דלקת קרום המוח בילדים

(61)
לדרג

מהי דלקת קרום המוח? כיצב מאבחנים אותה ואילו סוגים קיימים, כיצד מטפלים ומהן תופעות הלוואי והנזקים האפשריים. הכל על דלקת קרום המוח בילדים

מאת: מערכת zap doctors
מהי דלקת קרום המוח?

דלקת קרום המוח (מנינגיטיס) כשמה כן היא: דלקת בקרומים העוטפים את המוח ואת חוט השדרה, הנגרמת כתוצאה מזיהום ע"י גורמים שונים. ילדים עם דלקת קרום המוח חווים תסמינים פתאומיים כמו חום, כאבי ראש וקשיון עורף (בעיה בכיפוף הראש אל עבר החזה).

בנוסף ילדים עלולים לסבול מבחילות, הקאות והחמרה בכאבי ראש עם חשיפה לאור. לעיתים ילדים הסובלים מדלקת קרום המח מפתחים מצב בלבולי או לחילופין מצב אפטי בו ההורה מתקשה להעיר את הילד (מדמה מצב קשה של שפעת).

מהם הגורמים לדלקת קרום המוח?

דלקת קרום המוח נגרמת לרוב על ידי חיידקים או נגיפים (וירוסים). קיימים גורמים נוספים שיכולים לגרום לדלקת קרום המח, אך הם נדירים בישראל ולכן לא נדון בהם בכתבה זו.

החיידקים והנגיפים מדבקים, ויכולים לעבור מאדם לאדם. בדלקת קרום המוח חיידקית, הזיהום יכול להגיע אל הקרומים על ידי מעבר מאיזור קרוב המזוהם בחיידק כגון: דלקת באחד הסינוסים, או באוזניים. כמו כן החיידק יכול להגיע דרך הדם מזיהום במקום מרוחק בגוף.
דלקת קרום המוח נגיפית נובעת מזיהום ישיר של הקרומים ע"י וירוס.

כיצד מאבחנים דלקת קרום המוח?

על מנת לטפל בילד בצורה הנכונה חשוב להבדיל האם נגיף או חיידק גרם למחלה. ילדים עם דלקת קרום המוח נגיפית בדרך כלל מחלימים ללא טיפול מיוחד. לעומתם הילדים החולים בדלקת קרום המח החיידקית נמצאים במצב שיכול לסכן את חייהם. כדי להבדיל בין שני המצבים יש לבצע בדיקה שנקראת דיקור מותני (Lumbar Puncture).

בבדיקה זו הרופא מחדיר מחט חלולה לגב התחתון ושואב מעט נוזל מאיזור חוט השדרה. הנוזל נלקח לבדיקות מעבדה ולתרבית אשר יסייעו בקביעה האם המחלה היא חיידקית או נגיפית.

מהו הטיפול בדלקת קרום המוח?

ילדים עם דלקת קרום המוח חיידקית, חייבים להתאשפז בבית החולים ולקבל טיפול באנטיביוטיקה בעירוי וטיפול תומך נוסף. מתן האנטיביוטיקה צריך להמשך שבועיים. ילדים עם דלקת קרום המוח נגיפית, יכולים להיות מטופלים בבית. אין תרופות מיוחדות לטיפול בצורה זו של המחלה, והילד מתגבר עליה לבד תוך שבוע עד שבועיים. יש בהחלט טיפולים תומכים המשפרים את הרגשת הילד ויכולים לקצר את משך המחלה כגון:

1. נוזלים- עודד את ילדיך לשתות נוזלים צלולים- למנוע התייבשות.
2. מניעת כאב- שימוש מבוקר בתכשירים נוגדי כאב (אקמול, אופטלגין), ע"פ המלצת הרופא ובאופן מבוקר.
3. מנוחה- בשכיבה, במקום מאוורר ולא מואר.

כמה זמן בד"כ נמשכת ההחלמה מהמחלה?

דלקת חיידקית של קרום המוח היא מחלה מסוכנת אשר על מנת לטפל בה באופן מוצלח יש לאבחן אותה במהירות ולטפל בה כבר בשעות הראשונות להופעתה. למרות זאת, ללא טיפול נאות, הילד עלול לסבול לאחר מחלה מדרגות נזק שונות החל בחרשות וכלה במוות.

היקף הנזק תלוי לרוב במהירות התחלת הטיפול.
לעומת זאת ילדים מחלימים מדלקת נגיפית של קרום המוח לרב ללא סיבוכים, תוך יומיים עד שבועיים (תלוי איזה נגיף תוקף אותם).

כיצד ניתן למנוע את דלקת קרום המוח?

מחוללי דלקת קרום המוח מדבקים (החיידקים והנגיפים). הרופא המטפל יוכל ליידע את ההורים מתי הילד אינו מדבק ויוכל לחזור לפעילות מלאה. עד אז יש לשמור על כללי הגיינה הבאים:

1. לדאוג שהילד ישטוף ידיים בתדירות גבוהה מהרגיל.
2. ששני ההורים (או המטפלים הקבועים בילד) ישטפו ידיים בתדירות גבוהה מהרגיל.
3. לא לתת לבני משפחה להשתמש בכלי אוכל משותפים.
4. להמנע מהעברת רוק מהילד (נשיקות לדוגמה)

מתי צריך לפנות לרופא מייד?

יש לפנות לרופא מייד במקרים הבאים:
1. אתה לא מצליח להעיר את הילד.
2. כאב הראש / הצואר של הילד אינו ניתן לשליטה שעתיים אחרי מתן תכשיר נוגד כאב.
3. ישנה הופעה של נקודות סגולות-אדומות על העור.
4. הילד מפתח הליכה לא יציבה או דיבור לא ברור.
5. יש לילד התכווצויות (פרקוסים).
6. הילד מתנהג בצורה חולה מאד.

על ההורים לפנות לרופא תוך 24 שעות אם מופיעים הסימנים הבאים:

1. הילד מקיא ומסרב לשתות.
2. מי שבא במגע עם הילד מפתח סימנים של דלקת קרום המוח.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום