רצון לחזור לחיתולים עקב פחד ממוות

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

30/07/2014 | 01:37 | מאת: אמילי9

בתי בת 5 וחצי. בגיל שלוש נגמלה מחיתולים. מגיל שנתיים התחילה להתעניין בנושא המוות. היא ילדה חכמה וחרדתית מטבעה. כששאלה על המוות עניתי לה שכשמתים עולים לשמיים (גבוה מעל לכוכבים, ומעל לגובה של מטוס..)מאוחר יותר, הסברתי על הנפש שעולה לשמיים. לצערי כשהיתה בת ארבע, וובעצתה של הגננת, הסברתי לה שמה שנשאר מהגוף הוא שלד והראתי לה תמונה..טעות מאוד מאוד רצינית, שהגבירה את חרדותיה. לא הזכרתי את נושא הקבורה. בתי לא חוותה מוות של אדם קרוב. מגיל שלוש בערך היא מדברת על הנושא בתדירות די גבוהה. כרגע, יום יום. עכשיו היא בוכה כל יום שהיא רוצה חיתול, לא רוצה להיות גדולה, רוצה להישאר קטנה. ובמקביל שואלת שאלות על מוות, למשל - מה קורה לשיער כשמתים..אני עונה לה בסבלנות, אבל התדירות היא די גבוהה. אני עצמי לא חוששת מהמוות ועונה לה על הנושא בחופשיות, זה לא טאבו. הסברתי לה גם שמוות זה חלק מהחיים, שככה זה, כמו פרחים, וחיות...שרק אנשים זקנים מאוד ואנשים שמאוד מאוד חולים מתים. אני אובדת עצות. מה לעשות?

שלום אמילי, היא נשמעת אכן ילדה חכמה. איני יודע אם זה קשור גם למצב הקשה שבחוץ (מלחמה). בכל מקרה, ההבנה של ילדים את נושא המוות מוגבלת מאוד, והנושא מפחיד (גם מבוגרים, אז בוודאי שילדים). הייתי מציע לשאול אותה מה היא חושבת ולנסות להסביר לה במושגיה שלה. אם יהי הצורך אפשר להתייעץ גם עפ פסיכולוג ילדים. אודי

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית