בלוטת רוק נפוחה, יובש בפה ובעיניים

דיון מתוך פורום  שיקום הפה וכירורגיית פה ולסתות

12/11/2016 | 19:31 | מאת: דקלה

שלום רב דר', ילדה בת 6. החלה נפיחות בבלוטת רוק תת לסטית צד שמאל. לאחר מכן החל חום עד 39.5, התנפחו בלוטות רוק נוספות - תת לסטית צד ימין וכן תחת הלשון, עפעפיים החלו להתנפח ולהאדים ואחכ נמצא יובש משמעותי בפה ובעיניים. לאחר מס' ימים חלה הטבה בכל הפרמטרים אך נותר: בלוטת רוק תת לסטית שמאל עדיין מעט נפוחה והנפיחות אינה נראית במגמת ירידה על אף ששאר הבלוטות ירדו כמעט לחלוטין. נותר יובש בעיניים ובפה. באולטרסאונד צוואר נמצאו בלוטות הרוק המוגדלות כאמור מעלה, בלוטות לימפה מעט מוגדלות כמגיבות, ולא נמצאה חסימה עקב אבנים בצינורות. בדיקות דם בעת המחלה הראו מדדי דלקת גבוהים וכן עמילאז גבוה שלאחר מכן היה במגמת ירידה. נלקחו בדיקות לשיוגרן. שבוע וחצי לאחר ההטבה במצב כמתואר מעלה, שוב חום עד 39.5 אודה מאד לעצתך: 1. האם לאור העליה החוזרת בחום יתכן שמדובר בחיידק כלשהו באזור הבלוטות? איזו בדיקה כדאי לעשות כדי לברר שהרי יתכן שיש לטפל באנטיביוטיקה. 2. האם יתכן קשר בין יובש בעיניים ליובש בפה מלבד שיוגרן? תודה רבה

14/11/2016 | 21:29 | מאת: ד"ר הילה קליין

דקלה שלום תסמונת עש שיוגרן איננה נפוצה כלל בגיל 6 . ולא מופיעה עם סימני דלקת וחום. עליה בעמילאז מרמזת על נפיחות בבלוטת רוק הפרוטיד ( זו שע"י האוזן ומתנפחת כאשר ישנה חזרת mumps ) ולא הבלוטה התת לסתית . ישנה האפשרות שבדיקת הUS לא זיהתה את הבלוטה הנכונה. אופציה נוספת היא שמדובר בזיהום ויראלי או חיידקי אחר. מומלץ להתייעץ עם מומחה /ית פה ולסת או אאג שמתמחים בבעיות חסימתיות של בלוטות הרוק. במידת הצורך ייעוץ מומחה לזיהומים. בברכה, ד"ר הילה קליין מומחית בכירורגית פה ולסת

28/11/2016 | 21:20 | מאת: דקלה

תודה רבה דר' קליין על תשובתך. כעת נותרו הבלוטות התת-לסטיות מוגדלות ונוקשות ואולטרסאונד מצביע על כך שהן מודלקות. בעקרון, מה עושים במצבים כאלה במגמה לטפל בדלקת ולהוריד את נפיחות ונוקשות הבלוטות? אנטיביוטיקה לא עזרה בנושא ולכן החשד הוא כי לא מדובר בדלקת חיידקית. נאמר לנו שיתכן ויהיה צורך בשטיפת הבלוטות והחדרת סטרואידים מקומית. האם זו אכן דרך הטיפול המומלצת? האם ישנן אפשרויות נוספות שאינן דורשות התערבות ניתוחית הכוללת הרדמה מלאה? תודה רבה, דקלה

מנהל פורום שיקום הפה וכירורגיית פה ולסתות