קשה לבד, קל יותר ביחד

(0)
לדרג

על ההתמודדות הנפשית עם סרטן השד, על חשיבותה של התמיכה ועל מהותו של השד עבור האשה וסביבתה

מאת: אחת מתשע נשים עלולה לחלות במחלת סרטן השדו היא המחלה הממאירה השכיחה ביותר בקרב נשים. תפוצת המחלה וחומרתה הביאו חוקרים רבים לחקור את המחלה מהיבטיה השונים, כולל ההיבטים הנפשיים. איך מתמודדים?
מחלת סרטן השד היא המחלה הממאירה השכיחה ביותר בקרב נשים, הן בארץ והן במדינות שונות בעולם. תפוצת המחלה וחומרתה הביאו חוקרים רבים לחקור את המחלה מהיבטיה השונים, כולל ההיבטים הנפשיים.

המילה "שד" מורה על האיבר האנטומי או על מושג השד הקיים בתודעתו של הסובייקט (הצגת האובייקט). בספרות המקצועית מוצג השד כמושא למשאלות אורליות, דחפים, פנטזיות וגם חרדות ובנוסף הוא גם מושג נרדף ל"אם", כשהשדיים נחשבים למקור רגשותיו העמוקים ביותר של האדם.

הפסיכיאטר הנודע זיגמונד פרויד הניח שהשד הוא "נקודת ההתחלה של כל חיי המין", החל מיניקה כשד מזין בינקות וכלה בשד הארוטי, הסמל של הנשיות. פרויד גם היה משוכנע כי המיניות מתחילה בשד ושהאם היא "המפתה הראשונה" של הילד.

יש לי סרטן

אישה המקבלת תוצאות של בדיקות המעידות כי היא חולה בסרטן השד, עוברת תהליכים נפשיים מורכבים. החל מהתערערות תפיסת הגוף כדבר חיובי הכולל את משמעויות השד, דרך בלבול עצום ותחושת כאוס פנימי ועד לשינוי בתפיסת החיים כ-"לא בטוחים וארעיים לחלוטין".

יחד עם המרכיב הנפשי המורכב, נמצאת גם ההתמודדות עם המרכיב הגופני של מחלת סרטן השד. המרכיב הגופני כולל הרגשה פיזית לא טובה, ביקורים תכופים אצל רופאים וביצוע בדיקות שונות, כמו גם התערבויות כירורגיות שונות כמו ניתוחים וטיפולים רבים שבחלקם הגדול גורמים לתחושות פיזיות לא נעימות כמו בחילות, הקאות, כאבים ועוד.

הדילמות

בנוסף להתמודדות עם המרכיבים הנפשיים והגופניים, על האישה להתמודד עם דילמות קשות הקשורות למחלתה. היא צריכה להחליט על סוג הטיפול בו היא תבחר, היא גם צריכה להחליט האם לכרות את השד או לא, וגם האם ומתי לעשות שיחזור שד לאחר הכריתה.

האישה נאלצת להתמודד עם דילמות קשות אלו בזמן שהיא נמצאת בסערת רגשות ובלבול, ולעיתים נתפסות בדיעבד החלטות מסוימות כשגויות או לא נכונות בעיני הנשים עצמן לאחר תקופת זמן ולאחר שמהשבר חלף.

דווקא במקרה כזה על האישה לדרוש לקבל את כל המידע האפשרי על המחלה, כמו דרכי הטיפול בה או מהלך המחלה וכדו'. המידע הרפואי המלא יעזור לאישה לשקול את מצבה באופן בהיר יותר ומתוך התחשבות בכל הגורמים הרלוונטיים. הסתמכות עיוורת על הצוות הרפואי מבלי לשאול שאלות ומבלי לקבל מידע רלוונטי עלולה להתברר בהמשך כלא נכונה עבור חלק מהנשים.


בעיני ישנה השפעה הדדית לא מבוטלת של הגוף על הנפש ושל הנפש על גוף האדם. בעת שהגוף חזק ומתפקד כראוי אנו מצליחים להתמודד טוב יותר עם משברים נפשיים, אולם כשהגוף נחלש, נחלשת גם יכולת ההתמודדות הנפשית שלנו.

לכן מפתיע לגלות, כי דווקא במצבים גופניים קיצוניים כדוגמת מחלת סרטן השד, דווקא אז עולה אצל חלק מחולות הסרטן הצורך להילחם, לנצח את הסרטן ולהמשיך את החיים "כרגיל". ה"לחימה" הזאת בסרטן מושפעת מדרך ההתמודדות הכוללת של האדם עם מחלתו, וגם מהדרך שבה הסביבה מתייחסת אל החולה.

תמיכה נפשית

עם גילוי המחלה, האישה עוברת תהליכים נפשיים מורכבים, כמו גם סביבתה של האישה. בן הזוג, הילדים, המשפחה מורחבת, החברים - כולם עוברים שינוי בהתייחסותם אל חולת הסרטן.

לעיתים חשות החולות כי הן נמצאות במעין "בידוד" כפוי, זאת מכיוון שהסביבה מתחמקת מהתמודדות ישירה עם מחלתה והמשפטים השגורים הם לרוב כמו "תהיי חזקה" ו-"יהיה בסדר…". וכתוצאה מכך נותרת האישה חולת הסרטן לבד עם חרדותיה ותחושותיה.

גם רצונה של חולת הסרטן שלא להפוך לנטל על האחרים, כמו הרצון לא להדאיג, מוסיף לתחושת המצוקה הפנימית והבדידות. תמיכה, מכל מקור שהוא, הכרחית בתקופת משבר כזאת. האישה החולה צריכה למצוא את מקורות התמיכה לפי יכולותיה ורצונותיה, בין אם מדובר בבן הזוג, בחברה טובה או באיש מקצוע.

קבוצות תמיכה לחולות סרטן שד נמצאו כיעילות בעיקר לצורך החלפת מידע רפואי, הוצאה ו-"איוורור" של רגשות וחרדות, יחד עם הגברת תחושת כוח ההתמודדות הנשאבת מניסיונן של אחרות או מההתחלקות בניסיון האישי.

הסתייעות בצוות הרב מקצועי המטפל באישה מהווה גם היא מקור לתמיכה נפשית, והרופא המטפל, דרך הכירורג המנתח ויותר מכל העובדת הסוציאלית המלווה את החולה בשלבי המחלה וההחלמה השונים, מעניקים לחולה את התמיכה הנפשית הרצויה.

להערכתי, גם לאחר שלב ההחלמה ממחלת הסרטן, האישה צריכה להמשיך ולמצוא מקורות תמיכה תוך עדיפות לתמיכה מקצועית מפסיכולוג קליני, עובדת סוציאלית קלינית, פסיכיאטר או פסיכותרפיסט. תמיכה מקצועית כזאת תסייע לאישה להתמודד עם המצב החדש שבו היא נמצאת, מצב שבו אולי גופה השתנה במידה כלשהי, כמו גם להקל על החזרה לשגרת החיים לאחר המשבר וההתמודדות עם החרדות והחששות מפני שובה של מחלת הסרטן.


ישנם מקורות תמיכה טלפוניים למחלת סרטן השד. מקורות אלו נותנים סיוע נפשי מיידי בטלפון, ואף מכוונים ונותנים מידע וייעוץ:
יד להחלמה - לנשים שמאובחנות ומטופלות עקב סרטן השד 354646-800-1
אחת מתשע - קו טלפון לנפגעות סרטן השד 5667555-03
ח.ס.ן - חולי סרטן נלחמים 9473463-03
האגודה למלחמה בסרטן - טלמידע 599995-800-1, טלתמיכה 200-444-800-1
ספריה - מאגר מידע מקצועי בתחום מחלות הסרטן 5721608-03

קישורים לאתרים העוסקים בסרטן השד:
האגודה למלחמה בסרטן
משרד הבריאות
ארגון בינלאומי למלחמה בסרטן

עוד אתרים המספקים מידע ותמיכה (באנגלית):
http://www.brestcancerfund.com
http://www.breastdoc.com
http://www.breastcanceroption.com

אינדקס ארגונים למידע על סרטן השד:
http://www.cancerindex.org

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום