ניקיון פסח: זהירות מהרעלות!

(0)
לדרג

מדי שנה, בשבוע שלפני חג הפסח עולה מספר החשיפות לרעלים בקרב כלל האוכלוסייה ב-42%, ובילדים ב-47%. מהם כללי הבטיחות שיש להקפיד עליהם?

מאת: מערכת zap doctors

מדי שנה, כאשר ההכנות לפסח בעיצומן ורבים עסוקים בניקיון יסודי, קרצוף הבית, צביעה, ניקוי ומירוק הכלים והמטבח, חוזרת על עצמה אותה התופעה של עלייה משמעותית במספר ההרעלות בקרב האוכלוסייה. מנתוני המרכז הארצי למידע בהרעלות במרכז רפואי רמב"ם עולה כי כ-54% מהחשיפות לרעלים מתרחשות מדי שנה בילדים עד גיל 6, וכי בשבוע שלפני חג הפסח חלה עלייה של כ-42% בחשיפות לרעלים בקרב כלל האוכלוסייה, ושל כ-47% בקרב ילדים. בשנת 2016 המספר עמד על 1,011, כמחציתן בילדים עד גיל 6 שנים.

עוד מראים הנתונים, כי 51% מהחשיפות לרעלים בשבוע שלפני חג הפסח ערבו כימיקלים ו-39% מהם ערבו תרופות. החשיפות לכימיקלים בשבוע שלפני חג הפסח נגרמות בד"כ מחומרי ניקוי והדברה ביתיים, אקונומיקה, דטרגנטים, גזים מגרים, בסיסים, מסירי אבנית, קוטלי חרקים, חומצות ותזקיקי נפט. לעומת זאת, בשבוע של החג עצמו חלה ירידה בהיקף החשיפות לרעלים, בעיקר בגלל הירידה בשימוש בכימיקלים ביתיים. לעתים קרובות נמצאים החומרים בהישג היד של הילדים, באריזות פתוחות בתפזורת ואף מועברים לבקבוקי וכוסות משקה. כמו כן, רבים מרעננים את ארון התרופות הביתי ולכן תרופות רבות מוצאות את דרכן לפח, וכך הן גם נגישות יותר לילדים. מאחר וזוהי תקופת חופש, הילדים נמצאים בבית ולעתים קרובות ללא השגחה נאותה, ולכן מועדים יותר לתאונות בית ובעיקר להרעלות.

כשירות לציבור בתקופה זו, מפרסמים פרופ' ידידיה בנטור מנהל המרכז הארצי למידע בהרעלות, מרכז רפואי רמב"ם ואורלי סילבינגר, מנכ"ל ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים, שורה של כללי בטיחות בשימוש בחומרי ניקוי וכימיקלים אחרים בבית ובתרופות:

חומרי ניקוי: יש למקם הרחק מטווח השגתם של ילדים - במקום גבוה או נעול. מיד בתום השימוש, יש להקפיד להחזירם למקומם ולסגור את המיכל, זאת כדי למנוע בליעה או שאיפה של חומרים רעילים וכוויות.

מומלץ לקנות חומרי ניקוי ותרופות באריזות קשות פתיחה לילדים.

אין לערבב חומרי ניקוי, ובפרט לא חומצות ומלבינים, תערובות כאלו משחררות גזים רעילים ועלולות להיות מסוכנות במקרה של שאיפה.

יש להקפיד על השארת חומרי הניקוי והתרופות באריזתם המקורית תוך סגירת המיכל. אין לאחסן חומרי ניקוי בבקבוקי שתייה, גם אם מצויין על הבקבוק "חומר רעיל" - פעוטות אינם יודעים לקרוא.

אין לאחסן חומרי ניקוי בסמוך למוצרי מזון ולא בכוסות שתייה.

קריאה קפדנית של הוראות השימוש במוצר לפני השימוש בו תוך שימת לב מיוחדת לאזהרות עשויות להועיל למבוגרים ולילדים כאחד.

תרופות שאינן בשימוש או שפג תוקפן, חומרי ניקוי והדברה, צבעים ומדללי צבע שאינם בשימוש יש לסלק מהבית בצורה בטוחה מבלי שלילדים תהיה גישה אליהם.

בכל חשיפה או חשד לחשיפה לחומר רעיל פנו לסיוע רפואי או למרכז הארצי למידע בהרעלות, מרכז רפואי רמב"ם, בטלפון 04-7771900.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום