צליאק - סיכון לטרשת עורקים

(0)
לדרג

ממחקר חדש עולה כי מחלת הצליאק מעלה את הסיכון לטרשת עורקים מוקדמת. הימנעות מגלוטן לאורך זמן עשויה להביא להפחתת הסיכון

מאת: ד"ר עמית עקירוב

מבוגרים החולים בצליאק נתונים בסיכון לטרשת עורקים מוקדמת, כך עולה ממחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת Alimentary Pharmacology & Therapeutics. החדשות הטובות הן שהימנעות מגלוטן וחזרה למראה רירית תקין עשויות להביא להפחתת הסיכון.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי התקדמות מואצת של טרשת עורקים וסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם קשורים במחלות הפוגעות במערכת החיסון, אך אין נתונים רבים באשר למחלת צליאק. במסגרת המחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון סימנים לסיכון לטרשת עורקים ב-20 מבוגרים בעת אבחון מחלת הצליאק, וגם ולאחר 6-8 חודשי דיאטה נטולת-גלוטן לאחר החלמה של הרירית.

החוקרים בחנו את ריכוז כולסטרול, HDL ו-LDL, טריגליצרידים (שומנים בדם), ומדדים ביוכימיים שונים. המשתתפים עברו בדיקת אולטרה-סאונד של עורקי התרדמה בעת האבחון ולאחר הפסקת צריכת מזון המכיל גלוטן. 22 אנשי צוות רפואי בבית החולים שימשו כביקורות תואמות להערכת תפקוד כלי הדם.

בתחילת המחקר, ריכוז ערכי HDL וערכי כולסטרול היו בטווח התקין, בעוד שריכוז LDL היה מעט מוגבר; החוקרים זיהו קשר בין דיאטה נטולת גלוטן לעלייה בערכי כולסטרול כולל וערכי HDL ושיפור משמעותי ביחס בין ערכי כולסטרול וערכי HDL. בנוסף נצפתה ירידה בחלבון מגיב C, חלבון שנוכחותו בפלזמת הדם עולה במצב של דלקת. מדדי בדיקת אולטרה-סאונד של עורקי התרדמה השתפרו גם הם. מכאן שהימנעות מחשיפה לגלוטן עוזרת להפחית את הסיכון לטרשת עורקים בקרב חולי צליאק.

בואו לדבר על זה בפורום צליאק וקרוהן.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום