חשיבות הגבולות הברורים

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

28/06/2015 | 22:22 | מאת: מימה

אודי ענית לי שהגבולות חייבים להיות ברורים אחרת התהליך שאמור לפתח יכולת להתבונן על הרגש מבחוץ, (ביטוי להתפתחות ספרציה?) נכשל. למה הגבולות חשובים כ"כ? כדי שתוכל להיות בקרה? כאילו תהליך רגשי בתוך תנאי מעבדה שהיא הקליניקה? שאפשר יהיה לזהות את כל השינויים שקורים? איך העדר גבולות מפריע לזה? האם אי אפשר לייצר ספרציה בדרכים אחרות שהם לא בתוך הקליניקה? הגבולות של פסיכולוגים מאוד מקובעים כאלה. מפגש עם זמן מוגדר. תשלום. מטפל שלא משתף מעצמו הסובייקטיבי אלא יותר שם כדי לקלוט את ההשלכות של המטופל ולעבוד איתן... מוזר לי כל העניין הזה. אצלי בטיפול עם הפסיכולוגית הייתה כנראה חציית גבולות שלא זוהתה בזמן. היא נתנה לי להשאיל ממנה ספרים ואני רציתי להיות פסיכולוגית כמוה, זה טשטש ויצר ערבוביה בעייתית של הזדהויות. שהתגלגלתי לעוסית היא אמרה לי 'תזרקי כבר את כל הספרים האלה. יש חיים שלמים בחוץ'. היא זיהתה שהקריאה אצלי הפכה פעולה ששקעתי לתוכה כאילו על חשבון החיים, ניסיתי ללמוד על החיים ועל עצמי ו'להשתייך בכאילו' בחוויה הרגשית שלי, דרך קריאה במקום דרך יצירת קשרי אנוש ממשיים ומגע ישיר עם חוויות במציאות החיצונית. וגם עשיתי מן הילה נרקיסיסטית לכל 'המידע הנשגב' שכתוב כביכול בספרים. הפסיכולוגית לא הניאה אותי מזה. נראה לי זה היווה סוג של טשטוש בגבולות. מה דעתך? מה שתארתי יכול להחשב למצב של טשטוש גבולות בעייתי?

הי מימה, במקרה שלך, ממה שאנו יודעים בדיעבד, לא מומלץ היה לאפשר שום חריגה מהגבולות, בגלל הנטיה שלך לרמוס אותם. בגבולות - כמו שאמרתי פעמים רבות - יש משהו שומר ומכיל. כשאיןגבולות - אין מיכל. זו המטרה, ולא הפרשנויות שלך, שדי מעוותות את מהו טיפול. זוהי החוויה *שלך* של טיפול, וכנראה שלך (וגם את זה אמרתי כבר) באמת לא מתאים טיפול פסיכולוגי. הוא בלתי נסבל עבורך. אודי

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית