בן שנתיים + חודשיים לא מדבר בכלל

דיון מתוך פורום  טיפול בהפרעות שפה ודיבור

11/01/2015 | 11:39 | מאת: אתי

שלום בני בן שנתיים וחודשיים לא מדבר אפילו מילה , מוציא הברות פה ושם אך כשרוצה משהו מושך אותנו פיזית למה שרוצה . גם רמת ההבנה שלו יחסית נמוכה לגילו , הוא לא יודע להצביע על אברי גוף , חיות וכו' רק דברים ממש בסיסיים כמו תביא לי , בוא וכו' חוץ מזה הכל בסדר ,הוא מאד חברותי ,אין פחד מזרים ,אוהב מגע ,יש קשר עין ,אוהב מאד מוזיקה (בצפייה) ויודע לעשות תנועות של השירים הייתה לו בעיית שמיעה ונוזלים שטופלו ועכשיו השמיעה שלו בסדר, אנו ממתינים להתפתחות הילד שרק יתנו לנו תור בעוד 3 חודשים !! השאלה שלי אם יש מצב שהעיכובים בדיבור ובהבנה באו מבעיית השמיעה שהייתה ואם כן אז הוא נחשב כעת מבחינת התפתחות בתקשורת כמו בן חצי שנה וכמה זמן נדרש בד"כ להדביק את הפער ? והאם יכול להיות סיבות אחרות? שמעתי שיכול להיות שיש לו אילמות סלקטיבית... אשמח לשמוע את חוות דעתכם המקצועית ברוכים תהיו

11/01/2015 | 12:44 | מאת: אילנית ישראלי

שלום אתי שמיעה תקינה הינה אכן קריטית להתפתחות השפה ויכולת הדיבור בגיל בו נמצא בנך, ויש לה אף השלכות לתקופה שלאחר מכן. בגיל שנתיים כבר נתחיל לצפות לשמוע מהילד משפטים בני שלוש מילים, אם כי שיבושי היגוי עדין תואמים בגיל זה. הילד רוכש עוד ועוד מילים חדשות ומושגים ראשוניים ואילו הבנת ההוראות הולכת ומשתכללת. אם לילד ירידה בשמיעה, זה מדליק נורה אדומה מכיוון שהוא אינו קולט את צלילי הסביבה באופן שמיעתי, ונשען מאוד על הערוץ החזותי. גם למשך הזמן בו לא שמע, יש חשיבות רבה. ניתן לפנות למרכזים אחרים על מנת לקבל התערבות מהירה יותר מקלינאי/ת תקשורת. קצב התקדמותו של הילד תלויה בגורמים שונים, וקשה לנבא באופן ספציפי עד שלא שוללים קשיים נוספים. אך באופן כללי התערבות מהירה חיונית ביותר כעת, ומעלה את הסיכויים לצמצום פערים. ממליצה לך לבנתיים לאמץ אסטרטגיות מסוימות במהלך האינטרקציה עם בנך למשל לדבר כשאת נמצאת קרוב אליו, פנים מול פנים. לקרוא לו ספרים פשוטים מאוד, בקצב איטי וברור. לתת שהות שבה הוא יכול לחזור על מילה שאמרת ולעודד אותו כשהוא מנסה לחקות אותך. בפעילויות יומיומיות להמליל ולחזור על הפעולות שאת מבצעת ביחד איתו (לבישת בגדים, עריכת שולחן, רחיצה, משחק משותף וכו') תוך הדגשת המילים העיקריות בקול רם וברור. בקשר לאילמות סלקטיבית, לא ניראה שזה צריך להטריד אותך כלל. בהצלחה אילנית

11/01/2015 | 23:16 | מאת: אתי

תודה על התשובה המהירה , לאיזה מרכזים אחרים ניתן לפנות על מנת לקבל התערבות מהירה יותר והאם קלינאית תקשורת זה מספיק או כדאי לערב גורמים אחרים כדוגמת נוירולוג וכו'? ושוב תודה

מנהלי פורום טיפול בהפרעות שפה ודיבור