ערמונית מוגדלת ובעיות בתפקוד המיני

(0)
לדרג

הדרך הטובה ביותר לטפל בערמונית מוגדלת היא לפנות בזמן לטיפול אצל רופא מומחה. הדרך לשגרת חיים רגילה רצופה בטיפול תרופתי, תזונה נכונה ופעילות ספורטיבית

מאת: פרופ' יוזה חן

במסגרת אי השוויון בין המינים יש לפחות פן אחד, הנזקף לרעת הגברים - קוראים לו ערמונית ובשמה הלועזי: פרוסטטה. כ-250 אלף גברים בישראל סובלים מהגדלה שפירה של בלוטת הערמונית. לרוב, הגדלת הבלוטה הינה תהליך טבעי, המתחולל במערכת ההורמונלית כחלק משינויים החלים על גברים בגיל המעבר (גיל 50 ואילך).

הגדלת הערמונית אינה מהווה בעיה כשלעצמה, אולם מגודל מסוים, המשתנה מאדם לאדם, היא עלולה להפריע לתפקוד תקין של שלפוחית השתן ולגרום להפרעות בהטלת שתן, כדוגמת ירידה בעוצמתו של זרם השתן, קושי בהתחלת מתן שתן, טפטוף סופני ותחושה של חוסר התרוקנות של שלפוחית השתן. כמו כן, יכולים להופיע כאבים בעת מתן שתן, דחיפות ותכיפות במתן שתן ואף אבן בשלפוחית השתן, הנוצרת כתוצאה מחסימת הערמונית או חסימת מוצא שלפוחית. בניגוד לדעה הרווחת, טונוס השרירים בבלוטת הערמונית הוא זה שיוצר את החסימה, ולא גודלה. עם זאת, חשוב לציין כי בלוטת ערמונית מוגדלת, אשר אינה מטופלת כראוי, עלולה לגרום לזיהומים בדרכי השתן, או דלקות בערמונית. בנוסף, יש לזכור שהערמונית הינה איבר שבו יכול להתפתח גידול סרטני, המהווה את הסרטן השכיח ביותר בקרב גברים.

טיפול תרופתי במקום ניתוח

עד לאחרונה הטיפול בבלוטת ערמונית מוגדלת היה מבוסס על קילוף הבלוטה בפעולה כירורגית. כיום, ניתן להימנע מפעולה כירורגית בכ-80% מן המקרים, ולטפל בבעיה זו בעזרת תרופות ממשפחת חוסמי אלפא (כדוגמת Omnic אוXatral), אשר מקלות על מתן שתן על-ידי הרפיית השריר באזור צוואר השלפוחית. כמו כן, לתרופות אלו יכולת לסייע בשיפור בתפקוד המיני ולהקל על כאבים בזמן השפיכה.

קיימת חשיבות רבה להתאים לכל גבר את חוסם האלפא המתאים לו, היות שלכל תרופה יש השפעה שונה על השפיכה. קבוצה אחרת של תרופות היא של תרופות מעכבות 5 אלפא רדוקטזה (כדוגמת Avodart או Proscar), אשר פועלות דרך המערכת ההורמונלית להקטנת הערמונית.

פעילות מינית בגיל מבוגר

קיימת התאמה גבוהה בין ערמונית מוגדלת לבין בעיות בתפקוד המיני, היות שהגורמים לשתי בעיות אלו הינם דומים. בשני המקרים, לגיל (40 -70) יש השפעה מכרעת על התפתחות הבעיה. בשני המקרים, חלים שינויים באספקת הדם לאזור איבר המין והאגן הקטן, המובילים לחסימת עורקים מקומית (אטרוסקלרוזיס). כמו כן, בשני המקרים, חלים שינויים אנזימטיים שונים דוגמת: שינוי באנזים הראוקינזה, הגורם לשינוי בתפקוד שלפוחית השתן ובמבנה הערמונית ואף משפיע על מנגנוני הזקפה של הגבר.

במקרים בהם הגבר סובל הן מהגדלת בלוטת ערמונית והן מהפרעות בתפקוד המיני, ממליצה החברה האמריקאית לאורולוגיה, על מתן טיפול בנפרד או במשולב לשתי בעיות אלו. הטיפול המשולב מבוסס בעיקר על נטילת חוסמי אלפא וגלולות לשיפור הזיקפה של הגבר (כגון: ויאגרה, סיאליס ולויטרה), אותן יש ליטול בהפרש של 4 עד 6 שעות לפחות אחת מהשניה, במטרה למנוע תופעות לוואי. בהקשר זה, יש לציין ממצאי סקר שנערך באירופה בקרב 12,815 גברים בגילאי 50-80, המראה כי גברים בגילאי 59-50 מקיימים יחסי מין בממוצע 8.8 פעמים בחודש, וגברים בגילאי 69 -60 מקימים יחסי מין בממוצע 6 פעמים בחודש (יותר מפעם בשבוע). 92% מהגברים בגילאי 59-50, 83% מהגברים בגילאי 69-60 ו-65% מהגברים בגילאי 80-70 מקיימים יחסי מין באופן סדיר (מידי חודש בחודשו). ההערכה היא שבישראל הנתונים זהים למדי לאלה שנאספו באירופה, וכנראה שפעילות מינית גם בגילאים המבוגרים הינה דבר די שכיח.

אין ספק כי פעילות מינית מכל סוג, אפילו נשיקה או ליטוף, מעצימה את ביטחונו של האדם ודימויו העצמי. תחושת חיוניות, אהבה, חיבה, אינטימיות רגשית וקרבה גופנית מקנות לחוסן הנפשי. לאור זאת, קיימת חשיבות רבה לשימור היכולת המינית ואין להתעלם מתרומתה המשמעותית לשיפור איכות החיים בכל גיל ובוודאי בגיל השלישי.

אם כן, בלוטת הערמונית היא אמנם נחלתם הבלעדית של הגברים, אולם היא אינה חייבת להיות גם צרתם היחידה. הדרך הטובה ביותר לטפל בבעיית הערמונית המוגדלת היא להיות ערים לבעיה ולפנות בזמן לטיפול אצל רופא מומחה. בנוסף לטיפול התרופתי חשוב לשלב תזונה נכונה, ספורט וסיוע של אנשי מקצוע, אשר יאפשרו חזרה לשגרת חיים רגילה, לרבות חיי מין פעילים - המפתח לבריאות טובה של הגוף והנפש כאחד.

פרופ' יוזה חן הוא מנהל המרפאה להפרעות בתפקוד המיני, המחלקה האורולוגית, המרכז הרפואי ת"א.

בואו לדבר על זה בפורום ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום