מניעת הרעלת מזון

(0)
לדרג

הטיפ לקיץ: ילדים רבים סובלים מהרעלת מזון עקב החום הכבד. הקפדה על קירור המזון ושמירה על הגיינה אישית ימנעו את התופעה

מאת: ד"ר עאמר חוסיין

הקיץ כבר כאן, ובעונה זו כשהחום כבד ואחוזי הלחות גבוהים מתרבים החיידקים הנמצאים בסביבתנו בקצב מהיר יותר, תופעה הגורמת לילדים רבים ללקות בהרעלת מזון, המלווה בחום, כאבי בטן, הקאות ושלשולים. אחד הגורמים החשובים למניעת העברת מחלות ממזון הוא הטמפרטורה בה מובל, נשמר, מבושל ומוגש המזון שעל שולחננו. בישול נכון או צלייה נכונה של המוצרים מן החי יביאו להפחתה משמעותית של כמות החיידקים במזון, ועל ידי כך נמנעת הסכנה לבריאות הסועדים.

כאשר מבלים בחוץ, בחוף הים או בבריכה, רצוי לשים לב לאופן אכסון המזון; יש לאכסן המזון בצידנית עם קרחונים ולעקוב אחר מצבו, גם הכריך חייב להיות עטוף בניילון נצמד ולהיות מוחזק במקום מקורר ומוגן מקרינת השמש. ככל שתוכן הכריך רגיש יותר כך רבה גם הסכנה. יש להתייחס למזון מסוים ביתר תשומת לב, כמו לסנדוויץ' טונה, נקניק, גבינה, ביצה מטוגנת, ביצה קשה, מיונז ועוד. למטיילים בחוץ, רצוי להימנע מאכילת ביצים רכות או ביצת עין בשל סכנה של ריבוי חיידקים.

אפשר למנוע הרעלת מזון במספר דרכים: ראשית, חשוב מאוד להקפיד לרחוץ את הידיים היטב במים ובסבון, וגם את המזון, בעיקר פירות וירקות, וכן את משטחי העבודה בתנאי שדה. בנוסף, מומלץ להפריד מזון לא מבושל ממזון מוכן לאכילה ולארוז כל סוג מזון בנפרד. מזון שלא נשמר בקירור מעל שעתיים עלול להיות מזיק. יש לבשל את המזון בטמפרטורה גבוהה ולאורך זמן ממושך, על מנת להשמיד את החיידקים והרעלים הגורמים למחלות. מזון המכוסה בנייר כסף או פלסטיק, מאט את גידול החיידקים.

במידה ומתפתח קלקול קיבה, שמתבטא בחום, כאבי בטן הקאות ושלשולים יש לפנות מיד לטיפול רפואי. חשוב מאוד לשמור על הידרציה טובה כלומר שתיית נוזלים, כדי למנוע התייבשות. לעיתים יש צורך בנטילת אנטיביוטיקה כנגד החיידק שגרם למחלה.

ד"ר עאמר חוסיין הוא מנהל המחלקה לרפואה דחופה במרכז הרפואי זיו.

בואו לדבר על זה בפורום רפואה דחופה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום