מצות ודגים? דיינו

(0)
לדרג

כמה סכנות צופן לנו ולילדינו חג הפסח הקרב? מדוע יש עלייה במספר הנפגעים בחג ואיך צולחים אותו בשלום

מאת: מערכת zap doctors
מד"א: מצות ודגים יכולים להיות מסוכנים המלצות מד"א לטיפול בחנק

שמחה רבה שמחה רבה אביב הגיע פסח בא - ובפסח הזה כולנו מסובים וכולנו נזהרים...

בפסח נרשמת עלייה במספר הפינויים שמגן-דוד-אדום מבצע לביה"ח, ובעיקר של פעוטות, ילדים וקשישים החשים מחנק, או הסובלים מכאבי בטן, כתוצאה מאכילת מוגזמת של מצות. כמו כן, ישנם אצל הילדים החשש של נזק במערכת העיכול, כתוצאה מבליעת עצם של דג. פעמים רבות העצם אינה נראית לעין בהיותה חבויה בתוך "הגפילטע-פיש". על מנת למנוע את הסכנות הטמונות באכילת הדג, ממליץ מד"א לבדוק את מנת הדג המוגשת לילדים ו"לסנן" אותה מעצמות.

גם המצה "התמימה" עלולה להיות מסוכנת בהיותה מוצר קשה ויבש, שאכילתה במנות מופרזות יכולה לגרום לחנק ולבעיות בעיכול, המלווה בכאבי בטן עזים.

להלן המלצות מד"א לטיפול בחנק מגוף זר, עד לבואם של צוותי מד"א למקום:

יש לעודד את הנפגע להשתעל. אם השיעול אינו יעיל יש לטפוח על גבו של הנחנק טפיחות קצרות, בין השכמות, כדי לנסות להוציא את הגוף הזר התקוע. במקביל, יש להזעיק מייד את שירותי מד"א בטלפון 101. בילדים ובתינוקות אסור בתכלית האיסור לנסות ולחלץ את הגוף הזר התקוע באמצעות דחיפת אצבעות, משום שהגוף הזר עלול להידחף פנימה עמוק יותר. לאחר עידוד השיעול וביצוע הטפיחות על הגב, יש לפתוח את פיו של הילד, אם מבחינים בגוף הזר בפה מומלץ לנסות לחלצו על ידי אצבע אחת המוחדרת לפה בתנועת קרס. אם הגוף הזר אינו נפלט החוצה, יש להתחיל להנשים את הנפגע ובמקרה הצורך לבצע גם עיסוי לב, עד לבואם של צוותי מגן-דוד-אדום.

לחצו כאן למעבר לקורס עזרה ראשונה לילדים, מבוגרים ותינוקות.

חג גדול לילדים

מסקרי פניות למיון ילדים עולה, כי לקראת חג הפסח נרשמת עליה של 120 אחוז בפניות למיון עקב הרעלות מחומרי ניקוי בהשוואה לשאר ימות השנה. מומחי בטר"ם מסבירים כיצד לעבור את החג בשלום.
מידי שנה, לקראת חג הפסח, פוקדים ילדים רבים את חדרי המיון בבתי החולים עקב היפגעות בתאונות. חג הפסח טומן בחובו סכנות רבות כגון כוויות והרעלות. הנתונים מצביעים על עליה בשיעור של 13 אחוז בפניות למיון בחודש אפריל עקב פגיעות בלתי מכוונות (תאונות), בהשוואה לשאר חודשי השנה. בסקר היפגעות בקרב ילדים ונוער שבדק פניות למיון במרכז רפואי לילדים במרכז הארץ נמצא, כי נרשמה עליה באחוז הכוויות בתקופת הפסח: פי 1.9 ביחס לשאר ימות השנה. כמו כן, נרשמה עלייה באחוז ההרעלות מחומרי ניקוי (פי 2.2 ביחס לשאר ימות השנה).

מסקר נוסף שנערך בשנים האחרונות והתייחס לתקופה של ששה שבועות לפני חג הפסח וששה שבועות שלאחר החג עולה, כי בשבועיים שלפני חג הפסח חלה עליה בשיעור של 38 אחוז בממוצע השבועי בחשיפה לרעלים בהשוואה לעשרת השבועות האחרים. עוד מראים הנתונים, כי חל גידול בחשיפה לחומרי ניקוי בשבועיים שלפני חג הפסח, פי 4 בהשוואה לששת השבועות שלאחר החג.
המחקר בדק אוכלוסייה חילונית, דתית וחרדית. במקרים בהם נצפתה חשיפה לחומרי ניקוי נמצא, כי בשבעים אחוז מן המקרים חומרי הניקוי אוחסנו במכלים פתוחים.

על מנת לעבור את החג בשלום כדאי לאמץ מספר כללי בטיחות, הנכונים גם לשאר ימות השנה:

בעת ניקיון הבית:
חומרי ניקוי יש למקם הרחק מטווח השגתם של ילדים, במקום גבוה או נעול. מיד בתום השימוש, יש להקפיד להחזירם למקומם, זאת כדי למנוע בליעה או שאיפה של חומרים רעילים וכוויות.
אין לערבב חומרי ניקוי ומלבינים, תערובות כאלו עלולות להיות מסוכנות ביותר במקרה של בליעה.
אין לאחסן חומרי ניקוי בבקבוקי שתייה, גם אם מצוין על בקבוקי השתייה "חומר רעיל" . פעוטות אינם יודעים לקרוא.
בכל בליעה ובחשד לבליעה פנו למרכז ההרעלות
בטלפון 048529205.
בבליעה של חומרים המכילים חומצה (כגון מנקי אסלות), או בסיס (כגון מנקי תנורים), יש לתת לפעוט חצי כוס מים או חלב.
אין להשאיר דליים וגיגיות מלאים במים ללא השגחה. תינוק יכול לטבוע אפילו בשניים וחצי ס"מ של מים, מכיוון שאינו יכול לחלץ את עצמו במקרה ודרכי הנשימה שלו מתמלאים במים.
גם המטבח הוא מקום מסוכן
בישול ואי סדר מזמינים צרות. במטבח הקפידו על הכללים הבאים למניעת כוויות מתבשילים או משקאות חמים:

אל תחזיקו את תינוקכם בזרועותיכם בזמן שאתם מכינים תבשיל או שותים משקה חם. תינוק עלול להזיז את גפיו באופן בלתי צפוי ולשפוך את הנוזל החם על גופו ולהיכוות.

בזמן הבישול רצוי להשתמש במבערים האחוריים, ובכל מצב יש לשמור שידיות הסיר יפנו פנימה.

אין לשים תבשילים או משקאות חמים בקצה השיש, על מפה או על הרצפה, ילדים רבים נכווים עקב נפילה לסירי בישול ודוודים שהונחו על הארץ.

יש להרחיק גפרורים ומצית מהישג ידו של הפעוט.

הגעלת כלים נעשית בחום של 100 מעלות צלזיוס, כוויות קשות מדרגה שניה ושלישית עלולות להיגרם לילדים קטנים תוך פחות מחמש שניות ממגע עם נוזל בחום זה ! הרחיקו את ילדכם ממקום ביצוע הגעלת הכלים ! דאגו תמיד לרוקן את המים מהמכלים לאחר השימוש.

ולמי שמתכננים לשפץ את הבית, מומלץ לערוך בבית מספר שינויים על מנת להפכו לסביבה בטוחה:

אל תשאירו סולם פתוח ללא השגחה. אל תאפשרו לילדים קטנים לטפס עליו לבדם, הוא עלול להתהפך עליהם.

רוקנו את הדלי ובו הסיד מיד בתום השימוש, ולעולם אל תשאירו אותו ללא השגחה.

התקינו סורגים לחלונות או הגבילו את פתיחת החלון לעשרה ס"מ.

התקינו גלאי עשן, מומלץ אחד באזור חדר השינה ואחד מחוץ לאזור הבישול.

קבעו לקיר ספריות, ארונות, מדפים ושידות.

כוונו את התרמוסטט בדוד החשמל כך שהטמפרטורה המקסימלית תהיה בין 49 לבין 52 מעלות צלזיוס.

בבתים פרטיים עם מדרגות פנימיות, התקינו שער משני צדי המדרגות.

לאתר בטרם לחצו כאן
בואו לדבר על כך בפורום רפואת חירום

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום