לקראת ראש השנה וצום יום הכיפורים

(0)
לדרג

תכלה שנה וקללותיה, תחל שנה וברכותיה. עבור הסוכרתיים שבינינו הימים הללו מלווים בארוחות גדולות מחד וצום מאידך. בכתבה אספנו כמה טיפים ומתכונים טעימים במיוחד לסוכרתיים. שתהיה שנה טובה – וקצת פחות מתוקה

מאת: מערכת Zap Doctors זאפ דוקטורס

עם התקרב החגים והמועדים, ובפרוס השנה החדשה, מתכוננים כולם, סוכרתיים ולא סוכרתיים לקראת החגים. יש מי ששוהה רוב הזמן בבתי הכנסת, יש מי שמטייל בארץ או בחו"ל, ויש מי שקופץ מארוחת חג אחת לאחרת ומסיים את החגים בתוספת נכבדה של קלוריות וקילוגרמים מיותרים.

לאחר ארוחות החג, מהווה גם צום יום הכיפורים בעיה לסוכרתיים רבים הרוצים מחד לשמור על המצווות, קלות כחמורות, ומאידך נתקלים בסיכון עצמי עד "פיקוח נפש" כאשר מדובר בסוכרתי המזריק ארבע זריקות ליממה, חייב לאכול ואינו יודע מה לעשות וכיצד לנהוג..

ראש השנה – ארוחת ערב החג וסופש ארוך מלא במאכלים

בערב החג ובשני הימים הטובים שלאחריו, מקובל בבתים רבים לארח את כל בני המשפחה מקרוב ומרחוק לארוחות חגיגיות ומרובות מנות, פחמימות וקלוריות. אין כל מניעה שהסוכרתי יחגוג עם כל בני משפחתו בארוחה דשנה אולם עליו לשמור על הכללים ולא לחרוג באכילת מאכלים המכילים סוכרים זמינים. לאלו הלוקחים תרופות - זו הזדמנות של פז להגדיל את מינון התרופות: באם הוא מטופל בתרופות "עוקפות לבלב" (המתאימות ביותר לשלבי הסוכרת הראשונים בסוכרת מסוג 2), הרי שהדבר קל. מי שמטופל בפרנדז (אקרבוז), תרופה המפחיתה את פירוק העמילנים שבמזון לסוכרים פשוטים, יכול להגביר את המינון בכדור עד חצי כדור של 50 מ"ג, הנלקחים עם האוכל. ולכן באם עולה כמות העמילנים והפחמימות המורכבות בארוחה (דוגמת תפוחי אדמה), מאכלים בצקיים למיניהם, או פרוסת חלה טובה של חג (זהירות, לא להגזים…).תוספת של פרנדז כנ"ל עם ה"ביס" הראשון בארוחה, יכולה לסייע במניעת עליית הסוכר שבעקבות הארוחה. גם המטופלים במטפורמין (גלוקופג'=אפופאג'=גלוקומין) במידה ואינם מקבלים כבר את המינון המקסימלי, יכולים ליהנות מהגברה תקופתית של מינון התרופה. הדברים דומים גם לגבי מטופלים ברוזיגליטזון (אבנדיה). התוספות למערך הטיפולי ה"רגיל" צריכות להיות מזעריות, ומתואמות עם ידיעת וברכת רופא המשפחה או המומחה לסוכרת.


אם הסוכרתי מטופל בתרופות "ממריצות לבלב", במיוחד באלו שהן קצרות טווח יחסית דוגמת תרופות "הדור החדש" של הסולפוניל-אוראה: הגליבנקלאמיד (דאוניל = גלובן = גליבטיק , הגליפיזיד (=גלוקורייט) או הרפגליניד (נובונורם) , יכולים גם הם להוסיף כמות קטנה למינון הנלקח לפני הארוחה. שוב כמובן - בידיעת ובברכת רופא המשפחה או המומחה לסוכרת.
אלו המזריקים אינסולין מהיר פעולה (הומלוג) או קצר פעולה (הומולין R או אקטרפיד) צריכים לשקול אפשרות של תוספת 2- 4 יחידות לפני הארוחה. באם סעודת ערב חג או צוהרי השבת והחג היא דשנה וגדולה יותר מהרגיל, האינסולין ה”אידאלי” לשם כך - זה הוא האינסולין החדיש מהיר הפעולה ההומולוג (ליספרו) המתחיל לפעול מיד לאחר ההזרקה, בעוד שהאינסולין קצר הפעולה ה"קונבנציונלי" (אקטרפיד או הומולין R ) מתחיל לפעול רק כחצי שעה עד שעה וחצי לאחר ההזרקה ועלול להגיע לשיא פעילותו לאחר שהארוחה הסתיימה מזמן...(לכן מומלץ לקחתו לפחות חצי שעה לפני הסעודה החגיגית).

קיימים מספר "מאכלי חג" המאפיינים את התקופה. אחד מהם הוא המנהג לאכול תפוח בדבש ולברך עליו, למען תבוא על כולנו שנה טובה ומתוקה. כולנו, גם הסוכרתים וגם הלא סוכרתים מייחלים לשנה טובה, אולם הסוכרתים אינם מעונינים דווקא ב"שנה מתוקה". עליהם לטעום כזית, ורצוי מדבש מיוחד מופחת קלוריות ופחמימות, כי הדבש הרגיל מכיל כמות גדולה מאד של פחמימות זמינות - כ 80% , ועד ל 65 קלוריות לכפית קטנה. כך שניתן לבצע טעימה מזערית לשם קיום המצווה וביצוע הברכה, אולם אין להגזים בתפוחים או בצפיחיות בדבש...

קציצת קרפיון טחון או ממולא - הלא היא ה"גפילטע פיש" של יוצאי אירופה, מסמלת אף היא לרבים מעדות אשכנז את ארוחת החג. קיימים מספר "נוסחים" ומתכונים להכנת הדג וטחינתו, החל מהכנתו בטעם מלוח או מפולפל בנוסח יוצאי ברית המועצות, או בנוסח מתקתק עם אגוזים בנוסח יוצאי פולין, ועד לדג המוכן בצנצנות השימורים האמריקאיות של חברת מנישביץ.
מה הקשר בין אכילת מאכל זה שבמקורו היה מאכל עניים בשל כמות הלחם שניתן להוסיף לתערובת הדג הטחונה, המבוסס על דג נהרות אירופה של מים מתוקים לבין ילידי ישראל ותושביה היושבים בציון לחוף הים התיכון השורץ דגי ים של מים מלוחים - לא ברור. אולם גם בעיני הגויים הפך ה"גפילטע פיש" לסמל של ארוחת החג היהודית, בדומה לתרנגול ההודו הממולא של חג ההודייה אצל האמריקאים.

דגים
דג הקרפיון הוא שמן יחסית לדגי הים, מכיל עד 5% שומן , ובמנת הגשה מקובלת של קרפיון מבושל יש כ- 260 קלוריות. דג זה, שבעבר היה דג יוקרתי שגודל בבריכות פרטיות של בני האצולה בטירותיהם, הפך כיום לדג המאכל הנפוץ והזול יחסית, ולמרות שבשרו אינו משובח כבשר דגים אחרים , הוא הפך לדג הנאכל ביותר בישראל, כל זאת כמובן - בזכות ה"גפילטע פיש"...

כבד קצוץ
בבתים רבים אוכלים כמנה ראשונה כבד קצוץ עם ביצים או בצל. מאכל זה מכיל כמויות גדולות מאד של כולסטרול ושומנים, ורצוי לסוכרתים להימנע ממנו ככל האפשר. 100 גרם של כבד בקר מכילים כ 360 מ"ג כולסטרול, וכבד של עוף אף יותר - עד ל 550 מ"ג כולסטרול למאה גרם. בכבד בקר מטוגן - הקלוריות "חוגגות עד ל 325 קלוריות למנת הגשה, וכאשר הכבד מקורו בעגל רך -עד ל 340 קלוריות למנה...

גזר מתוק עם אפונה - "צימעס" תוספת מתוקה למנה העיקרית של ארוחת החג - כשהיא עשויה עם סוכר, דבש וצימוקים עלולה מנת הגשה מקובלת להגיע ל 210 קלוריות, שלא לדבר על הסוכר והדבש. קיימים מתכונים שניתן להכין לפיהם צימעס גם עם תחליפי סוכר המתאימים לסוכרתים (מתכונים מעין אלו ורבים אחרים למרכיבי ארוחות החג ניתן למצוא בספר "ללא סוכר-בישול ודיאטה" בהוצאת דביר-כצמן) שאותו ניתן להשיג באגודה הישראלית לסוכרת.

צום יום הכיפורים

הבעיה הקשה העומדת בפני כל סוכרתי הרוצה לקיים את מצוות הצום היא האם מותר לו לצום או שבכך יש סיכון חיים והוא עובר על פיקוח נפש. רבים וטובים מתייעצים עם הרב שלהם, אולם לא די בכך - יש להתייעץ גם עם המומחה לסוכרת. לחלק מהסוכרתיים אסור להם לצום, פן יעברו על "פיקוח נפש" , למשל סוכרתים הסובלים מנטיות לפתח אירועים היפוגליקמים. גם סוכרתיים צעירים ומבוגרים המזריקים מספר הזרקות יומיות של אינסולין -יכולים להימנות על אלו המוגדרים כלוקים ב"סוכרת פרועה קשת איזון עם היפוגליקמיות שמנטייה". בסוכרתים אלו סכנת ההיפוגליקמיה כמסכנת חיים - מהווה איסור והוראת נגד לצום ממושך.

סוכרתיים המזריקים זריקות ארוכות טווח או מטופלים בכדורים ארוכי טווח (דוגמת דיאבנז) מסתכנים אף הם בצום ממושך. האינסולין או התרופה שנלקחו יום קודם, עלולים להגיע לשיאי פעולה ביום שלמחרת, בפרט אם הסוכרתי אינו אוכל . לכן יש לאכול כמויות קטנות משך היום. יש להפחית משמעותית את מינוני ההזרקות למחצית עד שני שלישים מהמינון הרגיל, ולהפחית את מינוני התרופות שדרך הפה לאור הפחתה בכמות הארוחות והאוכל הצפויה.
רצוי להעשיר את הכלכלה בפחמימות מורכבות, המשחרות סוכר באופן איטי, ובמיוחד במהלך הארוחה המפסקת וכן על פני יום הכיפורים. יש לזכור שהמטרה ביום הזה לאפשר שמירת רמות גלוקוז סבירות בדם תוך מניעת כל נטייה להיפוגליקמיה מסכנת חיים.

מה אומרים מומחי הדת בנושא זה?

דבריו ועצותיו של הרב במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה - כבוד הרב שמואל קפלן, המוציא שנה בשנה הוראות והנחיות לחולים ומאושפזים באשר לצום יום הכיפורים:
"אך בעשור לחודש השביעי הזה יום הכיפורים הוא מקרא קודש לכם ועיניתם את נפשותיכם" (ויקרא כ"ג). דרשו חכמינו במסכת יומא מפסוק זה שלמדים מכאן לאסור אכילה ושתייה ביום הכיפורים. מאידך מצינו בתורה שכתוב:
" ושמרתם את חוקותיי ואת משפטי אשר יעשה אותם האדם וחי בהם" (ויקרא כ"ב). דרשו חכמינו: "וחי בהם" - לא שימות בהם, שפיקוח נפש דוחה כל המצוות שבתורה.

וסיים הרמב"ם: "הא למדת שאין משפטי התורה נקמה בעולם אלא רחמים וחסד ושלום, וכמו שנאמר: דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום". על פי הנאמר מובנת חומרת הצום וקדושתו וחומרתו של יום הדין, אך כיוון שקיימים חולים רבים ובהם גם סוכרתיים אשר אסור להם לצום, או חייבים הם לאכול לעתים מזומנות - קיימים עבורם הסדרים והיתרים מיוחדים למימוש האכילה.

ההלכה מסרה בידי רופא את ההכרעה האם חולה בכלל או חולה סוכרתי מסוים, חייב לאכול "אוכל של ממש" בנוסף לשתיית נוזלים. יש לברר עם הרופא המטפל או המומחה לסוכרת מהם כמויות האוכל או הנוזלים המינימליות הנדרשות לסוכרתי, כאשר כל מקרה ומקרה הוא לגופו. אם נקבע על ידי הרופא שסוכרתי מסוים חייב גם לאכול אוכל מוצק ביום הכיפורים - אזי ניתן לו לאכול פחות מ "בבת אחת", כלומר - קצת פחות מ 30 גרם של אוכל מוצק ממרכיבים שונים, ויש להפסיק את ההאכלה או האכילה לתקופות של 9 דקות לפחות. אם הסוכרתי חייב באכילה וכן בנוזלים - משקים אותו בכל פעם פחות מ "מלוא לוגמיו" בבת אחת, כלומר קצת פחות מ 40 גרם נוזל ובהפסקות של 9 דקות בין שתייה לשתיה. האוכל בשעורים אלו - אינו חייב להמתין בין מזון מוצק לשתייה אלא מותר לו בצמוד ל 30 גרם המזון לשתות מיד ובצמוד כ 40 גרם נוזלים ולחזור על כך כל 9 דקות במידת הצורך.

יש לזכור ולא לשכוח - ההיפוגליקמיה היא מצב חירום שיש בו סיכון חיים מיידי - יש לעשות הכל למנוע מצבים אלו. גם אם הסוכרתי הוא מאמין אדוק המקפיד על כל מצווה קלה כחומרה בחיי היום יום - שלא לעבור חס וחלילה על מצוות פיקוח נפש.

לכולכם אנו מאחלים שנה טובה וממותקת במידה המותרת.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום