי, הקיצבה קיימת במספר רמות מ 9.75 שעות שבועיות עד 22 ש"ש בהתאם לרמת התלות של המטופל. מידע נוסף ניתן לקבל במוסד לביטוח לאומי. בהצלחה.

06/05/2016 | 17:04 | מאת: שאלה

מי שמוגדר בחוק שזכאי לטיפול סעודי מלא על ידי המדינה. יש קטגוריה כזו כמו חולי סרטן ועוד מחלות מיוחדות. האם צריך קודם להגיש בקשה ל100 נכות לבטוח לאומי? או שברגע שהוא סעודי זה נכנס לתוקף ואז מה המדינה או בטול לאומי משלמים או מאשפזים? איפה אפשר לקבל מידע נוסף?

שלום. ישנם הבדלים בזכאויות לקצבאות המזכות בעזרה בתפקוד בין אוכלוסיות אשר טרם הגיעו לגיל הפרישה ואחריו( נשים עד גיל 62 וגברים עד גיל 67). מי שטרם הגיע לגיל הפרישה ומתקשה מפאת המחלה( למשל מחלת סרטן) לתפקד ולשרת את עצמו זכאי להגיש בקשה לבטל"א לקיצבת שרותים מיוחדים המשולמת בכסף וניתנת בכמה דרגות בהתאם לרמת תלות פיזית ותפקודית. מי שהגיע לגיל פרישה ומתקשה בתפקוד מגיש בקשה לבטל"א לחוק סיעוד. הסיוע ניתן באמצעות השרותים השונים( המטפלת, שילוב במרכז יום וכדו') ולא בכסף. מידע נוסף ניתן לקבל באתר של ביטוח לאומי(זכאות לחוק סיעוד וקיצבת שרותים מיוחדים ) ובאתר " כל זכות". בהצלחה.

שלום רב , אבי בן 84, אבא שהגיע בחוסר כל לארץ, עבד ועמל כל חייו, על מנת שאנו ילדיו נזכה לחינוך ראוי ונצליח. אבי תמיד נתן לנו דוגמא אישית והיווה דמות וסמל עבורנו הילדים וגם הנכדים. במהלך ארבע השנים האחרונות , בהדרגה , אבי הפך לאדם סעודי, אינו מסוגל ללכת, מכוון שאין לו סחוס בברכיים, מאבד אט, אט את ראייתו (כבר אינו רואה באחת מעיניו) והדבר הקשה ביותר הינו איבוד הזיכרון בעיקר לטווח הקצר. דבר הגורם לו לחזור ולשאול את אותה השאלה מספר פעמים, לא לזהות אנשים קרובים ולעיתים אפילו לשכוח את שמותינו. אבי סובל כאבים וחולשה וער למצבו, לכן לעיתים קרובות בוכה, למרות שאינו מתלונן. הקושי הגדול ביותר שלי הוא לראות את אימי שמטפלת באבי במסירות ובאהבה רבה (יש לו מטפל, אך הוא מוכן רק שאימי תעזור לו לאכול, להתלבש ותעזור לו), הדבר מתיש אותה פיזית ונפשית ולמרות שאנו הילדים מנסים לסייע ככל יכולתנו, עדין קשה לראות הורים כל כך איתנים שהופכים לחלשים ונזקקים כל כך? מה עושים? האם יש דרכים לסייע לאבי על מנת להקל עליו מבחינה רגשית, אילו פעולות אנו יכולים לעשות על מנת שיסכים לקבל עזרה מאחרים ולסייע לאימי בקבלת מצבו של אבי שהולך ונעשה מורכב וקשה מיום ליום?

ראה תגובה בסעיף קודם

ועמל כל חייו, על מנת שאנו ילדיו נזכה לחינוך ראוי ונצליח. אבי תמיד נתן לנו דוגמא אישית והיווה דמות וסמל עבורנו הילדים וגם הנכדים. במהלך ארבע השנים האחרונות , בהדרגה , אבי הפך לאדם סעודי, אינו מסוגל ללכת, מכוון שאין לו סחוס בברכיים, מאבד אט, אט את ראייתו (כבר אינו רואה באחת מעיניו) והדבר הקשה ביותר הינו איבוד הזיכרון בעיקר לטווח הקצר. דבר הגורם לו לחזור ולשאול את אותה השאלה מספר פעמים, לא לזהות אנשים קרובים ולעיתים אפילו לשכוח את שמותינו. אבי סובל כאבים וחולשה וער למצבו, לכן לעיתים קרובות בוכה, למרות שאינו מתלונן. הקושי הגדול ביותר שלי הוא לראות את אימי שמטפלת באבי במסירות ובאהבה רבה (יש לו מטפל, אך הוא מוכן רק שאימי תעזור לו לאכול, להתלבש ותעזור לו), הדבר מתיש אותה פיזית ונפשית ולמרות שאנו הילדים מנסים לסייע ככל יכולתנו, עדין קשה לראות הורים כל כך איתנים שהופכים לחלשים ונזקקים כל כך? מה עושים? האם יש דרכים לסייע לאבי על מנת להקל עליו מבחינה רגשית, אילו פעולות אנו יכולים לעשות על מנת שיסכים לקבל עזרה מאחרים ולסייע לאימי בקבלת מצבו של אבי שהולך ונעשה מורכב וקשה מיום ליום?

שלום לך. אתה מתאר מצב שכיח ביותר עימו מתמודדים בני משפחה של קשישים עם ירידה תפקודית וקוגניטיבית. זה אכן מצב מתיש הדורש גיוס של בני משפחה עקב התנגדות של הקשישים להעזר באדם זר. כנראה אביך סובל מתהליך דימנטי ולכן אני ממליצה לפנות לאבחון ויעוץ פסיכוגריאטרי במטרה לאזן את הסימפטומים הרגשיים מהם סובל ובעיקר חשדנות כלפי המטפל.הסיוע המקצועי של רופא פסיכוגריאטר או עו"ס במרפאה יכול לסייע גם לאימך להבין ולקבל את מצבו הקוגניטיבי של אביך וצורך להיעזר באחרים. בהצלחה.

26/07/2015 | 19:24 | מאת: ורד

סבתי כבת 92 בעלת דימנציה יש איתה מטפלת בביתה לאחרונה המטפלת מתלוננת שסבתי לא ישנה. כמעט כל חצי שעה קמה לחפש אוכל וצועקת כחיה פגועה בלילה מה אנחנו צרכים לעשות /לבדוק על מנת למנוע תופעות אילו ?איך מרגיעים צעקות היסטריות. ואיך מונעים ממנה לאכול כל חצי שעה ולסבול אחר כך כאבי בטן?

27/07/2015 | 13:34 | מאת: גליה בן ארי

שלום ורד, התסמינים אותם את מתארת, מוכרים אצל חולים דמנטיים.מדבריך עולה כי קיים קושי לטפל בסבתך ובריאותה אף ניזוקה. מומלץ לפנות לייעוץ פסיכוגריאטרי במטרה לאזן את מצבה ולהפחית את אי השקט בו נמצאת.בכך להקל עליה ועל המטפלת שלה.ייעוץ כנ"ל ניתן לקבל במרכז גריאטרי באזור מגורים או באופן פרטי. בהצלחה.

06/05/2015 | 21:17 | מאת: שלום

אבי בן 80 פלוס התאלמן לפני שנתיים וחצי אדם חרוץ ובעל יוזמה..אלא שזו הביא עליו צרות צרורות. הרמת משאות קרע בבטן בקע גדול. ניתוח קשה עם הסתבכויות. בעיות מתן שתן בצקות ברגליים. התמודדנו עם הכל. הוא עקשן וחוזר על הכל שוב ושו ב ומאשים אותנו שלא הסברנו לו..כמובן לא נכון. עודה דברים מסוכנים ולא מודה בכך. לא מעוניין בעזרה חיצונית. מבחינה מנטלית בעית זכרון לטווח קצר. ונכנס להאשמות ושקרים מתוך הגנתיות בדברים שבהם מזהה שנתפס או טעה. הוא לא מניח לנו בנושא הטיפולים הרפואים הדי מינמלים שעכשיו יש ברוך השם אחרי שנה וחצי של זוועות ואשפוזים. בעית הזכרון איומה ובעיקר שנעשה נרגן בעניני הטיפול בו . דורש טיפול צמוד כל יום בכל הנושאים האלה. זה שעות על גבי שעות ומעקב בלתי אפשרי. העניין שהוא דןרש זאת כחלק מיחסי הורה ילדים. לסכום. זה לא נותן מנוחה. זה בלתי ניתן כתהליך מתמשך גם בזמנים שאין דברים מיוחדים הוא ממוצא בעיות בנושא הרפואי. מסרב ללכת למועדון קשישים. הוא מעסיק את עצמו אבל גם בדברים מסוכמים. זה מעגל סגור. מה עושים.

שלום לך. בפנייתך אתה מתאר תסמינים של תהליך דימנטי אצל אביך. אני ממליצה לפנות ליעוץ פסיכוגריארי כוללני לצורך איבחון של אביך והתאמת טיפול כולל לשקול טיפול תרופתי.ניתן לפנות ליעוץ בקופת חולים, במרכזים הגריאטריים בהשתתפות הקופה או באופן פרטי. ההאבחון יאפשר לזהות את מוקדי הבעיה ולסייע בפתרונם, בנוסף ניתן לקבל המלצה להשגחה ברוב /או כל שעות היום לצורך סידור של מטפל זמני או קבוע בביתו. יעות נוסף ניתן לקבל בשרותי רווחה. בהצלחה.

22/04/2015 | 21:53 | מאת: א'

שלום, אני נשואה טרייה. בעלי בן יחיד לאמא גרושה שתלויה בנו בכל התומים בפרט כלכלית. היא פנסורית. גרה בשכירות. בקושי מתפקדת . לדעתי נמצאת בדכאון מאז עזיבתו של בנה מביתה. לכן לא מבשלת לעצמה אלא קונה אוכל(שגם אותו לא אוכלת לפעמים בגלל מצבי רוח), הבית מוזנח, לא מסוגלת פיזית להתקלח אבל שומרת על נקיון הגוף. בעלי איתה בקשר יומיומי. מנקה לה את הבית אחת לכמה זמן, קונה אוכל, נפגש איתה על בסיס יומי יומי. היא אישה מאוד מאוד קשה. לא מוכנה להיעזר באף אחד חוץ מבנה לכן העול הרגשי והפיזי עליו. אין לה קשר טוב עם קרובי משפחה. בעלי לא מוכן לוותר על העזרה שהוא נותן לה וזה פוגע לנו בזוגיות.לצערי לא מפנים זאת. מצבה הנפשי מעורער לפעמים. לא ישנה בלילות. השילה מעצמה כ30 קילו. לא תמיד מסוגלת לאכול. יש כאבים בברך ולכן בקושי הולכת. לא הולכת לרופאים כדי לטפל בעצמה וזה אחרי נסיון מר שהיה לה לפני כ30 שנה עם התרופות. לכן "מטפלת" בעצמה באמצעות מזון ותוכניות על רפואה מתוכניות רוסיות. בשנה ראשונה לחיינו פניתי לרווחה באזור חולון והם ענו לי שאין מה לעשות אם האישה לא מוכנה לקבל עזרה. גם אם מישהו היה מגיע אליה היא לא הייתה פותחת את את הדלת. ואם בנה יהיה שם ויפתח יווצר קרע גדול שהוא לא ירצה לחוות. אבל אני לא מוכנה לחיות כך יותר. חייב להיות פתרון. איני רוצה לראות את עצמנו סועדים אותה בזמן הקרוב בגלל סירובה לקבל עזרה. אנו הורים לילדה בת שנה. מה עליי לעשות? האם ביטוח לאומי יכול לתת לה בנוסף להבטחת הכנסה וקצבת פנסייה גם קצבת נכות? איזה פתרון אתם יכולים להעניק? חסרת אונים ומיואשת מאוד.... רציתי לרתום את בעלי לכך אך הוא יודע שהכל לחינם. היא לא מתעבת שינויים. א'

שלום לך. לצערי אפשרויות העזרה אכן מצומצמות היות וחמותך לא מוכנה לקבל עזרה מגורם זר.אולי כדאי לגייס את בעלך לשכנע את אימו לקבלת סיוע חיצוני, לשם כך אפשר להיעזר במטפל משפחתי או ביעוץ של עו"ס בשרותי רווחה במקום המגורים. לגבי הכנסה נוספת מביטוח לאומי- לא ניתן לקבל גם קיצבת הבטחת הכנסה וגם נכות כללית ( לא צויין גיל חמותך). אולי היא זכאית לקבלת קצבת נכות במקום הבטחת הכנסה- לשם כך ניתן להגיש תביעת נכות למוסד לביטוח לאומי. בהצלחה.

28/04/2015 | 20:30 | מאת: א'

הוא חושב שזה חסר תועלת.כמו שחשבתי הוא לא רוצה להתנתק איתה את הקשר כי זה עלול לקרות. היא בת 63. בכמה אחוזים קצבת נכות גבוהה מהבטחת הכנסה?

06/12/2014 | 19:23 | מאת: נילי

אמי בת 80 פלוס. אלמנה, חיה בביתי כבר שנים רבות. בתקופה האחרונה מצבה הפיזי והמנטלי בהתדרדרות. אני מטפלת בה ודואגת לכל צרכיה. איני זקוקה לעזרה במשך רוב הזמן אבל למען בריאותי הנפשית אני חייבת לצאת לפעמים בערב ולהתאוורר. אמא פוחדת להשאר לבד. אני מתמרנת עם בני הבית אבל הם צעירים ועסוקים בשלהם. האם יש כתובת באזור תל אביב שבה אוכל למצוא אשה שתוכל לבוא ולשמור עליה רק שמירה בלי לעשות איתה כלום, ממש כמו בייביסיטר לתינוקות בתשלום לפי שעות? תודה

שלום נילי באפשרותך לפנות לחברת סיעוד לפי בחירתך באזור מגוריך ולהשכיר דרכה שרותי מטפלת לפי צרכיך בתשלום. בנוסף, אני ממליצה להפעיל עבור אמך שרותי סיעוד דרך המוסד לביטוח לאומי ( חוק סיעוד), השרות שיכול לסייע לך לטפל באמך גם בשעות היום לנוכח התדרדרות במצבה. בהצלחה.

17/11/2014 | 03:20 | מאת: פאר

אבינו בן 80 יחיד. שמענו שיש ןעדה רפואית לקביעת נכות ללא בדיקה. מגישים תיק רפואי עם כל החוות דעת. אנחנו מבקשים לקבוע נכות. הוא מקבל קצבת זקנה.

שלום פאר. לקיצבת נכות זכאי גבר עד גיל 67 בלבד. אכן ניתן במקרים מסויימים לקבוע אחוזי נכות על סמך מסמכים בלבד, ללא נוכחות של הנבדק בועדה. לאחר גיל 67 הזכאות היא לקיצבת זקנה בלבד, אין אפשרות לקבל נכות כללית. במידה ואביך זקוק לעזרה סיעודית בתפקוד יומיומי ניתן לפנות למוסד לביטוח לאומי לבדיקת זכאותו לגימלת סיעוד. לשם כך יש להגיש טופס מיוחד לביטוח לאומי ואביך יעבור הערכת תלות בביתו. בהצלחה.

11/11/2014 | 21:44 | מאת: ליאל

שלום, סבתא שלי גרה איתנו כבר כ-8 שנים (אותה כתובת), סבתא שלי מרותקת למיטה. אמא שלי רופאה ככה שהיא מקבלת טיפול טוב. לאחרונה אמא שלי עברה תאונה וקשה לי פיזית לטפל בסתבא. אז האם זה אפשרי שאני בתור הנכדה שכרגע עובדת, אתפטר מעבודתי ואעבוד כמטפלת לסבתא שלי? ואם כן מה התהליך שעליי לעבור ? לפי מה שהבנתי, למרות שנשמע לי לא הגיוני .. סבתא שלי קיבלה 168 אחוזי נכות.

שלום ליאל. ככל הנראה סבתך זכאית ל-168% גמלת סיעוד, כלומר 22 שעות טיפול שבועיות.בדרך כלל בני משפחה אינם יכולים להיות מטפלים במסגרת חוק סיעוד,למעט מקרים חריגים המצדיקים זאת. אני ממליצה לך לפנות לשרותי רווחה בכתובת מגורים בבקשה לאישור מיוחד להעסקתך כמטפלת לסבתך. העו"ס ברווחה תוכל לסייע לך וללוות בתהליך. בהצלחה.

07/02/2016 | 10:09 | מאת: רמי כלב

שלום ליאל, כפי שציינה אלינה כרגע זה המצב אולם הבשורה מביטוח לאומי היא שבעתיד הקרוב הם יאשרו לבן משפחה לטפל בקשיש/ה. כרגע המערכת של ביטוח לאומי נמצאת בשלב פיילוט של חייגן נוכחות עבור מטפלות, וכשייסתיים הפיילוט, הערכה כשנה, יאשרו לבן משפחה לטפל. בהצחלה, רמי כלב "גיל הזהב-גיל פז"

17/09/2014 | 12:42 | מאת: אירנה

שלום רב, אבי בן 75 קיביל זיהום בב"ח וכתוצאה עבר ניתוח סטרנום. הוא עדיין בב"ח ~ 4 חודשים (מונשם אבל יש ימים שמצליח להיות בלי מכונה, אוכל דרך PEG, פצע ניתוח פתוכה עם בפרשות מוגלה (פחות ממה שהיה בהתחלה),סקשיונז, ולאחרוהנ חידשו אנטיביאוטיקה, חלש, לא יכול ללכת, דיאליזה (לא היה לפני ניתוח). ב"ח התחילו לדבר על השיקום. דיברתי עם עובדת סוציאלית (ב"ח, קופה) אבל לא מצליחה לקבך תשובות ברורותץ אשמח עזרתכם 1. במיקרה של סיודי מורכב - האם יש ל זכות להתעקש עם שיקום ספציפי (מעונות מכבי) ? 2. יש הגבלה של זמן שיקום ? 3. במיקרה של סיודי מורכב (אם לצערי לא יוכל לחזור הביתה) אחרי שיקום מה הופציות ? למי לפנות ? איפה לקבל רשימה של מוסדות ? 4. יש ביטוח סיעודי מכבי - הם טוענים שאי אפשר לקבל מטפלת אם הוא יהיה במוסד ? תודה על העזרה דחופה

שלום אירנה. אני ממליצה לך לפנות לצוות המחלקה להגדרת סטטוס תפקודי של אביך. יש הבדל בין חולה מונשם, סיעודי מורכב ושיקומי הן מבחינת סוג הטיפול הניתן במסגרת והן מבחינת מסגרת עצמה. הגדרת סטטוס ע"י צוות רב מקצועי של המחלקה תסייע בהתאמת מסגרת המתאימה לאביך. לפי תאורך סביר להניח כי אביך מוגדר כחולה סיעודי מורכב ( הנשמה חלקית, סקשנים,דיאליזה). 1. במצב הזה על קופ"ח המבטחת להציע לכם מסגרת תואמת את מצבו של אביך. את רשאית לפנות לנציגת קופ"ח או לעו"ס המחלקה בבקשה למסגרת המועדפת עליכם, אך בהעדר הסדר עם המסגרת או מקום פנוי במועד שחרור אביך קופ"ח תציע לכם מקום חלופי. 2. חולה סיעודי מורכב נשאר במסגרת כל עוד מצבו מוגדר כמורכב ( הנשמה חלקית, דיאליזה) ולכן אין הגבלת זמן במחלקות לסיעוד מורכב. 3. בהמשך לשאלה הקודמת החולה נשאר במסגרת למורכבים כל עוד מצבו מוגדר כמורכב. לציין,כי קיימת השתתפות עצמית של המבוטח עבור הסידור בהתאם לנהלים של קופ"ח המבטחת. את רשימת המוסדות ניתן לקבל בסניף קופ"ח או במשרדים של לשכת הבריאות אזורית. 4.לביטוח סיעודי של קופ"ח יש מסלולים שונים לכיסוי הוצאות עבור המטפלת בבית או עבור מוסד סיעודי בהתאם לתנאי הפוליסה. אני ממליצה לפנות למכבי לבירור של המקרה הפרטי שלכם. בהצלחה.

04/09/2014 | 09:43 | מאת: יוד יוד

אימי זכאית לשעות מט"ב 2 ש"ש , לאחרונה הוכרה וקיבלה תעודת עיוור. האם היא זכאית לשעות נוסםטות של מטפלת?

שלום לך. בשאלתך חסרים פרטים למתן תשובה מלאה יותר: בת כמה אימך, מי הגורם המממן את הסיוע -האם המוסד לביטוח לאומי או שרותי רווחה ולמה היא מקבלת סיוע של שעתיים בשבוע בלבד. באופן כללי ניתן לתבוע תוספת שעות טיפול מהמוסד לביטוח הלאומי במקרה של החמרה במצב התפקודי של המטופל. אם היום הוחמר תפקודה של אמך בפעולות הבסיסיות היא רשאית להגיש בקשה לביטוח לאומי לתוספת שעות טיפול. בהצלחה.

06/08/2014 | 21:42 | מאת: מאור

שלום, סבי בן 84. גר לבד בבית, אלמן לפני חצי שנה הייתה לו חולשה, והוא אושפז והשתחרר. מאז גר אצל הדודה. כעת, הילדים החליטו להחזיר אותו הביתה. אתמול עבר ניתוח. כעת אבקש ייעות 1) האם החזרה לבית היא צעד צודק? בעיקרון הוא יבוא כל יום למישהו אחר. כיצד ניתן לעשות את התהליך הזה בצורה נכונה? 2) הם מתלבטים האם להחזיר אותו הביתה גבר באותו יום שהוא הולך - זאת אומרת, שאם לפני האשפוז הוא היה אצל הדודה עכשיו הוא יחזור הביתה. האם כדאי לשים אותו כמה ימים במצב לפני, זאת אומרת שיחזור לבית הדודה כמה ימים ורק אחכ הביתה, או ישר הביתה. כמו כן, כמה זמן מראש צריך להודיע לו? מה יותר טוב מנטלית? חזרה לשגרה של בית אחר ואז לחזור למצב לפני חודשים של לגור לבד, או ישר לחזור לגור. כמה ימים לפני צריך להודיע לו שהוא חוזר? האם להודיע לו מיד בשחרור שהוא הולך הביתה במקום לדודה זה צעד נכון? תודה

שלום מאור. מפנייתך עולה כי סבא שלך עבר ניתוח. אני ממליצה לפנות לעובדת סוציאלית של המחלקה בה הוא מאושפז לחשיבה משותפת ותכנון שחרור העונה על צרכיו. כעיקרון במידה וסבך צלול יש לשאול את דעתו לגבי יעד לשחרור. לרוב המלצתנו לאחר אירוע חריף כגון אשפוז וניתוח להיות בקרב בני משפחה אשר יתמכו בחולה הקשיש ויסייעו במילוי צרכיו. וכמובן לתכנן המשך טיפול ומעבר לביתו בשיתוף מלא עם סבך. בהצלחה ורפואה שלמה.

10/05/2014 | 21:52 | מאת: שרון

שלום ,לסבתי בת 97 אישה חזקה שמטופלת במחלקה סיעודית בבית אבות חלה החליטו לתת לה הזנה דרך זונדה לאחר שלא ממש אכלה בשבועות האחרונים , כמו כן שמו לה כפפות על מנת למנוע ממנה להוציא את הצינור הבעת התסכול בעניה ניכרות היטב והיא חשה מושפלת ללא ספק רציתי לדעת עם חוסר תחושת הרעב וחוסר רצון לאכול הם מחייבים לשים תזונדה ? אם דרך הטבע הזדקנה מבטלת את תחושת הרעב בגיל מתקדם זה ..... האם ההזנה דרך זונדה היא למעשה התערבות / דחייה של תהליך המוות של האדם בגיל מתקדם זה ?( סבתא שלי לא חולה בשום מחלה ) אנו מבולבלים וכולם מבינים שהיא לקראת הסוף אך רוצים לתת לטבע לעשות את שלו ללא השפלה ותסכול של הסבתא עי תזונה מלאכותית אשמח לדעה אובייקטיבית בנושא

שלום שרון. את מביעה את הכאב והתסכול ממצבה של סבתך. ברור כי ההזנה באמצעות צינור היא לא ההזנה טבעית ומועדפת. אך זאת פעולה הכרחית להצלת חיים ומניעת מוות מרעב ,וכמובן היא פעולה מאריכת חיים. תתייעצו עם צוות סיעודי ורפואי בבית האבות לגבי אפשרויות הזנה אלטרנטיביות במידת האפשר ( למשל השתלת גסטרוסטום). בהצלחה.

24/04/2014 | 20:28 | מאת: מאו

שלום. בידי שאלה שאיני בטוח שקשורה לפה, אך אשמח אם תוכלו להפנות אותי. סבי בן 84. היה שנים בן אדם פעיל, חי לבד בבית (לאחר שסבתי ז"ל נפטרה), חימם אוכל, הכין שתייה לעצמו והלך לשוק, בקיצור בן אדם מאוד עצמאי. לפני כמה חודשים עבר מקרה רפואי שלאחריו הוחלט על השתלת קוצב לב. מאז, אני, הנכד שלו בן 15, התחלתי לדאוג לו באופן מלא. גיליתי שהוא היה מוזנח מבחינה רפואית שנים ולא טיפל בבעיות שהיה צריך. כעת אנו משלימים חוסרים ומפני החוסר אנחנו כמעט כל שבוע ברופאים ובדיקות. מאז עשה ניתוח קטרקט, קנה מכשיר שמיעה, וצפוי לעבור עוד צנתור ודברים שלא טופלו. בנוסף מאז התקופה, עבר לגור אצל דודה שלי קרוב אלינו. עפ"י הדודים- ירד לו הביטחון. מפני הלחץ של כל הרופאים והבדיקות, ואולי כי הבין כי הוא לא כמו אז. הוא נהיה תלותי בבית של הדודה - לא מכין שתייה לבד, מחמם אוכל לבד, למרות שהוא יכול. אולי הוא מתבייש, לא יודעים, אבל ירד לו הביטחון והעצמאות. דודה אחרת מצד אחד רוצה להחזיר אותו לגור בבית, כדי להחזיר לו את הביטחון והעצמאות. אני מצד שני, לא חושב ככה. אצל הדודה קודם כל יש לו חברה - דבר שאין לו בבית, הוא פשוט בודד! הוא גם לא רוצה ללכת למועדונים. אצל הדודה יש לו חברה- עם מי לראות כדורסל, לפעמים הנכדים באים. בנוסף הוא קרוב אליי יותר-יותר הזדמנויות לבקר. אני גם מרגיש יותר בנוח שיש איתו מישהו בבית בלילה, כבר קרה פעמיים מאז שהלכנו בלילה לבית חולים - פעם אחת הוא אפילו לא אמר על מה שהיה. הדודה אומרת שזה לא טוב לו, הוא מאבד את העצמאות, ואולי גם מטריח את הדודה. אני מסכים עם העניין של העצמאות - אני אומר שכשנסיים עם כל הרופאים והטיפול - צריך להחזיר לו את הביטחון ולהחזיר לו את העצמאות-אך בלי שיחזור הביתה- האם את חושבת שזה אפשרי? שהוא יחיה אצלה ולא תהיה לו בעיה להכין תה ולחמם אוכל? (הוא אפילו הולך הביתה להתקלח ורוב היום בבית). יש לו חדר שם כך שמקום זה לא בעיה. השאלה שלי-וסליחה על כל הדרך הארוכה- האם לדעתך -1. כדאי להשאיר אותו אצל הדודה או להחזיר אותו הביתה (עם כל היתרונות-חסרונות). 2.האם אם הוא ישאר אצל הדודה- יהיה זה אפשרי לשקם את העצמאות ולהחזיר את הביטחון ולהיות עצמאי שם? מאוד חשוב! תודה

מאו שלום. אתה מביע דאגה רבה ואכפתיות לסבך. בעניין השאלה הייתי ממליצה לברר עם סבך מה רצונותיו: האם לחזור לביתו או להישאר בבית של דודתך במידת האפשר (כדאי לערוך שיחה משותפת שתכלול את כל המעורבים). ייתכן ואובדן העצמאות התפקודית נובע בנוסף לאירועים רפואיים גם ממעבר למגורים משותפים שם סבך אינו מרגיש בשליטה. ניתן לערב איש שמקצוע, למשל עובדת סוציאלית משרותי רווחה ע"מ שתסייע בבירור מעמיק יותר, ועל סמך הנתונים תמליץ על פתרון אופטימלי עבור סבך. חזרתו הביתה כמובן ידרוש בכם כבני משפחה מעקב סדיר אחרי מצבו ובריאותו. כמו כן, ניתן לשקול הכנסת עזרה בביתו במסגרת חוק סיעוד של ביטוח לאומי. בהצלחה.

17/11/2013 | 19:48 | מאת: המדפחה

אבי בן 80 בעיות רפואיות רבות אבל הולך ומתפקד יחסית עצמאית! הוכ מסרב לקבל עזרה אימי נפטרה! בשום דרך! הוא מאבד דווי משקל נפצע! נפל באמבטיה! עולה על סולם לבד! הוא לא זוכר הרבה דברים! איש מאוב מחמד לאנשים אבל מגיב בצורה קשה לקרובים תרגז שמעירים לו כבנו כאן בעבר שהוא לוקח תרופות משכן שמשגע אותו הוא מופשע מהסביבה משנה דעה והכי קשה הוא עונה לאנשים בטלפון בלי לדעת עם מי הוא מדבר ואחר כך מספר שמשהו צלצל וכו' כל הזמן יש בעיות וויכוחים שהוא טוען שזה לא חדוב ממינון תרופות ותרופות שהשכן מביא והעדר בקרה על אנשים שמתקשרים הצענו שיקח שם וטלפון ואנו נדבר לא עוזר הוא מתנדד בפועל עונה דברים הפוכים ובכך נגרמות בעיות בירוקרטיות קשות! הוא טוען שהוא לא זכר הנושא למרות ששוחננו איתו יום לפני! הוא מסרב לתף פעולה בכל תחום לא אוצ לחצן מצוקה פשוט מבוי סתום! מתחיל לאבד אמון! הצעתי שניקח עורך דין שיטפל בכל ! מאוד כואב לתאר מצב כזה אבל אנו אובדי עצות זה הפך למסביב לשעון כל המשםחה סביב הבעיות האלה! איך מתקדמים מפה? הוא לא רוצ. כחום שום שינוי הכל בסדר לדעתו!

18/11/2013 | 08:35 | מאת: גליה בן ארי

שלום רב, מדבריך ניכרת מצוקה קשה.רצוי לשוחח עם השכן ולבקש אותו שלא לתת שום טיפול תרופתי לאביך.ביחד עם רופא מטפל לברר את הטיפול לו הוא זקוק ולסייע לו לסדר את התרופות הנחוצות לו.הייתי ממליצה לפנות לשירותי הרווחה במקום מגוריו של אביך ולקבל מהם סיוע. יצירת קשר עם איש מקצוע עשויה לעזור לכם ולו ולשכנע אותו בהדרגה לקבל סיוע,כמו כן להעריך את מצבו הקוגניטיבי של אביך. ייתכן כי יש מקום למנות לו אפוטרופוס על מנת לקבל החלטות במקומו.חשוב שתמשיכו להיות בקשר אינטנסיבי עימו על מנת לזהות מצבי סיכון להם הוא נתון. כל טוב.

18/11/2013 | 09:12 | מאת: מי מיעץ

הוא בהיר בסיסית בחשיבה מתנגד לכל פעולה שתקח ממנו שליטה ובמקביל אין לו בעית תפקוד תנועתית כך שכל גורם לא יראה בעיה אבל בפועל יש בעיה! לא מוכן להכיר בכל גורם חיצוני לא מוטפלת לא יעוץ לא עצות! כל פעולה נגדו כבכול מעוררת לחץ וחשדנות! חשבתי להציע שיבחר עורך דין בעצמו וזהו

20/11/2013 | 12:12 | מאת: גליה בן ארי

אם הקשיש הינו צלול, יש לו זכות החלטה לגבי כל הקשור לחייו. אינני רואה דרך בה עו"ד יסייע. עדיין אני ממליצה להעזר בעובד סוציאלי מטעם שירותי הרווחה, יתכן כי איש מקצוע ולא בן משפחה יצליח ליצור אמון עם אביך ובהדרגה לסייע לו. בהצלחה!

28/10/2013 | 00:23 | מאת: leon

לנסות לשכנע את אבי להשתמש בלחצן מצוקה או אחר ? אבי נותר לבד לאחר מות אימי הוא מעל 80 עצמאי אבל נחלש מעט. בשום אופן לא רוצה עזרה לא ממלל לא מהילדים. אני בחרדות שהוא לבד בבית. הוא נפל לטחר שיצא מהאמבטיה יחף על הגב ועוד סדרה של ניסים! מה לדעתך כדאי להציע לו? תודה

28/10/2013 | 15:38 | מאת: גליה בן ארי

שלום לאון, בהחלט רצוי להמליץ לאביך על התקנת לחצן מצוקה. לחצן כזה משרת קשישים רבים, גם עצמאיים ומעניק תחושת ביטחון במקרי חירום. ניתן לקבל לחצן כחלק מהשירותים הניתנים לקשישים הזכאים לגימלת סיעוד מהביטוח הלאומי אך יש גם אפשרות לקבלת לחצן דרך שירותי קהילה תומכת.ישנם לחצני מצוקה קבועים המותקנים בבית במקום קבוע,ולחצני מצוקה נישאים לשימוש ברחבי הבית. כל טוב.

אבי לא מצליח להפנים את ההסבר למרות שהסבירו לו עשרות פעמים את הסכנה הן בעניין המינון והן בכלל. בשיחות חוזרות אחרי כל ההסברים הוא כביכול מבין אבל חוזר להתנגדות בתשובה. זה אותו כדור בדיוק. מכאן שגם אם הבין יש בו מחסום פנימי. אנחנו לא מבינים מהו? הוא אמר שהוא יציית לא לקחת מהשכן תרופות....ובמהלך אותה שיחה מסתר שהוא עדיין מחזיק את הקופסאות שקיבל ולא החזיר או זרק אותם. ומסרב לזאוק אותם. שוב אין בעיה כספית לשלם לקופה כל חודש. בכלל הוא מבצע פעולות על דעת עצמו ומספר רק אחר כך. שום גורם לא באמת מצליח להבין מה קורה. אנחנו פשוט אובדי עצות. לאחר הסבר שלי הוא מצטט את אחי שאמר לו שזה אותו דבר. האם בשלב זה יש להניח לדבר ומה שיקרה יקרה. כי זה יוצר יחסים בלתי נסבלים. נשמח לכל עצה.

אפי שלום. בהמשך לתשובתי אני ממליצה לכל בני משפחה המעורבים לגבש עמדה אחידה ועקבית בנוגע לטיפול ( כפי שהבנתי לאחיך יש דעה מנוגדת). תנסו לנטרל השפעת השכן על אביך, לעשות סדר בתרופות ולקחת תרופות שאינן שלו. תשגיחו מדי יום אחרי קופסת כדורים ונטילתם. תנסו לגייס למטרת מתן הסבר ושכנוע אדם שמהווה סמכות עבור אביך. בנוסף יש מקום לאבחון ע"י רופא גריאטרי בקופ"ח או באופן פרטי לגבי מצבו קוגניטיבי של האב, ייתכן ומדובר בתהליך דמנטי שמאופיין ע"י פגיעה בתובנה ובוחן מציאות לקוי. אינני ממליצה להניח לאביך היות וטיפול לקוי עלול לסכן את בריאותו. בהצלחה.

21/10/2013 | 22:22 | מאת: אפי

אבי בן 80 אלמן. נוטל כדורים ללחץ דם סכרת ועוד. אנו מביאים לו באופן חודשי. הכדורים מפורקים לקופסיות לפי סדר יומי. גילנו דבר מדאיג. אבי מעט דמנטי בעיקר שכחה לטווח קצר. קשיי ראיה גם. יש שכן שמנסה לתת לו כדורים! ללחץ דם וסכרת. אבי מאוזן לחלוטין. בהתחלה זה היה הסברים לעלות מינון של כדור לסוכר עפי הסברי השכן שכדור מסוים לא בריא עדיף סוג אחר שאבי נוטל במינון גבוה. גילנו את זה בשיחה והוא הפסיק לשנות. חשבנו שבזה נגמר הספור. ואז אבי הופיע עם קופסאות שהשכן נתן לו " זה אותו דבר" אבי לצערי אדם שאינו חושב לעומק. הוא חושב שהקופסא קובעת. הנה זה אותו דבר. הוא אומר. הוא לא יודע להבחין אם מה שבפנים זהה וישנם מצבים שהכדור זהה המינון שונה. הוא כלל לא מבין את זה באמת. כל ניסיון להסביר לא הצליח הוא מסביר שהשכן מכבד אותו בזה שמביא לו תרופות זהות. שכלל אין לנו צורך בהם משום סיבה. לא רפואית ולא כספית. מאחר ואבי הוא זה שמפרק את הכדורים לקופסיות. זה עלול להיות חמור. מרגע שהקרטונים הזהים לשלו שהוא מקבל מהשכן נכנסו אין לנו סיכוי לעקוב מה הוא מפרק לקופסיות. וזה מה שהוא נוטל. הזהרנו אותו זה לא עוזר. מינון שונה ברור שיוציאו מאיזון לחץ דם וסכרת. לא עוזר כל שיחה. הכלל היחיד שיעבוד זה שאבי ימנע מלקחת קסאות מהשכן. הוא לא מסכים לכך. הוא אומר השכן יפגע. אנחנו לא יכולים להיות שם 24-7 שזה בעיתי מאוד. חוסר שיקול דעת. שמצטרף לבעיות זכרון. מרגע שהקופסא בבית זה בעיה. איננו יודעים איך לפתור את הבעיה. אבי לא מסכים שנשוחח עם השכן. אחי גם מסרב לכך. זה נכון כי האחריות של אבי בלבד. גם אם הסכנה לכאןרה פחות חמורה ממה שאני חושש . אני בטוח שאני לא טועה. בעיקר שהכל מסודר וברור ואין כל בעיה בקבלת התרופות מהקופה. אולי יש איזו עצה. השכן יתכן בכוונות טובות זה לא משנה. אבי לא מעונין להתחיב לפתרון הפשוט לא להכניס תרופות מאף אדם. הצרה שהוא מספר רק אחרי כמה ימים וזה מאוחר. בעיקר שהתוכן של הקופסא לא מסומן כמו הקרטון עצמו עם שם המקבל.

אפי שלום. אתה מתאר בעיה חמורה שעלולה לסכן את מצבו הבריאותי של אביך. ציינת כי אביך דמנטי ולכן האחריות של הטיפול חלה גם עליכם בני המשפחה. הסכנות של חוסר איזון תרופתי או מינון יתר הן חמורות ביותר. אני ממליצה לשתף את הרופא המטפל ע"מ שיסביר לאביך את ההבדלים הבין תרופתיים והנזק שעלול להיגרם מנטילה לא מבוקרת. המלצתי כן לשוחח עם השכן במטרה להפסיק את מעורבותו בטיפול, ניתן לעשות זאת גם בצורה המכבדת את רצונו הטוב לעזרה, אך תקפה. חשוב שאחד מבני המשפחה יקח על עצמו תפקיד לדאוג לסדר את התרופות ולבדוק אחרי נטילתן באופן יומיומי. במקביל ניתן לבדוק אולי אביך זכאי לקבל מטפלת מטעם ביטוח לאומי שתעזור במעקב אחרי הטיפול התרופתי. בהצלחה.

21/08/2013 | 23:32 | מאת: טלי

שלום, במסגרת לימודיי לתואר ראשון בפסיכולוגיה אני מתנדבת עם אישה בת 90 . הנושא בו אני רוצה להתמקד בעבודתי הוא חשדנות בקרב קשישים . אולם. בספרות המקצועית המושגים וההבדלים ביניהם קצת מטושטשים. השאלה שלי היא כזו .. האם פרפרניה נכללת בסכיזופרניה)late on set) או שמא היא סוג מסוים של פרנויה ומה ההבדלים בין הפרעות אלו? האם פרפרניה כלולה בdsm- v? אשמח לתשובה בעניין. בתודה והערכה , טלי

22/08/2013 | 15:29 | מאת: גליה בן ארי

שלום טלי, הפורום הזה מיועד למתן מידע והכוונה לטיפול סיעודי בגיל השלישי. ממליצה לך לפנות למקורות מתאימים על מנת לקבל תשובה מפורטת על שאלתך. בהצלחה.

11/08/2013 | 10:55 | מאת: אני

שלום, אבי בן 70 פלוס וסובל מבעיית שמיעה. הבעיה היא שהוא מתכחש לכך. דיברתי אתו מספר פעמים ובכל פעם היה לו הסבר אחר לכך שלא שמע אותי. אמי העירה לו מספר פעמים והוא מסרב להקשיב לה, מה גם שזה מוביל לריבים ביניהם (הם לא מדברים בשבוע האחרון כלל בעקבות הערתה החוזרת על כך שהוא לא שומע טוב). התקשורת בין אבי ואימי אינה טובה כלל, וכנראה שמסיבה זו היא אינה מצליחה לגרום לו לגשת לבדיקת שמיעה. אחי עסוק בענייניו ולדעתו צריך להניח לאבא שלי. לי קשה להניח לזה. הוא לא שומע טוב בכלל (ברמה שאני שואלת אותו שאלה והוא עונה לי תשובה שלא קשורה בכלל). אני מבינה שקשה לו עם עניין ההזדקנות, אבל חשוב לטפל בבעיה, אחרת היא תחמיר. אשמח לעצה.

שלום. קשה להבין ללא היכרות מעמיקה עם האדם מה הן הסיבות להכחשת בעיות שמיעה ומהו הרווח המשנה שמושג מכך. האם אביך אדם צלול ומתכחש לבעיה מתוך בחירה מודעת או שהוא סובל מתהליך דמנטי אשר מלווה לרוב בפגיעה בשיפוט ובוחן מציאות ונוקשות התנהגותית. ללא ספק, העדר טיפול פוגע בתקשורת בסיסית של אביך עם הסביבה הקרובה ומגביר את תחושת בדידותו ולעתים חרדות. אני ממליצה על הפנייתו לאיש טיפול לגיל השלישי גריאטר או פסיכוגריאטר להערכה של מצבו הקוגניטיבי ובנסיון להבין סיבות להתנגדות ולטפל בהם. יתכן ואביך יקבל סמכות של רופא וזה יקל על כל המערכת המשפחתית. בהצלחה.

10/08/2013 | 10:57 | מאת: דליה

יש לי דודה בגיל 82,עד לפני שנתיים היתה אישה מאוד אינטילגנטית ומשכילה ,היה איזה אירוע שמימנו רק התחילה להשתנות בקטע המוחי.מין התחלה של דמנציה.לפני חודשיים נפלה ושברה ירך.עברה ניתוח ,חזרה לביתה עם מטפלת צמודה.אני מדברת איתה ויש חלקים בתוכן שמצביעים על הזיות.למשל היא מדברת על 2 מטפלות אבל יש רק אחת,היא מספרת שהיא מבשלת את האוכל אבל ממש לא. הביאו לה כיסא גלגלים אבל היא מסרבת,את המטפלת היא מגרשת. מה צריך לעשות?

10/08/2013 | 13:50 | מאת: גליה בן ארי

שלום דליה,רצוי לקבל חוות דעת של פסיכיאטר כדי להגיע לאבחנה של המצב הקוגניטיבי של דודתך. על פי התיאור שלך , חשוב שהיא תהיה תחת השגחה צמודה 24 שעות ביממה וזאת על מנת לסייע לה בכל צרכיה ולוודא שאינה מזיקה לעצמה. ישנם מקרים שהטיפול בבית נעשה קשה ואז יש לחשוב על סידור מוסדי מתאים.

07/08/2013 | 01:52 | מאת: קרן

שלום, סבתי בת 86 מקבלת עזרה של מטפלת מחברה שביטוח לאומי נותנים לה, לא אציין את שם החברה אבל אני יודעת שהמטפלות שהן מביאים לא נותנות שירות סיעודי ולא עושות גם הרבה כעזרה בבית..(אם בכלל), אני לא יודעת לאן לפנות על מנת להשיג לסבתא שלי את הטיפול הראוי לגילה, לא יודעת למי לפנות, האם זה חייב להיות מול ביטוח לאומי, האם יש חברות פרטיות שנותנות שירות כזה? הסבתא מאוד עקשנית ולא מוכנה בכלל לשמוע כלום על להחליף חברת מטפלות בגלל ביטוח לאומי, אך באותו זמן מאוד סובלת ולא מקבלת את העזרה הנדרשת, והכל נופל על בני המשפחה. אשמח לכל יעוץ והכוונה בנושא

07/08/2013 | 09:56 | מאת: גליה בן ארי

שלום קרן,נכון להיום, הדרך היחידה לקבל שירותי סיעוד היא דרך אחת מחברות הסיעוד. בחברות השונות מועסקות מטפלות בעלות הכשרה שונה וניתן לבקש מטפלת המתאימה יותר לצרכי סבתך.תמיד עומדת לזכותה האפשרות להחליף חברת סיעוד.ממליצה לערוך פגישה עם נציגת חברת הסיעוד והמשפחה לשם תיאום ציפיות. ייתכן כי בעתיד יחול שינוי בנושא, בכפוף לחוק ההסדרים ואז השירות לא יהיה בעין אלא הזכאי יקבל גמלה בכסף ויצטרך לדאוג לשירות בעצמו.

03/06/2013 | 18:39 | מאת: אא

שלום חולה קשיש שמרותק לביתו ומתגורר בדירת קומות ללא מעלית בית של משרד השיכון האם אחות סיעודית יכולה לכתוב מכתב רפואי לבקשה מהם להעברה החלפה לבית קרקע? תודה

שלום. לשאלתך כל איש מקצוע בצוות רפואי- סיעודי המטפל בחולה רשאי להכין דו"ח סיעודי / רפואי על מצבו של החולה בבקשה /המלצה לשינוי מגוריו לקומת קרקע בשל תפקודו ומצבו הרפואי. בד"כ משרד השיכון מבקש מכתב רפואי עדכני המנמק מגבלות של המבקש, אליו מומלץ לצרף דו"ח של האחות או עובדת סוציאלית שמכירה את המטופל. בהצלחה.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > ... 19