אגרגציה לקויה לאפינפרין

דיון מתוך פורום  המטולוגיה

22/05/2015 | 17:57 | מאת: אילנה

דר שלום אני בת 58 בריאה בד"כ. ידוע על טרומבוציטופניה קלה מזה לפחות 20 שנים, ערכים נעים סביב 100-130K די יציבים בשנים האחרונות. בנוסף גם לויקופניה קלה סביב 3-4 אלף- יציבה. גם ל-3 ילדי יש נטייה לטרומבוציטופניה קלה.(ערכים סביב 120-150). לא סבלתי מארועי דימום חריגים במהלך השנים. בלידת תאומים קיבלתי מנת דם יחידה, ולידה שנייה בקיסרי ללא דימום חריג. כמו כן ללא דמם וסתי כבד. עברתי בזמנו את הבירור הבסיסי -כולל משטח דם, סרולוגיה וכו' ללא ממצאים חריגים, והוחלט לא לבצע ביופסית מח עצם, בשל ערכים יציבים במעקב. לפני מס' חודשים סבלתי מדימום ממושך לאחר עקירת שיניים (נמשך יום וחצי), ולארחונה גם דימום שנמשך כיממה לאחר חתך יחסית שטחי באצבע. הופנתי לבדיקות נוספות, נאמר לי כי הטרובמוציטופניה הקלה יחסית אינה מהווה הסבר טוב לנטייה לדמם ממושך. הייתי רוצה לקבל הסבר אם יש הסבר בתוצאות הנ"ל לארועים אלו. בספירת הדם עכשווית יש טרומבוציטופניה קלה (124 אלף), MPV - 13. תפקודי קרישה - PT, PTT , פיברינוגן (262) תקינים. פקטור 8 תקין - 140%. (הנורמה בין 65-165%) פקטור פון ויליברנד = מעט מוגבר - 182% (הנורמהבין 60-160%) ריסטוצטין קופקטור- מעל 120% מבחני אגרגציה: אגרגציה תקינה עם קולגן, ריסטוצטין, ו-ADP - כולם כ- 80% (נורמה בין 70 ל- 100%) רק אגרגציה עם אפינפרין יצאה מעט חריגה - 55% (נורמה בין 70 ל-100%). -האם יש משמעות קלינית לארגציה לא תקינה רק על אפינפרין שיכולה להסביר ארועי דמם? - פקטור פון ויליברנד מעט מוגבר - משמעות כלשהי? - האם לדעתך נדרש בירור נוסף או שאין בכך צורך (זמן דימום?). תודה רבה.

השילוב בין טרומבוציטופניה קלה כרונית, אגרגציה מעט לקויה עם אפינפרין ונטייה מסוימת לדמם יכול לרמוז על בעיה בתפקוד הטרומבוציטים. אין צורך בביצוע זמן דימום, זו בדיקה לא רלוונטית. הסתכלות על משטח דם ע"י המטולוג מומחה לקרישה יכולה לסייע באבחנה. ממליצה להתייעץ עם המטולוג לפני ביצוע פרוצדורות ולהימנע מנטילת תרופות המחמירות דימום כמו מדללי דם ותרופות נוגדות דלקת.

מנהל פורום המטולוגיה