עיקוב דיבור

דיון מתוך פורום  טיפול בהפרעות שפה ודיבור

06/07/2016 | 03:01 | מאת: קארין

שלום רב, הבת שלי בת שנתיים וחודשיים. בבית מדברים רוסית והולכת לגן רוסי בו מדברים גם רוסית וגם עברית. אומרת מילים אבל לא מחברת משפטים, הדיבור לא כל כך ברור (משמיטה הברות). מתעצבנת כשאנחנו לא מבינים אותה. מכירה מילים (נגיד תמונות של שועל או זאב בספר) אבל הרבה פעמים לא תגיד את המילה בעצמה, אלא רק תצביע על התמונה. חייכנית, עושה היי לילדים ברחוב, יוצרת קשר עין בקלות. מוטוריקה עדינה מפותחת היטב. הבעיה היא השפה. בעלי לקח אותה לטיפת חלב, והאבחון נעשה בעברית (האחות יודעת כמה מילים ברוסית). לפי בעלי, הילדה פשוט כמעט לא שיתפה פעולה, לא דיברה, כמעט לא הייתה שום תקשורת. האחות שאלה איך היא מתההלת בבית ולפי זה אמרה שיש עיקוב של כחצי שנה- מכיוון שהיא צריכה כבר לחבר כמה מילים ביחד ולהגיד איך הדבר נקרא כשמצביעים עליו. האחות המליצה על ביקור לרופא התפתחותי. האם יש איזהשהיא דרך בינתיים (עד הביקור) לעזור לבת שלי לפתח את הדיבור? אנחנו קוראים איתה ספרים מדי יום, מדברים איתה דע הרבה, אבל אולי בצורה לא נכונה או שזה לא מספיק? עוד בעיה היא שבעלי מרשה לה לראות הרבה סרטים מצוירים במחשב, במיוחד כשאני לא בבית, מאשר לדבר איתה.

06/07/2016 | 10:26 | מאת: עופי כהן-גל

קארין שלום, ילדים דו-לשוניים לעיתים מאחרים מעט בהתפתחות הדיבור ולרוב סוגרים את הפער בהמשך. בגיל שנתיים וחודשיים רוב הילדים כבר מצרפים שתי מילים או מתחילים לבנות משפטים. צירוף מילים יכול להיות גם של חלקי מילים כמו "_צה _בה"(רוצה בובה). האם יש כבר צירופים ברוסית? מבחינת ההמלצה לבתים דו-לשוניים - ההמלצה הרווחת היא שההורים ידברו בשפת האם שלהם כדי שהילד יהיה חשוף לשפה ברמה גבוהה באותה השפה וישמע את העברית בגן. כיוון שאת אומרת שבתך מביעה תסכול מכך שאינה מובנת, לא הייתי ממתינה וכדאי כבר לקבוע תור לאבחון מקיף אצל קלינאית תקשורת. יתכן שהעבודה בשלב זה תתמקד דווקא במובנות הדיבור שלה ולא רק בשפה, כדי להפחית את התסכול וכדי שלא תימנע מדיבור. בכל מקרה, מומלץ לקרוא לה מדי יום, לא לתקן אותה אלא להגיד את המילה שהיא משבשת באופן ברור ומובחן. לדוגמא אם אומרת שהיא רוצה "בוק" במקום "בקבוק" את יכולה להחזיק את הבקבוק קרוב לפה שלך כדי שהיא תראה אותו ולהגיד לה: "את רוצה את הבקבוק שלך?". בנוסף, כדאי באמת לדבר איתה הרבה, עדיף כשיש זמן פנוי להיות איתה פנים מול פנים אבל גם תוך כדי החיים - בסופר, בזמן הכנת ארוחת הערב, בזמן המקלחת וכו'. חשוב גם ללכת לאאג ולבקש הפניה לבדיקת שמיעה (עם שני בודקים!) כדי לשלול ירידת שמיעה. בהצלחה!

מנהלי פורום טיפול בהפרעות שפה ודיבור