פירות יבשים: לא מה שחשבתם

(0)
לדרג

ט"ו בשבט הגיע ואיתו גם הפירות היבשים, שממלאים את דוכני החנויות בשלל צבעים מפתים. למרות הנטייה לחשוב שמדובר בחגיגה מלאה בריאות, הפירות היבשים מכילים המון סוכר ולפעמים גם צבעי מאכל מזיקים. כל מה שחשוב לדעת, לפני שמתפתים לזלול

מאת: ורד לוביץ'

ט"ו בשבט הגיע, חג לאילנות - והפירות היבשים נמצאים כבר מזה זמן רב בדוכנים; בדיוק כמו שהסופגניות מפציעות כבר מיד אחרי סוכות - ולא מחכות עד חנוכה. הגרועים ביותר הם הדוכנים בקניונים, עם הפירות היפים והצבעוניים, הקוראים לנו לקנות אותם בכמויות.

למרבה הצער, למרות התדמית הבריאה שיש לט"ו בשבט, גם הפירות היבשים לא תמיד מאוד בריאים. צריך לאכול מהם במידה. ממש במידה.

הפירות היבשים לא תמיד בריאים. צילום: שאטרסטוק

מהי השפעת תהליך ייבוש הפירות על רמת הסוכר?

מנהג ייבוש הפירות החל באירופה, במטרה לשמר פירות כשהם מחוץ לעונה. הייבוש מעלה את רמות הסוכר בפרי פי 5 ממצב הפרי המקורי. כך, שכמות הסוכר גבוהה מאוד - וזה עוד לפני שהיצרנים הוסיפו סוכר לפרי.

הפירות היבשים אמנם מכילים ערכים תזונתיים מסוימים, אולם אין מה להשוות בין הפרי הטרי לבין הפרי המיובש, מבחינת כמות הוויטמינים והמינרלים שכל אחד מהם מכיל.

בפרי טרי, הסוכר הטבעי מספק לגוף אנרגיה זמינה; אכילה מרובה של פירות יבשים מעלה את רמות הסוכר במהירות. הסוכר שהם מכילים הופך במהירות לשומן, ולכן רצוי, גם בט"ו בשבט, לאכול פירות טריים, התומכים בבריאות ובתהליכי ירידה במשקל.

מה בנוגע לפיצוחים הפופולריים בט"ו בשבט?

בתחום הפיצוחים הפופולריים בחג, כדאי לזכור שמדובר בשומן נקי מהצומח. לפיצוחים יש יתרונות בריאותיים: הם עוזרים במניעת מחלות לב - ותורמים להורדת כולסטרול.

אגוזי מלך מכילים כמות גבוהה של אומגה 3, שקדים עשירים בסידן, אגוזי ברזיל עשירים מאוד בסלניום, פיסטוקים עשירים באשלגן - ומסייעים לאיזון חומציות בגוף.

עם זאת, חשוב לקנות אגוזי מלך כשהם בקליפתם, מכיוון שאחרת הם מתחמצנים ומאבדים את יתרונותיהם הבריאותיים. רצוי לאכול אותם כשהם במצבם הטבעי - ולא כשהם קלויים, אז מוסיפים להם מלח שפוגע ביכולת הגוף לרדת במשקל. בנוסף, בתהליך הקלייה, חומצות השומן הבריאות הופכות למזיקות, בשל החימום שהן עוברות.

פירות יבשים בצבעים בוהקים מכילים צבעי מאכל. צילום: שאטרסטוק


מה בנוגע לצבעי מאכל בפירות היבשים?

ודאי שמתם לב לצבעים היפים של הפירות היבשים, המגיעים במגוון צבעים, כמו קולקציית קיץ מתחום ההלבשה: קיווי - ירוק נצנצים, שנראה כאילו יצא מתצוגת אופנה; דובדבנים - אדומים שמעולם לא ידעו שהם כאלה; אננס - בצהוב בוהק. הכל כל-כך צבעוני ויפה. 

כמובן שמדובר בצבעי מאכל, שנועדו לפתות אתכם לקנות עוד ועוד פירות יבשים, תחת מעטה בריאותי שקרי: צבעי המאכל נועדו לעשות ליצרנים חיים קלים יותר: הם מאריכים את חיי המדף של הפירות.

להזכירכם: צבעי המאכל הם ברובם תוצרים של תעשיית הנפט, הזפת והפחם, וגורמים לתופעות בריאותיות קשות - ובהן הפרעות קשב וריכוז, אלרגיות, כאבי ראש, הפרעות עיכול ועוד תופעות רבות ומגוונות שכולן מזיקות מאוד.

דוגמאות לצבעי מאכל שתוכלו למצוא בפירות היבשים:

E220 - גופרית דו חמצנית: לתיקון צבע הפרי, משמשת בתעשיית המזון להארכת חיי מדף, שימור, הלבנה וחיטוי של מזון. עלולה לגרום לאסתמה, קשיי נשימה ותופעות אלרגיות.

E905 - חומר זיגוג. שם נרדף: פרפין. פרפין הוא חומר משלשל המדכא ספיגת שומנים וכתוצאה מכך גם ספיגת ויטמינים מסיסים בשומן (A,D,E,K). יש חשד שקיים קשר בין פרפין לבין סרטן במערכת העיכול.

לסיכום: ההמלצה היא לצרוך פירות יבשים במתינות - ולזכור שלא מדובר במזון בריאות, אלא בממתק לכל דבר ועניין. העדיפו את הפירות האורגניים שגדלים ללא דישון וריסוס ומיובשים באופן טבעי, לעומת הפירות היבשים שמיובשים בעזרת צריבה בגופרית וכימיקלים נוספים. בחרו פירות ללא תוספת סוכר נוספת. אכלו אותם כקינוח - ולא כנשנוש בלתי פוסק. זה עלול לעלות לכם במשקל - בלי שתבינו למה.

ורד לוביץ' היא מאמנת לתזונה ואורח חיים בריא.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום