מיאו מיאו, הב הב, מגרד לי!

(0)
לדרג
תוכן מקודם

האביב והקיץ בפתח ואיתם שפע בעיות עור שחיית המחמד שלכם (כלב או חתול) עלולה לסבול מהן. פרעושים? אלרגיה? מדריך מיוחד, לרווחת חיית המחמד: Doctors דוליטל

וטרינרית
077-2306875 (מספר מקשר)

האביב כבר בפתח: מזג אוויר נפלא, שמש מלטפת, פריחה מדהימה ושלל צבעים. זהו בדיוק הזמן לטייל בטבע עם כלבכם האהוב, או לתת לחתול להשתעשע בחצר.

עם זאת, כדי שתוכלו (אתם ובעל החיים שלכם) - ליהנות מעונה זו וגם מהקיץ שיבוא לאחר מכן, יש להקפיד לשמור על בריאות בעל החיים שלכם. במאמר זה, נבחן את הסוגיות המרכזיות שיש לשים לב אליהן- בנוגע לבריאות העור והפרווה של בעל החיים שלכם.

מומלץ להתייעץ עם הווטרינר לפני תחילת הטיפול באמפולה. צילום: שאטרסטוק
מומלץ להתייעץ עם הווטרינר לפני תחילת הטיפול באמפולה. צילום: שאטרסטוק

מה גורם לבעיות עור אצל בעלי חיים?

בוודאי שמתם לב בעבר כי דווקא בעונה זו, הכלב או החתול שלכם - מתגרד ומתלקק יותר מהרגיל? הפרחים בגינה פורחים, גם העור של בעל החיים האהוב - פורח, לפתע, מופיעים פצעים על העור, מתרחשת נשירת שיער מוגברת וניתן לזהות שינוי צבע של העור במקומות שונים.

ישנן מספר סיבות עיקריות לגירודים, פצעים ולקויות עור אצל כלבים וחתולים.

1. טפילים חיצוניים (כגון פרעושים וסקביאס).
2. אלרגיה.
3. מגע עם חומר שגורם לרגישות העור.

שני הגורמים הראשונים קשורים קשר הדוק לבוא האביב והקיץ.

איזה טפילים חיצוניים גורמים לבעיות עור בקרב בעלי חיים?

כלב: פרעושים, דמודקס, סקביאס (גרב).

חתול: פרעושים, Cheyletiella, Otodectes ועוד מספר טפילים יותר נדירים.

חשוב לטפל בתכשירים נגד פרעושים לכל אורך השנה. ישראל היא מדינה שיש בה שינויי אקלים קיצוניים. גם בתקופת החורף, יהיו מדי פעם ימים שמשיים, בהם הפרעושים יוצאים ועלולים לטפס על בעל החיים - ולגרום לגירודים.

איזה דרכים יעילות קיימות לטיפול בפרעושים ובקרציות?

ככל שהרפואה הווטרינרית מתקדמת, כך גם מתפתחת ההבנה אודות טיפול נאות נגד פרעושים; ולא פחות חשוב, נגד קרציות.

הדרכים המקובלות לטיפול בפרעושים ובקרציות.

1. שמפו נגד פרעושים - הורג את הפרעושים שיש על הכלב באותו הרגע, אך לא מונע מפרעושים חדשים לעלות על בעל החיים, לאחר שטיפת השמפו, ולכן לא יעילים כמניעה.

2. ריסוס עם חומר הדברה - יעיל להפחתה מידית בכמות הפרעושים, אך בדרך כלל יעיל יותר בחיות קטנות (גורים או כלבי שעשוע).

3. אמפולות - יש סוגים שונים של חומרי הדברה, בייצור חברות שונות. חלקם יעילים יותר וחלקם יעילים פחות (לעיתים היעילות תלויה בבעל החיים הספציפי...). יש לדעת כיצד לשים את האמפולה על בעל החיים - ולא לשים את האמפולה בסמיכות לרחצה של בעל החיים. על מנת לקבל הסבר מפורט על הדרך הנכונה לשים את האמפולה ולהתאים את סוג האמפולה לבעל החיים - מומלץ להתייעץ עם הווטרינר.

ישנה אמפולה חדשה לחתולים, המשלבת טיפול לפרעושים, קרציות ואקריות אוזניים. שמים את האמפולה על העור והאמפולה נותנת הגנה למשך שלושה חודשים.

4. קולר - ישנו קולר המשלב טיפול לפרעושים וקרציות. חשוב לדעת כי לא כל הקולרים משלבים טיפול לפרעושים וקרציות, למרות מה שכתוב על האריזה.

5. כדורים - ישנם כדורים המטפלים בפרעושים ובקרציות. חלקם ניתנים פעם בחודש וחלקם פעם בשלושה חודשים. כדורים אלא מוגדרים כתרופה - ולכן נמכרים אך ורק במרפאות וטרינריות.

מהם הטפילים האחרים - וכיצד מטפלים בהם?

דמודקס הינו טפיל הקיים באופן טבעי על עור בכלב ויושב בזקיק השערה. בגורים או בכלבים מבוגרים, שיש להם ירידה במערכת החיסונית, הטפיל עלול להתרבות - ולגרום לנשירת שיער ממוקדת ולעיתים מפושטת בגוף.

על מנת לבדוק אם טפיל זה הינו הגורם לחוסר הפרווה בכלבכם, יש לגשת לווטרינר - ולהיבדק. הבדיקה הינה פשוטה יחסית וכוללת מגרד עורי והסתכלות במיקרוסקופ, לבדיקת הימצאות הטפיל.

סקביאס הינו טפיל עורי שגורם לגרד חריף מאוד, בשל תנועת הטפיל בתוך העור. האבחנה של סקביאס נעשית על ידי זיהוי הטפיל במיקרוסקופ, באמצעות מגרדי עור; אם כי מגרדי העור חיוביים רק ב-20%-50% ולפעמים האבחנה נעשית על ידי תגובה לטיפול.

כפי שציינתי קודם, הסיבה העיקרית השנייה לגירודים ושינויים בעור ופרוות בעל החיים - הינה אלרגיה. נרחיב אפוא עתה בנוגע לאלרגיה.

מהי אלרגיה? מה גורם לאלרגיה?

אלרגיה היא רגישות יתר של בעל החיים למרכיב מסוים (אלרגן), שבדרך כלל בלתי מזיק. האלרגן גורם למערכת החיסון להילחם נגדו - ולייצר תוצרים, שבין היתר גורמים לגירוי וגירוד.

בדרך כלל, האלרגיה בכלבים ובחתולים מתבטאת בגירודים, אדמומיות העור, קרחות באזורים נרחבים ודלקות אוזניים; ובהמשך: פצעים עוריים ודלקות עור, הנגרמות על ידי בעל החיים המתגרד.

האלרגנים בכלבים ובחתולים דומים, אם כי מקום הופעת הלקות העורית וסדר שכיחות האלרגנים עשוי להשתנות.

שמפו נגד פרעושים לא מונע מפרעושים חדשים לעלות על בע"ח. צילום: שאטרסטוק
שמפו נגד פרעושים לא מונע מפרעושים חדשים לעלות על בע"ח. צילום: שאטרסטוק

מהם סוגי האלרגיה העיקריים?

קיימים שלושה סוגי אלרגיה עיקריים.

אלרגיה לפרעושים.
אלרגיה מסוג אטופי (אסטמה של העור).
אלרגיה למזון (סוג החלבון במזון).

כיצד מטפלים באלרגיה בעקבות פרעושים?

בעת עקיצתם, פרעושים מפרישים רוק המכיל חומרים שעוזרים להם לשאוב דם. חומרים אלה עלולים להוות גורם אלרגני שמוביל לגירוי העור - ובעקבות כך לגירודים וליקוקים אינטנסיביים בכל הגוף; ובעיקר באזור הגב האחורי, שם גם נמצא לרוב ריכוז הפרעושים הגבוה ביותר על פני העור.

פעמים רבות, ניתן לשמוע מהבעלים של הכלב: "אבל דוקטור, לא ראיתי על הכלב אפילו פרעוש אחד!"...

תזכרו אפוא כי מספיקה עקיצת פרעוש אחד, בשביל לגרום לגירודים קשים, משך 30 יום, בכלב עם אלרגיה לפרעושים.

בכלבים הסובלים מאלרגיה לפרעושים, יש צורך בטיפול כנגד פרעושים, פעם בחודש באופן סדיר ומדויק; ואפילו פעם בשבועיים, במקרה שהסביבה נגועה מאוד.

פעמים רבות, ניתן לשמוע את הבעלים מתאונן: "אני מטפל בכלב/חתול כל הזמן נגד פרעושים - ובכל זאת יש עליו פרעושים". מה עושים?

קודם כל, צריך לוודא כי אכן הטיפול כנגד פרעושים נעשה בצורה הנכונה (ר' טיפול בפרעושים, לעיל).
לעתים יש לבצע הדברה סביבתית, על ידי מומחה, מכיוון שהפרעושים מטילים את הביצים בשטיחים, ספות ומקומות אחרים (ולא על בעל החיים עצמו).
יש להתאים את הטיפול לפרעושים, לבעל החיים.

מה בנוגע לאלרגיה מסוג אטופי?

מדובר באלרגיה לגורמים סביבתיים - כמו אבקנים בזמן פריחה, קרדית האבק (כמו אלרגיה אצל בני אדם) ואלרגנים נוספים.

בעיקר, אלרגיה זו נפוצה בעונות הפריחה (אביב); ולרוב, האלרגיה מתפרצת בגיל 6 חודשים עד 6 שנים.

על כן, גירודים ולקויות עוריות המופיעות באופן עונתי (ובטווח גילאים זה) - מחשידים לאלרגיה מסוג זה.

אלרגיה מסוג אטופי מתבטאת בליקוקים ובגירודים של אזורים שונים בגוף (בעיקר: בטן, מפשעות וכפות רגליים).

יש דרך לאבחן לאיזה אלרגנים בעל החיים רגיש; וזאת, על ידי בדיקת דם או מבחן עורי. לאחר שמוצאים את מגוון האלרגנים, ניתן לבצע טיפול שנקרא "היפוסנסיטיזציה" - טיפול ארוך טווח, במהלכו מזריקים את האלרגניים מתחת לעור; ועם הזמן, הגוף הופך פחות רגיש לאותם אלרגנים.

מהי אלרגיה למזון?

האלרגן הוא מקור החלבון במרכיבי המזון (עוף, כבש, דגים, סויה ועוד).

כמובן, פעמים רבות, הבעלים משתומם נוכח הופעת האלרגיה: "אבל הכלב אוכל את אותו אוכל שנים?!...".

טעות נפוצה היא לחשוב כי אלרגיה למזון מתפתחת בפתאומיות, כתוצאה משינוי מזון שהתרחש לאחרונה, בסמיכות להתחלת הגירודים. עם זאת, לא כך הדבר. לעתים, אפילו -להיפך. האלרגיה למזון מתפתחת במשך זמן רב ועשויה להתפרץ גם שנים לאחר שהחיה אוכלת מזון מאותו סוג.

אבחון אלרגיה למזון נעשה על ידי שלילת גורמים אחרים לאלרגיה, כמו פרעושים; וביצוע "מבחן מזון", בו נותנים אחד מבין המזונות ההיפואלרגניים הקיימים, למשך תקופה בת 3 חודשים.

אם בתקופה זו יש הקלה משמעותית (או אפילו היעלמות) של סימנים קליניים, המעידים על בעיה עורית; ואם לאחר שמחזירים את החיה למזון "הרגיל", הבעיות העוריות חוזרות - אפשר להניח כי בעל החיים סובל מאלרגיה למזון.

מזון היפואלרגני הוא מזון בו מקור החלבון "נאיבי". כלומר: בעל החיים לא נחשף אליו מעולם.

מה חשוב לזכור בנוגע לאלרגיה על רקע מזון?

1. יש לבצע את מבחן המזון רק לאחר שהלקויות העוריות טופלו (כגון: אנטיביוטיקה לדלקות עור ואוזניים).
2. יש לדאוג שבמהלך תקופת המבחן, בעל החיים איננו עובר למקום חדש או מטייל במקומות חדשים. זאת, על מנת לשלול חשיפה לגורם אלרגני - שיכול להיות על רקע אלרגיה מסוג אטופי.
3. יש לטפל בבעל החיים בצורה סדירה, כנגד פרעושים בכל אותה תקופה - כדי לשלול או לנטרל אפשרות של אלרגיה לפרעושים.
4. מזון היפו אלרגני הינו מזון רפואי מיוחד, שניתן לרכוש רק במרפאות וטרינריות או בחנויות חיות מסוימות. ובכל מקרה, גם אם קונים את המזון בחנות (ולא במרפאה) - מומלץ להתייעץ עם ווטרינר איזה מזון לרכוש. מזון שרשום עליו כי הוא מזון היפו אלרגני, לרבות מזון על בסיס דגים - הוא לאו דווקא מזון היפו אלרגני רפואי; ועל כן, לא ניתן להשתמש בו, על מנת לעשות מבחן מזון.

האם ניתן לרפא אלרגיה?

אלרגיה היא מחלה שאין לה מרפא. למעשה, זו תסמונת שבעל החיים ובעליו צריכים להתמודד עמה, לכל אורך חייו. מטרת הבדיקה של הווטרינר, האבחון, הטיפול הסימפטומטי והניסיון למצוא את הגורם הראשוני לאלרגיה - היא לשלוט באלרגיה ולשפר את איכות חייו של המטופל ובעליו.

הטיפול באלרגיה עוזר בהפחתת הגירוי והגירוד של בעל החיים וכולל שימוש באנטיביוטיקה, בשל דלקת העור המתפתחת בעקבות הגירוד האינטנסיבי, סטרואידים ואנטי היסטמינים להפחתת הגירודים.

כיום קיים תכשיר מצוין נגד גירודים, בכלבים אלרגיים, שאינו מבוסס על סטרואידים - ללא תופעות לוואי. מוצר זה הינו פתרון מצוין לכלבים, שקשה מאוד לעזור להם להפחית את הגירודים הקשים והינו טיפול מלווה לטיפול באלרגיה. לפרטים נוספים על המוצר, ניתן לפנות ולהתייעץ במרפאה הווטרינרית.

לסיכום: לקויות עוריות - כגון פצעונים, קשקשים, קרחות ועוד - עלולות להתפתח לדלקת עור חריפה וריח לא נעים מגוף הכלב או החתול, המוביל בעצמו לגירודים והחמרת הדלקת. לכן, במקרה שבעל החיים שלכם מתגרד יתר על המידה - מומלץ להביא אותו לבדיקה במרפאה הווטרינרית. זאת, על מנת לטפל בדלקת בהקדם - ולמצוא את הגורם לגירוד.

ד"ר ליאת הולנדר היא וטרינרית.

בואו לדבר על זה בפורום תזונת בעלי חיים.

  • קבע פגישה
  • שאל אותי
רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום