אכילת ברוקולי וכרוב מורידה את הסיכון לסרטן ריאות

(0)
לדרג

מתוצאות מחקר גדול שבוצע בסין עולה כי חומרים כימיים הנמצאים בברוקולי, בכרוב ובכרוב סיני יכולים להגן על גוף האדם מהתפתחות מחלת סרטן הריאות. רפואה בטעם חמוץ מתוק

מאת: מתוצאות מחקר גדול שבוצע בסין עולה כי חומרים כימיים הנמצאים בברוקולי, בכרוב ובכרוב סיני יכולים להגן על גוף האדם מהתפתחות מחלת סרטן הריאות. רפואה בטעם חמוץ מתוק

ממחקר רחב היקף בסין, שהקיף למעלה מ-18 אלף גברים, עולה כי לנבדקים שנמצא בגופם כמויות קטנות אך ניתנות לגילוי של חומר הידוע בשם "איסותיאוסיאנטס" (sothiocyanates), יש סיכוי של 36 אחוזים פחות לפתח סרטן במשך תקופה של עשר שנים מאלו ללא החומר הכימי. החומר מצוי בברוקולי וירקות נוספים ממשפחת הכרוביים, כמו כרוב סיני למשל.

חוקרים מהמכון הלאומי למדעי הבריאות הסביבתית בצפון קרוליינה, ארה"ב, יחד עם חוקרים סינים, ביצעו את המחקר בארבע קהילות קטנות בעיר שנגחאי בסין. הקהילות הללו מיוחדות בשל השיעור הגבוה של עישון בקרב האוכלוסייה, יחד עם צריכה גבוהה של כרוב", אומרת ד"ר סטפני לונדון, אפידמיולוגית (חוקרת מגיפות) והחוקרת הראשית בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס.

במהלך המחקר תועדו 259 מקרים של סרטן ריאות והקשר בין החומר הכימי למניעת המחלה היה בולט גם לאחר שיקלול השפעות העלולות להשפיע על התוצאות כמו עישון. גם הפרופיל הגנטי של הנבדקים התאים למידת ההגנה שהם קיבלו מהחומר הכימי. הנבדקים שנשאו גנים שלא פירקו את החומר הכימי ואפשרו לו לפעול בגוף, כ-60 אחוזים מאוכלוסיית המחקר, נהנו מהגנה רבה יותר מאלו שנשאו את הגנים שפירקו את החומר הכימי.

המחקר הוא הראשון שמצביע על הקשר הביולוגי בין כמויות שנמדדו בפועל של "איסותיאוסיאנטס" לבין הורדת הסיכון לסרטן ריאות. מחקרים אחריים שנערכו בכעבר נאלצו להישען על שאלונים שעקבו אחרי הדיאטה של הנבדק, אולם לא ידעו בפועל את הכמויות של החומר בגוף.

"המחקר מראה כי אכילת ברוקולי מורידה את הסיכון לסרטן ריאות, אפילו אצל מעשנים, אולם אף אחד לא מניח שהחומר הכימי לבדו יכול להגן על מעשנים מסרטן ריאות", מזהירה ד"ר לונדון במחקר שהפרסם בגיליון חודש אוגוסט של " The Lancet" (אזמל המנתחים).

למרות שהחומר הכימי הוריד את הסיכון לסרטן ריאות ב-36 אחוזים, הרי שרק העישון לבדו מכפיל פי עשר את הסיכון לחלות במחלה. "ההשפעה שיש לסיגריות על הסיכון לסרטן ריאות הוא כה גדול, עד שהשפעת החומר הכימי אינה מתקרבת אפילו לביטול השפעות העישון", אומרת ד"ר לונדון.

החוקרים סבורים כי " איסותיאוסיאנטס" נלחם בסרטן היות והוא גורם לייצור של חומרים נוגדי חימצון אשר מדכאים אנזימים המרשים לחומרים המסרטנים בעשן הסיגריות לפגוע בד.נ.א. של התא.

כיום, עדיין אי אפשר להשיג " איסותיאוסיאנטס" בגלולה מסחרית, אולם גם אם היה אפשר לעשות זאת, לחוקרים אין שום דרך לדעת איזו מ-20 סוגי ה-" איסותיאוסיאנטס" הקיימים מגיב לאיזו סוג ואיך הוא מגיב בגוף כך שהוא מוריד את הסיכון לסרטן ריאות.

ממחקרים קודמים בגלולה נגד סרטן המכילה חומרים כימיים שונים, ביניהם החומר הכימי בטא-קרוטן, עולה כי מינונים גבוהים של החומרים הכימיים בגוף דווקא מעלה את הסיכון למחלה.

"השיעור של האפידיומולוג מכך הוא "פשוט תאכל את הירקות"", אומרת לונדון.

מקור:
The Lancet 2000;356:724-729

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום