בן שנה וחצי לא מדבר

דיון מתוך פורום  טיפול בהפרעות שפה ודיבור

26/11/2015 | 10:15 | מאת: מירה

שלום בני הצעיר בן שנה וחצי אינו מדבר, הוגה את המילה אבא, כשרוצה לקרוא לנו צועק כשרוצה משהו יתן לנו יד או ימשוך אותנו בבגד לכיוון מה שרוצה מברבר המון, דה דה אדה שמענו אותו בעבר מחקה את אחיו במספר מילים בודדות באירועים בודדים, אך לא חזר על המילים שנית, שמענו אותו הוגה בעבר מאמ מספר פעמים כיום ממעיט מאוד להגות זאת, הוא ילד חיוני מאוד, פעיל מאוד מבין מה שמדברים אליו לעיתים כשמרוכז במשחק מתעלם מכך שקוראים לו בשמו, יוצר קשר עין אך לא בעקביות, אוהב מאוד לחבק יודע לנשק, יודע לבנות מגדל מקוביות, אינו הוגה צלילי בעל חיים, יודע איברי גוף ידים ורגליים, מוחא כפיים לעיתים, מנופף לשלום כשמתבקש, משחק עם ילדים ומבוגרים בעיקר במשחקי כדור אוהב מאוד לרוץ, צופה בתוכניות בטלויזיה בריכוז רב מסוגל לשחק ולהעסיק את עצמו לטווחי זמן ארוכים, מחקה את אחיו בתנועות ופעולות ( כך למשל למד לנסוע על בימבה באופן עצמאי) הולך לגן מגיל 4 חודשים משמונה עד ארבע אחה"צ כיום נמצא בקבוצת תינוקות כשכולם קטנים ממנו בקבוצה שלו אף ילד אינו מדבר, ביקשנו מהגננת להעביר אותו לקבוצת הבוגרים שם מדברים יותר,ובחודש האחרון הגננת החלה לשלב אותו בפעילויות עם קבוצת הבוגרים, אך עדיין אנו לא רואים שינוי בהתפתחות השפתית, אני מאוד מודאגת מה עושים?

מירה שלום, לפי דיווחך נראה שבנך מנסה למשוך תשומת לב אליו כאשר צועק לעברכם וקורא לכם,הוא מבין חלק מאיברי הגוף ומבין מה שאתן מדברים אתו והוא כן מצליח להפיק מספר מילים לאחר חיקוי. וזה מאוד טוב שאת מדווחת שהגננת החלה לשלב אותו בפעילויות עם קבוצת ילדים שהם יותר קרובים לגילו. הנורמה להפקת מספר מילים ראשונות נחשב בין גילאי 12-18 חודשים ולפעמים אצל חלק קטן מהילדים הם מתחילים להפיק מספר מילים באופן פתאומי אחרי גיל 18 חודשים ועד 24 חודשים. לכן חשוב לעקוב אחרי רכישת השפה שלו. בנוסף, את מדווחת שלפעמים את קוראת לו ולא מגיב או מתעלם, לכן עדיף לפנות לרופא א.א.ג לבדיקה של האוזניים ולבצע בדיקת שמיעה. מכיוון שלפעמים בגילאים צעירים חלק מהילדים סובלים מנוזלים באוזניים או דלקות שיכולים לגרום לירידה בשמיעה וילדים לא יכולים לדווח על כך. כמו כן, במצב שבו אתם מודאגים מהתפתחות השפה של בנכם. חשוב לפנות לייעוץ עם גורמים מתאימים לכך כמו אחות טיפת חלב, רופא ילדים או קלינאית תקשורת. וכרגע בבית, חשוב לשמור על קשר עין עם בנך כאשר את מדבר אליו או משחקת איתו, עדיף להיות בתנוחה שאת מולו. כאשר הוא מפיק מילה או מצביע על משהו או מבקש משהו חשוב לשקף לו מה שהוא רוצה ע"י מילים או משפטים שלך. לדוגמא, אם הוא מושך אותך לעבר בקבוק המים שלו אז להגיד לו למשל, "אני מבינה, אתה רוצה שאני אתן לך את בקבוק המים" "אתה צמא" "אתה רוצה לשתות"

מנהלי פורום טיפול בהפרעות שפה ודיבור