הצטננות או שפעת: כל התשובות וכל החיסונים

(7)
לדרג

על ההבדל בין שפעת להצטננות, חיסון לשפעת ועוד בכתבה שלפניכם.

בהתקרב הסתיו והחורף, מלווים בימים קרים וגשומים, מתחילים להופיע "כוכבי" החורף הידועים לנו כהצטננות, שפעת או זיהומים בדרכי הנשימה. המחלה, שהיא למעשה זיהום נגיפי בדרכי הנשימה, כלומר זיהום הנגרם מנגיפים, יכולה לגרום לדלקת באף המתבטאת בנזלת, בגיתות האף (סינוסיטיס) ובבית הבליעה המתבטא בכאב גרון.

הזיהום גם יכול לפגוע במיתרי הקול ולגרום לצרידות, ולעתים הזיהום פוגע גם בקנה הנשימה ובסמפונות, כשהתוצאה היא שעול והפרשת כיח מוגברת. המחלה יכולה גם להופיע עם חום ובאופן כללי ההרגשה הכללית אינה נוחה.

רובנו מצליחים להתגבר על מחלת השפעת וההחלמה ממנה היא מלאה. אך ישנן קבוצות מסוימות באוכלוסייה אשר רגישות יותר לשפעת, וקבוצות אלו נוטות יותר לסיבוכים רפואיים בשל המחלה ונמצאות בסיכון גבוה לסיבוך רפואי שכיח: דלקת ריאות.

דלקת ריאות נגרמת לרוב על ידי חיידק, ומאחר ומחלת השפעת הנגיפית מחלישה את כוחה של המערכת החיסונית, קל יותר לחיידקי דלקת הריאות לתקוף.

מה ההבדל בין הצטננות לשפעת?

חלק מהסימפטומים של הצטננות דומים לחלק מן הסימפטומים של מחלת השפעת, ורבים טוענים שהם חולים בשפעת אולם אינם מטפלים במחלה בצורה נכונה. לדברי פרופסור רז, מנהל היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי 'העמק' בעפולה, רבים מן האנשים הסובלים בימים אלה מהצטננות חושבים שהם חלו במחלת השפעת, אולם מדובר בשתי מחלות שונות לחלוטין.

"מחלת השפעת היא מחלה ויראלית הנגרמת על ידי נגיף ה-INFLUENZA., והסימפטומים מתחילים באופן פתאומי וכוללים חופ גבוה, מעל 37.8 מעלות, שיעול, כאבי גרון ונזלת", מסביר פרופסור רז, "בנוסף לסימפטומים הפוגעים בכל הגוף כמו תשישות, כאבי ראש ובעיקר כאבי שרירים - הצטננות לעומת זאת מתמקדת באזור האף והגרון ומתחילה באופן הדרגתי."

פרופסור רז מוסיף כי חולה הסובל באופן פתאומי מחום גבוה, כאבי שרירים, נזלת וכאבי ראש והנמצא בתקופה ובאזור נגוע בשפעת, הסיכוי שגם הוא חולה בשפעת הוא כ-80 אחוזים ועליו לגשת לרופא כמה שיותר מהר.

"אם עד היום היינו שולחים חולה שפעת המגיע למרפאה הביתה לנוח למשך ארבעה ימים, קיימות היום בשוק תרופות חדשות המטפלות באופן ספציפי במחלת השפעת", אומר פרופסור רז, "נטילת התכשירים ב- 48 השעות הראשונות לאחר הופעת המחלה מקצרת את משך המחלה, את עוצמתה ומונעת סיבוכים ולקיחה מיותרת של אנטיביוטיקה".

ישנם מספר הבדלים בין מחלת השפעת לבין הצטננות "רגילה". בשפעת מופיעים סימני המחלה בפתאומיות, לעומת הצטננות שבה מופיעים סימני המחלה באופן הדרגתי. בשפעת יש חום, מעל 37.8 מעלות ולמשך שלושה-ארבעה ימים, בהצטננות לרוב אין חום אך לרוב יש נזלת והתעטשויות.

רוב החולים בשפעת יסבלו משיעול יבש, כאבי ראש, עייפות וחולשה, לעומת ה-"מקוררים" שרק לפעמים סובלים מהתסמינים הנ"ל. בשפעת ישנם גם כאבי שרירים חזקים, לעומת הצטננות שבה יתכנו כאבים קלים בלבד בשרירים.

עוד בנושא:

הצטננות או שפעת - מה ההבדלים?

תרופות להצטננות

חיסון פעיל

לשם החלשת המחלה הנגיפית או מניעתה מלכתחילה, משתמשים לחיסון נגד המחלה בתכשיר בשם Vaxigrip, המכיל נגיף שפעת לא פעיל. הרכב התרכיב מעודכן מדי שנה בשנה בהתאם לנתונים אפידמיולוגיים, הנתונים בדבר תפוצת מחלות, ועל פי המלצת ארגון הבריאות העולמי.

הנגיפים שבתרכיב החיסון עוברים שנוי לשם החלשתם, והם מגרים את המערכת החיסונית לעורר יצירת נוגדנים נגד המחלה. אם הנגיף תוקף את האדם המחוסן, נגיף ייתקל בחומה בצורה של נוגדנים, שקיבלו "התראה" מוקדמת והם תוקפים מיד את הנגיף הפולש.

ההכנה המוקדמת של נוגדנים מונעת את פריצת הזיהום הנגיפי או לפחות מחלישה את מהלך המחלה ואת הסיכון לסיבוך קטן שעלול להפוך למשמעותי.

את מי לחסן ?

הרופאים ממליצים לחסן כל אדם מעל גיל שישים וחמש, את הלוקים במחלות כרוניות של הלב וכלי הדם, כמו גם את חולי הסוכרת. עוד מומלצים לחיסון הם חולים הלוקים בחסר דם (אנמיה), חולים הלוקים בקצרת (אסטמה), חולים המקבלים טפולים רפואיים המדכאים את מערכת החיסון, כמו הקרנות, טיפול כימותרפי או טיפול ממושך בקורטיקוסטרואידים.
גם חולים אחרי השתלה וחולים הלוקים במחלת הכשל החיסוני הנרכש, איידס, מומלצים לחיסון פעיל.

יחד עם זאת חשוב לשים לב שלא לחסן חולים שבעבר הגיבו בצורה חמורה לחיסון קודם, כאשר קימת אלרגיה לחלבוני ביצים, כאשר קימת אלרגיה לפניצילין או בשלב החריף של מחלה המלווה בחום.

כל אדם אשר מקבל בפעם הראשונה חיסון נגד שפעת, חייב להיוועץ ברופא המשפחה, אשר מודע לבעיות הרפואיות של המועמד לחיסון. רצוי לקבל את החיסון לפני פרוץ מגפת השפעת, כלומר עד סוף חודש אוקטובר. יעילות החיסון מוגבלת לתקופה של כשישה חודשים ועל-כן צריך לחזור על החיסון מדי שנה בשנה.

הדור החדש במניעת שפעת

בימים אלה אישר מנהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, את השימוש בתרופת "טמיפלו" (TAMIFLU ) למניעת מחלת השפעת במבוגרים ומתבגרים. טמיפלו אושרה לטיפול בשפעת בארה"ב לפני כשנה והיא התרופה המאושרת היחידה כיום לטיפול ולמניעת שפעת מסוג A ו-B כאחד.

מחקרים רפואיים שבוצעו בתרופה הראו כי לתרופה יעילות של לא פחות מ-92 אחוזים במניעת שפעת בקרב מתבגרים, בוגרים וקשישים, גם לאחר חשיפה לאדם חולה.

בישראל אישר משרד הבריאות את תרופת טמיפלו לטיפול בשפעת רק לפני כחודשיים, כתרופה המטפלת בכל זני השפעת. בניגוד לתרופות אחרות שמטרתן להקל על הסימפטומים של מחלת השפעת, טמיפלו תוקפת ישירות את וירוס השפעת על ידי עיכוב אנזים בשם "נויראמינידאז", החיוני להתרבות הוירוס. תרופת טמיפלו מונעת את התפשטות הנגיף בגוף והרס תאים, והיא בולמת את המחלה בשלביה המוקדמים.

מחקרים קליניים הראו כי נטילת טמיפלו כטיפול בשפעת, הורידה את שכיחות סיבוכי המחלה ב-50 אחוזים, הפחיתה את עוצמת הסימפטומים ב-40 אחוזים וקיצרה את משך המחלה ב-40 אחוזים, אם התרופה ניתנת בתוך 24 שעות התפרצות המחלה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום