פורום הורים לפגים ותינוקות

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות.
הפורום נועד לכם, הורים טריים לפגים (ילודים שנולדו מתחת לשבוע 37) שרוצים לשאול ולהתייעץ בכל הנוגע לטיפול בפגים. הפורום יענה על שאלות בנושאים שונים הקשורים לבריאות התינוק כמו: חיסונים, גיל מתוקן, טיפול מיוחד, סוגי כלכלות ועוד. .
145 הודעות
145 תשובות מומחה

מנהל פורום הורים לפגים ותינוקות

29/11/2017 | 15:06 | מאת: ניצן

היי, אם יש לכם תינוק או פעוט שסובלים מגזים ומתקשים להירדם שתדעו שיש פתרון מאוד מהיר לבעיה הזאת. אפשר להשתמש בשמיכת עיטוף שמחממת את הילד מקרוב, מרגיעה אותו ועוזרת להפחית את הגזים שלו. זאת השמיכה- https://shaigraub.co.il/%D7%92%D7%96%D7%99%D7%9D-%D7%90%D7%A6%D7%9C-%D7%AA%D7%99%D7%A0%D7%95%D7%A7%D7%95%D7%AA/ אשמח לענות לשאלות נוספות לגבי איך להרדים ילד

היי ניצן, אינני מצליחה להיכנס ללינק שרשמת בהודעתך ולכן לא ראיתי באיזו שמיכה מדובר. אכן תחושת העיטוף פעמים רבות עוזרת לתינוקות להרגיש מוגנים (בדומה לרחם), ביכולתה להפחית את רפלקס הבהלה שלעיתים מעיר תינוקות משנתם ואף לעזור בהפחתת אי שקט ואי נוחות מגזים. במסגרת האשפוז בפגייה אצלנו התינוקות מחוברים לניטור תמידי במוניטור דופק דבר אשר מאפשר ללא חשש לשלומם לבצע עיטוף עם חיתול בד בעריסתם בעיקר כאשר הם כבר בוגרים ונראה שחווים אי שקט מגזים. נראה כי העיטוף אכן מרגיע ומנחם. עם זאת ישנם מספר דברים חשובים שיש להקפיד עליהם בבית: 1. במסגרת הנחיות משרד הבריאות למניעת מוות בעריסה לא מציינים עיטוף בשינה כאופציה ראויה. כן מציינים שמיכה עד קו הכתפיים כאשר הידיים מחוץ לשמיכה והשמיכה מהודקת מתחת למזרון בקו האגן. בנוסף מצוין שימוש בשק שינה ייעודיי לתינוקות כאופציה נוספת (תמיד יש לוודא תקינות המוצר והתאמתו לגודל התינוק). 2. עיטוף תינוק בזמן שינה יכולה להגביל את תנועתו במקרה של פליטה או הקאה בה ירצה להזיז את ראשו הצידה. 3. רפלקס הבהלה הוא רפלקס תקין אשר יכול להעיר תינוק משנתו אך לפעמים הדבר הינו בהתאמה למצבו ואף נחוץ. 4. הייתי מציעה להשתמש בעיטוף כאשר התינוק נמצא בהשגחה בלבד ולא כאשר הוא ישן. מאחלת לכולם בריאות וכייף עם הקטנים חג שמח, נועה

אני מוסיפה פה עוד משהו קטן- חשוב מאוד לדעת כיצד לבצע עיטוף עם שמיכה לתינוק בכדי למנוע מצב של גרימת חנק כתוצאה מעיטוף לא ראוי. אפשר לשאול את האחות בטיפת חלב. תודה שוב, נועה

14/10/2017 | 21:57 | מאת: לי

נועה שלום, ילדתי את בני השלישי לפני שבעה שבועות בדיוק, בשבוע 36+0, במשקל 2.5 קילוגרם. בכל החודש הראשון ישן כמעט כל הזמן מלבד בזמן האוכל. בשלושת השבועות האחרונים הוא קצת יותר עירני. כלומר הוא יונק משך זמן ארוך (בערך 30-60 דק לארוחה) ואחכ ער בערך חצי שעה-שעה בכל פעם. שני הבנים הגדולים נולדו בשבוע 37+0 ו 37+5 ולא התנהלו כך בכלל ולכן אני קצת מודאגת.. שניהם היו מאוד עירניים, חברותיים, יצרו קשר עין וחייכו כבר בגיל חודש. בני הקטן תכף בין חודשיים וכלל לא יוצר קשר עין ולרוב מסיט את מבטו כאשר אנחנו מדברים אליו. האם יש סיבה לדאגה? האם שבוע הלידה משמעותי? כיצד עלינו להתנהל עימו. היינו אצל רופאת התפתחות כשהיה בן חודש (לפני שלושה שבועות) והיא אמרה שהוא נראה בסדר גמור.. אשמח לעצתך

שלום אמא יקרה, עבר הרבה זמן מאז ששאלת את שאלתך ואני מתנצלת על כך. ייתכן מאוד כי המענה שלי אינו רלוונטי יותר אך ארשום אותו בכל זאת. תחילה יש תמיד לזכור כי כל ילד הוא שונה מאחיו בקצב ההתפתחות שלו ובאופיו ולכן אין צורך לצפות ממנו להתנהגות זהה לשל אחיו. שנית, תינוק אשר שבוע הלידה שלו הוא 36 שבועות נחשב לפג (אמנם פג על הצד הבוגר, אך עדיין פג) כותרת זו מזכה אותו בשתי התנהגויות אשר אופייניות לפגים בתחילת חייהם- 1. שינה מרובה עם ההתעוררות לאכילה ללא אינטראקציה משמעותית עם ההורים. 2. סטיית המבט מההורים או כל מטפל אחר אשר מנסה לעורר את תשומת ליבם. סטיית המבט אינה קשורה בהכרח בשום קושי פיזי או התפתחותי או בחוסר עניין בסביבה. לרוב סטיית המבט אצל פגים בתחילת חייהם היא ניסיון להוריד/ לווסת את עומס הגירויים אשר מספקת הסביבה מחוץ לרחם. בכל אופן, בהיותך אם מנוסה את וודאי ערה לשלבים ההתפתחותיים אשר מצופים מתינוקך וטוב שכך. במקרה של פגים ייתכן מעט עיכוב בהתחלה אך תמיד חשוב להמשיך במעקב כפי שעשית ולעלות את חששותייך ודאגותייך בפני הצוות הרפואי ואחיות טיפת חלב בכדי לקבל מענה וטיפול הולמים. תמיד ניתן לבקש ייעוץ חוזר עם רופא ההתפתחות והרופא המטפל. מאחלת לכם חיים בריאים ומאושרים, חג שמח, נועה

15/12/2017 | 23:32 | מאת: תשובה לנועה

תודה רבה על המענה המאוחר אך המפורט. הכל טוב, התינוק הקטן חברותי וחייכן במיוחד (: חג שמח

14/09/2017 | 12:40 | מאת: מור

שלום, הבן שלי בן חודש ושבוע ושמתי לב שכבר כמה ימים הפין שלו קצת כחול, הכוונה רק הכיפה. בדקתי ואין שערה מלופפת. האם זה נורמלי או מצריך בדיקה?

הי מור, טוב עשית ששללת את המצאות השערה סביב הפין, אך צריך לפנות לרופא בכל זאת. שינוי צבע עורו של התינוק אינו בהכרח תקין. במידה והתינוק עבר ברית ייתכן והמראה קשור לכך. ממליצה ללכת להבדק אצל רופא בהקדם. במידה והצבע הכחול קיים עקב בעיה בזרימת דם, מוטב לא להתעכב בפניה לרופא.

שלום וברכה. אני אב לתאומים מתוקים שנולדו בשבוע 30+5 הילדים נמצאים בפגיה כבר חודש וחצי ועולים יפה במשקל. לאחד מהתאומים גילו ריפלוקס וכתוצאה מכך יש לו ירידות דופק לאחר האוכל ובגלל זה השחרור מתעכב. מה ניתן לעשות ואיך אפשר לסייע. תודה מראש.

נועה טמיםאבא יקר שלום, תחילה אני רוצה להתנצל על ההמתנה הארוכה לתגובה שלי. מה שתיארת בהודעה שלך הוא משהו שכיח שאנחנו רואים יום יום בפגיה. אני שמחה לשמוע שהטיפול התרופתי עזר בהפחתת אירועי הורדת הדופק. לפי הספרות בעיית הרפלוקס אצל תינוקות חולפת ברוב המקרים בגיל חצי שנה עד שנה. בנוסף לתרופה שציינת יש עוד כמה התערבויות שיכולות להקל על תינוק עם רפלוקס (חלקן בהוראת רופא בלבד). 1) התערבויות להפחתת פליטות: • הסמכת כלכלה ( בפגיה- בהוראת רופא) • האכלה איטית. • הפסקות תכופות להוצאת גרעפסים. • ארוחות קטנות ולעיתים קרובות. • החזקה בזווית של 45-60% בזמן האכלה. • הימנעות מהפעלת לחץ על הבטן בזמן ההאכלה. • הימנעות מטלטול ונענוע של התינוק בזמן ההאכלה, ולמשך לפחות שעה לאחר תום הארוחה. 2) תנוחה: • זקופה למשך 30 דקות לאחר סיום הארוחה. ישיבה בכיסא בטיחות לאחר ארוחה יכול להחמיר הרפלוקס. • השכבה על הגב, גם בקרב תינוקות פגים וכאלו שסובלים מרפלוקס. • המזרן שעליו התינוק ישן התינוק צריך להיות קשיח. אני ממליצה לך כמובן לדבר עם הרופאים והאחיות בפגייה בה אתם נמצאים. בהצלחה! נועה

18/07/2016 | 09:50 | מאת: הורים בפגיית אסף הרופא

אנחנו עומדים השבוע בפני שחרור מפגיית אסף הרופא, לאחר אשפוז ארוך של 3 חודשים עקב לידה בשבוע 28. אמנם הבית קורץ לנו מאד, אך לא קל להיפרד ממקום חם ומדהים כפגייה הזו! יש כאן כל מה שבאמת נחוץ- צוות רופאים נהדר, מיומן, יסודי ומקצועי אך חשוב לא פחות- צוות הרואה את ההורים כשותפים מלאים ומתייחס לכל שאלה, בקשה וחשש ברצינות הנדרשת. אחיות איכותית, חמות, חרוצות- אשר רואות את טובת הילד לפני הכל ולעולם לא מתעייפות מלהסביר, להנחות, להדריך, לנחם ולעודד. ועוד אנשי צוות רבים ונהדרים- פיזיותרפיסטית, עוסית, כוח עזר מסוגים שונים- והמשותף לכולם הוא תחושת השליחות האמיתית שבה הם פועלים. כשיש פה ושם תלונות, יש תמיד בפני מי להשמיע. אך בתחושה שלנו לפעמים הורים המגיעים עם ילדם למספר ימים מתקשים לראות את התמונה הכוללת ואת חשיבות ההקפדה על כללי המקום..תלונות כאלו כדאי לקחת בפרופורציה הנכונה... אף אחד לא מתכנן לבלות את התקופה של ראשית החיים בפגייה, אך כאשר המזל דופק בדלת, כל מה שיש זה להודות על טיפול מדהים וחסר פשרות מהרגע הראשון ועד ליציאה מפתח הדלת. תודה לכם!

הורים יקרים, גם אנחנו כצוות הפגיה מתרגשים עם ההורים בעת שחרורם מהפגיה ובפרט אחרי שהות ממושכת. אני מבינה את מה שאתם מתארים לגבי אשפוז קצר לעומת ארוך. אני עדה כל הזמן לתהליך הזה שההורים עוברים אצלנו ושמה לב לקשרים שנרקמים בין ההורים לצוות ובין ההורים השונים. להורים תפקיד עצום בפגיה מעבר להיותם ההורים הספציפיים של תינוקם יש להתנהגותם השפעה על האווירה הכללית. חוץ מההקפדה על ההנחיות היבשות והחשובות ביותר של הפגיה יש להורים תפקיד חשוב ביצירת האווירה בפגיה. שמתי לב שההורים מביאים איתם את האנרגיה שלהם ואת דרך הארץ שלהם, ויש ביכולתם לתרום להתנהלות ברוח חיובית במקום, אם בשימוש בהומור, כריזמה אישית, שיתוף פעולה ועוד. ההורים והצוות יחד הם הכוח המניע את הפגיה להיות איכותית יותר בטיפול ולשפר את החוויה האישית. פעמים רבות שמעתי הורים ותיקים במחלקה מסבירים להורים טריים מדוע חשוב לשמור על כלל זה או אחר ונראה כי המסרים עברו היטב. אני אישית זוכרת שחרורים מסויימים שבהם כמעט וחששתי טרם יום השחרור, כיוון שתהיתי על השפעת חיסרונם של ההורים שנדמה היה שנוכחותם נהייתה חלק בלתי נפרד מהמקום. לא פעם התלוצצתי עם ההורים המשתחררים שנשאיר אותם אצלנו לעבוד, אך כמובן שכשיום השחרור הגיע הנחתי להם לצאת בשמחה;) אז המון הצלחה ובריאות. תודה גם לכם!

20/06/2016 | 11:13 | מאת: אני

שלום, ילדתי בשבוע 34. הבת שלי היתה בפגיה 10 ימים. נולדה במשקל 2350 הריאות לא היו בשלות מספיק ולכן נתנו את החומר להבשלת ריאות והיתה מונשמת כ3 ימים. כיום בת 5 שבועות. האם מותר לצאת איתה? כמה זמן מומלץ לשמור ולא לצאת מהבית? האם בגיל 3 וחצי חודשים אפשר לשלוח למעון או עדיף שלא? מאיזה גיל כבר פחות מסוכן שתידבק בכל מיני מחלות? תודה מראש

שלום אמא יקרה, היציאה מהבית היא לשיקולך, אין איזושהי המלצה מסויימת מלבד המנעות ממקומות סגורים והומי אדם במידת האפשר. הקפדה על שטיפת ידיים (שלנו המבוגרים).בקביעת תור לטיפת חלב ולרופא הילדים צייני כי ביתך היא בוגרת פגיה בכדי לנסות ולהשתבץ ראשונה או אחרונה בתור. כאשר ידוע לך על

בהמשך להודעה הקודמת...אין גיל פחות מסוכן למחלות, לדעתי ככל שהיא גדלה היא מתחסנת יותר, כשהיא תעשה את החיסונים של גיל חודשיים - מחומשת ( שכוללת שעלת) ודלקת ריאות, זה בטח יגן עליה יותר מבחינה נשימתית. כמו כן ישנו חיסון לווירוס הRSV שניתן בחודשי החורף לתינוקות שנולדו עד שבוע- 34 6. גם לגבי הכנסה למעון, אין מניעה כללית מיוחדת. העבר של התינוקת בפגיה מצריך מעקבים כפי שהומלץ לכם בשחרור מבית החולים וחשוב וכדאי להתייעץ עם רופא הילדים שלכם בדבר המלצות ספציפיות. בהצלחה! נועה

07/06/2016 | 05:20 | מאת: t

שלום ילדתי תאומים בשבוע 37. קיסרימתוכנן בגללהתחלה של רעלת. ליד התקינה. משקלים 2.600 2.500 הקטן במשקל 2.600 - מתפתח בצורה מאוד מאוד איטית. יש לו עיכוב תהפתחותי של מספר חודשים. בן 11 חודשים ורק עכשיו התחיל מעט לזחול (מעט!). אחיו כב רזוחל ועומד (גם בעיכוב אבל קטן). הקטן גם רגיש מאוד, נבהל בקלות, נוירולוגית נראה שהוא לא נולד בשל, שבועות היה מקופל כמו עובר. בכל זאת מאחר ואל היינו בפגיה וכו' לא מוגדר כפג. רציתי דעת - האם הגדרה של פגות תוכל לעזור לנולקבל מעקבים אוטיפולים מיוחדים? הוא מוגדר היפוטוני בדרגה רצינית וגם בעל גמישות יתר. כמאור נוירולוגית הרגשתי חוסר בשלות. שנית לא דיברו איתנו על מתן ברזל מגיל חודש או פחותת, למרות שהוא ואחיו הכפילו משקלים בחודשים שלאחר הליד הולמעשה נולדו בתחילת תשיעי. האם יש בדיקת אנמיה שמבוצעת בבית חולים לתינוק שבגינה אפשר להיותר גועים? בבדיקה של גיל 10 חודשים נמצא תקין אבל אני בספק אם לא ההי חוסר בחודשים הראשונים. תודה

שלום אמא יקרה, תחילה אציין שההגדרה לפג היא תינוק שנולד לפני השבוע ה37 להריון ולכן התאומים שלך אינם נחשבים לפגים. עם זאת, חוסר פגות אינה פותרת מהאפשרות לבעיות אצל כל תינוק באשר הוא. לכל תינוק קצב התפתחותי משלו וגם בין תאומים ייתכנו הבדלים (לא רצוי להשוות). אני ממליצה לך לדבר עם רופא הילדים שלך ולהתייעץ עימו בנושא הפניה לרופא התפתחותי- נוירולוג במידת הצורך. לגבי בדיקת שם לאנמיה, זו היא בדיקת דם פשוטה שניתן לעשות אצל רופא הילדים. בהצלחה! נועה

שלום! אנו עדי אפשטיין, עדי לניאדו ויעל וכטר תלמידות מגמת רפואה בתיכון רוטברג. כחלק מהלימודים במגמה, אנו נדרשים לבצע עבודת חקר בתחום הרפואה. עבודתנו עוסקת בגורמי הסיכון הידועים ללידה מוקדמת מה הגורם השכיח ביותר מתוך המטופלות שילדו לידה מוקדמת? *השאלון מיועד לנשים שעברו לפחות לידה אחת.* נודה לך מאוד אם תוכלי לעזור לנו ולענות על שאלון זה, שהוא חיוני מאד למחקרנו ואורך מס' דקות בלבד. חשוב לציין כי הפרטים בשאלון הם אנונימיים וחסויים לחלוטין וישמשו אותנו לצורך המחקר בלבד. בתודה מראש, יעל, עדי ועדי, תלמידות "י"ב מגמת רפואה", תיכון רוטברג, רמת השרון. http://goo.gl/forms/96NiHpvvKQ

שלום בנות יקרות, אם הנושא עדיין רלוונטי, אשמח לעזור לכן. בכדי להעביר שאלון כזה בפגיה ישנו צורך באישור המחלקה שלי. אני מציעה לכן ליצור קשר עם פגיות בארץ ובאיכלוב בפרט לצורך פניה ישירה לאחראית המחלקה והפצת השאלון המדובר. כל שעליכן לעשות הוא להתקשר לביהח ולבקש שיעבירו את השיחה לפגיה. בהצלחה! נועה

06/01/2016 | 13:34 | מאת: יעל

ליטל שלום, אני אחות פגייה יחסית חדשה (כשנה). טיפלתי בתינוקת פגית שהייתה בעריסה והייתי צריכה להעביר אותה עמדה. היה כבלים של המוניטור על הרצפה ולא יודעת למה פשוט העברתי את העריסה על הכבל די במהירות... לא ראיתי מה קרה לראש שלה באותו זמן. מאז אני מפחדת שאולי גרמתי נזק לתינוקת אולי התזוזה של העריסה והקפיצה שלה על הכבל גרמה לה לשטף דם מוחי? זה הגיוני הוא שאני מגזימה במחשבות שלי? התינוקת בסדר כלומר לא רואים שום דבר חריג. ספרתי לאחות שעבדה איתי והיא אמרה לי שזה בסדר אבל אני עדין בחשש שפגעתי בה... בכלל הייתי רוצה לשאול- האם יכול להיות מצב שהתינוק נראה בסדר גמור עכשיו אך יש לו שטף דם מוחי שפגע במוח, אך עכשיו בגלל הגיל הצעיר לא רואים את הפגיעה, נגיד פגיעה בהליכה, בדיבור וכו... תודה רבה, יעל.

שלום יעל יקרה, סליחה על התגובה המעט מעוכבת. בתור אחות פגיה אני מבינה את הדאגה שלך. אנו עובדות קשה ומטרתנו היא תמיד לטפל בצורה הטובה ביותר תוך מזעור נזקים. כיוון שהמטופלים שלנו אכן עדינים ואינם מסוגלים לתקשר עימנו חלה עלינו אחריות כפולה ומכופלות לדאוג לשלומם. הייתי מציעה לך בהמשך דרכך, במקרה מסוג זה ובדומיו, בהם ישנו ספק כלשהו (אפילו הקטן ביותר...) לפנות לאחראית המשמרת ולרופא התורן בזמן אמת. הדבר יאפשר בדיקה של התינוק, מודעות לאירוע וכן המשך מעקב. לטעמי התייעצות עם הסמכות העליונה בשטח היא הדבר הכי נכון לעשות (גם אם קולגה אחרת טוענת כי האירוע אינו משמעותי)... לגבי הסיכון לדימום מוחי.... קפיצה קטנה בעריסה לא אמורה לגרום לכך... התינוקות אשר נמצאים בסיכון הגבוה ביותר לדימום מוחי הם הפגים הקטנים מאוד <1500gr בימים הראשונים לחייהם (72 השעות הראשונות). פגים אלו רגישים לשינויים בלחץ הדם לכן רצוי להיות מאוד עדינים איתם, אפילו בשינויי התנוחה וההחתלה= Minimal handling. אכן, לא בהכרח נראה נזקים של דימום מוחי בהווה אלא בהמשך. עם זאת, לא בהכרח ישנן השפעות גם בהמשך....אני מציעה לך להתייעץ עם רופא/רופאה בכירים במחלקה שלך או עם האחות האחראית בנוגע לתינוק הספציפי בכדי להוריד את המועקה הזו מליבך. תשמרי על האכפתיות, הדאגה והאחריות שלך, כל התכונות הללו חשובות למקום העבודה המיוחד הזה שלנו.

08/12/2015 | 20:44 | מאת: חיים

תינוק שנולד פג בשבוע ה-38. כיום הוא בן 3 חודשים. כאשר הוא בוכה, הוא מאבד את קולו ואת נשימתו ונעשה כחול. רק אחרי שנושפים על פניו, בד"כ הוא חוזר לבכות. מה אפשר לעשות?

08/12/2015 | 23:28 | מאת: ליטל בוזאק

חיים שלום רב תינוק שנולד בשבוע 38 איננו נחשב פג אלא כל תינוק שנולד בשבוע 37. מה שאתה מתאר יכול להיות סוג של הפסקות נשימה או סטרידור, היצרות קנה הנשימה. כאשר התינוק מכחיל, יש לגשת לרופא ולבצע את הבדיקות הנדרשות בהקדם. בהצלחה

10/12/2015 | 19:06 | מאת: חיים

תודה רבה. ההורים שלו היו אצל רופא ילדים והרופא אמר שאין מה לעשות. רציתי לדעת אילו בדיקות היית ממליצה לעשות?

04/10/2015 | 01:19 | מאת: חיה

מאיזה גיל אמורים תינוקות ליצור קשר עין עם ההורה? התינוק שלנו ממקד מבטו על חפצים מגיל צעיר מאד, אבל קשר עין ממשי רק מגיל ששה שבועות, ומאז גם חיוכים רצוניים, אבל בקמצנות גדולה. היום, בן שמונה שבועות, הוא עדיין לא מחפש אותנו במבטו, ורק אם אנחנו נסב את תשומת לבו הוא לפעמים ינעל מבט (להרבה זמן). אני זוכרת מהילדים הגדולים שלי בגילאים מוקדמים מאלה שהם 'חיפשו' אותי בכל פעם שחשו שינוי טמפרטורה, רעב, בקבוק בפה, וכו'. התינוק הנוכחי בכלל לא... אני לא רואה זיק של היכרות בעיניו כשהוא רואה אותי, ולא חושבת שמשנה לו אם אני מחזיקה אותו או מישהו אחר. כשאני מכניסה לו בקבוק - הוא לא מחפש מי הביא לו. זה מדאיג אותי מאד מאד. יש משהו לעשות בנידון? הוא כן 'מבקש' אוכל ומשתתק כשאני קוראת אליו אפילו ממרחק, פותח פה לקראת האוכל- כבר כשאני תוחבת לו את הסינר, אבל כמעט בלי תקשורת ישירה. זה מבהיל אותי. אשמח לתשובה.

05/10/2015 | 21:41 | מאת: ליטל בוזאק

חיה שלום רב, המקרה שאת מתארת יכול להגרם מהרבה סיבות. צריך לשים לב האם אין קשר עין ע צעצועים כמו קשר העין שלו אליכם ההורים. בירור לגבי הפרעה בהתפתחות הקשר מתבצעת סביב ווגיל שנתיים. כלומר, צריך לחכות שיגדל ובגיל המתאים לעשות את הבדיקות הדרושות וזאת בתיאום עם רופא הילדים שלך. זה גם יכול להיות התנהגות שקשורה לאופי לכן אני ממליצה לך בשלב כזה מוקדם לתת בעיקר חום ואהבה ולדאוג במקרה הצורך. התינוק החדש במשפחה לא חייב לעמוד בקצב ההתפתחות שאחיו הגדולים הציבו... שיהיה בהצלחה

06/10/2015 | 02:46 | מאת: חיה

אני מודה לך מאד על התשובה. הוא עוקב אחר מובייל בתנועתו סביב ראשו, ננעל להרבה זמן על מקור-אור וגם על צעצוע או הדפס במגן הראש. כמו שכתבתי, יש מעט גם קשר-עין אתי או עם בעלי, וחיוך רצוני לפעמים. תינוק רגוע למדי עם מזג נוח. רק רציתי לדעת האם יתכן שאני מחמיצה משהו חשוב, שניתן לחזקו כעת. אז תודה על תשובתך, ואניח לזה עכשו.

20/09/2015 | 00:03 | מאת: שירן

שלום רב. האם מומלץ לתת דייסה לפג בן 5 חודשים כרונולוגי? ואיזה דייסה? האם נכון שדייסת קורנפלור רק משמינה ומכבידה על הקיבה ולא כל כך מכילה ויטמינים? תודה

20/09/2015 | 20:38 | מאת: ליטל בוזאק

היי שירן. הדייסות למיניהן מכילות תוספת של קלוריות ובדרכ למטרה של עליה במשקל. אני לא יודעת מה התינוק שלך אוכל, יכול להיות שהתמל בלי הדייסה מספקת לו מספיק קלוריות. הדייסות הראשונות שאיתן מומלץ להתחיל הן האורז והקורנפלור. תבחרי אחת מהן. אם את רואה איזשהו שינוי אצל התינוק אפשר להחליף. בכל מקרה הייתי מתייעצת עם רופא הילדים שלך כי איני יודעת באיזה שבוע הוא נולד, לפני כמה זמן השתחרר ואם זה לא מעמיס עליו מדיי וכדאי לשמוע את דעתו... בהצלחה

19/08/2015 | 23:46 | מאת: גלית

שלום רב, בתי בת חודשיים. כחודש וחצי בזמן אכילת בקבוק היתה לפעמים נחנקת בעת ההזנה- שזה טבעי. מזה מספר שבועות החנק שלה החמיר גם שלא בזמן אכילה. כאשר אני מטיילת איתה... או כל זמן אחר במשך היום הרבה אחרי שאכלה. פתאום היא עושה רעש של חנק פתאומי שאין לו (כביכול) מניע. ואז אני מרימה אותה בחיפזון ותופחת על הגב עד שבולעת את הרוק וחוזרת לעצמה. זה מתרחש כ-4 פעמים ביום. האם עלי לבדוק את הדבר? האם היא בסיכון? האם יכול להיות אי בשלות של משהו בגוף? מום? היא נולדה בשבוע 35+6. אודה לתשובתך

20/08/2015 | 22:42 | מאת: ליטל בוזאק

היי, המקרה שאת מתארת צריך בירור. גשי לרופא הילדים ובהמשך לרופא מומחה שיבדוק יותר. בהצלחה

שלום, התגלה אצלי זיהום בחתך של הניתוח הקיסרי, אני מאושפזת ליד הפגייה בה שוהה הפג שלי. הרופא שטיפל בי בהתחלה אמר שאין בעיה שאכנס לפגיה כרגיל (אחרי חיטוי ידיים מסיבי כמובן) ואילו רופא אחר (בכיר יותר) אמר שזה עלול להיות בעייתי אבל שא י יכולה להיכנס. האם אכן אני יכולה להיכנס ככה? אני חוששת מאוד לשלום הפגים...

18/08/2015 | 00:38 | מאת: ליטל בוזאק

גלית שלום, אין שום סיבה שלא תוכלי להכנס לראות את הפג שלך בתנאי שאת שומרת על הגיינת ידיים. לא הייתי עושה קנגרו עד שהזיהום בחתך הניתוחי יעבור אך אין שום סיבה לא לראות את בנך. בהצלחה

27/07/2015 | 23:35 | מאת: גלית

שלום רב, בתי כעת בת חודש ושבועיים. נולדה בשבוע 35+6 משקל 3.400 ק"ג. אוכלת מטרנה פגים. טיפת חלב ממליצה להמשיך עד שלושה חודשים. נתנה כחודש צואה בצורת שבלול משחתית כפעם ביום. לאחר חודש ועד היום משך שבועיים צואתה החלה להיות רכה מאוד ומימית עם גבשושים לאחר כל ארוחה ויש גם ריח חמוץ. על כן כבר שבועיים שאני נותנת לה מטרנה ללא לקטוז בהמלצת רופאת הילדים. לא חל שינוי בעקבות זה. החשש שלי הוא שהיא מפסידה כבר שבועיים את המזון של מטרנה פגים שהוא עשיר הרבה יותר ומטיב להתפתחותה. מטרנה ללא לקטוז מיועדת לתינוקות בכל הגילים. האם הצואה תקינה? האם לחזור למטרנה פגים? או שמא קיבתה עדיין רגישה? אודה לתשובה

28/07/2015 | 22:55 | מאת: ליטל בוזאק

היי גלית, לפי מה שסיפרת נשמע היציאות שלה תקינות. כל עוד אין דם בצואה או צואה לבנה אין סיבה לדאגה. צבע וריח ומרקם היציאות משתנה מגיל לגיל ויכול להשתנות ברגע שמוסיפים את הויטמין די או הברזל. יכולות להיות הרבה סיבות לשינוי מלבד הכלכלה. לא הייתי שוללת לתת לה מטרנה רגילה בייעוץ עם הרופאת ילדים או לחילופין לנסות לתת כלכלה אחרת ולראות איך היציאות שלה. בהצלחה

16/07/2015 | 08:58 | מאת: מור

היי ד"ר..ילדתי לפני שבועיים בשבוע 38 3 בן במשקל 2050. התינוק הועבר לפגיה בגלל רמות סוכר נמוכות שלא נספגו באמצעות אוכל בלבד..כלומר, היה צורך לתת תוספת דרך וריד ובנוסף תוספת קלורין למטרנה. מזה שבועיים שהוא מאושפז. תחילה הורידו לו בהדרגה את העירוי כדי לראות אם מתייצב באמצעות אוכל בלבד..וזה עזר. ובימים האחרונים הורידו לו את הקלורין מהאוכל והסוכר מיוצב אבל, משום מה מתוך 4 בדיקות שלוקחים לו לבדיקת סוכר ביממה אחת, תמיד יש אחת שהיא לא תקינה (45,38). הבדיקה הלא תקינה תמיד מתרחשת בבדיקה של שעה 6 בבוקר כאשר, שאר הבדיקות כן תקינות. מה דעתך בנושא? מדוע בדיקה אחת יוצאת לא תקינה כאשר שאר הבדיקות תקינות. מתי זה יתייצב? הרופאים נותנים לנו תשובות של "צריך לעשות עקב עוד יום". תודה על תשובתך...

18/07/2015 | 01:30 | מאת: ליטל בוזאק

היי מור, רמת סוכר בדם נקבעת ע"י אספקה וצריכה. אפשר להניח שרמת הסוכר שלו באותה השעה ביום יורדת או בגלל צריכה מוגברת או בגלל אספקה נמוכה. המלצתי היא לחכות להתייצבות הרמה בדם. אלא אם מצאו סיבה פתולוגית לירידת הסוכר בדם הרמה תתייצב מאליה בעזרת הזמן. שכיח שרואים היפוגליקמיות (סוכר נמוך) אצל פגים. בהצלחה

21/06/2015 | 18:35 | מאת: דנה

שלום, בני בן שנה ו-8 (שנה ו- 6 מתוקן). נולד בשבוע 34, תאום, במשקל 2 קילו. בגיל שנה וחודש שקל 7.5 קילו כיום בגיל שנה ו- 8 שוקל 8.350 קילו עולה מאוד לאט במשקל ומתרחק מהעקומות. בגובה שומר על אחוזון 10. הקף ראש שומר על אחוזון 35. מפותח מכל בחינה אחרת. מאוד מאוד פעיל ובתנועה מתמדת. עדיין בבית עם מטפלת. אוכל כמויות מאוד קטנות מאז ומעולם. עוד בתור תינוק לא הצליח להגיע אפילו ל 100CC לקילו ליום. מנסים להעשיר עם שמנות, גבינות, מעדנים, מזון שמן. מנסים למסד ארוחות מסודרות. אבל בגלל שהוא אוכל מעט, הוא רעב לעיתים יותר קרובות. נותן צואה בדר"כ פעם ביומיים. נראית רגילה. בדיקות צליאק, ספירה, פריטין, תפקודי כבד, כליה ו- CRP תקינות. כיצד מומלץ להתקדם, אם בכלל? אנחנו מנסים לא להילחץ, אבל הוא כל כך רזה...

22/06/2015 | 00:35 | מאת: ליטל בוזאק

היי דנה, אני יודעת שזה מלחיץ, בייחוד כשהחברה מלאה בהשוואות בין ילד לילד. נראה שאת עם היד על הדופק ולוקחת אותו לכל ייעוץ או בדיקה אפשרית. בהחלט ניתן להעשיר קלורית את הארוחות הקטנות לעיתים תכופות. המלצתי לעשות זאת בהדרכה צמודה של דיאטנית שתתן לך תפריט עשיר וחשוב מאוד- לטעמו של הילד! במקביל הייתי מתייעצת עם אנדוקרינולוג ילדים. בהצלחה

18/06/2015 | 00:07 | מאת: שירן

דר שלום הייתי נולדה בשבוע 36 פלוס 4 במשקל 1.745עקב בעיה בשליה. מרגע שנולדה אכלה מעל ומעבר ביחס למשקל שלה -אוכלת סימילאק. עד לפני שבועיים כרגע בת שלושה חודשים ושבוע שוקלת 5 קילו גובה 57 סמ היקף ראש 38 אוכלת 90-80 7 פעמים ביום אחרי האכלה בכוח בכי ושעה שלמה הזזת ראש לקראת הסוף והוצאת הפיטמה עם הלשון - החלפנו בקבוק פיטמה אוכל ניסינו הכל היינו במיון עשו לה בדיקות הכל תקין. מה לדעתך הבעיה? איך אפשר לפתור את זה ?

21/06/2015 | 15:37 | מאת: ליטל בוזאק

שירן שלום רב, יש מקרים רבים בהם התינוקות גודלים וצורכים פחות אוכל במהלך היום וזה יכול להשתנות שוב. בהנחה שנבדקתם, וכל הבדיקות והאבחנות הרפואיות לא מצאו דבר, אפשר לפנות למרפאה בריפוי ועיסוק שתנסה לעזור ותתן לכם הסבר והדרכה למנוע בעיות אכילה. יש מקרים שבהם האבסה יכולה לגרום לרתיעה מאוכל ואף להחמיר את סירובה לאכול. תמשיכי לעקוב אחרי גדילה והתפתחות בטיפת חלב אצל האחיות והרופאים שם לוודא שיש מגמה של גדילה. חשוב לציין שמדדים שציינת קשורים לגנטיקה של ההורים.

21/02/2015 | 14:38 | מאת: אמיר

שלום לכם אני צריך עזרה דחוף נולדו לי לפני חודשים שני תאומים חמודים מאז שנולדו הם לא מפסקים לפלוט כשהם יצאו מהפגייה התגלה לנו שיש להם כנראה רפלוקס האכלנו מטרנה תוך כדי הסמכת האוכל ב דייסת קורנפלור זה עזר טיפה אך המישכו בפליטות עם הזמן הפליטות נהיו יותר ויותר גרועים וגרמו לילדים להוציא חלב דרך האף ולהחנק כמה פעמים (גם תוך כדי שינה) עברנו ל נטורליון ar הפסיקו עם הפליטות לחלוטין אך התחילו לשלשל תצואה צהובה ודלילה מאוד האם כדי לנסות את האנפמיל?? אנחנו כבר מבולבלים ולא יודעים מה לעשות חשוב לי לציין שבנוסף לפליטות ולשילשולים הילדים לא רגועים במשך כל היום

27/04/2015 | 21:38 | מאת: ליטל בוזאק

אמיר שלום רב, אני יודעת שעבר זמן רב מאז פנייתך אלינו ומניחה כי היום אתה נהנה מהקטנטנים... רפלוקס היא תופעה מאוד שכיחה בקרב תינוקות ובפגים. נוטרילון AR הוא התמל המקביל לאנפמיל. נוטרילון של חברת טבע ואילו האנפמיל של חברת סימילאק. לא חושבת שיהיה איזשהו שינוי במעבר מאחד לשני. כמובן שיש להתייעץ עם הרופא המטפל. סביר מאוד שהילדים לא רגועים בגלל תחושת האי נוחות במערכת העיכול שמאוד מתאימה בגיל לגזים או קוליק. אם הילדים ממשיכים לפלוט הרבה במהלך היום, חוסר השקט יכול לנבוע מתחושת הצריבה שהגורם לה הוא מיצי הקיבה שעולים ביחד עם האוכל. אפשר לשאול את הרופא המטפל אם כדאי להתחיל בטיפול נוגד חומצה כגון זנטק כדי להקל עליהם. בברכה

17/02/2015 | 07:55 | מאת: דודה מודאגת

אחיינית שלי נולדה לפני חודש בשבוע 27+1. היום גילו לה לחץ דם בריאות. מה המשמעות של הדבר הזה? האם יש לכך טיפול? מהם סיכויי ההחלמה והחיים הנורמליים בעתיד? כרגע היא שוקלת כ 800 גרם בלבד ונולדה בטרם זמנה בגלל חשד להתפתחות איטית. עד היום היתה בריאה והרופאים בסהכ מרוצים מההתפתחות שלה. עד כה נעזרה יחסית במעט חמצן. תודה.

27/04/2015 | 21:28 | מאת: ליטל בוזאק

דודה מודאגת שלום רב, אני יודעת שעבר זמן רב מאז פנייתך אלינו אך מקווה שתשובתי תעזור לקוראים שלנו. יתר לחץ דם ריאתי נמצא בקרב הרבה פגים. המשמעות היא בסופו של דבר חמצון לא תקין. יש לכך טיפול ובמבט לעתיד יש סיבה להיות אופטימיים! הגדילה והעלייה במשקל הם תורמים מאוד גדולים וכל עוד לא מתפתחת מחלה שמשנה את רקמת הריאות לא תראו או תרגישו את התופעה כבר בשחרור מבית החולים. אם יש לך עוד שאלות את מוזמנת לפנות אלינו. בברכה

14/01/2015 | 19:56 | מאת: דורית

שלום רב, לפניי כשבועיים ילדתי בניתוח קיסרי שני נסיכים פגים בשבוע 31 5. עד כההכל בסדר ברוך ה, הם מתקדמים מעולה ועולים במשקל, כל הבדיקות דם תקינות אך לגדול עשו אולטרסאונד מוח והתגלה דימום דרגה 2. לאחר הסבר מהרופא הבנתי כי בדרך כלל זה נספג ואין צורך להיכנס ללחץ. היום (שבוע אחרי) עשו לו שוב אולטרסאונד חוזר וראו שיש התרחבות של החדרים. הרופא אמר שבדרך כלל זה קורה בדרגות 3 ו 4 ולכן הוא אופטימי... הוא ציין שלפעמים הדימום עושה קרישי דם ולכן זה חוסם ויש התרחבות. רציתי לדעת ברשותך: 1. עד כמה התרחבות של חדרים שכיחה אצל פגים? 2. האם יש לכך פתרון? 3. האם חלילה וחס חלילה, זה יכול להשפיע התפתחותית על הילד בעתיד? אני לא מפסיקה לבכות ומאוד מאוד לחוצה וצריכה שירגיעו אותי!! תודה רבה!

27/04/2015 | 20:01 | מאת: ליטל בוזאק

דורית שלום רב, אני יודעת שעבר זמן רב מפנייתה אלינו, ומניחה כי היום את נהנית מהקטנטנים... דימום מוחי (IVH) וכמו כן התרחבות חדרי המוח נפוצה בקרב הפגים. ככל שהפך קטן יותר כך הסיכון גדול יותר. הרקמות עדינות יותר. לכן גם מטפלים בהם ביתר זהירות ועדינות. ישנם תרופות היכולות להקל או למנוע אך להן תופעות לוואי שמעלות חילוקי דעות בקרב הרופאים ולכן הטיפול משתנה בין הפגיות השונות. רפואה אינה מדע מדויק לצערינו. ההשפעה על התינוק בהמשך משתנה. אי אפשר בשלב מוקדם כל כך אם נגרם נזק ואם כן באיזו מידה. ההשפעות יכולות לנוע על ההתפתחות השכלית וכן מוטורית על כל הדרגות. מקווה ששלומכם טוב ושמידע זה יעזור לקוראים בברכה

29/12/2014 | 10:44 | מאת: דליה

שלום, בני נולד בשבוע 34, תאום, במשקל 2.40ק"ג. כיום בן שנה וחודשיים. שקל בגיל שנה וחודש 7.5 קילו. ניזון מהנקה בלבד עד לגיל 5 חודשים. עד אז עלה יפה מאוד במשקל. אחר כך עברנו לניאוקייט בגלל שלשולים ריריים ומעט דם, שפסקו עם המעבר לניאוקייט. המעבר לווה בהפרעת אכילה. הילד פשוט סרב לאכול, ולאט לאט עם עזרה מקצועית יצאנו מזה. בגיל שנה התחלנו לתת חלב, עברנו למטרנה ללא לקטוז, והכל בסדר. כיום הילד אוכל סביר (לא כמויות מרשימות, אבל ברצון) פירות, ירקות, בשר, פחמימות, מעדני חלב, ממעט מאוד במטרנה. נותן צואה בין פעם לפעמיים ביום. אין שלשולים. לא סובל מכאבים ופעלתן מאוד. סך הכל ילד מתוק, מפותח, נבון ומקסים. האם העליה שלו במשקל סבירה, או שמא כדאי לעשות בדיקות? בדיקות דם שביצענו עד כה תקינות, כולל המוגלובין 12. נבצע לו בקרוב בדיקת צליאק כי יש לאחיו הגדול. בגובה הוא קפץ באחוזונים לכמעט אחוזון 50 (מתוקן). ובהיקף ראש - אחוזון 25 לערך. (גם כן מתוקן)

29/12/2014 | 13:52 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום דליה סביר מאד שמדובר בילד בריא, רזה ובגובה תקין. אני מבין שרופא הילדים בתמונה ועשה את הבירור הנדרש לגבי המשקל הנמוך. אם השלמת הבירור לא תמצא דבר והגדילה לגובה תמשיך באותו אחוזון, הייתי מסתפק במעקב בלבד אצל רופא הילדים ולא מרחיב את הבירור בשלב הזה. בברכה

25/12/2014 | 12:00 | מאת: ג'ני

הבת שלי בת 11 חודשים וכבר חודש וחצי יש לה נזלת וקצת שיעול . חוץ מטיפות מי מלח ושאיבת נזילת ואנהלציה איזה טיפול אפשר לתת לה?

28/12/2014 | 07:45 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום ג'ני באשר לנזלת, בד"כ אין צורך בכל טיפול. טיפות מי מלח מיותרות ושימוש מוגזם בהם עלול להזיק. אינהלציות יש צורך רק כאשר ישנם צפצופים בבדיקה של רופא הילדים. שיעול שנמשך מעבר לחודש באופן רצוף מחייב בדיקת רופא הילדים ואולי גם צילום חזה בברכה

17/12/2014 | 20:17 | מאת: פיבי

בזמן שאני מקלחת את ביתי בת ה 5 חודשים כשהיא בידי אך הפוכה (עם הפנים למטה) לרחיצת גבה הידיים שלה מכחילות... נראה כי בעצם צורת החזקתי הידיים מכחילות ואז שבות לצבע הרגיל. האם יש בעיה בכלי דם?

21/12/2014 | 11:20 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום פיבי הכחלה של הידיים בזמן רחצה יכולה לנבוע מלחץ על בתי השחי שגורמת ללחץ על כלי הדם העוברים שם וכן כתוצאה מחשיפה לקור בכל מקרה כדאי להימנע מכך הן באמצעות חימום חדר האמבטיה והן באמצעות אחיזה שלא תלחץ בבתי השחי בברכה

17/12/2014 | 20:14 | מאת: פיבי

שלום רב, תאומים נולדו בשבוע 31.2 במשקלים 1.300 ו 1.700 קג. כיום בני 5 חודשים במשקל 5.6 ו 6.300. מאז הפגיה לא עברו בדיקות דם לברזל וכו'. האם כדאי לבצע בדיקות אלו? בני מקורר ועם מעט חום (37.8) אך לא נראה משהו רציני מאחר שחיוני ואוכל היטב.

21/12/2014 | 11:17 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום פיבי חלק מהמומחים סבורים שמומלץ לבצע ספירת דם ותפקודי כבד לפחות פעם אחת מספר חודשים לאחר השחרור מהפגייה בברכה

11/12/2014 | 06:12 | מאת: רבקה

שלום התנוקת שלי בת חודשיים וחצי משמיעה קולות גרוניים ונחירות כל כרבע שעה עשרים דקות במהלך השינה ומתפתלת, היא בד"כ לא מתעוררת וממשיכה אח"כ לישון. לעיתים היא גם פוקחת עינים אבל אח"כ ממשיכה לישון זה התחיל כמה שבועות לאחר הלידה. זה קורה בד"כ במחצית השניה של הלילה משתיים. תודה

15/12/2014 | 13:21 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום רבקה מומלץ לעשות בירור של התופעה שאת מתארת בעיקר אם התופעה מחמירה עם הזמן. זה יכול להעיד על לחץ על קנה הנשימה או על סיבה אחרת הגורמת לחסימה זמנית של דרכי הנשימה מציע לפנות לרופא הילדים כדי שיתחיל בירור בנוסף, אם את יכולה לצלם את התינוקת בווידאו באמצעות הטלפון הנייד בעת שקורה אירוע כזה, הרופא יוכל להתרשם לגבי החומרה בברכה

הי, בן השנה וחודש שלי סובל מזה מספר ימים מדלקת בפה. כיום הוא כבר מתנהג כרגיל במהלך היום וגם אוכל יפה אך עדיין מרייר הרבה. מתי הוא יכול לחזור לגן ללא חשש להדבקת ילדים אחרים? תודה!

30/11/2014 | 10:00 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום טלי הדבקת ילדים אחרים מתקיימת בכל מקרה אצל ילדים עם נזלת, שיעול, שלשול, דלקת עיניים או פצעים בפה. אם לא נשלח לגן את כל הילדים הללו, ניתן לסגור את כל הגנים במשך כל תקופת החורף... לפיכך, אם אין חום והילד חש בטוב ולא נראים פצעים סביב הפה או בפה, ניתן לשלוח אותו חזרה לגן בברכה

30/11/2014 | 13:08 | מאת: טלי

(אז אפשר להתעלם מהשאלה ששלחתי גם דרך האתר)

29/11/2014 | 19:27 | מאת: שירן דרזנר

בני נולד במשקל 3100 , לאחר הלידה ירד במשקל ל 2650, בגיל חודשיים ושבוע שקל 4500, וכעת בגיל 3 חודשים שוקל 5100. ניזון מהנקה בלבד, לפי דרישה , בלילות מסוימים ישן 8 שעות ברצף, ולעיתים מתעורר פעם עד פעמיים לפני עלות השחר. האם מדובר בעלייה תקינה? או שמא עליי להוסיף תמל. יש לציין שהילד עושה קקי בין 3-6 פעמיים ביום, ונותן שתן בצורה מספקת למדי .

30/11/2014 | 09:50 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום שירן עליית המשקל של תינוקך על גבי עקומת הגדילה של משרד הבריאות מראה שהוא עולה היטב מעט מעל אחוזון 3 ובצורה יציבה, מה שמעיד על גדילה תקינה. העובדה שהוא עולה באחוזונים הנמוכים אינה מעידה על בעיה ותלויה בין השאר בנטייה הגנטית שלו. לפיכך, לא הייתי נותן תוספות או משנה במשהו בהנקה כל עוד העלייה יציבה על עקומה קבועה, גם אם היא נמוכה בברכה

27/11/2014 | 15:07 | מאת: א

שלום רב, אני אמא לתינוק בן 7.5 חודשים שנולד לידת ואקום, מונח פנים כלפי מעלה. התינוק מתפתח בצורה תקינה לחלוטין. הבעיה היא - ראשו אינו סימטרי (יש בליטה למעלה, ועורף לא עגול). לאחר לידה אף אחד לא דיבר איתי על כך, וכיום אני מתגוררת בסין, פה המליצו הרופאים לבצע CT לתינוק כדי לוודא כי המוח של התינוק - תקין. האם זו המלצה נכונה? האם זה מסוכן לתינוק ביצוע של CT? אולי ישנם אבחונים נוספים שניתן לעשות? מה ההשלכות האפשרויות של ראש אי סימטרי? בתודה מראש, אמא מודאגת

30/11/2014 | 09:56 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום א. לא כתבת לי אם היקף הראש עולה בצורה תקינה ויציבה על עקומות הגדילה. בהנחה שהיקף הראש גדל היטב אינני סבור שיש מקום לביצוע CT כיוון שכמות הקרינה בבדיקה זו ענקית ואינה מומלצת בתינוקות כה קטנים. בדיקת אולטראסאונד ראש (אם המרפס עדיין פתוח) יכולה להיות תחליף ראוי ל - CT. אינני יכול להבין בדיוק מה הממצאים שרואים בראש עצמו או בעורף ולכן לא אוכל להתייחס לגופו של עניין. בברכה

24/11/2014 | 15:18 | מאת: מיכל

שני ילדיי בני 4 חודשים נולדו בשבוע 31.2 במשקלים 1.300 ו-1.700 קג. אוכלים תמל ובלילה תוספת קורנפלור. הילדה אוכלת 150 מ"ל והילד 120 מ"ל. מתי אפשר כבר להוסיף דייסה לכל הארוחות? האם אפשר לתת תה בין הארוחות? או מיים? האם אפשר כבר לתת טעימות מירקות?

24/11/2014 | 15:18 | מאת: מיכל

משקלם האחרון היה 5.300 ו 4.600 לפני כשלושה שבועות

25/11/2014 | 08:16 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום מיכל מציע להוסיף דיסה לכל הארוחות רק כאשר כמות האוכל לארוחה עוברת את ה - 180 מ"ל. הסמכה מוקדמת יותר תגרום להפחתה בנפח הארוחות וכתוצאה מכך מחסור בנוזלים. אין צורך להוסיף מים כל עוד ההזנה מתבססת על נוזלים ממליץ להתחיל טעימות עוד חודשיים בברכה

18/11/2014 | 08:05 | מאת: אב טרי

בתי בלעה מים מקוניאלים בלידה. הריאות הסתדרו אבל יש מיעוט במתן שתן למרות שמזינים אותה בזונדה ולמרות שמקודם עשו שימוש באינפוזיה. אין סימן לבעיה בתפקודי כליות לאור תוצאות מעבדה. מה יכולה להיות הסיבה למיעוט שתן כשיודעים שהיא מקבלת כמות מספקת של אוכל ונוזלים וכשאין אינדיקציה לבעיה בכליות?

19/11/2014 | 08:45 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום אב טרי כמות השתן ביממה הראשונה והשנייה נמוכה ועולה בהדרגה. רוב הילדים "מתיבשים" לאחר הלידה וירידה של עד 10% במשקל היא ירידה פיזיולוגית. יש לזכור גם שאם כמות מי השפיר בהיריון הייתה תקינה זה מוכיח שהכליות תפקדו היטב לפני הלידה. אם תפקודי הכליות תקינים סביר שאין בעיה רפואית אם כי חסרים לי נתונים נוספים כמו הירידה או העלייה במשקל מהלידה ועד עתה, האם דגימת השתן תקינה? (דם בשתן או חלבון?) וכיו"ב. אם כמות השתן לא תשתפר, מציע שתקיים שיחה עם הרופא הבכיר המטפל בתינוקת ותקבל פרטים מעודכנים יותר. בברכה

15/11/2014 | 16:38 | מאת: מיכל

תאומים בני 4 חודשים וצפויים לקבל באותו שבוע (יום ג' ויום ו') שני חיסונים. ביום ג חיסון rsv וביום ו חיסון לגיל 5 חודשים. האם אפשרי לתת את שניהם באותו שבוע??

16/11/2014 | 08:50 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום מיכל ניתן לתת בברכה

35+5 לא עברה פגייה עקב משקל גבוה (2536) היא כרגע רק זוחלת בעיקר לפחות מגיל שנה ולאחרונה התחילה להתיישב היא עוברת פיזיותרפיה כבר חצי שנה ומתקדמת מאוד לאט איך אפשר עוד לעזור לה? היא גמישת יתר בצורה מטורפת היא יושבת בשפגאט ויש לה חולשת שרירים בעיקר בידיים אבל היא התחזקה מאוד ועוד נקודה קשה לה להתאמץ לעשות דברים היא בוכה בקלות שקשה לה אשמח לתשובה תודה רבה

16/11/2014 | 08:44 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום אביטל הטיפול הפיזיוטרפי הוא אכן הטיפול המומלץ והעובדה שהיא מתקדמת אכן מעודדת יחד עם זאת ממליץ על יעוץ רופא נוירולוג ילדים כדי לשלול בעיה נוירולוגית

16/11/2014 | 08:53 | מאת: אביטל

אבל לוקח כאן שנים דרך אסף הרופא, אובחן אצלה ראש קצת גדול חדרי מוח לטריאלאיים מורחבים 0.5 מילימטר אז אנחנו מחכים לרופא בעקרון קשה לה מאוד לעשות דברים כי כואב לה בגלל הגמישות תודה לך

פרופ' קוינט שלום, שמי מורן ואני סטודנטית לתואר שני בפסיכולוגיה קלינית והתפתחותית של הילד. כחלק מעבודת התזה שלי אני חוקרת יחד עם ד"ר דפנה דולברג את חוויית ההורות לפגות. הייתי רוצה לפרסם בפורום מודעה בנושא ולהציע לחברים בו להשתתף במחקר. האם תסכים שאעשה זאת? אשמח לפרט יותר לגבי התהליך. כמובן שהמחקר עבר בדיקה מקיפה ואושר על ידי וועדות אתיקה שונות. תודה רבה, מורן

11/11/2014 | 16:23 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום מורן לצערי הפורום לא נועד למטרה זו בברכה

פגה שנולדה בשבוע 32 במשקל 1.450 "נזנחה" ע"י המערכת בטענה שהכל תקין. בבית החולים התקעשו שתיגע למעקבים אך מכבי מסרבים לתת טופס 17 ומאלצים אותי להשתמש "באין" שירותים שלהם. אישרו לי מעקב אחת לחודשיים!! וגם על זה עשו לי טובה. יצא מכך שהיום, בגיל שנה היא לא יושבת עדיין שוקלת מתחת ל 7 קילו ורק עכשיו הבינו שיש "בעיה" והיא זקוקה לטיפול אניטנסיבי יותר. זה יופי אבל אין תורים! ושכבר יש תור זה בשעות בעייתיות לילדה בת שנה (11-12 בבוקר) שעות שינה ואוכל.

11/11/2014 | 13:17 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום גלי מדור זה נועד לשאלות רפואיות ולא אדמיניסטרטיביות. יחד עם זאת, אם תעבירי לי את האי מייל שלך אוכל להפנותך לאחראיים על נושא התפתחות הילד באזור שלך כדי שיוכלו לבחון את המקרה לגופו של עניין וגם לנסות לסייע לך. במקביל את כמובן יכולה לפנות למחלקה לפניות הציבור דרך אתר האינטרנט של מכבי והנושא יטופל דרכם. בברכה

04/11/2014 | 16:13 | מאת: דנה

שלום פרופסור, התינוקות שלי בת חודשיים. באיזה גיל מומלץ לחסן חיסון משולש? מה זה כולל? האם יש חשיבות למשקל התינוקת? האם כדאי לפצל כמויות בכדי לראות איך היא מגיבה לחיסון?

05/11/2014 | 07:29 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום דנה החיסון של גיל חודשיים הוא חיסון מחומש ומכיל טטנוס-דיפטריה-שעלת +המופיליס אינפלואזה b + שיתוק ילדים. אין חשיבות למשקל התינוקת, אין צורך לדחות ואין צורך לפצל בברכה

04/11/2014 | 15:50 | מאת: שרה

ילדת פג בשבוע 35 קילו 1850 .. היה לו כאבי גזים 4 חודשים הוא היה בוכה הרבה ואני יודעת שזה מגזים עכשיו הוא בן 5 חודשים ועדיין הוא בוכה הרבה ואין לו גזים אני חושבת שהוא התרגל לבכות ולכן הוא לא מפסיק . וכשהוא על הידיים הוא נירגע כאילו אין כלום . אמרו לי בטיפת חלב שזה לא פינוק . אני לא יודעת מה לחשוב??

05/11/2014 | 07:23 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום שרה הסיבות לבכי מתמשך בתינוקות מרובות מאד. למרות זאת רוב התינוקות הבוכים שעולים היטב במשקל, לא מקיאים ויציאותיהם תקינות, אינם סובלים ממחלה משמעותית. העובדה שהוא נרגע לחלוטין על הידיים מעידה שכנראה מדובר בהתנהגות התינוק ולא בבעיה רפואית משמעותית. חלק מהילדים אכן "גדלים על הידיים" ומתפתחים להיות בריאים ושלמים. מציע בכל אופן לוודא שרופא הילדים שלל מספר מצבים שכיחים שיכולים להסביר זאת. בברכה

02/11/2014 | 21:48 | מאת: לימורבד

האחת, האם יש סיבה נוספת (פרט לרעב) שבגללה תינוק מוציא לשון? השנייה, עד איזה גיל תינוקות שורטים את עצמם (ברור לי שלא יהיו שריטות לאחר גזיזת הציפורניים אך השאלה מתייחסת לעצם התנועה)

03/11/2014 | 07:57 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום לימורבד הוצאת לשון בתינוקות היא תופעה שכיחה שאינה מדאיגה. יש לשים לב שבעת שינה הלשון אינה בחוץ והשפתיים סגורות. תינוקות עלולים לשרוט את עצמם בחודשים הראשונים כל עוד אינם מודעים לכך עד אשר הם לומדים שזה גורם לכאב ומפסיקים. בברכה

30/10/2014 | 12:52 | מאת: מיכל

התאומים שלי נולדו בשבוע 31.2 כרגע בני 3.5 חודשים (1.5 גיל מתוקן) שוקלים כ5 קג ו 4.5 קג. באיזה גיל ניתן לתת פירות וירקות?? 4 חודשים מתוקן או כרונולוגי??

02/11/2014 | 06:39 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום מיכל מומלץ להמתין לגיל המתוקן בברכה

28/10/2014 | 08:27 | מאת: לינוי

לבתי בת 9 חודשים ביצענו בדיקת דם שגרתית.היא יונקת, ואוכלת מרק ירקות ופירות.מחודש יולי עלתה במשקל רק 400 גרם.נולדה במשקל 2.7 ק"ג וכיום היא 7.8 ק"ג. התוצאות הן: lymphocytes 52.9%, hemoglobin 10.9 g/dl, platelets 503, MCH-22.7pg/cell, על מה מצביעות החריגות?

28/10/2014 | 09:04 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום לינוי אין חריגה משמעותית, נא פני לרופא הילדים שהפנה את התינוקת לבדיקה בברכה

28/10/2014 | 09:35 | מאת: לינוי

תודה פרופ' יעקב קוינט, הרופא שלה אמר לעלות את מינון הברזל ל-19 טיפות ביום. אז אם אין חריגה משמעותית, למה לעלות את המינון פי 3. אודה על ההסבר, תודה ויום טוב

28/10/2014 | 00:39 | מאת: ליטל

בני בן ה3 שבועות החל לסבול מגזים. ניסינו להחליף לו פורמולות שונות אך ללא הצלחה עד שבסוף קניתי לו טיפות של גרייפווטר. החלטתי לתת לו בשעות אחהצ והלילה כשההתקפים גדולים וכואבים יותר. אני פועלת לפי ההוראות 10 טיפות לפני כל ארוחה וזה נראה שזה אכן עוזר מהר אבל זה גורם לו להיות ממש מנומנם ורגוע מידי...אולי בגלל שהתרגלתי לבכי וצרחות זה נראה מוזר לי שהוא שקט?! האם זה בסדר? אולי אנסה להפחית בטיפות ולא לתת עשר טיפות כל פעם?...

28/10/2014 | 07:26 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום ליטל אין כל הוכחה שהתכשירים המצויים בשוק להקלה על "גזים" אכן יעילים. לפיכך אינני ממליץ על השימוש בהם, בוודאי כאשר הם גורמים לשינוי בהתנהגות כמו נמנום וכיו"ב. יש לזכור שבכי ניכר בגיל כה צעיר יכול גם להעיד על רעב ולכן כדאי כמובן לשלול זאת. בברכה

27/10/2014 | 11:21 | מאת: תמר

שלום פרופ' קוינט. בן שלי שהיה בן שבועים נפל מסלקל, לקחנו אותו בתל השומר ועשו לא בראש CT.היה הכל בסדר. עכשיב הוא בן 3 חודשים. מאז מודגת מאוד כי שמעתי שקרינה מאוד לא טוב במיוחד אצל תינוקות, וזה יכול להיות גורם לסרטן.כל יום אני חושבת על זה, לא יודעת מה כמות של קרינה עשו לו, אם זה שונה ממבוגרים? תודה רבה

27/10/2014 | 11:59 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום תמר במקרים של חבלה בראש וחשד לדימום פנימי נאלצים לא פעם לבצע בדיקת CT דחופה בתינוקות למרות הקרינה. אני שמח שלא נמצא דימום ואני מבין שהתינוק מתפתח יפה ובריא. הסיכון לסרטן מבדיקת CT אחת הוא נמוך מאד. בברכה

26/10/2014 | 11:31 | מאת: אור

התינוקת בת כ7 חודשים מאז הלידה לא אוכל רגיל כלומר אולי 30 סיסי יהאכלה 3 פעמים ביום היום היא אוכלת סימילק 120 סיסי בתוספת פוליקוז 4 פעמים ביום פלוס הנקה פעמיים ביום אבל קצרה היא עולה במשקל באופן של 120 עד 200 גרם בחודש נולדה במשקל 3700 וקיום שוקלת 5300 לרופאים אין תשובה אוכלת גם ירקות אבל זה גורם לה לאכול פחות מנה של חלב ביום מה מומלץ לי לבדוק או לעשות יש היסטוריה של אלרגיה של חלב בבית לבנות הגדולות יותר

26/10/2014 | 13:10 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום אור תינוקת שלא עולה במשקל צריכה לעבור בירור מקיף אצל רופא הילדים. במידת הצורך צריך יהיה להפנות אותה למומחה בגסטרו ילדים או לאשפוז יום בבית החולים לבירור יותר מעמיק בברכה

27/10/2014 | 11:12 | מאת: אור

הילדה עברה בדיקות דם מקיפות והכל תקין הרופאה חושבת שזה עלול להיות אלרגיה לחלב השאלה האם זה יכול לגרום לזה שהיא לא עולה בגובה היא נעצרה בגדילה

26/10/2014 | 11:00 | מאת: שקד

שלום רב יש לי תינוק בן 9 חודשים אשר סובל לסירוגין מריח ממש רע מהפה . לא נעים לי להגיד אבל ממש ריח של דג וזה בדרך כלל מגיע אחרי שינה גם .. מה זה יכול להיות ? יכול להיות משהו שקשור למיצי קיבה .? תודה

26/10/2014 | 13:05 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום שקד ריח רע מהפה בתינוק כה צעיר מחייב המשך בירור אצל רופא הילדים לצורך שלילת מחלות שונות ובהן מחלות מטבוליות בברכה

26/10/2014 | 10:59 | מאת: שקד

שלום לכולם אשמח לקבל המלצה במידה וזה המקום הנכון לרופא גסטרו טוב באזור השרון המתמחה ברפואת תינוקות . הרבה תודה

26/10/2014 | 13:07 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום שקד אינני נוהג להמליץ על רופאים ספציפיים באתר זה בברכה

24/10/2014 | 19:15 | מאת: מאיה

הקטנה שלנו בת שנה וחודשיים והופיעה לה הפרשה וגינאלית במרקם של נזלת. אני מניחה שאין קשר אבל היא הייתה עם וירוס בטן וגם מצוננת ומשתעלת. מכיוון שאין רופא עד יום ראשון, על מה זה יכול להעיד? האם זה דחוף? אציין שהיא נינוחה ולא מראה סימנים של חוסר נוחות. תודה רבה.

26/10/2014 | 08:20 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום מאיה הפרשה וגינאלית כפי שאת מתארת אופיינית דווקא לחודשים הראשונים לחיים וקשורה בהפרשה הורמונאלית מוגברת הגורמת להפרשות וגינאליות. בגיל יותר מאוחר ההפרשה יכולה להעיד על דלקת מקומית בנרתיק ולכן מומלצת בדיקת רופא אם ההפרשה נמשכת. בברכה

22/10/2014 | 09:02 | מאת: ציפי

בני בן שנה, נולד 2.180ק"ג, התפתח יפה ועלה במשקל טוב. הולך עם להחזיק חייכן ואינו מרבה לבכות "סתם" לפי דברי המטפלות במעון הוא אוכל כל מנה פי 1.5 משאר הילדים לדעתם הוא נראה עוד רעב אחרי האוכל ובנוסף לכך הוא עושה בטיטול אחרי כל ארוחה- כ4 פעמים ביום רק בגן. לדברי המטפלת הדבר נראה חריג. בבית אוכל עוד ועושה גם כן בטיטול. כשהוא איתי בבית אני לא מרגישה משהו חריג מבחינת אוכל ויציאות. (יש לציין שזה בני הבכור) האם יש מקום לדאגה? תודה רבה אמא מודאגת

22/10/2014 | 09:56 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום ציפי יציאות בכמות גדולה אינן בהכרח מדאיגות אם הילד לא סובל משלשולים ועולה היטב במשקל ובגובה. אם עליית המשקל או הגובה אינה תקינה או שהיציאות רכות ובעלות ריח רע מהרגיל יש צורך לברר זאת אצל רופא הילדים בברכה

21/10/2014 | 03:45 | מאת: אלה

שלום אני אמא לילד בן 5 חודשים.אני מניקה.בגיל 3.5 חודשים ניסיתי לתת לילד מטרנה ונוטרילון,הוא היה מקיא שעה שעתיים אחרי. רופא אמר שכנראה יש לו אלרגיה לחלבון חלב פרה,כי בגיל קטן (3 שבועות ) הוא קיבל כמות גדולה של מטרנה ( היתי חולה ואמרו לי לא להניק תינוק אז יומיים הוא היה על מטרנה). הרופא המליץ על נוטרמיגן. עכשיו (כבר שבועיים)אני נותנת לתינוק נוטרמיגן פעם ביום והוא לא מקיא. השאלה היא האם גם אני לא צריכה לשתות חלב והאם מותר לי לאכול דברים חלבים? יש לציין שתינוק פולט הרבה. קודם היו תקופות שהיה פולט יותר ואז פחות.לא הצלחתי להבין למה זה קשור.. עכשיו (כבר חודש או יותר )הוא פולט כל יום וכמה פעמים ביום. מה לעשות?האם זה קשור למה שאני אוכלת? תודה מראש

21/10/2014 | 06:47 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום אלה אלרגיה לחלבון חלב הפרה מתבטאת לרוב בתפרחת על פני הפנים ובגוף או ביציאות דמיות. ביטוי של הקאות בלבד כפי שהיה אצלך פחות מתאים אם כי אפשרי. הרופא שלך נהג נכון שהחליף לנוטרמיגן וכך הייתי ממשיך. הפסקת מאכלי חלב שלך אינה חיונית ומומלצת רק אם התינוק היה ממשיך להקיא. לגבי הפליטות אין כל צורך לטפל וזו תופעה שתחלוף מעצמה עוד מספר חודשים. כדי לדעת בוודאות אם התינוק אלרגי לחלבון חלב הפרה יש להגיע לאלרגולוג ילדים שיבצע טסטים כדי לומר לך בוודאות. אם נמצא שאכן רגיש ניתן יהיה לנסות עוד פעם חלב פרה או מוצריו רק בגיל שנה וגם אז תחת השגחה. בברכה

הבן שלי בן ארבעה חודשים וחצי. סובל מקוליק מגיל אפס בערך. ניזון מבקבוק מגיל אפס. התחלנו בתמל על בסיס חלב פרה מועשר בברזל (אני חנה בחול והפורמולה הנל לא קיימת בישראל) אבל מאחר יהיה כבד לו מידיי עברנו לתמל קל יותר לעיכול. מאחר שהיה שינוי קיצוני ביציאות. מיציאה פעם ביום לשש ביום בעלות מאפיין רירי לקחנו אותו לרופא. בשתי בדיקות צואה יצאו שתי תוצאות שונות בחשד לאי סבילות ללקטוז אבל ליתר בטחון עברנו לתמל דל בלקטוז על בסיס קזאין. מאז סובל לסירוגין מעצירות כל שלושה ימים , צואה קשה מאוד , בוכה בהיסטריה בזמן מתן צואה. במקביל סובל מאוד מאוד מגזים. ניסינו את כל סוגי הפורמולות הקיימות. את הפורמולה ללא לקטוז בכלל לא הסכים לאכול בגלל הטעם. עוד לציין שבחודשיים האחרונים הפחית כמויות אוכל משמעותית כיום אוכל בסביבות ה 650-700 מל ליום. הרופאים כאן לא מוטרדים מאחר והילד עולה במשקל, חיוני ומתפתח יפה. ריבוי הגזים מעיר אותו משינה ואנחנו במעגל נוראי של כאבי בטן, גזים התעוררויות וחוסר שינה. גם במהלך היום לא ישן יותר מדיי. מה יכולה להיות הסיבה לגזים מרובים אצל תינוק בגיל הזה ? לאיזה כיוון אפשר לחשוד ? כל תובנה תתקבל בברכה. ראה אותו גם רופא ילדים מומחה שנחשב כאן שם דבר שהמליץ פורמולה על בסיס סויה אך גם זה לא עזר ושוב בגלל שהילד חיוני עולה במשקל וכו ולא מתרגש במיוחד אבל עדיין אני מוטרדת. האם יכול להיות חיידק שגורם לזה ?? מניסיון האם שמעת על מקרים כאלו בעבר ? תודה מראש רונה

19/10/2014 | 11:05 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום רונה סביר שמדובר בקוליק בלבד שאכן יחלוף עם הזמן יחד עם זאת ניתן עדיין לנסות פורמולה עם קזאין מפורק כמו נוטרמיגן או נוטרילון פפטי גוניור. אין ביטחון שיעזור אך שווה לנסות. אין היגיון לנסות פורמולות ללא לקטוז בגיל הזה. בנוסף יש לשלול רפלוקס וכאבים עקב חשיפה חומצית של הוושט (הטיפול בכך הוא זנטק ונגזרותיו). בדיקה זו נעשית באמצעות זונדה לוושט המודדת את חומציות הוושט למשך 24 שעות. יתכן שהייתי גם שוקל בליעת בריום כדי להדגים את דרכי העיכול העליונים בברכה

14/10/2014 | 11:24 | מאת: פיבי

היי.. אני אמא לשני תינוקות שנולדו בשבוע 31.2 כרגע בני 3 חודשים. מאכילה אותה 110 מ"ל ואותו 90 מ"ל. אני נותנת בארוחת לילה תוספת של 5 כפיות קורנפלור והם ישנים כ 5 שעות רצוף. האם ניתן לתת גם בארוחות אחרות?? לעתים רעבים אחרי שעתיים וחצי. מתי אפשר לתת יותר מהכמות שמקבלים? רוצה לציין שהם לא אוכלים יותר בארוחה. האם להגדיל את חורי הפטמה ולתת יותר????

19/10/2014 | 11:56 | מאת: פרופ' יעקב קוינט

שלום פיבי לא אמרת לי כמה הם שוקלים. בהנחה שהם שוקלים מעל 3.5 ק"ג ההנחיה היא לתת להם אוכל מתי שהם רוצים (מבלי להעיר אותם) וכמה שהם רוצים. ברור שאם מתעוררים אחרי שעה או אחרי שעתיים ורעבים יש לתת להם אוכל. ברגע שהם מגיעים מרצונם לכמות של 180 מ"ל לארוחה ניתן להסמיך את כל הארוחות בברכה