פסח: לעכל את החג

(0)
לדרג

הארוחות הדשנות של חג האביב גורמות לעתים לאי נוחות ולבעיות עיכול שונות. לפניכם מבחר טיפים שיעזרו לכם ולבטן לעבור את החג בשלום. צרכנות רפואית

מאת: מערכת zap doctors

שמחה רבה, אביב הגיע פסח בא? חג המצות הופך לעתים לחג הצרות, כשלא נוח בבטן ואחרי כל ארוחה משפחתית דשנה מתמודדים עם בעיות עיכול.

ארוחות החג משופעות במאכלים עתירי שומן, בשר, מצות, אלכוהול וקינוחים, וגורמות למרבה הצער לבעיות רבות - עצירויות, כאבי בטן, תחושת מלאות, נפיחות, גזים וצרבות. לחלקנו קיבה רגישה המועדת לפורענות, כך שגם כשיש שינוי קל בתפריט הרגיל - מרגישים את זה בבטן. עם תום שבוע ה"חגיגות" נוספת למועקות אלו עוד ספחת מכבידה - כמה קילוגרמים מיותרים שנוספו למשקלנו.

מה נשתנה הפסח הזה?

המצות הן הסיבה העיקריות לבעיות העיכול - המצות יבשות ועניות בסיבים והן נוטות לספוח נוזלים בקיבה ובכך לגרום לעצירות. שלא כמו הלחם, המצות עתירות קלוריות ואינן משביעות, עובדה המגבירה את המוטיבציה לאכול מהן בלי די.

אז מה עושים?

מומלץ לאכול מצות מקמח מלא או מקמח כוסמין או שיפון. תוספת הסיבים שבהן יתרמו להגברת תחושת השובע.

לפני הארוחה מומלץ לשתות 2 כוסות מים. על ידי זאת נחוש תחושת מלאות ונפחית את הלהיטות שלנו להפריז באכילה.

יש להימנע מאכילה מופרזת של מצות. מומלץ שלא לאכול יותר ממצה אחת בארוחה. לאוכלי קטניות מומלץ להחליף את המצה במנת פחמימה מזינה יותר כמו אורז מקמח מלא (העתיר סיבים תזונתיים), עדשים, שעועית, גרגירי חומוס.

איכלו ארוחות מאוזנות; לצד המצה או מנת הפחמימה הוסיפו סלט ירקות טרי ותוספת חלבון: גבינה רזה (עד 5%), דג או מנת בשר דל שומן (כגון חזה עוף).

הוסיפו כף שמן זית ולימון לסלט. השמן הוא חומר סיכה טבעי המסייע לפעילות התקינה של המעי. הלימון, בשל חומציותו, משפר את התנועה של המעיים ומפחית הסיכון
לעצירות.

איכלו פירות וירקות בין הארוחות. פירות וירקות עשירים בנוזלים ובסיבים תזונתיים, התורמים לפעילות עיכול תקינה. הפירות מהווים תחליף טעים לקינוחים עתירי קלורוית.

לסובלים מעצירות קשה, פירות יבשים דוגמת שזיפים, עשויים לסייע.

איכלו מוצרי יוגורט עשירים בחיידקים פרוביוטיים. חיידקים אלו שומרים על בריאות הפלורה במעי ומסייעים לעיכול תקין.

לאוכלי קטניות מומלץ לצרוך 1-2 כפות זרעי פשתן טחונים העשירים בסיבים תזונתיים וחומצות שומן חיוניות. ניתן להוסיף כף זרעים ליוגורט או לסלט.

הפחיתו בקינוחים, במוצרים מטוגנים ועתירי שומן. לא רק שהם מעלים במשקל, הם גם עלולים לגרום לתחושת נפיחות. לסובלים מצרבות מומלץ להימנע מהם.

המעיטו בשתיית אלכוהול ומשקאות מוגזים. משקאות אלו נוטים לגרום לצרבות.

שתו כוס אות או שתיים של חליטת תה מתערובת של עלי קמומיל, שומר ומנטה בתום הארוחה תסייע בהפגת גזים, הפחתת כאבי בטן והרגעת מערכת העיכול.

כשכבד בבטן

אם כבר נגזר עלינו (החמות לוחצת וכו') וחטאנו בארוחה דשנה, אפשר למזער נזקים. יש לקום להתהלך כמה שיותר על מנת להפחית את תחושת הכובד ולעודד פעולת העיכול.

ואם בכל זאת העיניים נעצמות ונכנסתם למצב רוח בטלני, היכנסו לבית הטבע או בית המרקחת הקרוב, ריכשו תמצית עתיקת יומין בשם שווידן ביטר, ערבבו כפית אחת מתוכה בחצי כוס מים ושתו לרוויה. את תחושת המלאות תחליף חיש קל הרגשה של הקלה וקלילות. חג שמח וכשר!

בואו לדבר על זה בפורום תרופות ורוקחות.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום