תסמונת השחר Dawn Phenomenon

(25)
לדרג

תסמונת השחר Dawn Phenomenon הינה תופעה המוכרת לסוכרתיים רבים המתעוררים אל בוקר שתחילתו בשחר המלווה ברמת סוכר גבוהה.

תסמונת השחר

תסמונת השחר Dawn Phenomenon הינה תופעה הדומה במהותה לאפקט סומוגי Somogyi Effect והשוני ביניהם הוא רק ברקע להופעתם. ככלל שתי התופעות גורמות לרמות סוכר דם גבוהות בשעות המוקדמות של הבוקר אצל סוכרתיים מסוג 1 כאשר לכאורה אין לכך סיבה. סוכרתיים כאלה חווים רמות גבוהות של סוכר דם עם השכמה ולפני ארוחת הבוקר, ויש להבחין מי מהשניים אחראי לכך, תסמונת השחר או אפקט סומוגי.

בשני המקרים הגורם לעליית הסוכר הוא שחרור הורמונים דוגמת קורטיזול או הורמון הגדילה שבין השאר גורמים לעלייה דרמטית ותלולה בסוכר הדם. אבל אם בתסמונת השחר התופעה מתרחשת ללא רקע מיוחד, הרי אפקט סומוגי הוא תגובה להיפו לילי המעורר את הורמוני הסטרס ואלה גורמים להפרשת גלוקוז מוגברת ממאגרי החירום בכבד. ולכן, נוכח השוני בין התופעות עשוי הסוכרתי לשגות ולהגדיל את מינון אינסולין הלילה ודווקא להגביר את חומרת ההיפו הלילי במידה ומדובר בתופעת סומוגי.

כיום נהוג להרבות בזריקות כך שאין לחשוש מהוספת זריקה יומית, אפילו אם מדובר בשעות הלילה. הדבר החשוב הוא לאבחן מי מהשניים, אפקט סומוגי או תסמונת השחר הם הגורמים לסוכר הבוקר הגבוה. לשם כך יש לבצע מדידות סוכר בשעות השינה כדי לבדוק אם קיים היפו בלתי מובחן בשעות השינה. במידה ואכן מזהים רמות סוכר נמוכות, מדובר באפקט סומוגי. אם רמות הסוכר בגדר הנורמה ומעלה במהלך השינה מדובר כנראה בתסמונת השחר.

כדי לנסות ולטפל באפקט סומוגי יש דווקא להגדיל את ארוחת הלילה של טרם שינה או גם להפחית את מינון אינסולין הלילה כדי להימנע מהיפו הלילה המתחיל את שרשרת התגובות שסופה סוכר בוקר גבוה. במידה ומתעוררים מהיפו הלילי או גורמים לכך שנתעורר לפני ההיפו, אין מנוס אלא לאכול פחמימות. פעולה זאת עשויה אמנם להקל על ההיפו, אלא שאכילת לילה לא מבוקרת תהפוך לגורם שיניב עתה סוכר בוקר גבוה. לכן יש לבדוק בזהירות את התוצאות של הטיפול האכילתי בהיפו. אם הוא מבוקר ולא גורם לסוכר בוקר גבוה, המצב מצוין. אם סופה של האכילה בסוכר גבוה, כי אז רצוי בד בבד עם תום האכילה להזריק מספר יחידות אינסולין כדי לכסות את עודף האכילה הלילי. מניסיוני היפו לילי הוא אירוע קשה שעם הזמן יש לו גם השלכות אישיות מעבר לתסמינים הגופניים, ולכן המלצתי להימנע ממנו ככל שניתן אפילו במחיר סוכר לילה או בוקר גבוה מעט יותר.

אם מדובר בתסמונת השחר, הרי שניתן לשקול פעולה הפוכה, לאמור הגדלת מינון אינסולין הלילה או הוספת זריקה לילית שתתאים לשעות השחר בהן עולה רמת סוכר הדם. היות וכאן אין היפו או כל אירוע טראומתי, ניתן לכוון את השעון המעורר לשעת בוקר ולנסות להוסיף זריקה לכיסוי קפיצת הסוכר של השחר. עם קצת ניסוי ותהייה וסבלנות ניתן לאתר את המשתנים ולהוריד אט אט את רמות הסוכר של שחרו של יום חדש.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום