מחקר: כרוב עשוי לצמצם הסיכון לאלצהיימר

(0)
לדרג

נוגדי חמצון כגון אנתוציאנינים, הפיגמנטים הסגולים המצויים בכרוב הסגול, מגינים מפני תהליכי חמצון מזיקים, ועשויים למנוע אלצהיימר

מאת: מערכת zap doctors

מחקר חדש המתפרסם בכתב העת Food Science and Technology מראה כי חומרים המצויים בכרוב סגול עשויים להקטין את הצטברותם במוח של רבדים מסוימים העלולים לגרום למחלת אלצהיימר. מחלת אלצהיימר נחשבת לצורה השכיחה ביותר של שטיון (דמנציה), היא נפוצה בקרב קשישים ומאופיינת בירידה בתפקוד הקוגנטיבי והמעשי.

המנגנון להתפתחותה של מחלת אלצהיימר אינו ברור לגמרי, אולם מתרבות העדויות לכך שהוא קשור בהצטברות משקעים של אמילואיד, שהנו חומר חלבוני היוצר שכבה בלתי מסיסה בתאי העצב וגורם להתנוונותם. משקעי האמילואיד קשורים לעליה בנזק לתאי המוח ולתמותה שלהם, כתוצאה מתהליכי חמצון מזיקים, הפוגעים בתאים.

נוגדי חמצון כגון אנתוציאנינים, הפיגמנטים הסגולים המצויים בכרוב הסגול, מעניקים הגנה מפני תהליכי החמצון המזיקים, ולכן עשויים לתרום למניעת מחלות שונות, וביניהן אלצהיימר. במחקר הנוכחי נבחנה השפעתם של נוגדי חמצון מכרוב סגול וירוק, על תהליכי חמצון שנוצרו באופן מלאכותי בתרבית תאים דמויי תאי עצב, על ידי סוג מסוים של אמילואיד. הריכוזים הגבוהים יותר של נוגדי חמצון, במיוחד של אנתוציאנינים, בכרוב הסגול, הביאו להגנה רבה יותר מפני תהליכי החמצון המזיקים בתרבית תאי העצב.

החוקרים מסכמים כי צריכה מוגברת של אנתוציאנינים מירקות ופירות, עשויה להועיל, באמצעות הגברת ההשפעות הכימיות החיוביות התורמות למניעת מחלות של ניוון עצבי כמו אלצהיימר. תוצאות המחקר מצטרפות לשורת עדויות בדבר תרומתם של האנתוציאנינים המצויים בירקות ופירות סגולים ואדומים, כמו חציל, אוכמניות ותותים להגנה מפני תהליכי הזדקנות ולשמירה על תפקודו התקין של המוח.

מחקרים נוספים מראים כי האנתוציאנינים, שלהם פעילות נוגדת חמצון חזקה, תורמים גם להגנה מפני טרשת עורקים, סיבוכי סוכרת, דלקות בכלי הדם ואלרגיה (לסוגים מסוימים של אנתוציאנינים, יכולת נוגדת חמצון הגבוהה פי ארבעה מזו של ויטמין E).

אכילת ירקות ופירות מחמש קבוצות הצבע: אדום, כתום, ירוק, לבן וסגול מומלצת בשנים האחרונות על-ידי רשויות בריאות בארץ ובעולם. לדברי מרב מור-אופיר, תזונאית קלינית ויועצת מדעית למועצת הצמחים, כל ירק או פרי מפעיל מערכת הגנה שונה מפני חומרים מזיקים שונים, ולכן לאכילת מגוון של ירקות ופירות בצבעים שונים, יש השפעה טובה יותר על פוטנציאל ההגנה מפני מחלות.

ירקות ופירות סגולים: כרוב סגול, חציל, בצל סגול, ארטישוק סגול, חסה סגולה, פלפל סגול, רוברב, גזר סגול, בזיליקום סגול, סלק, ענבים סגולים, שזיף, פירות יער.

נתונים על מחלת האלצייהמר

על פי הערכות עמותת האלצהיימר ומחלות דומות, בישראל חיים 70-60 אלף חולי דמנציה. הצפי הוא כי בשנת 2020 יגיע מספרם ל-120 אלף. כ-18 מיליון איש ברחבי העולם חולים כיום באלצהיימר. פרופ' עמוס קורצ'ין, מנהל מרפאת אלצהיימר בבית החולים איכילוב, מסביר כי אלצהיימר היא מחלה תובענית בכל המובנים. היא אורכת כ-10 שנים, עולה הרבה כסף וגורמת לכל המשפחה סבל.

"בנים לחולי אלצהיימר שמתגוררים בביתם לא מזמינים אליהם חברים, לא יוצאים ולא מבלים. לאט-לאט הם מנתקים קשרים. גם החיים החברתיים של הילדים שלהם, שמתביישים בסבא וסבתא החולים, נפגעים", אומר פרופ' קורצ'ין.

בואו לדבר על זה בפורום תזונה טבעית ובפורום תמיכה ויעוץ לגיל הזהב.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום