מחלות עור: לראות את האור

(0)
לדרג

מחלות עור עלולות להיות מטרד כואב, מביך ובלתי אסתטי. כיצד ניתן לטפל באקנה, יבלות, אקזמה או פסוריאזיס? הכנו עבורכם מדריך מקיף: כתוב בעור

מאת: פרופ' ארנון כהן

עוד בנושא: רפואת עור

העור של גופנו הוא המעטפת החיצונית של הגוף. לעור יש מספר תפקידים חשובים: הוא מווסת את כמות הנוזלים ואת טמפרטורת הגוף, מונע חדירה של מיקרו-אנזימים לגוף, מגן מפני קרינה אולטרה סגולה ודואג לסינתזה של ויטמין D.

העור מורכב משלוש שכבות: אפידרמיס, דרמיס והיפודרמיס, כאשר בכל אחת משכבות העור מופיעות מחלות אחרות. מבין מחלות העור השכיחות באוכלוסיה ניתן למצוא אקנה, יבלות ויראליות, אקזמה ופסוריאזיס.

בעיות עור (אילוסטרציה)
בעיות עור (אילוסטרציה)

כיצד ניתן לטפל באקנה? האם היא מופיעה גם אצל מבוגרים, לא רק אצל מתבגרים?

אקנה מופיעה בעיקר אצל מתבגרים, אולם יכולה להופיע גם בקרב מבוגרים. האקנה נגרמת כתוצאה מהפרשה מוגברת מבלוטות החלב, מזיהום חיידקי, מהשפעות הורמונליות ומשינוי במבנה זקיק השערה. הסיבות להופעת או החמרת אקנה הן רבות, החל משימוש בתרופות כמו סטרואידים, מתח נפשי ופעילות הורמונאלית, כמו בתקופת המחזור החודשי או בתקופת ההתבגרות.

במקרים מסוימים תזונה כמו מוצרי חלב או מוצרים עשירים בסוכר עשויה להחמיר את האקנה.

הטיפול באקנה הוא טיפול מקומי, בכדורים, או במנורות. טיפול מקומי מתבצע באמצעות בנזואיל פראוקסיד, תכשירים רטינואידים (למשל, אדאפרין - (Adaferine, אנטיביוטיקה מקומית, או תכשירים משולבים (למשל, דואק - Duac). אצל אנשים שאינם מגיבים לכדורים או לטיפול מקומי, ניתן לטפל באמצעות טיפולים באור כחול ובאור אדום. באמצעות טיפול נכון, שיעורי הריפוי באקנה גבוהים. אנשים שאינם מקבלים טיפול באקנה בזמן, עשויים לסבול בעתיד מצלקות בעור, שאינן ניתנות לטיפול.

כיצד מטפלים ביבלות? האם יבלות עשויות להופיע בעוד מקומות, חוץ מאשר ברגליים?

יבלות ויראליות על העור מהוות מחלה שכיחה באוכלוסייה, הנגרמת עקב נגיף הפפילומה האנושי. יבלות מופיעות בעיקר אצל ילדים ומתבגרים, אך יכולות להופיע גם אצל מבוגרים.

במרבית המקרים, היבלות הוויראליות מתפתחות על הידיים והרגליים, אולם הן עשויות להופיע גם בפנים או במקומות אחרים בגוף. מדובר במחלה מדבקת, כאשר יבלת אחת עשויה להדביק אזורים נוספים בגוף ולגרום בהם להיווצרות יבלות ויראליות.

הטיפול ביבלות הוויראליות הינו תרופתי, או באמצעות צריבה בחנקן נוזלי. הטיפול התרופתי מבוצע באמצעות תכשירים שונים, דוגמת ורומל ((Verrumal, אותו מורחים 3 פעמים ביום על היבלת ומקפידים לקלף את השכבה הקודמת לפני כל מריחה. תכשירים נוספים שיש כיום לטיפול ביבלות מכילים תמיסת פלואורו אורציל וחומצה סליצילית. לטיפול ביבלות קטנות ניתן להשתמש בתכשירים בשם ורוציד או ורומל שיש בהם תמיסת פלואורו אורציל וחומצה סליצילית.

אם התכשירים לא עוזרים, ניתן לצרוב את היבלת עם חנקן נוזלי או לטפל בה באמצעות לייזר.

ממה נגרמת אקזמה? עד כמה יש בה מרכיב תורשתי?

אקזמה היא מחלה דלקתית הנגרמת עקב פעילות מוגברת של מערכת החיסון. המחלה יכולה להופיע בכל מקום בעור, אך ניתן לראותה בעיקר בידיים, ברגליים ובפנים. חשיפה לחומרים מסוימים, כמו כימיקלים או ניקל, עלולה גם היא לגרום לאקזמה, דבר המעלה את הסיכון למחלה בקרב עובדים שחשופים לחומרים אלה, כמו עובדים במוסך או עובדי בניין.

בקרב נשים צעירות המטפלות בילדים, עשויה להופיע תופעה המכונה "אקזמה של עקרות בית", מאחר והיא נגרמת בשל שימוש תכוף בחומרי ניקוי.

אקזמה מתבטאת בעור באודם, גרד וקשקשת. הטיפול השכיח הינו באמצעות סטרואידים מקומיים ולעיתים יש צורך בטיפול תרופתי בכדורים (טוקטינו - Toctino), המתאימים לחולים שהסטרואידים לא עוזרים להם. על רשימת התכשירים שמטפלים באקזמה נמנים: לנקורט - משחה שמכילה סטרואידים ומומלצת לטיפול במקרים קלים. כאשר קיים יובש בעור ניתן לטפל בתכשיר בשם קלינרל המבוסס על מינרלים מים המלח ו-- X-sema משחה להקלה על גירודים ואודם בעור.

כיצד ניתן לטפל בפסוריאזיס? האם חייבים לטפל בסטרואידים?

פסוריאזיס היא מחלה כרונית המופיעה אצל כ-2% מהאוכלוסייה. פסוריאזיס יכולה להופיע בכל הגילאים, אך בעיקר בשנות ה-20 או ה-50 ולעיתים רחוקות יותר גם בקרב תינוקות וקשישים. המחלה נגרמת כתוצאה מפעילות יתר של מערכת החיסון, כאשר הגורם החיצוני אינו ידוע.

פסוריאזיס מתבטאת בהופעה של רבדים אדומים על העור עם קשקשת, באזורים שונים בגוף: ברכיים, מרפקים, ידיים, רגליים, חזה, גב, בטן, קרקפת, טבור ואף באיברי המין. בחלק מהמקרים המחלה מופיעה רק בכפות הידיים והרגליים, או רק בבתי השחי ובמפשעות. אצל תינוקות, הפסוריאזיס יכול להופיע לראשונה כדלקת חיתולים קשה שאינה מגיבה לטיפול.

כשליש מחולי הפסוריאזיס סובלים גם מדלקת מפרקים, המתבטאות בכאבים ובנפיחות בפרקים, ואצל חלק מהחולים נפגעות גם הציפורניים ומאבדות מצורתן החלקה. חולי פסוריאזיס צריכים לשים לב האם קיימת נפיחות באחד המפרקים או קושי בכיפוף הגב, כדי לשלול אפשרות של התפתחות דלקת מפרקים.

לא ניתן לרפא פסוריאזיס, אולם אפשר להקל על המחלה דרך שיפור וטיפול בסימפטומים, באמצעות טיפול מקומי, טיפול בים המלח, פוטותרפיה, כדורים או זריקות. הטיפולים הבולטים הם תכשירים עם סטרואידים או חומצה סליצילית שמורידה את הקשקשים מהעור. בין התכשירים שיש כיום בשוק לטיפול בפסוריאזיס, ניתן למצוא את האטופיקלייר והדרמקול.

כמו כן, שימוש בתכשיר בשם קסמיול ((Xamiol מסייע בפעולה נגד תהליכים דלקתיים אצל חולי פסוריאזיס ושימוש בתכשיר טבעי בשם פסור-וי ((Psor-V, שהינו תערובת טבעית של שמני זרעים וצמחי מרפא המיועדת להקלה ולשיפור בתסמיני הפסוריאזיס. מחקר קליני שנערך בישראל על-ידי קבוצת רופאים, מצא כי שימוש בתכשיר טבעי זה, סייע לשפר משמעותית את מצב הגרד, להפחית את האודם והקשקשים ולהפחית מהחולה את הצורך בשימוש בסטרואידים ותרופות נוספות.

פרופ' ארנון כהן הוא מומחה ברפואת עור ומין, מנהל שירות העור, מחוז דרום, שירותי בריאות כללית

בואו לדבר על זה בפורום עור ומין.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום