פונדקאות בישראל - חלק ב'

(0)
לדרג

בגליון הקודם סקרנו את עקרונותיו הכללים של חוק הסכמים לנשיאת עוברים. בכתבה השניה בסדרה נסקור בפירוט את ההליכים המשפטיים הנחוצים להסכם פונדקאות.

במאמר הקודם סקרנו את עקרונותיו הכללים של חוק הסכמים לנשיאת עוברים, הוא החוק המסדיר את נושא ההפריה החוץ גופית - "הפונדקאות" בישראל.

עתה נעבור לבחון את הפרוצדורה המשפטית הנחוצה לצורך השלמת ההליך וחתימה על הסכם פונדקאות.

הגשת בקשה, ועדת אישורים - והליך אישור הבקשה

בהתאם לסעיף 3 לחוק לנשיאת עוברים, שר הבריאות ממנה ועדה ששמה "ועדת האישורים". ועדה זו מונה 2 רופאים מומחים ביילוד ובגינקולוגיה, רופא מומחה ברפואה פנימית, פסיכולוג קליני, עובד סוציאלי, נציג ציבור שהוא משפטן, ואיש דת, לפי דתם של הצדדים להסכם.

החלטות ועדת האישורים מתקבלות ברוב קולות של חבריה וישיבותיה הועדה הן בדלתיים סגורות ואין לפרסם דברים שנאמרו או נמסרו בוועדה.

הרכב הוועדה נועד להבטיח בחינה מקיפה של כל ההיבטים הרלוונטים לאישור הסכם הפונדקאות. יש לזכור, מטרת החוק אינה לאפשר לנשות קריירה לדוגמא להביא ילדים לעולם בשלט רחוק, רק מן הטעם שהמראה שלהן או פעילותן העסקית ייפגעו מפאת ההריון, כי אם מטרתו היחידה של החוק הנה לסייע בידי בני זוג, שלא יכולים לשאת הריון בעצמם מסיבות רפואיות.

בקשה לאישור הסכם פונדקאות יש להגיש, כאמור, לועדת האישורים בצירוף המסמכים הבאים:

1. הצעה להסכם לנשיאת עוברים;

2. חוות דעת רפואית בדבר אי-היכולת של האם המיועדת להתעבר ולשאת הריון או כי ההריון עלול לסכן משמעותית את בריאותה;

3. חוות דעת רפואית בדבר התאמה לתהליך של כל אחד מן הצדדים להסכם;

4. הערכה פסיכולוגית בדבר התאמה של כל אחד מן הצדדים להסכם;

5. אישור של פסיכולוג או של עובד סוציאלי כי ההורים המיועדים קיבלו ייעוץ מקצועי מתאים לרבות בדבר אפשרויות הורות אחרות;

6. הסכם התיווך בשכר- גם הוא יועבר לאישור ועדת האישורים.

ועדת האישורים תאשר את ההסכם אם תמצא, כי כל הצדדים לו, יחתמו עליו מתוך הסכמה, מרצון חופשי ובהבינם את תוצאותיו ומשמעויותיו, כי לא קיים חשש לפגיעה בבריאות האם הנושאת או בשלום הילד שיולד, וכי לא נקבעו בהסכם תנאים הפוגעים או המקפחים את זכויות הילד או את אחד הצדדים.

עם קבלת אישורה של הוועדה להסכם, על הצדדים לחתום על ההסכם בפני הוועדה. כל שינוי עתידי של ההסכם מחייב את קבלת אישור הוועדה.

הפרת החוק הינה עבירה פלילית

החוק קובע כי רופא המבצע השתלה של ביצית מופרית במטרה להביא להתעברות אם נושאת וזאת במטרה למסור את הילד שלא בהתאם להוראות החוק, או בקשר להסכם פונדקאות שלא אושר ע"י ועדת האישורים, דינו עד שנת מאסר אחת.

עונש דומה יכול להיות מוטל על צד להסכם פונדקאות המציע, נותן, מבקש או מקבל תמורה בכסף או בשווה כסף בקשר עם ביצוע ההסכם, שלא באישורה של ועדת האישורים, וכן על המפרסם ללא רשות דברים מתוך ישיבותיה של ועדת האישורים, או מסמכים שהוגשו לה או כל פרט שעשוי להביא לידי זיהוי של אחד הצדדים.

תשלום לאם הנושאת

ועדת האישורים רשאית לאשר בהסכם הפונדקאות תנאים בדבר תשלומים חודשיים שישולמו לאם הנושאת לכיסוי הוצאות ממשיות הכרוכות בביצוע ההסכם, לרבות הוצאות עבור ייעוץ משפטי, דמי ביטוח ופיצוי בגין זמן, סבל, אובדן הכנסה או אובדן זמני של כושר השתכרות או כל פיצוי סביר אחר.

מעמד הילד וצו הורות

במטרה להבטיח את קיום ההסכם, בניסיון למנוע חיכוכים אפשריים בין הצדדים, בנקודת הזמן הרגישה שלאחר הלידה, ומתוך שמירה על טובת הילד, קובע החוק, כי על ההורים המיועדים ועל האם הנושאת להודיע לפקיד הסעד על מקום הלידה ועל תאריך הלידה המשוער בתום החודש החמישי להריון האם הנושאת.

מיד עם הלידה ולא יאוחר מתום 24 שעות על ההורים המיועדים או על האם הנושאת להודיע לפקיד הסעד על הלידה.

החוק מטיל על פקיד הסעד להיות נוכח במעמד מסירת הילד לידי ההורים המיועדים, וקובע, כי פקיד הסעד הינו האפוטרופוס הזמני לילד עד למתן "צו הורות", על ידי בית המשפט לענייני משפחה. צו זה קובע כי הילד הינו ילדם של ההורים המיועדים לכל דבר ועניין.
על ידי מתן צו ההורות מושגת מטרת ההסכם וכוונת החוק.

בקשה לצו הורות יש להגיש לבית המשפט לענייני משפחה תוך 7 ימים מיום לידת הילד ובית המשפט יעניקו, אלא אם כן נתקבל תסקיר פקיד סעד הקובע, כי הדבר נוגד את טובת הילד, במקרה זה יינתן צו לקביעת מעמד היילוד.

מפאת חשיבות העניין, החוק קובע מאסר שנה על מי שמוסר או מקבל ילד שלא בנוכחות פקיד סעד או שלא בהתאם לצו בית משפט שניתן כחוק.

לחלק ג' של סידרת הכתבות על פונדקאות בישראל

בואו לדבר עכשיו בדיון בפורום פונדקאות בדוקטורס

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום