צבעי מאכל: אזעקת צבע אדום

(6)
לדרג

אחרי שתקראו את המאמר הזה, כבר לא תוכלו להכניס לפה גבינות צהובות, ספגטי, דגני בוקר, אבקות מרק, רטבים, גלידות, סוכריות, מסטיקים, מרציפן וריבות

מאת: ורד לוביץ'

כולנו מעדיפים את האוכל שלנו כשהוא מוגש לנו יפה, בצבע מחמיא ומפתה. מי שאחראים, בין היתר, על הסטיילינג של המזון שלנו, הם צבעי המאכל, שאולי מחמיאים לצורת המזון, אבל הרבה פחות ידידותיים לגוף שלנו. צבעי המאכל עוזרים לנו לקשר את טעם המזון למראה שלו - ובזכות חלקם, המזון שלנו כבר לא מתקלקל כל כך מהר.

צבעי מאכל (אילוסטרציה)
צבעי מאכל (אילוסטרציה)

מה המשמעות של מספרי E של צבעי המאכל?

הרבה כבר נכתב ונאמר על כל מספרי E שאנחנו מכירים מעטיפות המזון שלנו. לרובנו, אין מושג מה הם אומרים. למען האמת, אין זה הגיוני לדרוש מהצרכנים להבין את משמעותם. עם זאת, כדאי לדעת שלמרות שעברו בדיקות ואישורים לשימוש במזון, שימוש לא נכון בצבעי מאכל מהווה גורם סיכון.

בנוסף, הבדיקות נעשו על חומרים בודדים, ללא בדיקת השפעות השילובים על בריאות האדם, או בדיקה לאורך זמן. זו הסיבה שחלקם נחשבים רק כחשודים כמסרטנים ולא כמסרטנים.

מה הפגיעות העלולות להיגרם על ידי צבעי מאכל?

בעיות הבריאות שצבעי מאכל עלולים לגרום: פגיעה בנוירו-טרנסמיטורים במערכת העצבים, היפראקטיביות, הפרעות קשב וריכוז, אלרגיות, אסתמה, כאבי ראש, גידולים שונים, בין היתר בבלוטת הלימפה ובלוטת התריס, ראיה מטושטשת, בעיות עיכול, כאבי בטן והפרעות נשימה.
מצורפת רשימה של כמה מצבעי המאכל המזיקים הנמצאים ברבים מהמזונות המעובדים שאנחנו אוכלים.

ההמלצה שלי: כן, אנחנו חיים בעולם מתועש. נכון, אי אפשר להימנע מכך לגמרי. עם זאת, במקרה שסבתא שלך לא היתה מזהה את מה שאת/ה מתכוונים לאכול, כנראה שכדאי לוותר!

אילו סוגים של צבעי מאכל קיימים?

טבעיים: אל תתנו למילה "טבעיים" לבלבל אתכם. חלקם מסוכנים ביותר, כפי שניתן לראות ברשימה למטה.

מלאכותיים: שמכילים בתוכם צבעי אזו המגיעים מתעשיית הטקסטיל ומכילים בנזן, מתיל בנזן, נפתלין, קסילן ועוד וצבעי זפת ופחם.

מצורפת רשימת סוגי צבעי מאכל:

טבעיים:

E100 - כורכום , צהוב
E101 - ריבופלבין (B2), צהוב
E120 - קרמין, צבע ארגמן, מופק מחרק. לעתים גורם לאלרגיה לילדים.
E140 - כלורופיל, ירוק, מתפרק מהר ולא יציב ולכן בתעשייה פחות אוהבים אותו.
E141 - כלורופיל שהוצא ממנו המגנזיום והוכנסה נחושת כדי שיהיה יציב יותר. חשוד כמסרטן.
E150 - קרמל, סוכר שרוף חלקית. לא בריא, חשוד כמסרטן.
E160A - אלפא בטא (צהוב) וגמא קרוטן (ירוקים)
E160B - אנטו , צבע של הגבינות הצהובות, יקר יותר.
E160C - אדום, מופק מפפריקה.
E162 - בטאנין, מופק מסלק.
E163 - מופק מכרוב סגול.
E170 - מופק מצבע גיר, שמים בדרך כלל בארטיק אננס.
E171 - טטניום די אוקסיד.
E172 - צבעי חלודה, צבעי אדום חום. אסור לשימוש בחלק מהמדינות. חוקי בישראל
E173 - אלומיניום , צבע כסף, מצטבר בתאי עצב ומהווה אחד מהסממנים של אלצהיימר
E174 - כסף, פוגע בכליות - נמצא לא מעט במוצרים לילדים כמו קישוטים לעוגות וכו'

מלאכותיים:

צבעי אזו: הגיעו מתעשיית הטקסטיל , עמידים, חשודים כמסרטנים. צהוב וורוד המסוכנים ביותר:

E102 טרטרזין - כתום, צהוב פוגע במערכת העצבים, הפרעות קשב וריכוז , אלרגיות ואסתמה; גידולים סרטנים בבלוטת התריס והלימפה.

נמצא באטריות, ספגטי, מקרוני, דגני בוקר, אבקות מרק, רטבים, גלידות, סוכריות, מסטיקים, מרציפן, ריבות, יוגורט, חרדל.

E110 - סנסט ילו - גידולים סרטניים בעיקר בכליות.
E122 - אזו רובין - צבע אדום מסוכן לנוטלי אספירין
E124 - פונסו - צבע אדום, מוסיפים לסלמון בדרך כלל, ולהרבה חלבונים מהצומח.
E127 - ארטרוצין - צבע אדום, גורם ליתר פעילות בלוטת התריס, פגיעה בכלי דם, נמצא בשימורי פירות (דובדבנים)
E129 אלורה - צבע אדום, נמצא בבשר.

צבעי זפת פחם: כל הצבעים מתעשיית הדלקים, זיתים מושחרים למשל: סגול, כחול כהה.

E132 אנדיגו - גידולים במוח. תחליפי אוכמניות, דגני בוקר לילדים

E133 ברליין בלו כחול. רעל נטו. נמצא במוצרי ילדים.

זוהי כמובן רשימה חלקית ביותר של צבעי מאכל פופולריים מאד במזונות שלנו. ניתן למצוא את הרשימה במלאה באתר משרד הבריאות.

ורד לוביץ' היא מאמנת לתזונה טבעית ואורח חיים בריא.

בואו לדבר על זה בפורום תזונה טבעית.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום