עיכוב דיבור / דיספרקסיה

דיון מתוך פורום  טיפול בהפרעות שפה ודיבור

27/10/2016 | 12:39 | מאת: נדב

שלום, בני בן השלוש (עוד חודש בן שלוש, בגן עיירה) אינו מדבר ברור, רק אנחנו ההורים מבינים אותו, למעט משפטים בודדים שמובנים ויחסית תקינים. יחד עם זאת מבין הכל והיכולת הטכנית ומוטורית טובה ותואמת את גילו, מאוד עצמאי ושואל המון שאלות של למה איך. לגבי הבעה, בדרך כלל מוצא את הדרך להסביר ונעזר בהמחשה בחיזוק מילים שהוא יחסית ברור בהן, מתקשה בתכנים מורכבים. אנחנו ההורים מצליחים לנהל שיחה ולענות לשאולת שהוא שואל. ברור לי שהילד שלי צריך עזרה בכדי להביא אותו למקום הרצוי ובכך לאפשר לו לממש את הפוטנציאל. בעוד כחודש יש לנו אבחון מהמכון להתפתחות הילד ישנן שלוש שאלות שמטרידות אותי: 1. מה שכיחות של עיכוב דיבור בקרב ילדים (בגילאי 3) ומהן אחוזי ההצלחה, משמע האם בגיל ארבע וחמש עתיד לדבר תקין כבני גילו? 2. אנחנו רואים התקדמות, והתכנים שהילד אומר גדלים עם הזמן וגם יש שיפור בחלק מהמילים, יחד עם זאת אני לא מצליח להפריד עם מדובר שיפור כי הילד גדל וכן יכולותיו גדלים גם כן או באמת יש שיפור שפתי 3. האם להכניס את הילד לגן שפתי, הפחד שלי היא מרגרסיה כיוון שעתיד להיות עם ילדים עם קשיים ואז אנחנו מאבדים את אפקט הלמידה מילדים אחרים ויחל חיקוי של מצבים לא תקינים. תודה

30/10/2016 | 20:39 | מאת: עופי כהן-גל

נדב שלום, שאלת שאלות טובות וחשובות אך יש קושי לענות עליהן באופן כללי בלי לראות את הילד. באבחון בהתפתחות הילד יבדקו את יכולותיו של בנך בהשוואה למצופה בגילו. כפי שציינת, לעיתים אנו רואים התקדמות אך גם הנורמות של הגיל משתנות ותמיד צריך להשוות למה שמצופה מהגיל כדי לדעת מה מידת העיכוב. בכל מקרה, זה בהחלט מעודד שהילד מתקדם ובטיפול יוכלו לתת לו כלים כדי לעזור לו לסגור את הפער. עיכוב בדיבור המצריך טיפול הוא לרוב עיכוב של כשנה מהגיל הכרונולוגי של הילד אך לעיתים מתחילים טיפול קודם אם הקשיים של הילד משמעותיים (למשל ילד שאינו מובן לחלוטין, יטופל גם בגיל צעיר יותר). מרבית הילדים מצליחים לסגור את הפער בעזרת הטיפול אך לעיתים יש צורך בטיפול אינטנסיבי יותר או ממושך יותר. לגבי ההתלבטות לגבי הגן השפתי - חשוב להתייעץ עם המאבחנים בהתפתחות הילד. הם אלו שימליצו או לא ימליצו על השמה בגן שפתי. מניסיוני, היתרונות של גן כזה עולים על החסרונות. בגן שפה הילד מקבל העשרה ממוקדת מהצוות הרב מקצועי בהתאם לקשיים הספציפיים שלו ומקבל טיפול רב ומקיף. אני ממליצה להיעזר בסבלנות ולקבל תשובות יותר מושכלות מהמאבחנים בהתפתחות הילד. בהצלחה!

מנהלי פורום טיפול בהפרעות שפה ודיבור