ארוחה משפחתית: בריאות בבית

(0)
לדרג

תשכחו משנושים מול הטלוויזיה: ארוחה משותפת מקנה הרגלי אכילה נכונים ומובילה לתזונה בריאה ומשקל תקין. מדריך תזונה מיוחד לכבוד יום המשפחה

מאת: רקפת אריאלי

יום המשפחה, שחל השנה בסוף ינואר, הוא הזדמנות מצוינת להיזכר כמה חשוב, טוב ואפילו נעים להתיישב יחד כל המשפחה ולאכול את ארוחת הערב.

אכילה נכונה היא תהליך של למידה המתחיל כבר בינקות ונמשך לאורך כל החיים, דרך גיל הילדות וההתבגרות ועד הקמת המשפחה. בני המשפחה משפיעים מאוד זה על זה בתהליך האכילה, הן בהעדפות המזון שלהם והן בהתנהגות במהלך האכילה עצמה. השפעה זו חזקה במיוחד בקשר שבין הורים לילדים. אם נציע לילדינו מגוון של אוכל בריא, מזין וטעים ונהפוך את זמן הארוחה לזמן משפחתי, נוכל ליצור קשר חיובי בין הילד לבין המזון, לפתח אצלו הרגלי אכילה נכונים ולתרום לגדילה ולהתפתחות תקינות.

ארוחה משפחתית (אילוסטרציה)
ארוחה משפחתית (אילוסטרציה)

האם נכון שיש קשר בין ארוחות משפחתיות לבין שמירה על משקל תקין?

מחקר שנערך בקרב 180 אלף בני 17-3 מצא כי בקרב ילדים ובני נוער שאוכלים לפחות שלוש ארוחות משפחתיות בשבוע, הסיכון לעודף משקל יורד ב-12%, הסיכון לצריכת מזון לא בריא יורד ב-20% והסיכון לאכילה מופרעת יורד ב-35%. מצד שני, הסיכוי לאכילת מזונות בריאים עולה ב-24%.

המחקר העלה כי קיומן של ארוחות משפחתיות מקדם את בריאות בני הבית במספר מישורים: הארוחות המשפחתיות מעלות את הסיכוי לתפריט איכותי, מאוזן ומגוון, ומפחיתות את צריכת המזונות הלא בריאים. נוכחותם של ההורים בארוחת הערב הובילה גם לאכילת פירות, ירקות ומוצרי חלב רבים יותר, וכן הפחיתה את הדילוג על ארוחת הבוקר.

מה הקשר בין תזונה לבין בריאות והרגלי למידה?

ישנו קשר מדעי מוכח וידוע בין תזונת הילד לבין מיצוי פוטנציאל הגדילה וההתפתחות שלו, וכן בין תזונה לבין בריאות ולמידה. חינוך לתזונה נבונה בגיל הילדות הוא המפתח לשמירה על אורח חיים בריא בגיל מבוגר. לכן ישנה חשיבות מכרעת לכמות, לאיכות ולתזמון הארוחות.

סקרים שנערכו בארץ ובדקו את תזונת הילדים מצאו כי ישנה נטייה לצרוך כמות רבה של שומן, שומן רווי, מלח וסוכר, ופחות דגנים מלאים, ירקות ופירות. בעקבות הרגלים אלו, ישנה עלייה בשיעורי ההשמנה ובתחלואות הנלוות להשמנה.

אחת הסיבות לכך שילדים צורכים כיום פחות מזון איכותי היא היעלמות הארוחות המשפחתיות מסדר היום. בבוקר, חוסר הזמן ושעות העבודה השונות מובילים לכך שבני המשפחה אינם יכולים לשבת לאכול יחד, אף שעלינו לצרוך 20% מהאנרגיה היומית שלנו בארוחה החשובה הזו. בשעת הצהריים, שבה עלינו לצרוך 33% מהאנרגיה היומית, נמצאים ההורים לרוב במקום העבודה, והילדים מגיעים בשעות שונות מהמסגרות.

14% מהאנרגיה היומית צריכה להגיע מארוחות הביניים, בשעות עשר בבוקר וארבע אחר הצהריים, וארוחת הערב היא אם כן הזמן האידיאלי לשבת יחד לארוחה משפחתית.

איך תפתחו במסורת של ארוחה משפחתית בשעות הערב?

קודם כל, אכלו רק ליד השולחן. פעילויות שונות מסיחות את הדעת מן האכילה עצמה, וגורמות לאכילת כמויות גדולות מן המתוכנן. תהליך השובע מושפע לא רק מהבטן אלא גם מהעיניים, ולכן עלינו להתרכז בארוחה.

חשוב שההורים יהוו דוגמה אישית לילדיהם. ישנם הורים שדואגים אמנם לתזונה בריאה לילדיהם, אך לא דואגים לעצמם. זכרו שהילדים צופים בכם כל הזמן ומחקים את מעשיכם. שבו יחד עם הילדים וצרכו מגוון מזונות. כבו את מסכי הטלוויזיה, הטלפונים והטאבלטים. ילדים במשפחות שצופות בטלוויזיה בזמן האכילה יאכלו פחות פירות וירקות ויותר פיצות, חטיפים ומשקאות ממותקים, לעתים בעקבות הפרסומות.

ההורים משחקים תפקיד מרכזי בתזונת הילדים, ועליהם לדאוג למזון בריא ומגוון, לא מעובד, דל בשומן, במלח ובסוכר. הכינו לילדיכם ארוחת ערב מאוזנת המכילה מקור חלבונים (ביצים או טונה), חלב ומוצריו (גבינה ויוגורט) העשירים בסידן שחיוני להתפתחות העצמות והשיניים, דגנים מלאים כמו לחם מחיטה מלאה, קטניות וכמובן ירקות.

שלוש ארוחות משפחתיות בשבוע לפחות יכולות להעשיר את תזונתם של ילדיכם, להקנות להם הרגלי אכילה נכונים ובעיקר, לגבש את המשפחה.

הכותבת היא דיאטנית קלינית וספורט, המרכז לרפואת ספורט "הדסה אופטימל"

בואו לדבר על זה בפורום דיאטה, תזונה והשמנה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום