להאכיל כדי לרפא

(0)
לדרג

בהמשך לסקירה על AD(H)D בגישה הוליסטית: איך מתכננים את התזונה של ילד עם הפרעת קשב?

מאת: מערכת zap doctors

רבות כבר דובר אודות חשיבותה של התזונה במצבים של הפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות, בכתבה זו תוכלו למצוא המלצות, רעיונות מעשיים וטיפים לתפריט יומי עבור ילדכם.

אחד הרעיונות הטובים ביותר שניתן להציע הוא לנסות למצוא תחליפים בריאים ומזינים לממתקים ולחטיפים הרגילים.

ארוחת בוקר: (8:00-7:00)

עבור רוב האנשים ארוחת הבוקר מתפקדת על תקן האחרוחה החשובה ביום, דבר זה מתחזק מיוחד אצל ילדים עם הפרעת קשב, עקב בעייתם היסודית לרכז מאמצים בדבר אחד, הארוחה צריכה להיות מלאה ומזינה על מנת לחזק ולהזין את מערכת העצבים החשופה לגירויים, ולגרום לילד רמת ריכוז טובה ויכולת קשב.

ניתן להחליף את הקורנפלקס השגרתי עם חלב הפרה ב:

1. ברנפלקס - סובין חיטה עם חלב עיזים/חלב סויה /חלב אורז.
2. דיייסת שיבולת שועל- לוקחים 2 כפות של שבולת שועל ומבשלים חלב אורז / סויה , אפשר גם קצת להמתיק עם סוכר חום/ דבש לאחר שהדייסה מתקררת, ניתן גם להוסיף קינמון.

במידה והילד נוהג לאכול פרוסת לחם לבן עם שוקולד/ מרגרינה /גבינה לבנה ושוקו...

3. ניתן להמיר את הלחם בלחם מחיטה מלאה או שיפון - מי שמחפש את הממרח המתוק ניתן להמיר את השוקולד בשוקולד חרובים או ממרח שקדים - "שקדיה".
ממרחים בריאים יותרו ומזינים יכולים להיות:
אבוקדו, ביצה, גבינת עיזים, טונה במים וניתן להוסיף איזשהו ירק - עגבניה, נבטים, נבטי אספסת, גזר, מלפפון.
ובמקום השוקו - אפשר לשתות כוס שוקו סויה או שוקו על בסיס של אבקת חרובים עם חלב סויה / עיזים /אורז או תה צמחים - קמומיל וחליטות צמחים למשל יכולות להיות בעלות השפעה מרגיעה בעליל.

ארוחת ביניים (10:00):

בהפסקת עשר במקום לאכול לחם עם שוקולד/ מרגרינה עם נקניק ניתן שוב להמיר את הלחם באחד הלחמים המומלצים : לחם חיטה מלאה/שיפון/לחם חיטה נבוטה עם הממרחים שכבר ציינתי לעיל ולהוסיף פרי כלשהו - תפו"ע, אגס (לא פירות הדר - הם אלרגנים ואינם מומלצים לילדי ADHD )

ארוחת צהריים (14:00 - 13:00 )

אם ניקח למשל ארוחה סטנדרטית, ישראלית טיפוסית - שניצל,צ'יפס, סלט... וזה עוד במקרה הטוב, בו לא הכנסנו את הטבעול ל"מיקרו" טבלנו אותו בקטשופ וניגבנו גם את הצי'פס...

אז במקום השניצל המטוגן יש כמה אפשרויות:
1. שניצל חזה עוף ללא פרורי לחם,טבול ומתובל בביצה, מלח פלפל ומטוגן קלות בשמן זית.
2. למי שמתעקש על פרורי הלחם , ניתן להמירם בשיבולת שועל - יוצא מצויין.
במקום השניצל ניתן להכין דג בתנור, דג מדגי ים צפוני (הידוע כתורם לפעילות המוח ולריכוז) למשל: סלמון עם קצת שמן זית ולימון, צמחי תבלין - רוזמרין, טימין ולהכניס לתנור.

צ'יפס - מתכון לצ'יפס בריא וטבעי ללא טיגון:
1 ק"ג תפו"א
2 כפות שמן קנולה
1 כף שמן זית
מעט מלח ותבלינים לפי הטעם.
מערבבים את 2 סוגי השמן עם התבלינים חותכים את תפוחי האדמה לגודל של צ'יפס שמים בשקית עם השמן המתובל, קושרים ומנערים היטב.
שמים במקפיא למשך 35-40 דק' ובינתיים מחממים תנור לחום של 180-200 מעלות במצב גריל.
מוציאים את הצי'פס מהמקפיא ופורסים בתבנית משומנת , אופים 7 דק' והופכים את הצי'פס לעוד 7 דק'.

3. ניתן גם להכין אורז עם ירקות מבושלים/ מאודים או עם קטניות.
במקום אורז לבן כדאי להשתמש באורז חום מלא עם ירקות מבושלים: בטטה, דלעת, קישוא, גזר, או ברוקולי.

אורז עם קטניות מאוד מומלץ מהסיבה הפשוטה שהוא מהווה חלבון משלים, אותו לא מסוגל הגוף לייצר בעצמו.

מג'דרה:
?1 כוס עדשים ירוקות?
?3 כפות שמן זית?
?2 בצלים קצוצים דק?
?2 כוסות אורז מלא?
? מלח ופלפל שחור, טחון טרי
?2\1 4 כוסות מים
כמון
שורים את העדשים במים למשך 3 שעות. מסננים, מעבירים לסיר.מוסיפים מים עד ?כיסוי ומביאים לרתיחה. מבשלים על להבה נמוכה עד שהעדשים יתרככו כ 20 דקות ?ומסננים
מחממים בסיר את השמן ומטגנים את הבצל עד שיזהיב. מוסיפים את האורז, ?מתבלים במלח ופלפל, כמון, מטגנים 2 דקות. מוסיפים את העדשים ומערבבים.?
מוסיפים את המים, מביאים לרתיחה, מבשלים על להבה נמוכה כ 20 דקות. מכבים, ?משהים 15 דקות ומערבבים. ?

4. לאוהבי הפסטה - אפשר לאכול פסטה רק רצוי מחיטה מלאה וללא רטבים של שמנת וגבינות.
אפשר להמירם ברוטב פסטו או רוטב עגבניות.

ארוחת (ארוחות?) ביניים: (16:00-17:00)

פה למעשה, מתחילות החגיגיות המזיקות בעליל, במבה, ביסלי, בייגלה, ושאר ירקות (הלוואי ואלו היו ירקות)

אז מה בכל זאת אפשר לנשנש?
פופקורן - לא המוכן עם החמאה, אלא גרעיני תירס בסיר עם שמן זית.
בייגלה - יש בייגלה מחיטה מלאה.
חטיפי בריאות - חטיף גרנולה, חטיף גרעיני חמניות או סומסום.
ופלים על בסיס של חיטה מלאה ושוקולד חרובים
ביסקוויטים מחיטה מלאה.
וכמובן ההמלצה הטובה ביותר היא הכנה ביתית :
עוגיות שיפון, מאפינס בננה / חרובים
ולא חייבים נשנושים ומתוקים, אפשר לאכול פרי או יוגורט עיזים כלשהו /מעדן סויה.

ארוחת ערב: (19:00- 20:00)

לארוחת ערב יש כמה אופציות, לא כדאי לאכול ארוחה כבדה מדי ורצוי מאוד לפתוח פער של שעה לפחות בין האוכל לשינה:
1.סלט ירקות עשיר וגדול: מלפפונים, עגבניות, גזר, פלפלים אדומים, נבטי אספסת, בצל, שום, פטרוזיליה עם שמן זית.
אפשר להוסיף לסלט אבוקדו /ביצה / טונה במים/ סרדינים/ טחינה .
לחם מחיטה מלאה/שיפון
אפשרות נוספת היא לאכול את דייסת שיבול השועל כפי שהיתה בארוחת הבוקר, לא פעמיים ביום, ניתן להוסיף לה תמרים חתוכים ומעט סילאן (דבש תמרים) או פירות יבשים במידה.

בתיאבון
בואו לדבר על כך בפורום נטורופתיה

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום