פיתוח חדשני: בדיקות דם לאיתור מוקדם של סרטן הריאות

(0)
לדרג

חוקרי סרטן אמריקנים מפתחים בדיקת דם שתאפשר גילוי של מחלת סרטן הריאות בשלביה המוקדמים, כדרך נוספת להוריד את שיעורי התמותה הגבוהים של המחלה. זה בדם שלך

מאת: חוקרי סרטן אמריקנים מפתחים בדיקת דם שתאפשר גילוי של מחלת סרטן הריאות בשלביה המוקדמים, כדרך נוספת להוריד את שיעורי התמותה הגבוהים של המחלה. זה בדם שלך

חוקרים ממרכז "גרינבאום" לחקר הסרטן באוניברסיטת מרילנד פיתחו שיטת אבחנה באמצעות בדיקת דם, שבדומה לבדיקת ה-PSA ששיפרה את גילוי מחלת סרטן הערמונית, נוכחות של מולקולה בשם "טלומרס" בדמם של חולי סרטן ריאות מעידה על קיומה של המחלה. את בדיקת הדם החדשנית הציג ד"ר אוסטין דויל, בסימפוזיון על טבק ובריאות נשים שנערך בבלטימור שבארה"ב.

"טלומרס" הוא אנזים שתפקידו לבנות רצף ארוך של "טלומרים" בקצה הכרומוזום. בכל פעם שהתא מתחלק שוב לשניים, הטלומרים מתקצרים ובסופו של דבר, כשהטלומרים מגיעים לאורך מסויים, התא מת. מנגד, בתאי סרטן אנזים ה-"טלומרס" מונע מהטלומרים להתקצר והתוצאה היא גידול סרטני.

החוקרים מקווים כי בדיקה כזאת תוכל להוריד באופן משמעותי את שיעורי התמותה ממחלת סרטן הריאות, הן בגברים והן בנשים. שיעור ההישרדות של חולי סרטן ריאות לאחר חמש שנים עומד על 13 אחוזים בלבד, בין השאר משום שלעיתים קרובות סרטן ריאות מאובחן רק לאחר התפשטות גרורות סרטניות לאיברים אחרים בגוף.

לעומת זאת, שיעור ההישרדות של חולי סרטן ריאות שאובחנו בשלבים המוקדמים של המחלה, עומד על רמה טובה יחסית של 65 אחוזים.

"מצאנו כי אפשר לגלות את ה-"טלומרס" בדמם של יותר מ-75 אחוזים מחולי מחלת סרטן הריאות, כולל רוב אלו שהיו בשלב מוקדם של המחלה", אמר ד"ר דולי בכנס, "ה-"טלומרס" יכול לשמש למעקב אחר התפתחות מחלת הסרטן אצל החולים וגם לחיזוי תגובה או הדרדרות במצב הגידול הממאיר".

כדי לאבחן בצורה טובה יותר את מחלת סרטן הריאות כבר בשלבים הניתנים לריפוי, מתכוונים החוקרים לבצע את בדיקת ה-"טלומרס" בדמם של מעשנים בשילוב בדיקה CT מיוחדת, הנקראת "CT לולייני".

למרות שיתרונות ההישרדות של ה-CT הלולייני עדיין לא הוכחו, ד"ר דויל אומר כי המחקרים האחרונים מראים הבטחה לבאות.

"יש עכשיו ויכוח לוהט האם ה-CT הלולייני אכן מתאים לשמש כמכשיר בדיקה המוני לאיתור מוקדם של מחלת סרטן הריאות", מסכם ד"ר דויל.
למידע נוסף על פענוח בדיקות דם

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום