המוגלובין וסטורציה

דיון מתוך פורום  הרדמה, רפואה סב-ניתוחית ורפואת כאב

11/09/2014 | 23:57 | מאת: גל

שלום מה המשמעות של ערכי ההמוגלובין? מאיזו רמה זה בעייתי? מאיזה רמה זה מסוכן? ולאיזה רמה זה צריך לרדת בשביל שיחייב מתן מנת דם? ומה ההבדל בין מדידת ההמוגלובין הרגיל בספירת דם, לבין ערכי טוטאל המוגלובין שנמדד בבדיקת אסטרופ? האם זה אותם נתונים? ושאלה אחרונה, קראתי על כך שכאשר יש המוגלובין נמוך, מדידות הסטורציה לא משקפות את רמת החמצן בדם: " רמת ההמוגלובין בדם: אם רמת ההמוגלובין נמוכה, הסטורציה יכולה להיות תקינה למרות שכמות החמצן בדם נמוכה." האם זה אכן כך? אם כן מה הערך של מדידות סיטורציה אצל חולים כשבין השאר סובלים מהמגלובין נמוך? לילה טוב

15/09/2014 | 10:26 | מאת: פרופ' אידלמן ליאוניד

שלום רב, המוגלובין הינו חלבון הנמצא בכדוריות האדומות ותפקידו לקשור את החמצן בריאות ולהביא אותו לרקמות. מצב בו ערכי ההמוגלובין הם פחות מ-12-13 גרם/אחוז נקרא אנמיה. אך, בערכים האלה הרקמות עדיין לא סובלות מחוסר אספקת חמצן. החלטה על מתן דם במטרה להעלות את ערכי ההמוגלובין מתקבלת על פי מצבו של החולה. כמעט לא קיימים מצבים בהם יש צורך במתן דם אם ההמוגלובין יותר מ-10 גרם/אחוז. מאידך, כמעט תמיד יש צורך במתן דם כשההמוגלובין פחות מ-7 גרם/אחוז. מדידה באמצעות מכשיר אסטרופ בדרך כלל משקפת את רמת ההמוגלובין באופן אמין. סטורציה (ריווי חמצן) משקפת את אחוז ההמוגלובין הקשור לחמצן. כדי לספק חמצן לרקמות יש משמעות הן לכמות ההמוגלובין והן לסטורציה. בערכי המוגלובין נמוכים מאוד לא מספיק שהסטורציה הנמדדת גבוהה יחסית. בברכה, ד"ר ליאוניד אידלמן מנהל מחלקת הרדמה

מנהלי פורום הרדמה, רפואה סב-ניתוחית ורפואת כאב