שיטה לאבחון זכרון מדומה

דיון מתוך פורום  טראומה והלם-קרב

23/11/2014 | 02:45 | מאת: קרין

לד"ר גרין שלום, לאחרונה ספרה לי בתי שהיא עברה תקיפה מינית בגיל שלוש וחצי. לאחר הזעזוע העמוק, בשיחה איתה היא העלתה פעם את האפשרות שאולי זה לא באמת קרה לה. לאחר מכן, היא התחזקה בדעתה ואמרה שזה בוודאות קרה לה. וזה היה ארוע מאד קשה. שאלתי, האם קיימת אפשרות שמדובר בזכרון מדומה? ובמידה וכן, האם קיימת דרך לאבחן שמדובר בזכרון מדומה?

שלום קרין, המושג 'זיכרון מדומה' נובע מן העובדה שהזיכרון האנושי אינו מידע מדויק וחד-משמעי, והוא גמיש ומשתנה כל הזמן. תחושת הטראומה היא תחושה אמיתית, אך הזיכרון של הטראומה אינו מעיד שכל הפרטים מדויקים. אצל כל בני-האדם הזיכרון גמיש ומשתנה. אצל נפגעי טראומה אחד הסימפטומים הוא פגיעה קשה בזיכרון. הגישה הפסיכואנליטית מבוסס על ההנחה של פרויד שקיימים זיכרונות מודחקים שבאמצעותם אפשר לשחזר את הטראומה. להנחה זו אין אישוש מדעי, למרות שמטפלים רבים מאמינים בה. אין כל צורך לאבחן את הזיכרון של בתך. חשוב יותר להכיר בתחושת הטראומה שלה, לתמוך בה ולחזק אותה ולעזור לה לשקם את האמון שלה בסובבים אותה. שחזור של הטראומה ועיסוק במה שקרה בגיל שלוש וחצי אינו בריא, והוא עשוי רק להחמיר את הסימפטומים הפוסט-טראומטיים שלה. בברכה, ד"ר דרור גרין

30/11/2014 | 18:34 | מאת: קרין

תודה על ההתייחסות. אני שאלתי את השאלה משום שלטענתה, מי שניצל אותה מינית הינו בן משפחה. ויש השלכות למעשה הנורא גם היום בהווה...

מנהל פורום טראומה והלם-קרב